Herstelvonnis inzake verbetering proces-verbaal van mondelinge uitspraak
27 december 2022Herstelvonnis van 27 december 2022 in een civiele zaak, waarbij de rechtbank een verzoek tot verbetering van het proces-verbaal van 9 december 2022 toewijst en de uitspraak uitvoerbaar bij voorraad verklaart.
Ontbinding van een maatschap en verkoop van onverdeeld aandeel in vastgoedcomplex
9 december 2022De rechtbank oordeelt dat [gedaagde] zijn onverdeeld aandeel in een vastgoedcomplex mocht verkopen na de rechtsgeldige opzegging van de maatschap. Vorderingen van [eiser] worden afgewezen.
Vonnis in verzet betreffende de vernietigbaarheid van erfpachtbepalingen en oneerlijke bedingen in particuliere erfpacht
1 december 2021Rechtbank Amsterdam verklaart artikelen 12, 13 en 26 van de Algemene Bepalingen voor Voortdurende Particuliere Erfpacht 2006 nietig in verzetprocedure. Gedaagde kan niet in verzet worden ontvangen; proceskosten worden aan hem opgelegd.
Vordering op basis van onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking in verband met raider attacks op Moldavische aandelen
6 oktober 2021Eisers vorderen schadevergoeding van gedaagde wegens onrechtmatige ontvreemding van aandelen in Moldavische vennootschappen. De rechtbank oordeelt dat de vorderingen in beginsel toewijsbaar zijn en laat gedaagde toe tot tegenbewijs.
Schadevergoeding na beroepsfout advocaat en de doorbreking van causaliteit
25 augustus 2021Rechtbank Amsterdam oordeelt over schadevergoeding na beroepsfout advocaat. Eiser krijgt € 500.000,00 toegewezen, maar aansprakelijkheid wordt verminderd door eigen schuld.
Vorderingen van curator tegen ING Bank N.V. inzake faillissement van vennootschappen binnen concern met betrekking tot verrekening en toepasselijkheid van artikelen 228 en 235 Faillissementswet
14 juli 2021Curator vordert betaling van ING Bank N.V. wegens onterechte verrekening tijdens surseance van betaling van failliete vennootschappen. Drie rechtsvragen over goede trouw, artikel 228 Fw en pandrecht worden behandeld.
Kort geding over afgifte van roerende zaken en retentierecht tussen Heineken Nederland B.V. en Event Rental Solutions B.V.
30 december 2019Heineken vordert in kort geding afgifte van roerende zaken van ERS. De rechter wijst de vordering toe en oordeelt dat ERS zich ten onrechte beroept op een retentierecht.
Merkenrecht en auteursrecht in kort geding tussen Airwair International Limited en Primark Netherlands B.V.
20 december 2019De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van Airwair af, o.a. wegens gebrek aan bewijs van bekendheid van de vormmerken en verwarringsgevaar met Primark schoenen.
Bevoegdheid hypotheekhouder tot eigendomsovergang bij verzuim van de schuldenaar
12 december 2019De rechtbank Amsterdam wees de vorderingen van Achter de Hoven en Vamos Vastgoed af, omdat het beding dat de hypotheekhouder het goed kan toe-eigenen bij verzuim nietig was.
Vonnis in kort geding over nakoming samenwerkingsovereenkomst en relatieve bevoegdheid
5 december 2019Antea Nederland B.V. vordert dat Dataquint B.V. licenties en onderhoud voor GeoVisia producten blijft verstrekken na beëindiging van hun samenwerking. De voorzieningenrechter oordeelt dat Dataquint verplicht is tot deze nazorg tot 31 december 2023, met aangepaste tarieven.
Contactverbod opgelegd aan vader van voormalige leerlinge van school in Amsterdam
3 december 2019Vonnis van 3 december 2019: vader van voormalige leerlinge krijgt 2-jarig contactverbod opgelegd door Rechtbank Amsterdam.
