ECLI:NL:RBDHA:2021:13197

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
17 november 2021
Publicatiedatum
30 november 2021
Zaaknummer
C/09/592683 / HA ZA 20-472
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Geschil over tekortkomingen in de nakoming van koopovereenkomsten voor zwarte bessen- en aardbeienconcentraat

In deze zaak, die voor de Rechtbank Den Haag is behandeld, gaat het om een geschil tussen Dimur Fruits S.L. en Fairtrasa Holland B.V. over de nakoming van koopovereenkomsten voor zwarte bessenconcentraat en aardbeienconcentraat. Dimur Fruits, de eiseres, stelt dat Fairtrasa tekortschiet in de betaling van de koopsom voor de geleverde producten. De rechtbank heeft op 17 november 2021 uitspraak gedaan na bewijslevering en het indienen van diverse stukken door beide partijen.

De rechtbank heeft in haar vonnis vastgesteld dat Fairtrasa niet heeft bewezen dat het geleverde zwarte bessenconcentraat non-conform was op het moment van risico-overgang. De rechtbank oordeelt dat Dimur Fruits niet tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst voor het zwarte bessenconcentraat. Fairtrasa heeft onvoldoende bewijs geleverd dat het zwarte bessenconcentraat bij aflevering al in kleur afweek van het monster.

Wat betreft het aardbeienconcentraat heeft de rechtbank geoordeeld dat Dimur Fruits wel tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst, omdat zij 202 kg minder heeft geleverd dan overeengekomen. Fairtrasa heeft rechtmatig de koopsom voor het aardbeienconcentraat verminderd. De rechtbank heeft Fairtrasa veroordeeld tot betaling van de resterende koopsom en wettelijke handelsrente, evenals buitengerechtelijke incassokosten.

De rechtbank heeft de proceskosten aan de zijde van Dimur Fruits begroot en veroordeeld dat Fairtrasa deze kosten moet vergoeden. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad verklaard.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK DEN HAAG

Team handel
zaaknummer / rolnummer: C/09/592683 / HA ZA 20-472
Vonnis van 17 november 2021
in de zaak van
de vennootschap naar vreemd recht
DIMUR FRUITS S.L.te Torrijos, Spanje,
eiseres,
advocaat mr. I.A. van Rooij te Tilburg,
tegen
FAIRTRASA HOLLAND B.V.te Poeldijk, gemeente Westland,
gedaagde,
advocaat mr. E.M.F. Opering te Amsterdam.
Partijen worden hierna ‘Dimur Fruits’ en ‘Fairtrasa’ genoemd.

1.De procedure

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit:
  • het tussenvonnis van 14 juli 2021 en de daarin genoemde stukken;
  • de akte uitlating bewijs van Fairtrasa op de rol van 8 september 2021;
  • de conclusie na bewijslevering van Dimur Fruits op de rol van 6 oktober 2021, met producties 18 tot en met 21.
1.2.
Ten slotte is een datum voor het wijzen van vonnis bepaald.

