4.2Op grond van artikel 9 van de Afstemmingsverordening Ouder-Amstel 2015 (de verordening) bedraagt de verlaging 100% van de bijstandsnorm gedurende een maand, indien een belanghebbende een verplichting als bedoeld in artikel 18, vierde lid, van de Pw niet nakomt.
Wat vindt de rechtbank van deze zaak?
5. Het besluit tot het opleggen van een maatregel is een voor [eiser] belastend besluit, waarbij het aan het bijstandverlenend orgaan is om de nodige kennis over de relevante feiten te vergaren. Dat betekent dat het in beginsel aan het bijstandverlenend orgaan is om aannemelijk te maken dat aan de voorwaarden voor het opleggen van een maatregel is voldaan.
6. Bij de gedingstukken bevinden zich een rapportage van 1 september 2017 van klantmanager [naam 1] , een verklaring van [eiser] van 30 augustus 2017 en een aantal e‑mailberichten. Daaruit komt het volgende naar voren. Een medewerker van [bedrijf 1] deelt op 7 augustus 2017 telefonisch mee dat [eiser] op 1 augustus 2017 van zijn werk is weggegaan zonder de operator te informeren; het werk voldoet aan de arbo-wetgeving, is fysiek niet zeer belastend en [eiser] heeft geen melding gemaakt van rugklachten of andere fysieke beperkingen. [eiser] bevestigt in zijn verklaring dat hij is weggelopen zonder iets te zeggen. Daarnaast was [eiser] uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op 15 augustus 2017 bij [bedrijf 2] in Amsterdam. Op 17 augustus 2017 bericht [bedrijf 2] dat [eiser] niet is verschenen en daarna niet bereikbaar was. [eiser] bevestigt in zijn verklaring dat hij niet is geweest. Op 17 augustus 2017 bericht re-integratieadviseur [naam 2] dat [eiser] al twee dagen telefonisch niet bereikbaar is en niet reageert op sms-berichten om met spoed contact met haar op te nemen. Op 29 augustus 2017 was [eiser] uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij [bedrijf 3] in Amsterdam. De klantmanager bericht op 30 augustus 2017 dat [bedrijf 3] haar telefonisch heeft meegedeeld dat [eiser] niet op het sollicitatiegesprek is verschenen en de afspraak ook niet heeft verzet.
7. Op grond van het voorgaande volgt de rechtbank het standpunt van het college dat [eiser] door eigen toedoen de verplichting tot het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid niet is nagekomen. De rechtbank ziet geen aanleiding te twijfelen aan de in 6. weergegeven gang van zaken. [eiser] heeft bovendien in een door hem ondertekende verklaring van 30 augustus 2017 bevestigd dat hij zonder zich af te melden zijn werkplek op 1 augustus 2017 heeft verlaten.
8. Vervolgens moet de rechtbank beoordelen of [eiser] van deze gedraging een verwijt treft. De bewijslast dat hem niets verweten kan worden rust op [eiser] .Voor zover [eiser] stelt dat hem geen verwijt treft omdat hij na uren werken een ondraaglijke pijn in zijn rug kreeg, is de rechtbank dit niet met hem eens. De rechtbank ziet niet in dat [eiser] hierdoor zijn werkplek mocht verlaten, zonder zich af te melden. Bovendien heeft [eiser] deze stelling niet met objectieve, medische informatie onderbouwd. Evenmin is gebleken dat [eiser] eerder melding heeft gemaakt van rugklachten of andere fysieke beperkingen bij zijn re-integratieadviseur en/of werkgever.
9. De rechtbank oordeelt dat er geen dringende redenen zijn als bedoeld in artikel 18, tiende lid, van de Pw, die tot nadere afstemming aanleiding geven. De gestelde rugklachten hebben te maken met de reden waarom [eiser] is vertrokken van zijn werkplek en proberen zijn stelling te ondersteunen dat hem geen verwijt treft. Hiervoor is al geoordeeld dat de rechtbank het niet eens is met de stelling dat [eiser] niet verwijtbaar heeft gehandeld. Die stelling kan in dit kader daarom geen rol spelen. [eiser] heeft geen bijzondere omstandigheden gesteld die aanleiding geven de maatregel te matigen. Ook overigens is hiervan niet gebleken.
10. Op grond van het voorgaande oordeelt de rechtbank dat het college terecht de bijstandsuitkering van [eiser] over de maand september 2017 met 100% heeft verlaagd.
11. Het beroep is ongegrond.
12. Voor een proceskostenveroordeling of vergoeding van het griffierecht bestaat geen aanleiding.