Kort geding over earn-out regeling bij verkoop van softwarebedrijf
19 november 2019In kort geding vorderen Verkopers dat Wolters Kluwer de earn-out regeling respecteert. De rechter wijst de vorderingen af, oordelend dat Wolters Kluwer voldoende rekening houdt met de belangen van de Verkopers.
Rectificatie en verbod op publicatie van onrechtmatige uitlatingen in biografie over Johan Cruijff
15 november 2019Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de auteur en uitgever van een biografie over Johan Cruijff onrechtmatig hebben gehandeld door een onjuiste bewering te publiceren. Rectificatie en andere maatregelen zijn opgelegd.
Vordering tot nakoming koopovereenkomst afgewezen; beroep op dwaling in bodemprocedure zal slagen
12 november 2019Vordering tot nakoming koopovereenkomst afgewezen; beroep op dwaling in bodemprocedure zal slagen. Eiseres heeft mededelingsplicht geschonden.
Verplichting van taxibedrijven om gemeentelijke sancties op te leggen bij overtredingen door chauffeurs
7 november 2019Taxichauffeurs vorderden dat Taxistad en Take a Taxi gemeentelijke sancties zouden naleven. De voorzieningenrechter oordeelde dat de ongelijkheid in bestraffing onaanvaardbaar was en dat de TTO's niet zelfstandig hun eigen beleid konden hanteren. Vorderingen afgewezen, chauffeurs in proceskosten veroordeeld.
Verplichting van ABN AMRO om een bankrekening te verschaffen aan Project C voor deelname aan het Experiment gesloten cannabisketen
4 november 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat ABN AMRO Project C een bankrekening moet verschaffen voor deelname aan het Experiment gesloten cannabisketen, ondanks eerdere weigeringen van de bank.
Veroordeling tot opheffing van beslag onder voorwaarden in kort geding tussen projectontwikkelaar en vastgoedfonds
24 oktober 2019HLW vordert opheffing van beslag door Bouwinvest. De voorzieningenrechter oordeelt dat de beslagen opgeheven moeten worden onder voorwaarden, afhankelijk van een notariële akte.
Aanbestedingsprocedure Gemeente Amsterdam en uitsluiting inschrijver op basis van esthetische eisen
22 oktober 2019De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiseres] afgewezen en geoordeeld dat de Gemeente Amsterdam de inschrijving op juiste gronden heeft uitgesloten op basis van esthetische eisen.
Bevoegdheid voorzieningenrechter in arbitrageprocedure en vordering tot overdracht aandelen
7 oktober 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat Dommo haar aandelen in AF moet overdragen aan Barra en QGEP, ondanks verweer over bevoegdheid en geldigheid van een Withdrawal Notice.
Verstrekking van toegang tot woningen door netbeheerder Liander N.V. in kort geding
30 september 2019Liander N.V. is in kort geding veroordeeld om toegang te krijgen tot woningen in Amsterdam voor noodzakelijke werkzaamheden. Gedaagden zijn veroordeeld in de proceskosten van € 1.353,83.
Verstrekking van toegang tot woningen door netbeheerder Liander N.V. in kort geding
30 september 2019Liander N.V. heeft in kort geding toegang tot woningen in Amsterdam gevorderd. De voorzieningenrechter heeft de vordering toegewezen en gedaagden veroordeeld in de proceskosten.
Verstrekking van toegang tot woningen door netbeheerder Liander N.V. in kort geding
30 september 2019De Rechtbank Amsterdam heeft op 30 september 2019 Liander N.V. in het gelijk gesteld en bewoners veroordeeld om toegang te verlenen tot hun woningen voor noodzakelijke werkzaamheden.
Opzegging van een duurovereenkomst voor onbepaalde tijd met opzegbepaling in het kader van personenvervoer
26 september 2019De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van Verhoef afgewezen en Flixbus in het gelijk gesteld, omdat Verhoef haar verplichtingen uit de Buspartnerovereenkomst niet nakwam.
Internationale bevoegdheid en onrechtmatige daad in kort geding met betrekking tot auto-inbeslagname
24 september 2019De voorzieningenrechter verklaart zich onbevoegd in een kort geding over de inbeslagname van een auto door de Poolse autoriteiten, omdat de schade zich niet in Nederland heeft voorgedaan.
