4.5.1.Algemene overwegingen ten aanzien van informatie uit Snapchat
Uit onderzoek aan de telefoon die bij de aanhouding op 10 september 2024 in de Volkswagen Golf is aangetroffen (goednummer 6552340) blijkt dat de gebruiker van deze telefoon op Snapchat gebruik maakt van het account ‘ [accountnaam] ’ met de schermnaam [schermnaam] .
Uit de bewijsmiddelen volgt dat verdachte de gebruiker is van deze telefoon en het Snapchataccount “ [accountnaam] ”. Dat heeft verdachte op de zitting ook erkend. Hij heeft wel aangevoerd dat hij niet de enige gebruiker is geweest van dit account en dat ook anderen daarvan gebruik maakten. Behalve de verklaring van verdachte, is er geen enkele informatie aangedragen waaruit blijkt dat anderen ook toegang tot dat account hadden. Het dossier biedt daarvoor ook geen aanknopingspunten. Immers zijn naast de identificerende gegevens van verdachte, geen (identificerende) gegevens van andere personen op dit account aangetroffen. De rechtbank acht daarom niet aannemelijk dat anderen dan verdachte gebruik maakten van het account en verwerpt dit verweer.
In de applicatie Snapchat zijn in de map “Herinneringen” voor verdachte belastende foto’s aangetroffen. Verdachte heeft daarover verklaard dat hij deze foto’s niet zelf heeft gemaakt, maar dat hij deze heeft ontvangen van anderen en vervolgens heeft opgeslagen in de map “Herinneringen” omdat hij dat stoer vond. De verdediging heeft ten aanzien van alle feiten aangevoerd dat het technisch gezien mogelijk is om op de Snapchataccount in de map “Herinneringen” (ook) foto’s op te slaan die anderen maakten en dat daarmee dus niet zonder meer kan worden vastgesteld dat verdachte deze foto’s zelf heeft gemaakt. Dit verweer slaagt niet en de rechtbank overweegt daartoe als volgt.
Allereerst heeft verdachte deze verklaring pas op de zitting afgelegd en is deze onvoldoende concreet en daardoor niet te verifiëren. Verdachte heeft immers niet uitgelegd van wie hij deze foto’s heeft ontvangen, waarom hij deze heeft ontvangen en waarom hij deze heeft opgeslagen. Daarnaast bieden de chatgesprekken die verdachte als enige gebruiker van dit Snapchataccount met anderen heeft gevoerd, steun voor de vaststelling dat verdachte deze foto’s zelf heeft gemaakt. Verder gaat het ook om foto’s van blokken, stempels en stickers met logo’s die overeenkomen met stempels en stickers die onder andere zijn aangetroffen bij de doorzoeking van de Volkswagen Golf waarin verdachte op 10 september 2024 is aangehouden. Daarnaast komen de locatiegegevens uit de metadata van de foto’s en video’s in de Snapchatapplicatie overeen met de verschillende locaties waarop de drugslaboratoria zijn aangetroffen waarbij verdachte – zoals de rechtbank hierna zal vaststellen – betrokken is geweest. De rechtbank stelt dan ook vast dat verdachte als gebruiker van het Snapchataccount “ [accountnaam] ” de belastende foto’s in de map “Herinneringen” zelf heeft gemaakt.
4.5.2.De [adres 2] in Amsterdam (zaak A feit 1)
Bij de doorzoeking van de woning aan de [adres 2] in Amsterdam op 4 juli 2024 zijn diverse goederen aangetroffen die bestemd zijn voor het bereiden, bewerken en verwerken van blokken harddrugs, namelijk: een hydraulische pers en weegschalen met cocaïneresten, pannen en bakken. In de woonkamer werd een halfgelaatsmasker aangetroffen. Op de verstelbare draagbanden daarvan, de draagzijde van de hoofdband, de buitenzijde van de gasfilters, de rand van het binnenmasker en het spreekmembraan is een DNA-(hoofd)profiel van verdachte aangetroffen. Verdachte heeft hierover op de zitting verklaard dat hij vroeger wel eens een gelaatsmasker voor iemand heeft weggebracht en dat hij deze toen uit nieuwsgierigheid op zijn hoofd heeft gezet. Verdachte ontkent dat hij ooit in de woning aan de [adres 2] is geweest en dat zijn DNA op dit verplaatsbare object daarvoor onvoldoende bewijs vormt.
