De executeur heeft verklaringen en stukken overgelegd op basis waarvan kan worden geconcludeerd dat erflater ten tijde van zijn overlijden zijn gewone verblijfplaats op Curaçao had en minimaal de vijf jaren voorafgaand aan zijn overlijden zijn verblijfplaats. Dit blijkt uit het volgende.
Erflater is eind jaren negentig naar Curaçao verhuisd. Hij heeft zich per 29 juni 1998 laten inschrijven op Curaçao. Hij stond daar tot zijn overlijden ingeschreven en had de beschikking over allerlei op Curaçao op zijn naam uitgegeven documenten zoals een rijbewijs, een inwonerskaart, een verblijfsvergunning en ook een paspoort.
Hij had op Curaçao een woning, waar ook zijn vier honden verbleven en zijn exotische vogels. Met name het hebben van exotische vogels op Curaçao geeft een aanwijzing dat erflater op Curaçao zijn verblijfplaats had. [eiser] heeft tijdens de comparitie van partijen erop gewezen dat de honden die erflater op Curaçao had voormalige politiehonden waren die zijn woning op Curaçao bewaakten. Als dat zo is, dan waren deze honden inderdaad wellicht geen huisdieren. Maar de omstandigheid dat erflater zijn huis op Curaçao liet bewaken door honden, kan ook betekenen dat de woning van erflater een zodanige waarde had dat hij de bewaking ervan belangrijk vond.
Erflater had zijn boten laten overbrengen naar Curaçao.
Hij had er een sociaal leven, waarover een vriend een verklaring heeft afgelegd.
Hij had op Curaçao ook bedrijfsactiviteiten. Zo was hij was eigenaar van een vakantiepark en importeerde, mogelijk hobbymatig, Belgische bieren.
Erflater had er een tandarts. Hij had bij een Nederlands bedrijf een particuliere internationale ziektekostenverzekering die zijn kosten overal ter wereld dekte.
Diverse mensen hebben verklaard dat erflater op Curaçao woonde.
Diverse mensen hebben verklaard dat erflater maar een aantal keer per jaar in Nederland was en dat hij dan in een hotel verbleef.
Voorts heeft erflater zijn testament laten opstellen en verlijden door een notaris op Curaçao. Dat het testament in het Nederlands is opgesteld, acht de rechtbank niet relevant. Nederlands is immers ook een officiële taal op Curaçao. In het testament is geen rechtskeuze opgenomen, maar er staat wel dat erflater op Curaçao woonde. Hiertegenover staat bijvoorbeeld dat erflater in 1999, nadat hij net naar Curaçao was verhuisd in Nederland een testament heeft opgesteld, waarin hij nadrukkelijk heeft opgenomen dat Nederlands recht van toepassing was.
Erflater heeft in zijn testament geen voorziening opgenomen voor het geval de kinderen een beroep zouden doen op hun legitieme portie; geen bescherming voor de langstlevende. Dit zou wel voor de hand hebben gelegen als erflater uitging van de toepasselijkheid van Nederlands recht. Voor de rechtbank is dit een aanwijzing dat ook erflater ervan uitging dat het recht van Curaçao van toepassing was op de erfopvolging.
Na zijn overlijden is op Curaçao aangifte gedaan voor de erfbelasting. Kennelijk bestonden er op dat moment bij [de vrouw] geen twijfels over het recht dat op de nalatenschap van toepassing was.