Kort geding over voorkeursrecht bij verkoop appartementsrecht
23 september 2019Eiseressen vorderen opheffing beslag en betaling koopprijs, maar gedaagde heeft voorkeursrecht. Vordering afgewezen, kosten voor eiseressen.
Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in verband met gevorderde contractuele boete en schadevordering in huurzaak
19 september 2019Rechtbank Amsterdam oordeelt over ontruiming van sociale huurwoning wegens niet-nakoming huurovereenkomst door gedaagden. Prejudiciële vragen gesteld aan EU-Hof over oneerlijke bedingen.
Afwijzing van een vordering tot ontruiming op basis van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
16 september 2019De vordering tot ontruiming door de eiser werd afgewezen, omdat de rechter oordeelde dat er sprake was van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, waardoor de opzegging niet rechtsgeldig was.
Vonnis in kort geding over hypotheekrecht en pandrecht tussen Anadolubank Nederland N.V. en gedaagden
26 juli 2019Rechtbank Amsterdam oordeelt in kort geding over hypotheekrecht en pandrecht, waarbij vorderingen van Anadolubank Nederland N.V. grotendeels worden toegewezen.
Verbod op meestook van biomassa door kolencentrales in kort geding tussen Greenpeace en Energiecentrales
4 juli 2019De voorzieningenrechter weigert het verbod op meestook van biomassa door energiecentrales, o.a. RWE, in kort geding aangespannen door Greenpeace.
Vordering van ouders tot plaatsing van kinderen op school van eerste voorkeur in kort geding
4 juli 2019Ouders vorderen plaatsing van kinderen op school van eerste voorkeur; vorderingen afgewezen, maar inzage in documenten toegewezen.
Vonnis inzake aanbesteding en uitsluiting van CED Nederland B.V. door Stichting Incident Management Nederland
27 juni 2019CED Nederland B.V. vorderde in kort geding dat de Stichting haar uitsluiting ongedaan zou maken na een aanbesteding. De rechtbank oordeelde dat de Stichting ten onrechte een te korte hersteltermijn had gegeven en dat de uitsluiting onterecht was.
Schorsing ontslagbesluit en opheffing beslag in kort geding tussen zorgondernemers
11 juni 2019De voorzieningenrechter schorst het ontslagbesluit van [eiseres in zaak 1, gedaagde in zaak 2] en heft een deel van de conservatoire beslagen op, met proceskostenveroordelingen voor beide zaken.
Vordering tot betaling van schadevergoeding en opheffing van beslag in kort geding met betrekking tot relatiebeding en openstaande facturen
22 mei 2019Vonnis in kort geding over relatiebeding en openstaande facturen; BBN krijgt € 20.000,- toegewezen, gedaagde krijgt € 41.646,10 aan openstaande facturen.
Herbeoordeling van inschrijvingen in aanbestedingsprocedure door de gemeente Amsterdam
9 mei 2019Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de Gemeente Amsterdam de inschrijvingen voor een aanbesteding opnieuw moet beoordelen door een nieuw team, omdat de motivering van de afwijzing te summier was.
Opschorting van de looptijd van een dwangsom in kort geding wegens tijdelijke onmogelijkheid tot voldoen aan vonnis
7 mei 2019De voorzieningenrechter schort de looptijd van de dwangsom op tot 14 mei 2019, omdat eiser tijdelijk niet in staat was om aan de ontruimingsveroordeling te voldoen.
Vordering tot voortzetting bankrelatie en ongedaanmaking registratie IVR in kort geding
7 mei 2019Eiseressen vorderden voortzetting bankrelatie en ongedaanmaking IVR-registratie. Vordering afgewezen; ING had op goede gronden opgezegd.
Inbreuk op handelsnaam en domeinnaam in kort geding tussen Link Media B.V. en gedaagde
7 mei 2019Link Media B.V. vordert in kort geding dat gedaagde het gebruik van handelsnaam en domeinnaam staakt. De rechtbank oordeelt in het voordeel van Link Media en wijst de vorderingen toe.
