2.12.Op 30 januari 2025 heeft Bouwbedrijf Kuijpers aan [verzoeker] een prijsopgave van € 11.947,50 inclusief btw gedaan voor het vervangen van de ramen en de voordeur, inclusief. Voor zover in deze procedure relevant is daarin het volgende vermeld:
“(…) Bij de opname van de woning is het navolgende geconstateerd;
-
de toegangsdeur:
1. Brandveiligheid: De huidige opdekdeur voldoet niet aan de geldende wettelijke brandveiligheidseisen en vormt een direct veiligheidsrisico bij brand. Het inkorten van de deur heeft de brandwerende eigenschappen volledig teniet gedaan, de constructie is hierdoor structureel verzwakt. Dit creëert een ernstige bedreiging voor de veiligheid van zowel de bewoner als de overige bewoners in het gebouw bij een eventuele brand.
2. Inbraakpreventie: De deur voldoet niet aan de normen voor inbraakwerendheid en isolatie. Door de structurele verzwakking biedt de deur minder weerstand tegen inbraakpogingen. Daarnaast draagt de gebrekkige isolatie bij aan onnodig energieverlies en onvoldoende geluidsdemping, wat zowel het comfort als de veiligheid aantast.
3. Hang- en sluitwerk: Het driepunts-sluitingssysteem functioneert niet zoals vereist. Door het inkorten van de deur is het onderste sluitpunt niet meer bruikbaar. Dit sluitpunt is op improviserende wijze opgevuld en afgedicht met plamuur, wat de veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid van het sluitwerk ernstig vermindert.
-
isolatieglas in de buitenkozijnen:
Bij de beglazing is vastgesteld dat de aanwezige vlekken het gevolg zijn van langdurige vochtschade. Deze vlekken, beter bekend als biologische aanslag of schimmelaanslag door vocht (“spocht”), ontstaan door een combinatie van vochtdoorslag en verwaarlozing. Dit proces heeft geleid tot de vorming van bacteriële en organische afzettingen op het glasoppervlak, wat resulteert in een bruine aanslag.
Daarnaast is geconstateerd dat de ruiten in de loop der jaren lek zijn geraakt, waardoor vocht permanent in de spouw is binnengedrongen. Dit leidt niet alleen tot verdere biologische afzettingen, maar ook tot condensvorming aan de binnenzijde van de ruit. De oorzaak hiervan ligt enerzijds in de ouderdom van het glas; dubbel glas uit het bouwjaar 1985 heeft een gemiddelde levensduur van circa 20 tot 25 jaar. Anderzijds speelt de afdichting een rol.
Door de lekkage is de isolerende functie van het glas volledig vervallen, zowel op het gebied van warmte- als geluidsisolatie. Hierdoor voldoet de beglazing niet meer aan de hedendaagse eisen en biedt deze onvoldoende bescherming tegen temperatuurschommelingen en omgevingsgeluid. Op basis van deze constateringen wordt volledig vervangen van de beglazing in deze woning aanbevolen om verdere schade en functieverlies te voorkomen.
- kozijnrubbers draaiende delen en sluitwerk:
De aanslagrubbers van de draaiende delen zijn uitgedroogd door veroudering, dit veroorzaakt aanzienlijke tocht en binnendringende lucht zowel bij de beweegbare delen als bij de suskasten. Dit maakt het binnenklimaat oncomfortabel en leidt tot verdere energieverliezen. Bovendien vergroten deze luchtstromen het risico op extra vochtproblemen en verdere afkoeling van de woning in de winter.
Bij de stolpramen zijn de kantgrendels (4 st) aan vervanging toe en ontbreken er raamuitzetters (5 st).
Wij willen u er met nadruk op wijzen dat bij werkzaamheden aan de oude kunststofkozijnen risico’s verbonden zijn. Hoewel er met zorg gewerkt wordt is aan met name het loshalen van de kunststof glaslatten risico’s op beschadiging verbonden. Voor dergelijke beschadigingen aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid. De daarmee gepaard gaande mogelijk extra kosten zullen als meerwerk in rekening gebracht worden.”