De rechtbank vindt deze verklaring in het licht van de overige bewijsmiddelen in het dossier ongeloofwaardig. Uit het DNA-onderzoek blijkt immers dat op de verschillende onderdelen van het masker een enkelvoudig DNA-profiel van verdachte is aangetroffen, dan wel een DNA-mengprofiel waarbij verdachte een duidelijk grotere hoeveelheid DNA heeft bijgedragen aan het DNA-mengprofiel ten opzichte van de overige donoren. Dit resultaat past niet bij de verklaring van verdachte dat hij het masker in het verleden een keer kortstondig op zijn hoofd heeft gehad.
Daarnaast hebben de bewoners van de [adres 2] , [naam 1] en [naam 2] , verklaard dat ongeveer een maand voor de doorzoeking drie jongens, waaronder [naam 3] , een pers, plastic zakken, rollen tape, een magnetron en jerrycans hun woning binnen brachten; dat ze elke dag van 22:00 tot 06:00 uur kwamen en dat zij dan versneden, bezig waren met een pers en een krik en witte blokken in de magnetron deden. [naam 3] was net vrij en reed op een scooter. Verdachte heeft op de zitting verklaard dat hij sinds medio juni 2024 is vrijgekomen uit detentie en de politie heeft verdachte vlak voor de doorzoeking op 4 juli 2024 op een motorscooter in de [straatnaam 1] zien rijden, waarbij hij contact maakte met een voertuig van waaruit daarna tassen met goederen naar de woning op nummer [huisnummer 1] werden verplaatst. De rechtbank leidt hieruit af dat verdachte [naam 3] was.
In het Snapchat-account van “ [accountnaam] ”, waarvan de rechtbank hierboven heeft vastgesteld dat dit account alleen in gebruik was bij verdachte, zijn foto’s aangetroffen van witte blokken met daarin verschillende stempels geperst. Deze foto’s zijn op 29 juni en 2 juli 2024 geüpload in de applicatie vanaf het adres [adres 2] in Amsterdam. Daarnaast is er een video aangetroffen waarin verdachte in beeld is met blokken met daarop stickers en een stempel van het logo XBOX. Deze video is op 27 juni 2024 geüpload in de applicatie vanaf het adres [adres 2] in Amsterdam. Een stempel met het logo XBOX is ook aangetroffen in de Volkswagen Golf waarin verdachte is aangehouden.
Op basis van de hierboven weergegeven feiten en omstandigheden in onderlinge samenhang bezien acht de rechtbank bewezen dat verdachte na zijn vrijlating, in de periode 15 juni 2024 tot en met 4 juli 2024, in een woning aan de [adres 2] in Amsterdam samen met anderen voorwerpen en stoffen voorhanden heeft gehad die zijn bestemd tot het bereiden, bewerken en verwerken van cocaïne.
4.5.3.De [adres 3] in Amsterdam (zaak A feit 2)
Bij de doorzoeking van de woning aan de [adres 3] in Amsterdam op 5 augustus 2024 zijn diverse goederen zijn aangetroffen die bestemd zijn voor het bereiden, bewerken en verwerken van blokken cocaïne.
Op één van de in de woning aangetroffen paar handschoenen is een DNA-mengprofiel aangetroffen met een DNA-hoofdprofiel van verdachte. Anders dan de verdediging heeft bepleit ziet de rechtbank deze resultaten als sterke indicatie dat verdachte in de woning is geweest. Weliswaar is op de handschoenen een mengprofiel aangetroffen, maar het DNA-hoofdprofiel blijkt van verdachte. Zoals eerder is beschreven, heeft de donor van het DNA-hoofdprofiel met een duidelijk grotere hoeveelheid DNA bijgedragen aan het mengprofiel dan de overige donoren. Bovendien is ook op de handgreep van de drukpers DNA van verdachte aangetroffen en op het verpakkingsmateriaal zijn vingerafdruk. Ondanks dat dit verplaatsbare objecten zijn, zoals de raadsman stelt, heeft de rechtbank geen aanleiding om aan te nemen dat deze sporen van verdachte op een ander moment op deze goederen terecht zijn gekomen. Verdachte heeft daar in ieder geval geen verklaring voor gegeven.
