3.4.2De bewezenverklaarde feiten
Op 12 mei 2020 kwam er bij de politie in Den Haag een bericht van Europol binnen waaruit bleek dat er een criminele organisatie op zoek was naar een persoon vanwege het stelen van een grote partij drugs. De persoon waar de organisatie naar op zoek was betrof [slachtoffer] . Hij zou in gevaar zijn. Naast [slachtoffer] zouden ook zijn broer [slachtoffer 2] , zijn ex-vrouw [slachtoffer 3] en de schoonzoon van [slachtoffer] , [slachtoffer 4] , in gevaar zijn. Er zou dreiging zijn van ontvoering, letsel of een levensdelict. Via een afgeschermd proces-verbaal van Team Criminele Inlichtingen (TCI) is gemeld dat het leven van [slachtoffer] en [slachtoffer 3] in acuut gevaar zou zijn.
Op 16 mei 2020 is door TCI informatie ontvangen dat er plannen waren om een aanslag te plegen op de sishalounge [naam] in Gouda,in verband met een partij verdovende middelen.De familie [achternaam] is eigenaar van deze sishalounge. Later bleek dat deze dreiging verband zou houden met de dreiging richting [slachtoffer] en zijn familie en de verdwenen partij verdovende middelen van 65 kilo.
Naar aanleiding van deze meldingen is het onderzoek [onderzoeksnaam] gestart. De informatie uit het bericht van Europol en de informatie van TCI is, zo is later gebleken, afkomstig uit het onderzoek 26Lemont.
De politie heeft vanuit het onderzoek [onderzoeksnaam] , dat zich richtte op het bedrijf Encrochat, chatberichten ontvangen van gebruikers van Encrochat die zien op de bedreiging van [slachtoffer] , zijn familie en leden van de familie [achternaam] , die mede verantwoordelijk leken te worden gehouden voor het verdwijnen van de partij drugs. Het onderzoek [onderzoeksnaam] heeft zich onder meer gericht op vijf van deze gebruikers, te weten de gebruikers die gebruik maakten van de accountnamen [alias] , [alias 7] , [alias 13] , [alias] en [alias] . De politie heeft de gebruikers van deze accountnamen geïdentificeerd.
[alias]
De politie heeft de gebruiker van het Encrochataccount [alias] , gelet op de hierna volgende omstandigheden, geïdentificeerd als [naam verdachte] (hierna: [verdachte] ).
Door andere Encrochatgebruikers is het account van [alias] onder andere opgeslagen onder de namen ‘ [alias] ’, ‘ [alias] ’, ‘ [alias] ’ en ‘ [alias] ’.
Op 13 mei 2020 heeft [alias] een gesprek gevoerd met [alias 4] . [alias 4] vroeg in dat gesprek aan [alias] hoe de rechtszaak was. [alias] reageerde dat er 28 maanden is geëist. Uit de justitiële documentatie van [verdachte] volgt dat de rechtbank Oost-Brabant op 27 mei 2020 uitspraak heeft gedaan in een strafzaak. De zitting van deze zaak zou dan op 13 mei 2020 hebben plaatsgevonden.
In datzelfde gesprek legt [alias] aan [alias 4] uit waar zijn zaak gevestigd zit, namelijk achter de Praxis en Keukenconcurrent aan de Engelseweg. Gebleken is dat de straat achter de Praxis en de Keukenconcurrent in Helmond de Rooseindsestraat betreft. [verdachte] is eigenaar van het autobedrijf [bedrijfsnaam] dat is gevestigd aan [straatnaam 1] te [plaats] .
[verdachte] is op 20 mei 2020 samen met [medeverdachte 2] aangehouden op de Groene Zoom in Leusden op verdenking van de ontvoering van [slachtoffer] . Op 20 mei 2020 hebben de gebruikers [alias 5] en [alias 6] een gesprek gevoerd over de aanhouding van [alias] waarbij een foto is meegestuurd van de plek van de aanhouding. De foto betreft een afbeelding van Google Maps van de Groene Zoom in Leusden.
