ECLI:NL:RBAMS:2025:4268

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
20 juni 2025
Publicatiedatum
23 juni 2025
Zaaknummer
11108003 CV EXPL 24-4654
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verplichtstelling bedrijfstakpensioenfonds voor de meubelindustrie en meubileringsbedrijven

In deze zaak, die zich afspeelt voor de Rechtbank Amsterdam, zijn Atom B.V. en Retail Services B.V. betrokken in een geschil met de Stichting OAK Pensioen over de verplichtstelling tot deelneming aan het pensioenfonds. Atom B.V. vordert onder andere de nietigheid van een dwangbevel dat door Oak Pensioen is uitgevaardigd, terwijl Oak Pensioen in reconventie vordert dat Atom en Retail Services onder de werkingssfeer van de verplichtstelling vallen. De mondelinge behandeling vond plaats op 2 december 2024, waarbij beide partijen hun standpunten hebben toegelicht. De kantonrechter heeft geoordeeld dat Atom, die zich bezighoudt met het ontwerpen en leveren van presentatiematerialen, onder de werkingssfeer van de verplichtstelling valt, omdat de door Atom ontworpen producten als meubels worden beschouwd. De rechter heeft ook geoordeeld dat Retail Services, die werknemers in dienst heeft die voor Atom werken, eveneens onder de verplichtstelling valt. De vorderingen van Atom zijn afgewezen, terwijl de vorderingen van Oak Pensioen zijn toegewezen, inclusief de verplichting voor Atom en Retail Services om werknemersgegevens te verstrekken en premienota's te betalen. De kosten van de procedure zijn voor beide ondernemingen.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANK AMSTERDAM
Afdeling privaatrecht
vonnis van: 20 juni 2025
fno.: 25
vonnis van de kantonrechter
I n z a k e
zaaknummer: 11108003 CV EXPL 24-4654
de besloten vennootschap Atom B.V.
gevestigd te Amsterdam
eiseres in conventie, verweerster in reconventie
nader te noemen: Atom of gezamenlijk met Retail Services B.V.: de onderneming Atom
gemachtigde: mr. B.F.M. Evers
t e g e n
de stichting Stichting OAK Pensioen, tevens handelende onder de naam BPF Meubel en Oak Pensioenen
gevestigd te Amsterdam
gedaagde in conventie, eiseres in reconventie
nader te noemen: Oak Pensioen
gemachtigden: mr. S.H. Kuiper en mr. N.M.C. Wammes
en
I n z a k e
zaaknummer: 11239880 CV EXPL 24-9940
de stichting Stichting OAK Pensioen
gevestigd te Amsterdam
eiseres in conventie, verweerster in reconventie
gemachtigden: mr. S.H. Kuiper en mr. N.M.C. Wammes
tegen
de besloten vennootschap Retail Services B.V.gevestigd te Amsterdam
gedaagde in conventie, eiseres in reconventie
nader te noemen: Retail Services of gezamenlijk met Atom: de onderneming Atom
gemachtigde: mr. B.F.M. Evers
VERDER VERLOOP VAN DE PROCEDURE
Op 16 augustus 2024 is een tussenvonnis gewezen, waarbij een mondelinge behandeling is bepaald in de zaak tussen Atom en Oak Pensioen (11108003 CV EXPL 24-4654). Bij vonnis van 15 november 2024 is in de door Oak Pensioen aangespannen zaak tegen Retail Services (11239880 CV EXPL 24-4654) beslist dat in die zaak gelijktijdig een mondelinge behandeling zal worden gehouden.
