“
Persoonlijke omstandigheden
Dit pleidooi ziet voornamelijk op het betoog om bij een veroordeling cliënt geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Dat cliënt veroordeeld zal worden voor een der feiten staat wel vast, maar nog niet welke straf hij dient te krijgen. In eerste aanleg is cliënt namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden onvoorwaardelijk.
Proceshouding.
Voorop dient te worden gesteld dat cliënt al vanaf het begin direct al zijn fouten heeft toegegeven aan de Fiod en betrokkenen. Het feit dat hij zijn fouten toegaf was geen strategische beslissing, mar een beslissing vanuit menselijk oogpunt.
Client voelde zich dan ook schuldig tegenover de mensen die dicht bij hem staan en hij hen heeft moeten teleurstellen. Spaargelden die in rook op zijn gegaan en mensen nu voorts weer aan het werk moesten om alle eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien was cliënt vooral erg teleurgesteld in zich zelf, namelijk dat hij tegen zijn eigen afspraken zich niet aan zijn model heeft gehouden. Hier later meer over.
Allereerst was er de bijeenkomst op de zaterdag nadat cliënt op donderdag uit de politiecel te Alkmaar was vrijgelaten. Opvallend is dan ook dat cliënt nagenoeg direct na zijn vrijlating hen heeft benaderd. Hiervan is door [betrokkene 7] het verslag en de opnamen beschikbaar gesteld aan u hof en de verdediging.
Tevens is er een bijeenkomst geweest te Nuland waar alle gedupeerden aanwezig waren om daar ook uren de situatie uit te leggen. Daarnaast heeft cliënt met verschillende anderen nog gesproken in het kader van proberen de schade te herstellen, achtergronden te vertellen en de emoties enigszins beheersbaar te houden.
Client heeft onder andere meerdere malen met [betrokkene 7] gesproken om te spreken over het plan om door middel van het goed toepassen van het model de schade te repareren. Ook heeft cliënt [betrokkene 13] en [betrokkene 14] twee maal gesproken.
Ook is [betrokkene 8] drie maal bij cliënt thuis op bezoek geweest om spreken om zijn restant schuld te betalen "no matter what". Tevens heeft hij meerder malen (4-6) gesproken met [betrokkene 9] (ex-echtgenote van [betrokkene 10] omdat zij wilde beter begrijpen hoe het allemaal was gebeurd. Zei gaf duidelijk aan dat ze wist dat het door allemaal niet zo was bedacht en dat er geen opzet in het spel was.
Ook is lang en breed gesproken om alle vermogensbestanddelen van cliënt te verkopen om zo nog de geleden schade tegemoet te komen. Client heeft eveneens aangegeven dat hij er alles aan wilde gaan doen om het verlies van iedereen terug te verdienen. Dat werd zelfs door hen in overweging genomen en getuigt wel van enig vertrouwen in cliënt, hoe gek dat na dit debacle ook klinkt. De gedupeerden waren dus zelfs nog van mening dat het beleggingsmodel van cliënt hen zou toekomen omdat dat wellicht toch een waarde zou vertegenwoordigen.
(…)
Verhaalspositie.
Het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zal voor cliënt desastreus zijn. Maar ook voor de benadeelden. Client heeft altijd de stelling gehad om alles terug te betalen. Client is 57 jaar nu. Hij maakt nog gelet op zijn arbeidsverleden een kans een goede baan te krijgen met weer een dik salaris. Hiermee kan hij zijn wens om de benadeelden terug mee te betalen, ook realiseren.
Client heeft nota bene nog na zijn aanhouding en hoge positie ingenomen bij [B] en 220.000 oer jaar verdiend en ook zelfs na zijn verordeling had men nog vertrouwen in hem. Echter door de media aandacht en het feit dat een VOG werd verlangd, diende cliënt te vertrekken.
Ook speelde de omstandigheid mee dat cliënt na zijn veroordeling een gevangenisstraf van 30 maanden boven zijn hoofd hing. Inhoudende dat hierdoor hij diende te vertrekken en nu nergens meer aan de bak komt.
Client leeft van zijn pensioen, ongeveer 2700 per maand. Als cliënt dus weer kan deelnemen aan de arbeidsmarkt, zou hij dus weer de draad op kunnen nemen en dus meer dan zijn pensioen zou kunnen verdienen.
Hoe ouder cliënt zal zijn als deze zaak achter de rug is, des te kleiner de kans dat iemand nog iets terug zal zien. Het probleem van het toewijzen van een vordering benadeelde partij in een strafzaak is dat er geen voorschot door de staat wordt gegeven die het bij de verdachte weer verhaalt. Ook via een civiele procedure zal bij ontoereikende financiële middelen het lastig worden de schade te voldoen.
De woorden van de getuige [betrokkene 11] spreekt in dat kader dan ook boekdelen. Alhoewel hij zelf financieel niet ernstig is getroffen, sprak hij wel zijn zorgen en gevoel uit over degene die wel hierdoor hard zijn geraakt. Zo erg dat dat tot problemen heeft geleid, zie in dat kader hetgeen [betrokkene 15] heeft verklaard, namelijk dat hij noodgedwongen heeft moeten verhuizen en zijn leven anders heeft moeten indelen.
Wat [betrokkene 11] uitsprak is dat het leed van die mensen dient te worden verzacht door hen geldelijk tegemoet te komen zodat zij weer kunnen beschikken over hun pensioen en hun leven weer kunnen oppakken.
De enige optie is dan ook dat cliënt gaat werken en maandelijks wat zal terug betalen, waardoor de verdediging dan ook termen aanwezig om aan cliënt een geheel voorwaardelijke straf op te leggen, in combinatie met een werkstraf.
(…)”