Op 20 mei 2020 is er eveneens een gesprek gevoerd tussen de Encrochatgebruikers [alias 5] en [alias 6] over de aanhouding. [alias 6] wil de identiteit weten van de aangehouden persoon. [alias 5] zegt dat het gaat om [verdachte] , met bijnaam [alias] uit Helmond.
Ten slotte heeft [verdachte] verklaard dat hij gebruik heeft gemaakt van Encrochat, en dat hij gebruik heeft gemaakt van de accountnaam [alias] .
Ter zitting van 31 maart 2022 heeft [verdachte] nog toegelicht dat hij pas vanaf 13 mei 2020 gebruik maakte van het account [alias] . Daarvoor was er een andere gebruiker van dat account. [verdachte] heeft dat account vervolgens over zijn eigen account gegooid. Hij heeft desgevraagd toegelicht dat het account op meerdere apparaten te benaderen was, maar ook dat meerdere personen (kennelijk) gebruik konden maken van het account [alias] . Hoe dat precies in zijn werk gaat, en met name hoe een ander persoon dan kan inloggen op dat account zonder dat daarvoor een wachtwoord nodig was, weet hij niet. [verdachte] heeft verder aangegeven niet te weten wie de andere persoon of personen zijn die ook of eerder van het account [alias] gebruik maakten.
De rechtbank acht deze verklaring van [verdachte] hoogst onaannemelijk, in het licht van de manier waarop Encrochat functioneerde: het versleuteld communiceren tussen twee personen, die ieder een account moeten hebben waarop met een eigen wachtwoord moet worden ingelogd. Dat deze accounts zomaar door een ander kunnen worden overgenomen, zonder daarbij met een wachtwoord in te loggen, is erg onwaarschijnlijk.
Daarbij komt nog dat met het account [alias] het IMEI nummer 35809809342163 werd meegezonden.Dit is het nummer dat hoort bij de telefoon die werd gebruikt door [alias] . In de geanalyseerde periode (van 12 januari 2020 tot 12 juli 2020) straalde deze telefoon in ruim de helft van de metingen het basisstation in de buurt van de woning van [verdachte] aan.De stelling van [verdachte] , dat ook het IMEI nummer van het toestel over zijn eigen telefoon “heen kon worden gezet”, is niet geloofwaardig, nu ieder telefoontoestel een eigen unieke IMEI code heeft.
Ten slotte valt op dat het account [alias] al ruim voor 13 mei 2020 contact heeft met meerdere andere Encrochatgebruikers, waaronder [alias 5] en [alias] , waarmee ook na 13 mei 2020 nog steeds contact is. Deze Encrochatgebruikers hebben ook onderling contact. Op 7 mei 2020 heeft [alias] al contact met het account [alias 7] , dat - zoals hieronder wordt uiteengezet - in gebruik is bij [medeverdachte 1] . Er is in deze gesprekken geen enkele aanwijzing dat niet steeds dezelfde persoon gebruik maakte van het account [alias] .
Op grond van dit alles stelt de rechtbank vast dat [verdachte] gedurende de gehele tenlastegelegde periode de gebruiker van het account [alias] was. De rechtbank acht het niet noodzakelijk dat er nader onderzoek plaats vindt naar de gehele dataset van berichten van het account [alias] . Het daartoe strekkende voorwaardelijke verzoek van de verdediging, zoals verwoord ter zitting van 31 maart 2022, wordt afgewezen.
[alias 7]
De politie heeft de gebruiker van het Encrochataccount [alias 7] , gelet op de hierna volgende omstandigheden, geïdentificeerd als [naam medeverdachte] (hierna: [medeverdachte 1] ).
In twee chatgesprekken tussen andere Encrochatgebruikers is er gesproken over [alias 7] . Zo zei [alias 8] in een gesprek met [alias 9] op 13 mei 2020 over [alias 7] “ [medeverdachte 1] , voorberg”. In een gesprek tussen [alias 10] en [alias 11] op 12 mei 2020 stuurde [alias 10] een foto van een papier waarop is geschreven “ [medeverdachte 1] [straatnaam 1] [nummer] Voorburg” en zegt daarbij dat dit de naam en het adres is van [alias] .