De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 2 december 2024. Voor de onderneming Atom zijn verschenen mevrouw [naam 1] en [naam 2] (bestuurders), vergezeld van de gemachtigde. Oak Pensioen is verschenen bij mevrouw [naam 3] en de gemachtigden. Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht, mede aan de hand van spreekaantekeningen, en vragen van de kantonrechter beantwoord.
Vervolgens zijn de zaken aangehouden tot de rolzitting van 20 december 2024 teneinde partijen in de gelegenheid te stellen in onderling overleg tot een oplossing te komen. Partijen hebben laten weten dat zij daarin niet zijn geslaagd, waarna vonnis nader is bepaald op heden.
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
1.1. De onderneming Atom houdt zich bezig met het ontwerpen en leveren van producten ter presentatie van artikelen in winkels en showrooms. Die artikelen zijn veelal modeartikelen zoals kleding, schoenen, tassen, brillen, mutsen, handschoenen etc. Daarvoor levert de onderneming Atom kledingrekken, wandsystemen en andere op de betreffende artikelen toegespitste presentatiematerialen. De onderneming Atom werkt voor opdrachtgevers en heeft in principe geen voorraad. Vanaf 2018 is in het algemeen de werkwijze dat de onderneming Atom een prototype ontwerpt voor een klant en na goedkeuring daarvan het product elders laat produceren (in Oost-Europa en Azië).
1.2. Atom heeft geen werknemers in dienst. Bij Retail Services zijn ongeveer 13 werknemers in dienst. Atom is enig bestuurder en aandeelhouder van Retail Services.
1.3. Atom noch Retail Services beschikt over een eigen pensioenregeling.
1.4. In het verplichtstellingbesluit van de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid (meest recente besluit van 6 december 2023) ten aanzien van Oak Pensioen staat onder meer:
“De deelneming in de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven is verplicht gesteld voor de werknemers in loondienst van een werkgever in:- de meubelindustrie en meubileringsbedrijven; (…)Onder een werkgever in de meubel industrie en meubileringsbedrijven wordt verstaan:1) de onderneming die uitsluitend of in hoofdzaak één of meer van de onder a. tot en met g. omschreven activiteiten uitvoert;
2) (…)
3) de onderneming, opgericht na 1 januari 2000 c.q. de onderneming waarvan de daadwerkelijke activiteiten binnen een reeds bestaande vennootschap zijn aangevangen na 1 januari 2000, die ten behoeve van de onder 1 en 2 genoemde onderneming of afdelingen een ondersteunende functie heeft en in juridische zin tot dezelfde groep van ondernemingen behoort. (…)Onder de a. tot en met g. genoemde werkzaamheden worden verstaan:a. het vervaardigen en/of bewerken, herstellen, assembleren, stofferen of met andere materialen bekleden van meubelen of onderdelen daarvan of van aanverwante artikelen, tenzij deze uitsluitend van metaal worden vervaardigd. Onder (onderdelen van) meubelen en/of aanverwante artikelen worden mede verstaan (onderdelen van)school-, kantoor-, keuken-, kerk- en