Uitspraak
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 4 september 2024 in de zaak tussen
7.[eiseres] ., uit Amsterdam, eiseres
Inleiding
[Werknemer] , tot 13 maart 2023 door te betalen in verband met het niet voldoen aan de re- integratieverplichtingen.
Totstandkoming van het besluit
Beoordeling door de rechtbank
“Betrokkene kan bijna niets meer, hij moet na elk klusje een uur rusten, voelt zich dan benauwd en heeft pijn op de linker borst, traplopen is ook al lastig, moet dus steeds een uurtje rusten op de bank, probeert niet te slapen overdag en slaapt 's nachts als een blok. Is nu ook bezig met spoor 2, doet online cursussen en moet solliciteren. Betrokkene werkt verder 1x4 uur / week in het bejaardentehuis, koffie drinken met de bewoners als het lukt, hij gaat met de fiets, maar is ook wisselend belastbaar, probeert t.z.t. 2x4 uur / week te gaan, maar komt nu al kapot thuis. In eerste instantie werd er cardiologisch gezien niets gevonden, in augustus 2020 is er echter bij catheterisatie 1 stent geplaatst, in het Maasstad
“er evident zuurstofgebrek werd gezien bij inspanning. Het gaat verder steeds slechter bij inspanning, zoals bij bukken liep de saturatie hard terug, zoals bleek uit het saturatiemetertje om de vinger. Men denkt nu aan een mogelijk septum - defect o.i.d. maar het noodzakelijke onderzoek kan pas over 3 maanden plaatsvinden. Betrokkene krijgt dan een katheterisatie bij een dag opname.”De bedrijfsarts heeft geconcludeerd dat een cardiologisch defect waarschijnlijk is en zij heeft de functionele mogelijkhedenlijst (FML) bijgesteld.
“het blijft even slecht, moet steeds rusten, bijna de gehele dag, na 1 klusje moet hij 1,5 liggen in een relaxstoel, voelt zich dan ook kortademig, blauwe lippen en vuurrood hoofd. Na 1,5 uur keert de normale situatie weer terug. Na 5 minuten lopen buiten moet hij ook weer 1,5 rusten.”De bedrijfsarts heeft opnieuw geconcludeerd dat een cardiologisch defect waarschijnlijk lijkt en zij heeft vermeld dat de dag opname in het Erasmus ziekenhuis op 19 november 2021 zal plaatsvinden.
“vanuit medisch oogpunt wel begrijpelijk dat de bedrijfsarts uit voorzorg heeft meebewogen met de ervaren klachten en belemmeringen zoals aangegeven door werknemer, daar overbelasting bij wel een aannemelijke cardiale oorzaak schadelijk zou kunnen zijn. Ook bij het opstellen van het actueel oordeel waren de aanvullende onderzoeken in het Erasmus MC nog niet afgerond en kon zij nog niet weten dat er achteraf geen verklarende oorzaak zou worden gevonden.”In het rapport van 31 januari 2023 stelt de medisch adviseur verder: “
Gelet op de bevindingen op het moment van het oordeel door de bedrijfsarts, met aanwijzingen op dat moment dat er wel een cardiale oorzaak was, waarvoor ook nader onderzoek plaats ging vinden, was het plausibel dat zij uit voorzorg uitging van meer/forsere beperkingen. Daarmee kan dus ook niet gesteld worden, zoals gedaan is door Uwv, dat de urenbeperking op dat moment niet juist was ingeschat”.
8 september 2021) heeft plaatsgevonden in het Erasmus MC en wat het vervolgonderzoek zou inhouden. De rechtbank ziet geen aanleiding waarom de bedrijfsarts aan deze informatie had moeten twijfelen. Ook was er voor de bedrijfsarts op dat moment geen reden om contact op te nemen met de cardioloog van het Erasmus MC aangezien het nader onderzoek drie maanden later zou plaats vinden. Hetgeen de werknemer heeft verteld wordt vervolgens ondersteund door het feit dat op 1 september 2021 een echocardiografie heeft plaatsgevonden en door de brief van de cardioloog van 25 februari 2022. De medisch adviseur van eiseres is op deze brief in haar rapport van 31 januari 2023 gemotiveerd ingegaan. Volgens de medisch adviseur werden er afwijkende bevindingen gedaan bij het onderzoek, zoals dat er in de spreekkamer een dalende saturatie werd gemeten bij staan versus liggen. Voorts is ook bij herhaling een gestoorde diastolische linkerventrikelfunctie aangegeven, is sprake van een relaxatiestoornis en worden op het ECG forse voltages gezien passend bij linkerventrikelhypertrofie
.Met deze beoordeling van de medisch adviseur wordt bevestigd wat werknemer heeft verteld aan de bedrijfsarts en is sprake van een medische objectivering. De verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft in haar rapporten niet weersproken dat er afwijkende bevindingen zijn gedaan bij het onderzoek in het Erasmus MC. Ook is de beoordeling van de medisch adviseur van eiseres met betrekking tot die bevindingen niet weersproken door verweerder. De rechtbank vindt de beoordeling van de medisch deskundige van eiseres in de hiervoor genoemde rapporten overtuigend en navolgbaar.
De conclusie dat al veel eerder sprake was van belastbaarheid, vanaf februari 2021 en 1 september 2021, van 30 uur per week is daarom goed te volgen”. Verweerder kon hier desgevraagd op zitting geen standpunt over innemen. Voor zover verweerder eiseres dit verwijt maakt over de periode van 1 februari tot 1 september 2021, volgt de rechtbank dat niet. Eiseres heeft terecht gesteld dat het tweede spoor traject op 13 april 2021 tijdig is gestart en dat werknemer in het kader van het tweede spoor traject vanaf 17 april 2021 tot het opleggen van de ziekengeldsanctie 73 sollicitaties heeft verricht. Werknemer heeft daarbij tot de wijziging van de FML op 17 juli 2021 gesolliciteerd op basis van een zoekprofiel zonder urenbeperking, omdat het oordeel van de bedrijfsarts van 14 januari 2021 tot die datum als uitgangspunt is genomen bij de re-integratie. Over die periode kan dan ook niet gezegd worden dat gezocht is volgens een te nauw zoekprofiel. Gelet op het spreekuurcontact van 16 juli 2021 vindt de rechtbank het begrijpelijk dat de bedrijfsarts de FML heeft aangepast. Daarop heeft eiseres vervolgens op 3 augustus 2021 het zoekprofiel aangepast. Voor zover verweerder meent dat in de maand augustus een te nauw zoekprofiel is gehanteerd, is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat in die ene maand (in de zomervakantie) re-integratiekansen zijn gemist.
Conclusie en gevolgen
Beslissing
4 september 2024.