Tot slot heeft op er 7 juni 2020 een gesprek plaatsgevonden tussen [alias 7] en [alias 12] waarin [alias 7] door [alias 12] werd bedreigd. [alias 12] stuurt een foto van het straatnaambordje [straatnaam 1] en het naambordje van [nummer] met daarop de naam [medeverdachte 1] . Vervolgens zegt [alias 12] tegen [alias 7] dat “als het fout gaat ze je adres hebben” en “stuur nu alles naar kamper en die gasten”.
Uit de historische gegevens volgt dat de telefoon van het Encrochataccount [alias 7] het vaakst en in de nachtelijke uren gebruik maakte van basisstation [straatnaam 1] [nummer] te Voorburg. Binnen het bereik van dit basisstation valt ook het woonadres van [medeverdachte 1] , te weten de [straatnaam 1] [nummer] te Voorburg.
[medeverdachte 1] heeft verklaard dat hij van het account [alias 7] gebruik maakte. In zijn verklaring bij de politie heeft hij ook aangegeven dat anderen via dit account berichten hebben verstuurd.
De rechtbank gaat aan deze verklaring voorbij, omdat dit wel wordt gezegd maar daar geen nadere aannemelijke uitleg bij wordt gegeven, bijvoorbeeld wie die anderen dan zouden zijn en waarom dat zou zijn gebeurd. De rechtbank ziet in het dossier dat [medeverdachte 1] veelal contact had met (handlangers van) de eigenaren van de 65 kilo cocaïne. De rechtbank begrijpt uit de verklaring van [medeverdachte 1] dat dit de personen waren die zijn telefoon zouden hebben afgepakt en berichten met zijn telefoon zouden hebben gestuurd. Dat zou dus betekenen dat zij vanaf de telefoon van [medeverdachte 1] berichten stuurden naar zichzelf of naar hun eigen contacten. Dit acht de rechtbank onaannemelijk
Op grond van het bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat het account [alias 7] is gebruikt door [medeverdachte 1] .
[alias 13]
De politie heeft de gebruiker van het Encrochataccount [alias 13] , gelet op de hierna volgende omstandigheden, geïdentificeerd als Nathan Edward Lee [medeverdachte 2] (hierna: [medeverdachte 2] ).
Door andere Encrochatgebruikers is het account van [alias 13] onder andere opgeslagen onder de namen ‘ [alias] ’, ‘ [alias] ’, ‘ [alias] ’ en ‘ [alias] ’. De berichten die met het account [alias 13] zijn gestuurd zijn verstuurd in de Engelse taal.
Op 18 mei 2020 heeft [alias 13] gesprekken gevoerd met Encrochatgebruiker [alias 10] waaruit kan worden opgemaakt dat [alias 13] door [alias 10] wordt gestuurd om samen met [alias] de locatie van de dief van de verdwenen partij cocaïne te achterhalen. Uit de chatberichten tussen [alias 13] en [alias] volgt dat [alias] een ‘schone auto’ heeft gehuurd en vervolgens [alias 13] heeft opgehaald.
Op 20 mei 2020 zijn [medeverdachte 2] en [verdachte] aangehouden door de politie voor de ontvoering van [slachtoffer] . Zij reden op dat moment in een gehuurde Kia Picanto. Zij hadden op dat moment allebei één PGP-telefoon bij zich. Na 20 mei 2020 zijn er geen gesprekken meer gevoerd via de accounts van [alias] en [alias 13] .
Op 25 mei 2020 vond een gesprek plaats tussen de Encrochatgebruikers [alias 10] en [alias] waarin [alias 10] zegt dat de ‘ [alias] ’ veertien dagen is gehouden. [medeverdachte 2] is op 25 mei 2020 door de rechter-commissaris veertien dagen in bewaring gesteld.