tuinmeubelen, bedden, waterbedden, wiegen, matrassen en stoelkussens, echter met uitzondering van kinderstoelen en kinderboxen. Onder het bewerken van meubelen of onderdelen daarvan wordt mede verstaan het buigen, draaien, beeldhouwen en dergelijke werkzaamheden voor zover deze werkzaamheden niet worden verricht als deel van het woninginrichtingsbedrijf of van de confectie-industrie;b. het vervaardigen en/of herstellen, plaatsen, monteren en/of stellen van interieurs voor gebouwen (…).
Onder vervaardigen worden mede verstaan het stofferen of met andere materialen bekleden en het behangen van wanden, vloeren en dergelijke voor zover dit niet geschiedt als onderdeel van het woninginrichtingsbedrijf, het parketvloerenbedrijf, de confectie-industrie of het schildersbedrijf; (…)Een onderneming wordt geacht zich in hoofdzaak met de werkzaamheden in de meubelindustrie en meubileringsbedrijven respectievelijk tentoonstellingsbouw bezig te houden indien het aantal daarbij betrokken werknemers groter is dan het aantal werknemers, betrokken bij eventuele andere activiteiten. (…).”
1.5. In het besluit van 6 december 2023 is de naam van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven vervangen door Stichting Oak Pensioen.
1.6. Op 14 oktober 2022 heeft Atom een online bedrijfsonderzoekformulier van Oak Pensioen ingevuld. Daarop heeft Atom als activiteit ingevuld:
“Het ontwerpen en vervaardigen van winkelinrichtingen”.
1.7. Bij brief van 2 november 2022 heeft (de rechtsvoorganger van) Oak Pensioen bericht dat Atom werd aangesloten bij Oak Pensioen.
1.8. Op grond van het Uitvoeringsreglement van Oak Pensioen (hoofdstuk 4) is een werkgever verplicht informatie te verstrekken aan Oak Pensioen. Bij gebreke daarvan heeft Oak Pensioen de door haar aan Atom verstrekte premienota’s ambtshalve geschat.
1.9. Atom heeft de diverse nota’s van Oak Pensioen, ondanks herinneringen en een dwangbevel, niet voldaan.
1.10. Daarop heeft Atom op 22 augustus 2023 verzocht om een bedrijfsbezoek in het kader van het werkingssfeeronderzoek. Dit heeft op 24 augustus 2023 plaatsgevonden. Oak Pensioen heeft Atom aan het eind van het bezoek laten weten dat de verplichte aansluiting in stand bleef.
1.11. Op verzoek van Atom heeft Oak Pensioen uitstel verleend. Dit uitstel is verschillende keren verlengd, totdat Oak Pensioen op 24 november 2023 heeft laten weten dat het incassotraject zou worden voortgezet.
1.12. Bij e-mail van 12 december 2023 van haar gemachtigde heeft Atom nogmaals laten weten dat haar werkzaamheden niet onder de werkingssfeer van Oak Pensioen vallen en dat er sprake is van een onterechte aansluiting. Hierop hebben partijen opnieuw met elkaar gecorrespondeerd.
1.13. Op 25 maart 2024 heeft Oak Pensioen een dwangbevel aan Atom laten uitvaardigen tot betaling van achterstallige nota’s uit 2023.
1.14. Op 4 april 2024 heeft tussen partijen en hun gemachtigden een gesprek plaatsgevonden. Naar aanleiding hiervan heeft Atom een uitwerking van de werkzaamheden van de verschillende werknemers over het jaar 2023 overgelegd.