2.De nadere beoordeling

2.1.
De rechtbank zal in dit vonnis beoordelen of Fairtrasa zich met succes beroept op tekortkoming door Dimur Fruits in de nakoming van de koopovereenkomsten voor de levering van zwarte bessenconcentraat en aardbeienconcentraat. Voor zover dit de duidelijkheid ten goede komt, herhaalt de rechtbank in dit vonnis delen van overwegingen van de tussenvonnissen van 28 april en 14 juli 2021. De rechtbank blijft bij hetgeen zij in deze tussenvonnissen heeft overwogen en beslist, met dien verstande dat in het tussenvonnis van 14 juli 2021 het tussenvonnis van 28 april 2021 op één punt is gecorrigeerd.
het zwarte bessenconcentraat
2.2.
Het eerste geschilpunt in deze procedure is of Dimur Fruits is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst voor het zwarte bessenconcentraat, omdat zij bessenconcentraat heeft geleverd in een kleur die niet overeenstemt met monster 1260842. Beslissend daarvoor is de kleur van het zwarte bessenconcentraat toen het op 20 november 2019 werd afgegeven aan de vervoerder van Fairtrasa. Op dat moment is het risico op Fairtrasa overgegaan.
2.3.
Fairtrasa heeft bij conclusie van antwoord een rapport overgelegd van een laboratorium in Duitsland, gebaseerd op onderzoek van het zwarte bessenconcentraat op 4 december 2019, dus enige tijd na levering aan de Duitse afnemer. De conclusie van het rapport luidt dat het zwarte bessenconcentraat flink in kleur verschilt van monster 1260842. Volgens Fairtrasa is dit rapport tot stand gekomen door deugdelijke vergelijking van het geleverde zwarte bessenconcentraat en monster 1260842. Dimur Fruits heeft de juistheid van de conclusie van dit rapport betwist. Daarnaast heeft Dimur Fruits tijdens de mondelinge behandeling betoogd dat de kleur van het zwarte bessenconcentraat kan zijn veranderd door onjuiste condities tijdens vervoer en opslag. Fairtrasa heeft erkend dat, in zijn algemeenheid, onjuiste condities tijdens vervoer en opslag de kleur van vruchtenconcentraat kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat zelfs als de rechtbank de uitkomsten van het laboratorium onderzoek van 4 december 21019 als juist zou erkennen, daarmee nog niet vaststaat dat het zwarte bessenconcentraat al bij aflevering aan Fairtrasa op 20 november 2019 flink in kleur verschilde van monster 1260842.
2.4.
De rechtbank heeft in het tussenvonnis van 28 april 2021 geconcludeerd dat zij op basis van de tot dan toe overgelegde stukken en standpunten niet kon concluderen dat het zwarte bessenconcentraat op 20 november 2019 in kleur afweek van monster 1260842. Zij heeft Fairtrasa in het tussenvonnis van 14 juli 2021 toegelaten dit te bewijzen.
2.5.
Fairtrasa heeft bij akte op de rol van 8 september 2021 meerdere schriftelijke stukken overgelegd, die volgens haar aantonen dat het zwarte bessenconcentraat steeds onder de juiste condities is vervoerd en opgeslagen. Daarnaast heeft Fairtrasa een rapport overgelegd van een tweede keuring door een volgens haar onafhankelijke partij, met als uitkomst dat er een ontoelaatbare kleurafwijking is in vergelijking met monster 1260842. Volgens Fairtrasa bewijzen deze stukken – bezien in samenhang met de conclusie van het rapport van het Duitse laboratorium – dat het zwarte bessenconcentraat reeds op 20 november 2019 te zeer in kleur afweek van monster 1260842. Ten slotte heeft Fairtrasa opgemerkt dat bessenconcentraat aanmerkelijk minder kleur- en kwaliteitsgevoelig is dan bijvoorbeeld fruit of puree.
2.6.
De rechtbank stelt voorop dat Fairtrasa heeft erkend dat, in zijn algemeenheid, onjuiste condities tijdens vervoer en opslag de kleur van vruchtenconcentraat kunnen beïnvloeden
2.7.