Op grond van deze bevindingen stelt de rechtbank vast dat [medeverdachte 2] de persoon is achter het account [alias 13] .
[alias]
De politie heeft de gebruiker van het Encrochataccount [alias] , gelet op de hierna volgende omstandigheden, geïdentificeerd als [naam medeverdachte] (hierna: [medeverdachte 3] ).
Bij andere Encrochatgebruikers stond bij het account van [alias] een bijnaam geregistreerd, te weten ‘ [alias] ’.
Uit de gesprekken die [alias] met [alias 7] op 11 en 12 mei 2020 voert, volgt dat [alias] naast [alias 7] verantwoordelijk wordt gehouden voor het verdwijnen van 65 kilo cocaïne die [slachtoffer] gestolen zou hebben.
Op 5 juni 2020 heeft [alias 7] in een gesprek met [alias] aangegeven dat “zijn maat ook gaat meewerken en morgen ook komt”. Uit een gesprek dat [alias] en [alias] op 6 juni 2020 hebben gevoerd volgt dat er iemand ergens aanwezig is met de bijnaam [alias] . Er wordt daarbij een foto van een persoon gestuurd. In dat gesprek is eveneens een afbeelding van het identiteitsbewijs van die [alias] gestuurd en hieruit volgt dat [alias] verdachte [medeverdachte 3] betreft. In dat gesprek is verder aan de orde gekomen dat [alias] flinke stompen op zijn gezicht heeft gekregen.
Op 7 juni 2020 is [medeverdachte 3] aangehouden door de politie en toen had hij onder andere een blauw oog en oppervlakkige verwondingen. Door een verbalisant is [medeverdachte 3] herkend als de persoon op de foto die in de chatberichten tussen [alias] en [alias] van [alias] is gestuurd.
Op 8 juni 2020 vond een gesprek plaats tussen de gebruikers [alias 6] en [alias] . In dit gesprek stuurt [alias 6] een gesprek tussen de gebruikers [alias 5] en [medeverdachte 3] door. In dit gesprek vraagt [alias 5] hoe het gesprek was. [medeverdachte 3] zegt dat hij hoofdpijn heeft en een week de tijd heeft om met papieren te komen. Daarna stuurt hij: “ik heb halve blauwe hoofd vriend. Pfff”.
Uit de historische gegevens volgt dat de telefoon die werd gebruikt door het Encrochataccount [alias] het meest werd aangestraald bij drie basisstations in Nieuw-Vennep, waaronder ook het basisstation waarbinnen de woning van [medeverdachte 3] is gelegen.
Op grond van de hiervoor genoemde bevindingen stelt de rechtbank vast dat het account van [alias] werd gebruikt door [medeverdachte 3]
[alias]
De politie heeft de gebruiker van het Encrochataccount [alias] geïdentificeerd als [naam medeverdachte] (hierna: [medeverdachte 4] ).
[medeverdachte 4] heeft bekend dat hij gebruik heeft gemaakt van het account [alias] .
Op 20 mei 2020 kreeg de politie een melding binnen dat er een man in de auto van de melder zat die aangaf zojuist ontvoerd te zijn geweest. Op dat moment reed de verdachte achter de auto van de melder aan. De politie zag even later op de Groene Zoom in Leusden twee voertuigen stil staan op de rijbaan, te weten een zilverkleurige Volkswagen Polo met [kenteken] en een zwartkleurige Kia Picanto met [kenteken]
In de Volkswagen Polo zaten geen personen. In de Kia Picanto zaten twee personen. Op de bestuurdersstoel zat de verdachte en op de bijrijdersstoel zat [medeverdachte 2] . Zij zijn aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Verderop stond een Renault Megane met daarin [slachtoffer] .