Het geschil

in de zaak 11108003 CV EXPL 24-4654

in conventie
2. Atom vordert, na haar vordering ter zitting te hebben vermeerderd, bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad:
a. verklaring van Atom tot goed opposant en nietigverklaring van het dwangbevel van 25 maart 2024 althans vervallen verklaring dan wel buiten effect/werking stelling, met niet-ontvankelijk verklaring van Oak Pensioen althans afwijzing van de vorderingen waarbij Atom wordt ontheven uit de verplichtingen voortvloeiende uit het dwangbevel en daarnaast:
primair
b. verklaring voor recht dat Atom vanaf haar oprichting
nietonder de werkingssfeer van de verplichtstellingsbeschikking tot deelneming aan Oak Pensioen valt en derhalve géén premies verschuldigd is aan Oak Pensioen noch bijdragen aan eventueel aan Oak Pensioen verbonden fondsen;
subsidiair
c. verklaring voor recht dat Oak Pensioen pas sinds 1 april 2022 dan wel 1 mei 2018 onder de werkingssfeer van de verplichtstellingsbeschikking tot deelneming aan Oak Pensioen valt, dan wel vanaf een nader door de kantonrechter te bepalen datum en pas vanaf dat moment premies verschuldigd is aan Oak Pensioen en eventueel aan Oak Pensioen verbonden fondsen.
Daarnaast vordert Atom primair en subsidiair veroordeling van Oak Pensioen tot betaling van door de onderneming Atom gemaakte juridische kosten van € 54.564,30 ex kantoorkosten en btw dan wel een door de kantonrechter te bepalen vergoeding voor de gemaakte kosten voor juridische bijstand en/of betaling van buitengerechtelijke kosten, alsmede de overige proceskosten.
3. Atom stelt hiertoe – kort samengevat – dat haar kernactiviteit is het ontwerpen van presentatiematerialen en -mogelijkheden (floorplannen). De presentatiemogelijkheden en -materialen kwalificeren niet als een meubel dan wel interieur als deze begrippen aan de hand van de cao-norm worden uitgelegd.
4. Atom beschikte tot 2018 alleen over kantoorruimte en hield zich enkel maar bezig met het ontwerpen van producten, inclusief de technische tekening daarvan. De productie werd volledig uitbesteed aan externe partijen. Vanaf 2018 is zij zelf ook prototypes gaan maken in een kleine bedrijfsruimte. Vanaf april 2022 is Atom gebruik gaan maken van een grotere bedrijfsruimte, nog steeds voor het ontwikkelen van prototypes van de door haar ontworpen producten, die elders worden gefabriceerd. Volgens Atom houden de werknemers zich met name bezig met sales, marketing, productontwikkeling, ontwerpen, opmetingen en eventueel het afleveren van prototypes. De werknemers die daadwerkelijk producten vervaardigen houden zich in hoofdzaak bezig met het maken van prototypes, afgestemd op de wensen van de klant. De daadwerkelijke vervaardiging van de op te leveren producten voor de opdrachtgevers gebeurt (nog altijd) door externe partijen. Er is volgens Atom dan ook geen sprake van dat de werknemers zich (in hoofdzaak) bezig houden met de in de verplichtstelling opgenomen werkzaamheden, zodat de verplichtstelling onterecht is.
5. Atom wijst er voorts op dat zij geen werknemers in dienst heeft. Atom betwist ook de hoogte van de door Oak Pensioen ambtshalve opgelegde nota’s en verschuldigdheid en hoogte van de gevorderde buitengerechtelijke incassokosten.
6. Oak Pensioen voert gemotiveerd verweer. Dit verweer zal, voorzover voor deze zaak van belang, hierna aan de orde komen.

in reconventie

7. Oak Pensioen vordert in reconventie, uitvoerbaar bij voorraad:
I. voor recht te verklaren dat Atom vanaf 2018 (datum 1 februari), althans 2022 (datum april 2022), althans een door de kantonrechter te bepalen datum, valt onder de werkingssfeer van de verplichtstelling tot deelneming in Oak Pensioen;
II. dat Atom wordt veroordeeld om binnen 14 dagen na het wijzen van dit vonnis elektronisch de werknemersgegevens te verstrekken aan Oak Pensioen via het werkgeversportal ten aanzien van de (gewezen) werknemers die in de periode van 1 februari 2018, althans 1 april 2022, althans een door de kantonrechter te bepalen datum in dienst zijn (geweest) bij de onderneming van Atom, op straffe van een dwangsom van € 5.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Atom daarmee geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft, met een maximum van € 1.000.000,00;
III. dat Atom wordt veroordeeld om uiterlijk 1 maand na de datum van dit vonnis aan Oak Pensioen een controleverklaring te verstrekken van een registeraccountant waarin de registeraccountant een goedkeurend oordeel uitspreekt over de juistheid en volledigheid van de werknemersgegevens die Atom op grond van veroordeling II (zoals hierboven beschreven) heeft verstrekt, op straffe van een dwangsom van € 5.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Atom daarmee geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft, met een maximum van € 1.000.000,00;
IV. dat Atom wordt veroordeeld om de premienota’s, die door Oak Pensioen worden vastgesteld aan de hand van de werknemersgegevens die op grond van veroordeling II. zijn aangeleverd en conform de statuten en reglementen van Oak Pensioen, te betalen binnen 14 dagen na de factuurdatum en – na die 14 dagen – te vermeerderen met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW althans de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW;
met veroordeling van Atom in de kosten van de reconventie.
8. Atom voert hiertegen verweer. Volgens Atom was Oak Pensioen er in ieder geval vanaf december 2023 van op de hoogte dat Atom geen werknemers in dienst had. Volgens Atom worden beide vennootschappen door Oak Pensioen ten onrechte met elkaar vereenzelvigd.