Dit brengt de rechtbank op de vraag of Fairtrasa met de door haar overgelegde stukken over de condities van vervoer, in voldoende mate heeft aangetoond dat het zwarte bessenconcentraat steeds op deugdelijke wijze en op goede temperatuur is vervoerd en opgeslagen en daarmee heeft bewezen dat het zwarte bessenconcentraat al op 20 november 2019 flink in kleur afweek.
Fairtrasa heeft in de eerste plaats een e-mailbericht overgelegd van 30 augustus 2021 van Intra Europe, het bedrijf aan wie Fairtrasa de opdracht heeft gegeven tot transport van het zwarte bessenconcentraat van Spanje naar Duitsland en vervolgens van Duitsland naar Nederland. In dit e-mailbericht staat dat Intra Europe het transport van het zwarte bessenconcentraat van Spanje naar Duitsland op de correcte temperatuur van -18 graden Celsius en zonder problemen heeft laten uitvoeren, evenals het transport van het zwarte bessenconcentraat van Duitsland naar Nederland. Ten tweede heeft Fairtrasa een emailbericht van september 2021 overgelegd van de Duitse afnemer van het zwarte bessenconcentraat. In dit emailbericht staat dat het zwarte bessenconcentraat in Duitsland is opgeslagen bij een extern koelbedrijf op een temperatuur van 18,5 graden Celsius. Ten slotte heeft Dimur Fruits een e-mailbericht overgelegd van 30 juni 2021 van het Nederlandse bedrijf waar het zwarte bessenconcentraat vervolgens is opgeslagen. Daarin staat dat de vriescellen van dit bedrijf standaard op -18,5 graden Celsius staan en dat wordt gegarandeerd dat er geen storing is geweest in de vriescel met daarin het zwarte bessenconcentraat.
2.8.
Naar het oordeel van de rechtbank leveren deze e-mailberichten onvoldoende bewijs op dat de temperatuurs- en opslagcondities van het zwarte bessenconcentraat vanaf 20 november 2019 steeds naar behoren zijn geweest. Mogelijk is immers dat, voor zover er tijdens vervoer of opslag een fout is gemaakt, dit onopgemerkt is gebleven of informatie daarover is achtergehouden. De rechtbank tekent daarbij aan dat Intra Europe de transporten feitelijk door een externe partij heeft laten uitvoeren.
2.9.
Fairtrasa heeft geen ander bewijs geleverd voor haar stelling dat het zwarte bessenconcentraat reeds een van het monster afwijkende kleur had ten tijde van de risico-overgang op 20 november 2019. Reeds daarom oordeelt de rechtbank dat Fairtrasa er niet in is geslaagd te bewijzen dat Dimur Fruits is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst voor het zwarte bessenconcentraat, ongeacht de juistheid van het rapport van het Duitse laboratorium en dat van de tweede keuring die Fairtrasa onlangs heeft laten uitvoeren.
het aardbeienconcentraat
2.10.
Het tweede geschilpunt in de procedure is of Dimur Fruits is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst voor het aardbeienconcentraat, omdat zij 202 kg minder aardbeienconcentraat dan de overeengekomen 10.500 kg heeft geleverd.
2.11.
Fairtrasa heeft bij conclusie van antwoord gesteld dat haar Italiaanse afnemer heeft geconstateerd dat het gewicht van de zending 11.380 kg was inclusief vaten en pallets, dat het gewicht van de lege vaten van die zending in totaal (42 vaten à 20 kg per stuk is) 840 kg was en het totale gewicht van de pallets van die zending (11 pallets à 22 kg per stuk is) 242 kg. Volgens Fairtrasa heeft Dimur Fruits dus maar (11.380 minus 840 minus 242 is) 10.298 kg aardbeienconcentraat geleverd. Fairtrasa heeft bij conclusie van antwoord onder productie 2 een foto overgelegd die volgens haar is genomen van de weegschaal met daarop de vaten en pallets. Deze weegschaal geeft ‘1.082,5 kg’ aan. Dit gewicht is afgerond gelijk aan het door Fairtrasa berekende gewicht van de vaten en pallets (840 kg plus 242 kg is 1.082 kg).
2.12.