Verbod op werkonderbreking door boa's tijdens Koningsdag in Amsterdam
26 april 2019Rechtbank Amsterdam verbiedt boa-bonden om op Koningsdag een werkonderbreking te organiseren, gezien de risico's voor de openbare orde.
Burengeschil over hinder door dakhuis en uitzicht
23 april 2019Burengeschil over hinder door dakhuis; eisers vorderen staken werkzaamheden en herstel van uitzicht. Vonnis: gedaagde moet bouwwerkzaamheden staken en ongedaan maken.
Verbod op publicatie van passages uit boek over politieonderzoek naar de dood van een jonge vrouw
15 april 2019Rechtbank Amsterdam verbiedt publicatie van bepaalde passages uit boek over politieonderzoek naar de dood van een jonge vrouw, ter bescherming van de privacy van de nabestaanden.
Kort geding over de uitleg van een vonnis en dwangsommen in een executiegeschil tussen PVH en Facebook
12 april 2019PVH vorderde in kort geding dat Facebook zou voldoen aan een eerder vonnis over inbreuk op het merk 'Tommy Hilfiger'. De rechter oordeelde dat Facebook Ierland dwangsommen had verbeurd, maar Facebook Nederland niet aansprakelijk was.
Vonnis over de ontruiming van een gekraakt pand en de proportionaliteit van het huisrecht
1 april 2019De rechtbank verbiedt de Staat om het gekraakte pand te ontruimen, omdat de proportionaliteit van de ontruiming niet is aangetoond.
Verplichtingen van derde-beslagene in conservatoire fase van beslag en de sancties bij niet-nakoming
1 april 2019De voorzieningenrechter heeft gedaagden veroordeeld om binnen zeven werkdagen een ondubbelzinnige verklaring af te leggen over de opeisbaarheid van vorderingen, op straffe van een dwangsom. Blue Stream moet ook informatie over forumkeuze verstrekken.
Afwijzing verzoek tot wraking van de rechter in een echtscheidingsprocedure
27 maart 2019De rechtbank Amsterdam heeft het verzoek tot wraking van mr. F.B. Bakels afgewezen, omdat er geen objectief te rechtvaardigen schijn van partijdigheid was aangetoond.
Vordering tot rectificatie van e-mails en erkenning van co-auteurschap in wetenschappelijk onderzoek
21 maart 2019Rechtbank Amsterdam oordeelt dat voormalig co-promotor niet als co-auteur kan worden erkend en moet rectificeren onrechtmatige e-mails.
Onverbindendheid van de gewijzigde Taxiverordening van de gemeente Amsterdam in kort geding
12 maart 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat de gewijzigde Taxiverordening van de gemeente Amsterdam leidt tot een onaanvaardbare doorkruising van het publiekrechtelijke systeem van rechtsbescherming en houdt deze onverbindend.
Vordering tot betaling uit hoofde van garanties en geldleningen in kort geding
7 maart 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat de gedaagden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de vorderingen van de eiseres uit hoofde van garanties en geldleningen, en wijst de vorderingen toe.
Vordering tot betaling van een bedrag door franchiseneemster aan franchisegever in kort geding
5 maart 2019Rechtbank Amsterdam weigert vordering van Brilmij Groep B.V. tot betaling door franchiseneemster en veroordeelt Brilmij in proceskosten.
Vordering tot opheffing van gelegde beslagen en toepasselijkheid van Turks recht in kort geding
5 maart 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat de beslagen op de eiseressen in conventie sub 2, 3, 4 en 5 worden opgeheven, maar de beslagen op eiseres in conventie sub 1 blijven gehandhaafd. Turks recht is van toepassing.
Verplichting tot medewerking aan levering van landbouwgrond met speculatief karakter
21 februari 2019De voorzieningenrechter oordeelt dat de koper van landbouwgrond niet kan worden verplicht tot medewerking aan de levering zolang een slotverklaring is opgenomen die het speculatieve karakter bevestigt. Vordering tot schrapping van deze verklaring en de bepaling over overdrachtsbelasting wordt toegewezen.