In de zaak 11239880 CV EXPL 24-9940

in conventie
9. Oak Pensioen vordert in conventie, bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad:
I. voor recht te verklaren dat Retail Services vanaf 2018 (datum 1 februari), althans 2022 (datum april 2022), althans een door de kantonrechter te bepalen datum, valt onder de werkingssfeer van de verplichtstelling tot deelneming in Oak Pensioen;
II. dat Retail Services wordt veroordeeld om binnen 14 dagen na het wijzen van dit vonnis elektronisch de werknemersgegevens te verstrekken aan Oak Pensioen via het werkgeversportal ten aanzien van de (gewezen) werknemers die in de periode van 1 februari 2018, althans 1 april 2022, althans een door de kantonrechter te bepalen datum in dienst zijn (geweest) bij de onderneming Atom (en daarmee ook Retail Services), op straffe van een dwangsom van € 5.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Atom daarmee geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft, met een maximum van € 1.000.000,00;
III. dat Retail Services wordt veroordeeld om uiterlijk 1 maand na de datum van dit vonnis aan Oak Pensioen een controleverklaring te verstrekken van een registeraccountant waarin de registeraccountant een goedkeurend oordeel uitspreekt over de juistheid en volledigheid van de werknemersgegevens die Atom op grond van veroordeling II (zoals hierboven beschreven) heeft verstrekt, op straffe van een dwangsom van € 5.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Atom daarmee geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft, met een maximum van € 1.000.000,00;
IV. dat Retail Services wordt veroordeeld om de premienota’s, die door Oak Pensioen worden vastgesteld aan de hand van de werknemersgegevens die op grond van veroordeling II. zijn aangeleverd en conform de statuten en reglementen van Oak Pensioen, te betalen binnen 14 dagen na de factuurdatum en – na die 14 dagen – te vermeerderen met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW althans de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW;
met veroordeling van Retail Services in de kosten
10. Oak Pensioen stelt hiertoe – kort samengevat – dat Retail Services onder de werkingssfeer van de verplichtstelling van Oak Pensioen valt omdat Retail Services primair, net als Atom, een onderneming is die in hoofdzaak activiteiten in de meubelindustrie en meubileringsbedrijven uitvoert. Subsidiair is Retail Services zodanig ondersteunend aan Atom, dat ook zij onder de werkingssfeer valt.
10. Retail Services wijst erop dat Oak Pensioen Retail Services rauwelijks heeft gedagvaard. Retail Services noch de onderneming Atom vallen onder de verplichtstelling.
in reconventie
12. Retail Services vordert in reconventie, na haar vordering ter zitting te hebben vermeerderd, bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad:
veroordeling van Oak Pensioen tot betaling van door de onderneming Atom gemaakte juridische kosten van € 54.564,30 ex kantoorkosten en btw dan wel een door de kantonrechter te bepalen vergoeding voor de gemaakte kosten voor juridische bijstand en/of betaling van buitengerechtelijke kosten, alsmede de overige proceskosten.
13. Daaraan legt Retail Services ten grondslag dat Oak Pensioen misbruik van procesrecht maakt, door Retail Services in een procedure te betrekken zonder voorafgaand traject.
13. Oak Pensioen voert gemotiveerd verweer. Dit verweer zal, voorzover voor deze zaak van belang, hierna aan de orde komen.
Beoordeling