Behalve de biologische sporen van verdachte in de woning, is op de camerabeelden van de lift van het flatgebouw aan de [straatnaam 2] te zien dat hij op 13 juli 2024 om 06:35 uur met een vuilniszak vanaf de vijfde verdieping de lift instapt en de flat verlaat en dat hij op 31 juli 2024 om 05:12 uur met medeverdachte [medeverdachte 1] vanaf de vijfde verdieping de lift instapt. De woning op nummer [huisnummer 2] is gevestigd op de vijfde verdieping.
Verder heeft verdachte op 15 juli 2024 via Whatsapp contact met [naam 4] , de bewoner van de [adres 3] , waarin hij hem aanspreekt als ‘rasta’ en zegt die avond naar hem toe te willen komen om te werken voor een bestelling van drie stuks. Op 4 augustus 2024 heeft verdachte via Snapchat contact met [medeverdachte 1] waarin hij hem vraagt naar ‘rasta’ te komen en dat hij ‘een brick aan het maken is’.
Ten slotte staan er foto’s van blokken met de in de woning aan de [adres 3] aangetroffen stickers en stempels van verschillende logo’s in het Snapchat-account van verdachte. Deze foto’s zijn onder andere op 12 juli, 15 juli, 26 juli en 29 juli 2024 door “ [accountnaam] ” (verdachte) geüpload in de applicatie vanaf de [straatnaam 2] ter hoogte van perceel [huisnummer 2] in Amsterdam. Op één van de foto’s is ook een geopend blok wit poeder zichtbaar.
Gelet op de staat waarin de woning werd aangetroffen, de pannen, bakken en lepels die met resten cocaïne en procaïne op het aanrecht stonden, alsmede de chatgesprekken die verdachte voerde over bestellingen van drie stuks die snel gemaakt moesten, het maken van bricks en het sturen van foto’s blokken wit poeder met verwijzingen naar stickers die later ook in de woning zijn gevonden, acht de rechtbank bewezen dat verdachte zich samen met anderen in de ten laste gelegde periode schuldig heeft gemaakt aan het bereiden, bewerken en verwerken van cocaïne in een woning aan de [adres 3] in Amsterdam.
4.5.4.De [adres 4] en/of ringweg A10 in Amsterdam (zaak A feit 3)
Op 10 september 2024 wordt tijdens een observatie gezien dat medeverdachte [medeverdachte 2] aankomt bij de portiek van de adressen [straatnaam 3] [huisnummers] in Amsterdam. Samen met drie onbekend gebleven andere personen tilde hij meerdere boodschappentassen vanuit de portiek in de kofferbak van de voor de portiek geparkeerde Mercedes met kenteken [kenteken 1] en een Volkswagen Golf met kenteken [kenteken 2] . Die laatste auto werd bestuurd door verdachte. Vervolgens stapte [medeverdachte 2] bij verdachte in de Volkswagen Golf en reden zij weg. Kort daarna werden zij op de oprit naar de ringweg A10 aangehouden.
Bij de doorzoeking van de Volkswagen Golf werden in de kofferbak een jerrycan, een hydraulische pomp, metalen perslogo’s (onder andere van de logo’s van de merken Xbox, Dior, Nike, Opel, Toyota en Superman), geprinte logo’s, een vacumeermachine, een weegschaal en rollen tape aangetroffen. De vacumeermachine en de weegschaal bleken resten van cocaïne te bevatten. In de slaapkamer op het adres [adres 4] werd ook een geprint logo van het automerk Opel gevonden. Bij de doorzoeking van de Mercedes zijn in de achterbak een grote pers, twee persmallen en een magnetron aangetroffen. De persmallen en de magnetron zijn indicatief getest en bleken sporen van cocaïne te bevatten. De drukpers en de krik (de rechtbank begrijpt: de hydraulische pomp) die in de voertuigen zijn aangetroffen, blijken dezelfde goederen te zijn die op 5 augustus 2024 bij de doorzoeking van de [adres 3] in Amsterdam waren aangetroffen en door de politie zijn achtergelaten.
De in de voertuigen en op de [adres 4] aangetroffen goederen zijn in hun gezamenlijkheid bezien naar het oordeel van de rechtbank goederen die bestemd zijn voor het bereiden, bewerken en verwerken van cocaïne. Deze goederen zijn vanuit de woning op de [adres 4] in de achterbak van de Mercedes en de Volkswagen Golf geplaatst. Vervolgens zijn medeverdachte [medeverdachte 2] en verdachte in de Volkswagen weggereden. Daarmee hebben zij deze goederen op 10 september 2024 voorhanden gehad.
