2.2De raadsman van de verdachte heeft ter terechtzitting in hoger beroep van 16 december 2022 het woord gevoerd overeenkomstig zijn overlegde en in het dossier gevoegde pleitnotities. Die pleitnotities houden ten aanzien van de verzoeken waarop het middel ziet, het volgende in:
“Dubai
De verdediging heeft verweer gevoerd op het feit dat aan [verdachte] het recht op een uitleveringsprocedure is ontzegd. Hij is weliswaar uitgeleverd, maar de te doen gebruikelijke procedure werd niet bewandeld. [verdachte] heeft een brief aan de rechtbank overhandigd waarin hij heeft aangegeven dat de Dubai Police, c.q. [betrokkene 2] hem te kennen gaf dat Nederlandse autoriteiten Dubai informeerden dat [verdachte] tot de [organisatie] zou behoren, tot de “angels of death”. Dit laatste zou ten grondslag liggen aan het feit dat hij een bijzondere behandeling zou krijgen.
Ik verwijs naar de opmerkingen in eerste instantie.
Daarbij merken wij, wellicht ten overvloede, op dat het belang aangaande de ‘Dubai-observatie’, in Marengo niet te koppelen is aan enig belang in Himalaya. Uit de reeds beschikbare stukken is duidelijk dat de actie puur en alleen was gericht op het opsporen van verde [betrokkene 1] , die in Marengo terecht staat. De actie is bovendien gestart na de TCI-melding dat mr. Meijering (die als raadsman in Marengo een van de medeverdachten bijstaat) bedoelde [betrokkene 1] in Dubai zou ontmoeten. Dat ook mr. Van Kleef zou meegaan bleek pas tijdens de observatie op Schiphol en dat hij [verdachte] in Dubai heeft ontmoet is pas achteraf gebleken. Enige link met het onderzoek Himalaya is er niet.
De rechtbank merkt in haar vonnis op:
De rechtbank overweegt verder dat niet is gebleken dat Nederland betrokkenheid heeft gehad bij de (totstandkoming van de) beslissing van de VAE om de verdachte aan Nederland over te dragen.
Eventuele onrechtmatigheden in de procedure van de totstandkoming van die beslissing en/of in die beslissing zelf, kunnen dan ook niet aan Nederland worden toegerekend.
Op 28 november 2022 kon ik desgevraagd meedelen:
Geachte dames en heren,
Bij deze kan ik meedelen dat de verdediging persisteert. Verder wordt het OM verzocht om bij het OM dat het onderzoek Marengo doet, de resultaten van het rechtshulpverzoek en de bevindingen rondom het volgen van mij in Dubai op te vragen. Naar ik begrijp raken deze bevindingen direct de positie van client e een van de onderzoekswensen zoals in de appelmemorie geformuleerd.
Ik verblij inmiddels,
Met vriendelijke groet
Ik dien inmiddels te begrijpen dat er in in het onderzoek Marengo, dan wel het onderzoek naar de verblijfplaats van [betrokkene 1] een PV zou bestaan dat betreft de ‘informatiedeling Verenigde Arabische Emiraten” met betrekking tot [betrokkene 1] d.d. 22 febr 2021.
In dat PV zou zijn opgenomen dat op 27 juni 2019 ( 4 dagen na de observatie van Meiering en van Kleef te Dubai) met de Dubai police wordt gedeeld dat :
“The connection between [verdachte] and [betrokkene 1] is that [verdachte] is a full member of the organized crime [organisatie] ”
Edelgrootachtbaar college: deze mededeling bevestigt hetgeen door de dubai police aan client is meegedeeld.
Overigens is [verdachte] geen verdachte in Marengo en evenmin gehoord in enige zaak gerelateerd aan [betrokkene 1] .
Eveneens is de LO door de RC te Amsterdam gehoord. Ook al is [verdachte] geen verdachte in Marengo, wordt wel een aantal mededelingen gedaan die hem betreffen:
Is daarover nog meer gezegd? Iets van: let daar ook op of [verdachte] is voor ons ook belangrijk. Is er iets meer over gezegd of is er alleen gezegd: het is [verdachte].
We hebben daarbij besproken of het zo zou kunnen zijn dat [verdachte] een relatie zou kunnen hebben met [betrokkene 1] of dat [verdachte] in het netwerk van [betrokkene 1] zou kunnen zitten. Daarbij heeft het team aangegeven dat dit zou kunnen. Dat heb ik doorgegeven aan DP.
Ik heb nog een paar korte vragen over de volgorde der dingen. Nog even over de keuze om op Van Kleef te gaan, mochten Meijering en Van Kleef uit elkaar gaan. Ik houd u een passage voor uit uw proces-verbaal onder het kopje ‘ontmoeting Dubai‘(p. 308): “Op donderdag 20juni...t/m...de voorkeur uitging naar Van Kleef.” Moet ik het zo begrijpen dat die vraag en keuze voor Van Kleef kwam nadat Van Kleef en [verdachte] samen waren gezien? Ik lees uw proces-verbaal zo dat eerst blijkt dat Van Kleef en [verdachte] hadden afgesproken en dat er vervolgens is gevraagd: hey, als er een splitsing is, wie moet er dan gevolgd worden? Staat u dat ook zo bij?
Ik probeer na te denken, maar het is lang geleden. Ik heb zelf geen inhoudelijke discussie gehad over het hoe en waarom. Ik heb alleen een vraag gesteld vanuit DP. Ik weet niet exact welk moment dat is geweest. Ik weet alleen dat het opsporingsteam in Nederland toen een keuze heeft gemaakt nadat ik die vraag stelde. Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik die vraag exact heb gesteld.
Het ( marengo) onderzoeksteam vond het nodig om de raadsman van [verdachte] te volgen, indien deze zich van Meijering af zou splitsen?
Het gaat mij er even om dat die kwestie aan de orde kwam nadat was vastgesteld dat Van Kleef en [verdachte] een ontmoeting met elkaar hadden?
Ik weet dat niet. Het opsporingsteam weet dat.
Ik meen dat de mededeling van de AG dat er geen relatie is tussen Marengo en Himalaya lijkt onjuist.
Ik meen dat de verdediging het recht niet ontzegd kan worden om hier onderzoek naar te doen.
Ik persisteer in de verzoeken zoals in de appel memorie geformuleerd. Verder meen ik, dat alle relevante stukken uit Marengo c.q. het onderzoek naar de verblijfplaats van [betrokkene 1] dienen te worden gevoegd, althans ter inzage voorgelegd.”