15. In de zaak met zaaknummer 11239880 CV EXPL 24-9940 heeft Retal Services (cq de onderneming Atom) betoogd dat Oak Pension rauwelijks gedagvaard heeft. Naar het oordeel van de kantonrechter is daar echter geen sprake van. Anderhalve maand vóór de dagvaarding is Retail Services immers op de hoogte gesteld van de volgens Oak Pensioen ook voor haar geldende aansluitingsverplichting en het voornemen Retail Services in de procedure met Atom te betrekken. Daarop is reeds enkele dagen later door de gemachtigde van – zowel Atom als – Retail Services afwijzend gereageerd ten aanzien van de gestelde aansluitingsverplichting. Bovendien werken de werknemers van Retail Services enkel voor de onderneming Atom. Een nieuw werkingssfeeronderzoek naar de bedrijfsactiviteiten en werkzaamheden heeft ten opzichte van het Atom-onderzoek dus geen enkele meerwaarde.
De vorderingen in beide zaken, in conventie en in reconventie, hangen zodanig nauw samen dat zij tegelijk beoordeeld worden.
16. Partijen twisten over de vraag of Atom en/of Retail Services onder de werkingssfeerbepaling van Oak Pensioen valt. Wanneer dat het geval is, is Atom althans Retail Services verplicht om zich aan te sluiten bij Oak Pensioen.
16. De onderneming Atom voorziet niet in een pensioenvoorziening voor haar werknemers. Mocht op enig moment blijken dat Atom en/of Retail Services onder de verplichtstelling van Oak Pensioen valt, dan is Oak Pensioen gehouden deze (voormalig) werknemers van Atom/Retail Services in aanmerking te laten komen voor pensioen. Daarin is het belang van Oak Pensioen gelegen.
16. Deelneming in Oak Pensioen is verplicht voor werkgevers in de meubelindustrie. Oak Pensioen heeft erop gewezen dat in de verplichtstelling staat dat het gaat om de onderneming die uitsluitend of in hoofdzaak een van de omschreven activiteiten uitvoert én de onderneming die ten behoeve van die onderneming een ondersteunende functie heeft.
16. Doorslaggevend is of de door de onderneming Atom ontworpen producten kunnen worden geschaard onder “meubels” en of het vervaardigen van prototypes, waarna de daadwerkelijke productie elders gebeurt, geldt als “vervaardigen” in de zin van het verplichtstellingsbesluit. Of dit het geval is moet aan de hand van de zogenaamde cao-norm worden bepaald, op grond waarvan de bepalingen uit het verplichtstellingsbesluit naar objectieve maatstaven moeten worden uitgelegd, waarbij in beginsel de bewoordingen van die bepalingen van doorslaggevende betekenis zijn.
16. De kantonrechter is van oordeel dat de door Atom ontworpen presentatiematerialen moeten worden beschouwd als meubels in de zin van de verplichtstelling en tevens kunnen worden beschouwd als interieurs in de zin van de verplichtstelling. Dat oordeel stoelt onder meer op de waarneming van de demonstratie van de zijde van de onderneming Atom tijdens de mondelinge behandeling. Zonder meer zijn kledingrekken naar het oordeel van de kantonrechter meubels als bedoeld in het verplichtstellingsbesluit. De wandsystemen en inventieve presentatiesystemen zijn daarmee zodanig vergelijkbaar, dat zij ook onder het begrip ‘meubels’ moeten vallen. Deze presentatiesystemen, waarbij met behulp van magnetische onderdelen het presentatie- of ophangsysteem kan worden gemoduleerd en uitgebreid, dienen immers om (met name) modeartikelen een plaats te geven (ophangen, neerleggen etc). Dat het hier gaat om
prototypesvan bedrijfsmeubilair voor de modebranche, maakt dit niet anders, ook dat is meubilair en valt dus onder het begrip ‘meubels’ in de verplichtstelling.
16. Aan de hand van de eigen opgave van de onderneming Atom moet worden vastgesteld dat de onderneming Atom vanaf 2018 actief is geworden in het vervaardigen van prototypes van de door haar ontworpen producten, aanvankelijk op kleine schaal en vanaf 2022 op grotere schaal in de eigen werkplaats. Door dit “in eigen hand” vervaardigen van, zoals hiervoor is vastgesteld, meubels, luidt het oordeel dat de verplichtstelling op de onderneming Atom van toepassing is, ook al vindt de productie voor de klanten vervolgens in veel gevallen aan de hand van het zelf vervaardigde prototype extern plaats. Het maken van prototypes valt onder de definitie van het vervaardigen van meubelen als bedoeld in de verplichtstelling.