Dimur Fruits heeft betwist dat er bij de levering 202 kg aardbeienconcentraat ontbrak. In de dagvaarding en op de mondelinge behandeling heeft Dimur Fruits erop gewezen dat op het CMR-document een brutogewicht van 11.340 kg staat vermeld. Als dit brutogewicht wordt verminderd met het gewicht van de vaten van 840 kilogram kom je volgens Dimur Fruits precies uit op het overeengekomen gewicht van 10.500 kg. Volgens Dimur Fruits is de gewichtsvermelding op dit document leidend en blijkt daaruit dat zij wel degelijk 11.500 kg aardbeienconcentraat heeft geleverd. Fairtrasa heeft daarop betwist dat aan de vermelding van het gewicht op het CMR-document, een daadwerkelijke weging vooraf is gegaan.
2.13.
In het vonnis van 28 april 2021 heeft de rechtbank Dimur Fruits in de gelegenheid gesteld bij akte onderbouwd toe te lichten of, en zo ja wanneer en op welke wijze, zij de zending aardbeienconcentraat heeft gewogen. De rechtbank heeft Dimur Fruits daarnaast in de gelegenheid gesteld om toe te lichten wat het gewicht was van de pallets die voor de zending aardbeienconcentraat zijn gebruikt. Tot dit tussenvonnis hanteerden beide partijen 20 kg als gewicht voor de vaten.
2.14.
Bij akte van 26 mei 2021 heeft Dimur Fruits gesteld dat de 11 pallets met aardbeienconcentraat per stuk zijn gewogen vóórdat deze op de vrachtwagen werden geladen en dat het gewicht van de zending daarbij kwam op in totaal 11.404,5 kg inclusief vaten en pallets. Volgens Dimur Fruits is de zending vervolgens op de vrachtwagen geladen en is daarna de vrachtwagen gewogen, om zo het brutogewicht voor op het CMR-document vast te stellen. Dimur Fruits stelt dat op basis van deze weging het gewicht van de zending aardbeienconcentraat inclusief vaten en pallets is berekend op 11.340 kg. Dimur Fruits betoogt dat het verschil tussen deze twee wegingen (van 64,5 kg, rechtbank) niet vreemd is, omdat gewichtsmetingen op verschillende weegschalen wel vaker licht afwijken. Dimur Fruits concludeert op basis hiervan dat de zending aardbeienconcentraat een gewicht had van minimaal 11.340 kg inclusief vaten en pallets.
2.15.
Uit productie 28 van Dimur Fruits bij de akte van 26 mei 2021 blijkt verder dat Dimur Fruits het volgende standpunt inneemt over het gewicht van de verpakkingsmaterialen van het aardbeienconcentraat. Volgens Dimur Fruits is:
  • a) het standaardgewicht van de gebruikte pallets 26 kg per stuk (dus 4 kg méér dan Fairtrasa stelt);
  • b) het standaardgewicht van de gebruikte vaten 12 kg per stuk (dus 8 kg minder dan Fairtrasa stelt); en
  • c) is het standaardgewicht van het overige verpakkingsmateriaal 1,5 kg per vat (Fairtrasa heeft geen stelling over overig verpakkingsmateriaal).
Daarom moet volgens Dimur Fruits het gemiddelde brutogewicht per vat geleverd aardbeienconcentraat (dus inclusief het per vat aardbeienconcentraat omgeslagen gewicht aan pallets, vaten en verder verpakkingsmateriaal) worden gesteld op 270 kg. Dimur Fruits betoogt dat dit aansluit op het gewicht zoals dat staat vermeld op het betreffende CMR-document (42 maal 270 kg is 11.340 kg).
2.16.
In haar antwoordakte is Fairtrasa gebleven bij haar standpunt dat de gebruikte pallets een standaardgewicht van 22 kg per stuk hebben, en dat de gebruikte vaten een standaardgewicht hebben van 20 kg per stuk.
2.17.
De rechtbank overweegt als volgt. Partijen verschillen nauwelijks van mening over het totale gewicht van de geleverde zending aardbeienconcentraat inclusief verpakkingsmateriaal (vaten en pallets en eventueel verder verpakkingsmateriaal). Dimur Fruits gaat zelfs uit van een iets lager gewicht van de zending aardbeienconcentraat met vaten en pallets (namelijk 11.340 kg) dan Fairtrasa (namelijk 11.380 kg). Evenmin staat ter discussie dat voor de zending aardbeienconcentraat gebruik is gemaakt van in totaal 42 vaten en 11 pallets. Wél is in geschil wat het totale gewicht was van de gebruikte vaten en pallets en van eventueel verder verpakkingsmateriaal.