[slachtoffer] verklaarde dat hij die middag bij zijn ex-zwager [naam] op bezoek was in Voorthuizen. Op enig moment stond er een man (man 1) voor de deur die vroeg of hij [naam slachtoffer] was en zei dat hij moest meekomen omdat hij met hem wilde praten. Toen [slachtoffer] dat weigerde maakte de man een slaande beweging naar hem die hij kon ontwijken.Hij werd vervolgens naar binnen geduwd en kreeg links en rechts een klap op zijn oor.Op dat moment kwam er een tweede, Engelssprekende man, bij (man 2). [slachtoffer] is vervolgens met de mannen naar buiten gelopen. Man 1 zei dat hij [slachtoffer] voor zijn kop zou schieten. Vervolgens liep man 1 door naar zijn auto en ging hier in zitten. [slachtoffer] stapte in zijn eigen auto en man 2 stapte naast hem in op de bijrijdersstoel. [slachtoffer] zei dat hij naar zijn huis in Gouda zou rijden. Man 1 reed met zijn auto achter hem aan.
Op enig moment zei man 2 dat ze niet naar Gouda zouden gaan, maar naar Helmond. Op dat moment raakte [slachtoffer] in paniek. Man 1 ging met zijn auto voor [slachtoffer] rijden en man 2 zei hem dat hij de auto moest volgen. Man 2 pakte de telefoons van [slachtoffer] die hij in het middenconsole had gelegd en legde die tussen zijn benen.
Toen man 1 op enig moment rechtsaf ging, reed [slachtoffer] rechtdoor. Man 2 trok aan het stuur waarna de auto de berm in reed. Burger liet zich uit zijn auto vallen. Man 2 trok aan zijn rechterarm en trok de mouw van zijn overhemd kapot. [slachtoffer] liep terug naar de rijbaan waar een auto voor hem stopte. [slachtoffer] zei tegen de bestuurder van de auto, een militair, dat hij problemen had en werd ontvoerd en of hij 112 kon bellen. Vervolgens is hij bij de man in de auto gestapt en weggereden. Na een aantal minuten zag [slachtoffer] man 1 in de auto van [slachtoffer] naast hen rijden. Vervolgens kwam er politie en werden man 1 in [slachtoffer] auto en man 2 in de Kia aan de kant gezet.
[medeverdachte 2] heeft verklaard dat [slachtoffer] op 20 mei 2020 omstreeks 15.00 uur bij hem thuis kwam aan [adres] in Voorthuizen. Op enig moment stond er een man voor de deur die [slachtoffer] naar achteren de woning in duwde en daarna zelf de woning in kwam. De man was boos, buiten zinnen. Zowel de man als [slachtoffer] balde zijn vuisten en ze probeerden elkaar klappen te geven. [slachtoffer] schreeuwde tegen [ex-zwager] dat hij 112 moest bellen. Er vond een schermutseling tussen [slachtoffer] en de man plaats waarbij zij elkaar duwden en aan elkaar trokken. Op dat moment kwam er een tweede man de woning binnen. [ex-zwager] zei dat de mannen rustig moesten doen. Later vertrok [slachtoffer] samen met de mannen.
M.D. [getuige 2] , de militair bij wie [slachtoffer] uiteindelijk in de auto is gestapt, heeft verklaard dat hij op 20 mei 2020 richting de A28 reed toen hij een man op de weg zag lopen waarvan de witte blouse was gescheurd. De man kwam naar zijn auto toegerend en vertelde dat hij was ontvoerd en vroeg of [getuige 2] gelijk wilde gaan rijden. De man vroeg hem om 112 te bellen.[getuige 2] verklaarde dat de man vertelde dat hij was ontvoerd en dat hij zei dat hij zijn leven had gered. Hij verklaarde dat de man heel angstig was.
