Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
beschikking van de kantonrechter
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid GVB Exploitatie B.V.
[verweerster]
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
Tijdens je dienst blijf je bij je voertuig. Je verlaat de cabine alleen als de situatie hierom vraagt. Sluit je voertuig af als je deze verlaat en communiceer hierover duidelijk met het CCV. N.B. dit geldt niet bij de tram als je een wissel moet omleggen.”
Op 11 november 2021 constateerden wij dat je bij de Dam, tijdens je werk als personenvervoerder Tram, in gevecht bent geraakt met een reizigster. Naar aanleiding hiervan ben je geschorst, met behoud van salaris. Deze schorsing is overeenkomstig artikel 15.12 van de cao GVB. De schorsing blijft in ieder geval gehandhaafd totdat na het toelichtend gesprek is besloten over de gevolgen. (…)”.
“
(…)Aanleiding en doel[naam 1], ktr]
geeft aan wat de aanleiding van dit gesprek is: op 11 november 2021 is een vechtpartij ontstaan tussen [verweerster], ktr]
en een reizigster. Het doel van het gesprek is een toelichting van [verweerster] te horen op de gebeurtenissen.Toelichting werknemer[verweerster] kwam via de Nieuwezijds Voorburgwal aanrijden, langs Magna Plaza. Er werd op dat moment gewerkt aan de weg en het baanvak en ze zag dat het wissel niet goed aansloot. Daarop is ze uitgestapt om met het wisselijzer te proberen het wissel in de juiste stand te krijgen. Dat lukte niet en daarom nam ze contact op met CCV. Ze wilde zo min mogelijk vertraging oplopen. Een reizigster wilde uitstappen. Ze riep dat ze laat was voor haar werk. [verweerster] kwam op dat moment uit de cabine en de cabinedeur blokkeerde daardoor de uitgang. Ze had gezegd: “mevrouw, een momentje, u mag hier niet uitstappen”. De reizigster duwde de cabinedeur terug om er langs te komen, haalde opeens uit en krabde het gezicht van [verweerster] open met 5 nagels. Desgevraagd vertelt [verweerster] dat ze zich alleen verdedigd heeft, niet gevochten, wel een duw terug gegeven. De heer [naam 3] vraagt of de reizigster misschien onder invloed was. [verweerster] antwoordt dat ze dat niet weet. [naam 4] merkt op dat de reizigster ook een bloedend gezicht had. Hoe kan dat dan? [verweerster] zegt dat ze zich wel moest verdedigen. Wat zou u doen in zo’n geval? Er waren mensen aan het werk aan de straat/baanvak. Een van hen is te hulp geschoten en heeft hen uit elkaar gehaald. [verweerster] vertelt dat ze de vrouw achterna is gelopen. Ze vond dat de vrouw hier niet mee weg kon komen. Ze was al een eind verder richting Bijenkorf, dus ze moest op een holletje om haar in te halen. Daar heeft ze de vrouw tegengehouden en gezegd dat de politie erbij moest komen. De vrouw heeft daarop de politie gebeld. De vrouw is meegenomen door de politie en [verweerster] is door de OT (Ondersteunende Taken van OV-zorg, GVB) naar het zelfde politiebureau gebracht. Beiden hebben geen aangifte gedaan. [verweerster] heeft daarvoor gekozen om te voorkomen dat ze de cel in moest en haar baan niet in gevaar wilde brengen. [verweerster] zegt dat er tenminste 2 collega’s in de buurt waren, [naam 5] van lijn 12 en [naam 6] . Ze heeft hen gevraagd haar tram in de gaten te houden. Ze heeft haar tram niet onbeheerd achter gelaten. [naam 1] vraagt of ze akkoord gaat met het bekijken van de beelden. Dit om te zien of haar verhaal overeenkomt met de beelden. Ze antwoordt dat ze daar geen reden voor ziet. (…)VervolgprocedureAangegeven wordt dat de schorsing vooralsnog gehandhaafd blijft en er na beraadslaging (en inwinnen van advies) besloten zal worden of en zo ja welk gevolg aan het vorenstaande zal worden gegeven. (…)”
[verweerster] heeft het verslag op 22 november 2021 ondertekend en daarbij vermeld dat zij het heeft gezien maar niet akkoord is.