2.18.
Dimur Fruits heeft bij haar akte van 26 mei 2021 een productspecificatie overgelegd van een bepaald type vat, waarop staat dat dit een gemiddeld gewicht heeft van 12 kg. Naar het oordeel van de rechtbank heeft Dimur Fruits echter onvoldoende toegelicht dat vaten van dit type zijn gebruikt bij het vervoer van het aardbeienconcentraat. Dat vaten met een leeg trommel gewicht van 12 kg zouden zijn gebruikt, stemt niet overeen met het faxbericht van de Italiaanse eindklant dat Fairtrasa heeft overgelegd als productie 2 bij dagvaarding. Daarin staat dat een pallet (‘N°8 bancali’) 22 kg weegt en 1 vat (‘fusto’) 20 kg weegt, met de toevoeging ‘peso fusto 20 Kg indicato su 1 fusto’. Dit laatste kan in het Nederlands worden vertaald als ‘trommelgewicht 20 kg aangegeven op 1 trommel’. Verder heeft Dimur Fruits het gewicht van de vaten niet eerder dan in haar akte van 26 mei 2021 ter discussie gesteld, ondanks het eerdere duidelijke standpunt daarover van Fairtrasa waarin zij is meegegaan. De rechtbank oordeelt daarom dat Dimur Fruits onvoldoende heeft ingebracht tegen de onderbouwde stelling van Fairtrasa dat vaten zijn gebruikt met een trommelgewicht van 20 kg. Tussen partijen staat dan ook vast dat de gebruikte vaten een gewicht hadden van 20 kg. De stellingen van Fairtrasa over het brutogewicht van de zending (11.380 kg) en het gewicht per lege pallet (22 kg) zijn gunstiger voor Dimur Fruits dan de stellingen daarover van Dimur Fruits zelf. Als de rechtbank uitgaat van de juistheid van deze stellingen van Fairtrasa, volgt daaruit dat Dimur Fruits 202 kg aardbeienconcentraat te weinig heeft geleverd. De rechtbank oordeelt dat Dimur Fruits in zoverre is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst voor het aardbeienconcentraat. Fairtrasa heeft daarom met recht € 1.201,90 in mindering gebracht op de koopprijs voor het aardbeienconcentraat.
conclusie
2.19.
Het voorgaande heeft de volgende gevolgen voor de toewijsbaarheid van het gevorderde. Fairtrasa heeft de koopovereenkomst voor het zwarte bessenconcentraat niet mogen ontbinden en heeft geen aanspraak op schadevergoeding. Fairtrasa is de volledige koopsom van € 12.667 voor het zwarte bessenconcentraat aan Dimur Fruits verschuldigd. Op 21 november 2019 heeft Fairtrasa een bedrag van € 6.333,50 aan Dimur Fruits voldaan in mindering op de factuur voor het zwarte bessenconcentraat. Er resteerde een openstaand bedrag van € 6.333,50.
Het bedrag van € 11.229,67 dat Fairtrasa op 30 juni 2020 aan Dimur Fruits heeft voldaan, had volgens Fairtrasa voor € 10.450 betrekking op het zwarte bessenconcentraat.
Dimur Fruits heeft wettelijke handelsrente over de koopsom voor het zwarte bessenconcentraat gevorderd met ingang van 22 maart 2020. Fairtrasa heeft de ingangsdatum van deze rente niet betwist. Van 22 maart 2020 tot 30 juni 2020 heeft Fairtrasa van deze koopsom € 6.333,50 onbetaald gelaten. De rechtbank zal de gevorderde wettelijke handelsrente over deze periode toewijzen. Dit komt op een bedrag van € 138,44. Dit betekent dat Fairtrasa op 30 juni 2020 voor het zwarte bessenconcentraat een bedrag van € 6.333,50 plus € 138,44 aan Dimur Fruits verschuldigd was. Dit is totaal een bedrag van € 6.471,94. Dit maakt dat er van het door Fairtrasa op 30 juni 2020 betaalde bedrag van € 11.229,67 nog een bedrag van € 4.757,73 resteerde.
2.20.