Dat verdachte op die datum niet lijfelijk in de woning is geweest, zoals de raadsman heeft betoogd, maakt dat niet anders. Uit de inhoud van zijn telefoon leidt de rechtbank namelijk af dat verdachte wist wat er zich in de woning afspeelde, welke goederen er in de auto werden gezet, waar deze goederen voor bestemd waren en dat hij op 10 september 2024 samen met anderen vanaf de [straatnaam 3] onderweg was naar een nieuwe locatie om de cocaïneproductie voort te zetten. De gebruiker van het Snapchat-account met schermnaam [schermnaam] (verdachte) voert immers in augustus 2024 al gesprekken met anderen over het klaarzetten van ‘proca, aceton en CAT-stempel’ en stuurt ze foto’s van stempels die op 10 september 2024 zijn aangetroffen in de Volkswagen Golf. Ook zijn er foto’s van blokken met stickers en stempels van de logo’s DHL, Opel en DIOR, die in de Volkswagen Golf zijn gevonden, door de gebruiker van het Snapchat-account “ [accountnaam] ” (verdachte) op 31 augustus en 5 september 2024 geüpload in de applicatie vanaf het adres [adres 4] in Amsterdam. Bovendien heeft [schermnaam] op 10 september 2024 gesprekken met twee verschillende personen waarin hij hen vraagt of zij nog een (schone) locatie hebben waar hij een paar weken kan werken.
De rechtbank verwerpt daarmee alle verweren van de raadsman en acht het ten laste gelegde feit bewezen.
4.5.5.Het aanwezig hebben van blokken cocaïne (zaak B)
De rechtbank acht bewezen dat verdachte in de ten laste gelegde periode een hoeveelheid blokken cocaïne voorhanden heeft gehad en overweegt daartoe als volgt.
Het dossier bevat diverse chats tussen het Snapchat-account van verdachte en derden waaruit blijkt dat verdachte over blokken verdovende middelen beschikt. Zo stuurt verdachte tussen 6 en 11 september 2024 in chat 124 berichten waarop Pink Panther blokken te zien zijn. Hij zegt dat hij “orgie platen” heeft. De ontvanger informeert naar de samenstelling van “Top" en verdachte geeft aan dat “Top" er niet meer is, dat er net 5st (stuks) zijn weggegaan voor 27,25 en één voor 27. In chat 127, in dezelfde periode, vraagt degene met wie verdachte chat hoeveel verdachte vraagt en die antwoordt 27,5. In chat 208, uit de periode 24 augustus tot 9 september 2024, vraag verdachte welke stempels de ontvanger, [naam 5] , heeft en die stuurt twee foto’s van stempels. Die stempels zijn aangetroffen tijdens doorzoekingen in de Volkswagen Golf (waarin verdachte is aangehouden) en in de woning aan de [adres 3] en op foto’s van blokken die verdachte heeft geüpload in de applicatie. In chat 331 stuurt verdachte op 10 september 2024 twee video’s van twee koffers met blokken en het bericht: “Bied aan. Ik geef je 27,5”. In eerste instantie is verdachte herkenbaar in beeld, waarna het beeld verspringt naar de vloer waar de koffers met daarin en waar omheen blokken te zien zijn. In chat 337 stuurt verdachte op 10 september 2024 drie bestanden (die niet meer te zien zijn op de uitgelezen data)en stuurt hij vervolgens de tekst: “Laat die gozer zien heb 50st verkoop nu 27,5" en “Orgie platen”.
Verder zijn de video’s, foto’s en chats over de blokken die in de tenlastelegging zijn opgenomen, gemaakt op locaties waar verdachte in de periode tussen 27 juni 2024 en 10 september 2024 aanwezig is geweest en waarvan de rechtbank hierboven al heeft vastgesteld dat daar productie van verdovende middelen werd voorbereid. Op diezelfde locaties zijn perslogo’s en stickervellen aangetroffen die overeenkomen met de blokken op de foto’s in het Snapchataccount van verdachte.
Anders dan de raadsman heeft bepleit, leidt de rechtbank hieruit af dat verdachte op genoemde tijdstippen van de chats en de foto’s ook daadwerkelijk de beschikkingsmacht over de blokken had.