16. Het verweer van de onderneming Atom dat slechts een beperkt aantal van de werknemers van Retail Services daadwerkelijk prototypes vervaardigt, wordt niet gevolgd. De kantonrechter onderschrijft de conclusie van Oak Pensioen dat de meerderheid van de uitgevoerde activiteiten tot de in de verplichtstelling genoemde activiteiten behoort. Daarvoor verwijst de kantonrechter naar de volgende medewerkers en hun activiteiten: (N) is lasser van samples voor nieuwe modellen fashionracks, (P) vervaardigt klein metaal als samples voor presentatiesystemen, (Q) houdt zich bezig met productontwikkeling en prototyping van presentatiesystemen, (U) houdt zich bezig met ontwerp en uitwerking van kledingrekken en medewerkers (W), (XA) en (Z) maken prototypes. De werkzaamheden op het gebied van marketing et cetera zijn bovendien juist ondersteunend aan de vervaardiging van de producten.
16. Nu naar de eigen opgave van Atom er vanaf 2018 sprake was van het in eigen huis vervaardigen in de eigen werkplaats, moet de aansluiting vanaf dat moment gelden, ook al was de schaal daarvan aanvankelijk mogelijk beperkt.
16. Atom heeft nog aangevoerd dat Oak Pensioen haar beide ondernemingen ten onrechte met elkaar vereenzelvigt. Met Oak Pensioen wordt geoordeeld dat Retail Services, bij wie de werknemers formeel in dienst zijn, moet worden beschouwd als facilitair aan Atom. Beide bedrijven vallen daarom onder de verplichtstelling, alhoewel het in wezen gaat om één onderneming, namelijk de onderneming Atom.
16. Atom heeft eveneens aangevoerd dat de hoogte van de ambtshalve opgelegde nota’s niet klopt. Voorzover dat het geval is geweest, komt dat doordat Atom de verzochte gegevens niet (tijdig) heeft aangeleverd. In dit vonnis zal de onderneming Atom (althans zullen Atom en Retail Services) worden veroordeeld de juiste gegevens te verstrekken, op basis waarvan Oak Pensioen correcte premienota’s vast kan stellen.
16. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de primair door Atom gevorderde verklaring voor recht en ook de subsidiaire vordering worden afgewezen, evenals de vordering tot veroordeling van Oak Pensioen in de daadwerkelijk gemaakte proceskosten. Ook de vordering van Retail Services tot veroordeling van Oak Pensioen in de daadwerkelijk gemaakte proceskosten wordt afgewezen.
16. In het verlengde hiervan zijn de vorderingen van Oak Pensioen toewijsbaar als na te melden. Dat geldt niet voor de vordering tot het verstrekken van een controleverklaring door een registeraccountant, aangezien de noodzaak daartoe onvoldoende is toegelicht. De gevorderde dwangsommen en de daaraan gestelde maxima worden beperkt als hieronder bepaald. Conform de statuten en reglementen is bij niet tijdige betaling van de premienota’s tevens de wettelijke handelsrente verschuldigd.
16. In dit vonnis worden in de twee afzonderlijke zaken jegens respectievelijk Atom en Retail Services veroordelingen uitgesproken om op straffe van dwangsommen gegevens te verstrekken en om premies te betalen. Het betreft in wezen één keer de veroordeling van de onderneming Atom tot nakoming van de verplichtingen. Het is met andere woorden niet de bedoeling dat dubbele dwangsommen en premienota’s worden geïnd.
16. Atom respectievelijk Retail Services zullen in beide zaken als de in het ongelijk gestelde partij worden veroordeeld in de proceskosten, zowel in conventie als in reconventie. De nakosten met betrekking tot dit vonnis komen één keer ten laste van Atom en Retail Services gezamenlijk oftewel de onderneming Atom.
BESLISSING
De kantonrechter:

zaaknummer: 11108003 CV EXPL 24-4654

In conventie
wijst de vorderingen af;
In reconventie
verklaart voor recht dat Atom vanaf 2018 (datum 1 februari) valt onder de werkingssfeer van de verplichtstelling tot deelneming in Oak Pensioen;
veroordeelt Atom om binnen 14 dagen na heden elektronisch de werknemersgegevens te verstekken aan Oak Pensioen via het werkgeversportal ten aanzien van de (gewezen) werknemers die in de periode van 1 februari 2018 tot heden in dienst zijn (geweest) bij Atom, op straffe van een dwangsom van € 1.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Atom geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft met een of meer van deze verplichtingen, met een maximum van € 100.000,00;
veroordeelt Atom om de premienota’s te betalen, die door Oak Pensioen worden vastgesteld aan de hand van de werknemersgegevens die op grond van de veroordeling onder III zijn aangeleverd en conform de statuten en reglementen van Oak Pensioen, te betalen binnen 14 dagen na de factuurdatum en – na die 14 dagen – te vermeerderen met de wettelijke handelsrente;
In conventie en reconventie
veroordeelt Atom in de kosten van het geding, tot op heden aan de zijde van Oak Pensioen begroot op (2 x € 543,00 = ) € 1.086,00, voor zover van toepassing inclusief btw, aan salaris gemachtigde;

zaaknummer: 11239880 CV EXPL 24-9940

In conventie
verklaart voor recht dat Retail Services vanaf 2018 (datum 1 februari) valt onder de werkingssfeer van de verplichtstelling tot deelneming in Oak Pensioen;
veroordeelt Retail Services om binnen 14 dagen na heden elektronisch de werknemersgegevens te verstekken aan Oak Pensioen via het werkgeversportal ten aanzien van de (gewezen) werknemers die in de periode van 1 februari 2018 tot heden in dienst zijn (geweest) bij Retail Services, op straffe van een dwangsom van € 1.000,00 per dag of gedeelte daarvan dat Retail Services geheel of gedeeltelijk in gebreke blijft met een of meer van deze verplichtingen, met een maximum van € 100.000,00;
veroordeelt Retail Services om de premienota’s te betalen, die door Oak Pensioen worden vastgesteld aan de hand van de werknemersgegevens die op grond van de veroordeling onder VII zijn aangeleverd en conform de statuten en reglementen van Oak Pensioen, te betalen binnen 14 dagen na de factuurdatum en – na die 14 dagen – te vermeerderen met de wettelijke handelsrente;
In reconventie
wijst de vorderingen af;
In conventie en reconventie
veroordeelt Retail Services in de kosten van het geding, tot op heden aan de zijde van Oak Pensioen begroot op:
exploot € 135,97
salaris € 510,00 (2,5 x € 204,00)
griffierecht € 130,00
-----------
totaal € 775,97
voor zover van toepassing inclusief btw;

beide zaaknummers, in conventie en in reconventie

veroordeelt de onderneming Atom in de na dit vonnis ontstane kosten, begroot op € 135,00 aan salaris gemachtigde, voor zover van toepassing inclusief btw;
verklaart de veroordelingen uitvoerbaar bij voorraad;
wijst het meer of anders gevorderde af.
Dit vonnis is gewezen door mr. J.P.C. van Dam van Isselt, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 20 juni 2025 in tegenwoordigheid van de griffier.