De Volkswagen Polo met [kenteken] is doorzocht. Hierin werden onder andere papieren aangetroffen van [slachtoffer] .Onder de auto werd een baken aangetroffen.In het baken zat een simkaart van Vodafone. Het baken was van het merk TK STAR, type TK 915. Het baken had het ID-nummer [nummer] . In de zwarte Kia Picanto waarin [medeverdachte 2] en de verdachte werden aangetroffen op 20 mei 2020 lag een zwarte Samsung telefoon. Op deze telefoon was de applicatie TK STAR geïnstalleerd. In de app was onder andere het baken ID met nummer [nummer] ingevuld.De verdachte heeft verklaard dat hij de TK STAR app op zijn telefoon heeft geïnstalleerd en dat deze app automatisch signalen van bakens in de omgeving oppikt en toont in de app, zonder dat hij hiervoor een nummer heeft ingevuld. De rechtbank acht deze verklaring ongeloofwaardig gelet op het feit dat in de app niet alleen het ID-nummer maar ook een wachtwoord was ingevuld waardoor het baken kon worden gevolgd.Hieruit volgt dat de app niet automatisch bakens in de omgeving kon volgen, maar dat hiervoor een wachtwoord moest worden ingevuld.
In de Kia Picanto werden diverse documenten en goederen aangetroffen, waaronder documenten waarop adres- en kentekengegevens stonden vermeld van [slachtoffer] , [slachtoffer 2] en [slachtoffer 4] .Op deze briefjes zijn de vingerafdrukken van de verdachte en [medeverdachte 2] aangetroffen.
Gelet op de aanhouding van de verdachte en [medeverdachte 2] diezelfde middag op heterdaad, de verklaringen van [slachtoffer] en de getuigen en het feit dat één van de mannen Engelssprekend was en de andere man licht getint, stelt de rechtbank vast dat man 1 de verdachte betreft en man 2 [medeverdachte 2] .
Wederrechtelijke vrijheidsberoving
De rechtbank is van oordeel dat er sprake is geweest van een wederrechtelijke vrijheidsberoving van [slachtoffer] . [slachtoffer] heeft verklaard dat de man die als eerste bij de woning van [getuige] was, dus de verdachte, direct een slaande beweging maakte toen [slachtoffer] weigerde met hem mee te gaan. Vervolgens werd hij de woning in geduwd en werd hij nog een keer geslagen en werd tegen hem gezegd dat hij “voor zijn kop” zou worden geschoten. Door getuige [getuige] is verklaard dat de man heel boos was en [slachtoffer] probeerde te slaan. Even later is de tweede man, [medeverdachte 2] , ongevraagd bij [slachtoffer] in de auto gestapt, heeft gezegd dat [slachtoffer] de auto voor hem moest volgen en dat [slachtoffer] , tegen zijn wil in, naar Helmond moest rijden. Toen [slachtoffer] een andere richting op stuurde werd er door de man aan zijn stuur getrokken. Ook werden zijn telefoons afgepakt. Toen hij de mogelijkheid had, heeft [slachtoffer] zich uit de auto laten vallen en is hij weggerend richting een andere auto waarvan de bestuurder, getuige [getuige 2] , heeft verklaard dat [slachtoffer] heel angstig was en zei dat hij zijn leven had gered.
Gelet op deze omstandigheden is de rechtbank ervan overtuigd dat [slachtoffer] niet vrijwillig met de verdachte en [medeverdachte 2] is meegegaan, maar dat hij hiertoe door de dreiging van de mannen werd gedwongen. [slachtoffer] had na het verlaten van de woning in Voorthuizen niet de vrijheid had om te gaan waar hij wilde. Hij moest doen wat de mannen zeiden. Dit alles maakt dat er sprake is geweest van een wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat daarbij geen wapens zijn getoond, maakt dat niet anders. Ook het feit dat deze vrijheidsberoving betrekkelijk kort heeft geduurd, is niet ter zake doende. Overigens merkt de rechtbank in dit verband op dat aan het feit slechts een einde is gekomen doordat Burger de auto is uitgegaan en naar de auto van [getuige 2] is gevlucht.