Verdachte heeft op de zitting erkend dat hij de video heeft gemaakt waarop hij met een koffer en blokken met een XBOX logo te zien is, maar stelt dat deze blokken geen echte cocaïne bevatten maar nepblokken betreffen. Verdachte heeft verklaard dat deze nepblokken van een kennis waren en dat hij de video heeft gemaakt om stoer te doen. De rechtbank acht dat niet geloofwaardig en concludeert dat op deze video en op de andere foto’s steeds sprake is van echte blokken cocaïne. Daartoe wijst de rechtbank op de volgende omstandigheden:
- i) De uiterlijke verschijningsvorm van de blokken duidt op echte cocaïne nu op de afbeeldingen is te zien dat sommige blokken open zijn en een witte substantie/poeder bevatten.
- ii) Op de blokken stickers en stempels gedrukt zijn met logo’s die in panden zijn aangetroffen waar verdachte zich bevond en harddrugs werd geproduceerd/de productie werd voorbereid.
- iii) Het is een feit van algemene bekendheid dat cocaïne ten behoeve van de handel wordt verpakt in blokken worden voorzien van stickers en stempels met logo’s zoals zichtbaar op de foto’s op het Snapchat-account van verdachte.
Daarnaast kunnen de weergegeven chatberichten niet anders worden uitgelegd dan dat daarin wordt gesproken over echte blokken cocaïne. Daarin worden immers ‘orgie platen’ tegen een prijs van 27 dan wel 27,5 aangeboden. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat dit een gangbare prijs is voor een blok cocaïne, hetgeen past bij de mededeling van verdachte in de chat dat sprake is van originele blokken. Daarmee verwerpt de rechtbank het verweer van de raadsman dat niet kan worden bewezen dat de blokken echte cocaïne bevatten.
Met betrekking tot de hoeveelheid blokken die bij ieder van de gedachtestreepjes afzonderlijk ten laste zijn gelegd, overweegt de rechtbank het volgende.
Ten aanzien van de blokken met het “Opel”-logo kan de rechtbank op basis van de inhoud van het proces-verbaal niet vaststellen dat dit zes blokken betreffen, maar op de foto op pagina 08 133 is te zien dat dit er in ieder geval meer dan twee zijn. Daarnaast is de rechtbank het met de raadsman eens dat niet kan worden uitgesloten dat sprake is van overlap met de in de tenlastelegging opgenomen drie blokken met het “Opel”-logo en zal verdachte daarvan vrijspreken.
Ook ten aanzien van de blokken die zijn aangeduid met het logo “Klavertje 4” kan de rechtbank op basis van het proces-verbaal niet vaststellen dat het tien blokken betreffen. Anders dan de officier van justitie naar voren heeft gebracht, zijn op de foto op pagina 08 131 geen tien blokken zichtbaar. Uit de bewijsmiddelen volgt dat sprake is van twee blokken.
Ten aanzien van het blok met de stempel van de ‘Simpsons’ stelt de rechtbank, net als de raadsman, vast dat de foto op pagina 08 136 niet heel duidelijk is, maar dat met de waarneming van de politie (die over de originele foto’s beschikt) in voldoende mate kan worden vastgesteld dat dit een wit blok cocaïne betreft met het voornoemde logo.
De verdenking van het aanwezig hebben van 42 blokken cocaïne heeft het Openbaar Ministerie afgeleid uit een video van 10 september 2024 waarop verdachte zichzelf en twee koffers met blokken filmt en een chat (chat 331) waarin hij deze aanbiedt voor 27,5. Uit het proces-verbaal (pagina 3 177) blijkt dat de verbalisant die de video heeft bekeken ‘ongeveer 42 blokken’ zag. De rechtbank stelt vast dat “blokken” kan worden bewezen, maar niet het exacte aantal van 42 blokken.
Voor de ten laste gelegde 50 blokken concludeert de rechtbank dat verdachte inderdaad de beschikking daarover had, omdat hij in chat 337 spreekt over de mogelijke verkoop daarvan en daarvoor ook een prijs noemt. De rechtbank stelt vast dat de blokken die zichtbaar zijn op de stills van de video uit chat 331 (pv documentcode 20219692, p. 10), niet dezelfde blokken zijn als de blokken die te zien zijn op de stills bij chat 337 (pv documentcode 20219692, p. 11) waarin verdachte 50 stuks aanbiedt. De rechtbank verwerpt daarom het verweer dat sprake zou zijn van een dubbeltelling.