Fairtrasa heeft de koopsom van € 62.475 voor het aardbeienconcentraat met € 1.201,90 mogen verminderen. Fairtrasa was voor het aardbeienconcentraat een koopsom van in totaal (€ 62.475 minus € 1.201,90 is) € 61.273,10 verschuldigd. Fairtrasa heeft eind 2019 een bedrag van € 32.725 voldaan in mindering op de koopprijs voor het aardbeienconcentraat, en in januari 2020 nog eens € 10.108 in mindering op die koopprijs. Daarna was Fairtrasa voor het aardbeienconcentraat nog een koopsom van € 18.440,10 aan Dimur Fruits verschuldigd. Op 30 juni 2020, toen deze procedure al aanhangig was, heeft Fairtrasa nog eens € 11.229,67 aan Dimur Fruits betaald. Deze betaling heeft de rechtbank voor € 6.471,94 in mindering gebracht op de koopsom voor het zwarte bessenconcentraat. Het resterende bedrag van (€ 11.229,67 minus € 6.471,94 is) € 4.757,73 strekt in mindering op de koopsom voor het aardbeienconcentraat. Daarmee resteert voor het aardbeienconcentraat een te betalen koopsom van € 13.682,37. Fairtrasa zal tot voldoening van dat bedrag worden veroordeeld. Dimur Fruits heeft de wettelijke handelsrente gevorderd met ingang van 22 maart 2020. De rechtbank zal Fairtrasa veroordelen tot voldoening van wettelijke handelsrente over € 18.440,10 vanaf die datum tot 30 juni 2020 en over € 13.682,37 vanaf 30 juni 2020 tot aan de dag van volledige betaling.
2.21.
Dimur Fruits heeft een bedrag van € 2.716,42 aan buitengerechtelijke incassokosten gevorderd. Fairtrasa heeft niet weersproken dat Dimur Fruits op grond van artikel 74 van het toepasselijke Weens Koopverdrag schade mag vorderen die ze heeft geleden omdat ze kosten heeft moeten maken voor het inschakelen van een incassobureau. Gezien het bedrag aan koopsommen waarop Dimur Fruits terecht aanspraak heeft gemaakt buiten rechte – namelijk (€ 18.440,10 plus € 12.667 is) € 31.107,10 – vindt de rechtbank het gevorderde bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten redelijk tot een bedrag van € 1.086,07. De rechtbank heeft daarbij aansluiting gezocht bij de tarieven ingevolge de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten.
2.22.
Fairtrasa zal, als de merendeels in het ongelijk gestelde partij, in de proceskosten worden veroordeeld. Deze worden tot op heden aan de zijde van Dimur Fruits begroot op:
- dagvaarding € 110,11 (€ 105,50 plus € 4,61)
- griffierecht € 2.042,00
- salaris advocaat
€ 2.523,50(3,5 punt × tarief III à € 721 )
totaal € 4.675,61.
2.23.
Voor afzonderlijke veroordeling in de nakosten bestaat geen grond, nu de kostenveroordeling ook voor deze nakosten een executoriale titel oplevert (vergelijk HR 19 maart 2010, ECLI:NL:HR:2010:BL1116, NJ 2011/237). De rechtbank zal, zoals gevorderd, de nakosten begroten in overeenstemming met het daarop toepasselijke liquidatietarief.
2.24.
De veroordelingen zullen, zoals gevorderd, uitvoerbaar bij voorraad worden verklaard.

3.De beslissing

De rechtbank:
3.1.
veroordeelt Fairtrasa tot voldoening aan Dimur Fruits van € 13.682,37 aan resterende koopsom voor het aardbeienconcentraat, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente op grond van artikel 6:119a BW over € 18.440,10 vanaf 22 maart 2020 tot 30 juni 2020 en over € 13.682,37 vanaf 30 juni 2020 tot aan de dag van volledige betaling;
3.2.
veroordeelt Fairtrasa tot vergoeding aan Dimur Fruits van € 1.086,07 aan buitengerechtelijke incassokosten;
3.3.
veroordeelt Fairtrasa in de proceskosten, aan de zijde van Dimur Fruits tot op heden begroot op € 4.675,61 en op € 163 aan nog te maken nakosten, te vermeerderen met € 85 in geval van betekening;
3.4.
verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad;
3.5.
wijst het meer af anders gevorderde af.
Dit vonnis is gewezen door mr. A.C. Bordes en in het openbaar uitgesproken op 17 november 2021. [1]

Voetnoten

1.type: 1769