Behandelverloop en risicotaxatie
In september 2021 is betrokkene vanuit de resocialisatieafdeling doorgestroomd naar [afdeling FPC] , de transmurale voorziening buiten de hekken. Betrokkene is enkele maanden zoekende geweest om zijn draai te vinden binnen de nieuwe setting.
Betrokkene is in de afgelopen periode duidelijk gewend geraakt op [afdeling FPC] . Er is een goede samenwerking met het behandelteam en hij voelt zich meer op zijn gemak bij de toegenomen vrijheden en verantwoordelijkheden. Betrokkene zoekt de sociotherapeuten op wanneer hij iets wil bespreken en neemt zelf het initiatief voor het doornemen van de vroegsignalering met mentoren. Betrokkene hecht waarde aan de begeleiding, wat tevens een belangrijke pijler is in het risicomanagement.
In de begeleiding is expliciet aandacht voor de seksualiteitsbeleving. Betrokkene spreekt hier open over; hieruit blijkt ook wel zijn hospitalisatie. Betrokkene gebruikt een depot hormonale libido remmende medicatie (hlrm), dat ervoor zorgt dat de hyperseksualiteit beteugeld is. Hij is gemotiveerd om deze medicatie te gebruiken en tevreden met de werking ervan.
Betrokkene had al in eerdere rapportageperiode met hulp van de jobcoach een beschermde werkplek gevonden een groentewinkel. Hij vindt het werk leuk, maar ervaart wel stress in het contact met de verbaal sterke en onvoorspelbare leidinggevende. Uiteindelijk worden deze spanningen dermate, dat betrokkene bij het behandelteam aangeeft dat het leidt tot meer behoefte aan seks. Het seksualiseren bij oplopende spanningen zien we hier duidelijk terug. Hij masturbeert meer en signaleert meer kinderen (jonge jongens) in zijn omgeving als hij bijvoorbeeld boodschappen doet. Hij zegt de gevoelens te kennen van vroeger en geen slachtoffers meer te willen maken.
Door het behandelteam wordt het werk per direct stopgezet; het is te hoog gegrepen en het risico op recidive werd door de oplopende spanning bij betrokkene te hoog bevonden. Voor betrokkene bleek dit een enorme opluchting. Ook wordt de libido remmende medicatie opgehoogd. Betrokkene heeft de weken daarna rust, wat maakt dat de behoefte aan seks langzaam afneemt tot een meer voor hem hanteerbaar niveau.
Recent is hij begonnen met werk bij het RIBW op een paar honderd meter gelegen van [afdeling FPC] , wat hem erg goed bevalt. Hij werkt er in de keuken.
Om zijn weerbaarheid en zelfvertrouwen op te bouwen, is betrokkene in februari 2022 gestart met een module sociale vaardigheden/assertiviteit. Hij bespreekt en oefent met de vaardigheidstrainer situaties die hij in zijn dagelijks leven tegenkomt. Betrokkene zet zich hier serieus voor in en past het geleerde ook toe in de praktijk. Betrokkene ervaart dat de manier waarop hij insteekt, ook effect heeft op de manier waarop de ander op hem reageert.
In de afgelopen periode is, net als in voorgaande perioden, geen alcoholgebruik geconstateerd en betrokkene geeft aan hier ook geen verlangen naar te hebben.
Binnen het huidige kader van de dwangmaatregel worden structuur, begeleiding en toezicht geboden, die beschermend werken. Betrokkene is sterk afhankelijk van de medicamenteuze ondersteuning die hij krijgt. Een gunstig aspect is dat betrokkene op dit moment behandeltrouw is en dat zijn medicatie zeer effectief is. Hij houdt zich aan afspraken en stelt zich begeleidbaar op. Indien betrokkene, in geval van einde tbs, zonder begeleiding op zichzelf teruggeworpen zou worden, is onze inschatting dat hij op dit moment over onvoldoende vaardigheden beschikt om recidive te voorkomen. Verwacht wordt dat hij de medicamenteuze behandeling op den duur zal staken en gevoelens van stress en frustraties opnieuw zal afweren met promiscue seksueel gedrag.
Betrokkene zal tegenslagen te verwerken krijgen, waar hij nog niet de vaardigheden voor heeft om op adequate wijze mee om te gaan. Slachtoffers kunnen zowel bekenden als onbekenden van betrokkene zijn.