Medeplegen
Om te kunnen spreken van medeplegen moet er sprake zijn van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten. De rechtbank overweegt dat [medeverdachte 2] en de verdachte samen richting Voorthuizen zijn gereden op die dag, zij allebei de woning van [getuige] binnen zijn gegaan, de verdachte vervolgens achter [slachtoffer] en [medeverdachte 2] is aangereden totdat zij werden aangehouden door de politie. De verdachte was de agressor en had de trackingapp op zijn telefoon en [medeverdachte 2] is vervolgens met [slachtoffer] meegereden en heeft zijn telefoons afgepakt en tegen hem gezegd dat hij naar Helmond moest rijden en geprobeerd te voorkomen dat [slachtoffer] de auto zou verlaten. De rechtbank stelt vast dat de verdachten hiermee beiden een significante bijdrage hebben geleverd aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving zodat van medeplegen kan worden gesproken.
De rechtbank acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte samen met een ander [slachtoffer] wederrechtelijk van zijn vrijheid heeft beroofd.
De rechtbank zal de verdachte vrijspreken van het gedeelte van de tenlastelegging dat ziet op ‘te zeggen ik ga het doodseskader on hold zetten’, omdat dit niet door [slachtoffer] is gehoord en daardoor niet heeft bijgedragen aan de dreiging dan wel dwang richting hem.
Encrochatgesprekken met betrekking tot [slachtoffer] en familieleden
In het dossier bevindt zich een groot aantal Encrochatgesprekken waaraan de verdachte met de accountnaam ‘ [alias] ’ heeft deelgenomen.
Uit de chatgesprekken blijkt – samengevat en zakelijk weergegeven – het volgende.
Op 11 mei 2020 schreef [alias 7] dat hij ‘geript’ is en dat de verdovende middelen nog steeds in Nederland zijn. [alias 11] schreef dat [alias 7] de vrouw van de transporteur (de rechtbank begrijpt: [slachtoffer] ) moet ontvoeren.
Op 12 mei 2020 schreef [alias 7] aan [alias] dat hij de gegevens van broer en zoon van [alias] (de rechtbank begrijpt: een roepnaam van [slachtoffer] ) krijgt van een [alias] . Aan [alias] schreef [alias 7] dat hij onderweg is naar [alias] om gegevens te krijgen over broer en zoon.Even later schreef [alias 7] aan [alias] dat hij net bij de broer is geweest en dat niemand thuis was, maar dat er wel een brief in de brievenbus hangt.
Op 12 mei 2020 rond 16:53 uur vond het volgende gesprek plaats tussen [alias 7] en [alias] :
[alias 7] : En strakss gaat ploeg van me erheen
[alias] : Oke en jou maten die erbij waren gisteren
[alias 7] : Ja gap die doen mee
[alias] : Doen mee met rip?
[alias 7] : Nee ,met jacht op ripper
[alias] : Schrok me kapot ze willen snel zoon of broer hebben de albas
[alias 7] : Ja mijn mensen gaan op jacht vanavond
[alias] : Gass moet echt echt brob
[alias 7] : Ja gap ,ik doe alles
[alias] : Ben onderweg na Gouda naar [adres] is iemand thuis
Kom met team hierheen
[alias 7] : Team vertrekt zo 18.00 uit amsterdam
Op 12 mei 2020 rond 17:41 vroeg [alias 7] aan [alias 14] of hij gasten naar [adres] te Gouda kan sturen, omdat er leven in het huis is. Het [adres] te Gouda is een zijstraat van [straatnaam 2] in Gouda, het woonadres van [slachtoffer] . [alias 14] schreef dat hij het gaat regelen, maar dat de gasten 1000 euro per persoon moeten ontvangen. [alias 7] schreef dat hij en de [alias] daar zullen zijn. [alias 7] schreef dat zij een meisje in een verpleegster outfit zullen laten aanbellen. [alias 14] schreef even later dat hij iemand heeft gevonden en dat [alias 7] , [alias] en zijn man samen naar binnen zullen gaan.
Op 12 mei 2020 rond 19:49 uur schreef [alias 7] aan [alias 15] dat hij net bij de broer is geweest en de ripper aan de lijn heeft gehad en hem heeft verteld dat het slecht afloopt als hij zich niet meldt. [alias 7] schreef ook dat ze het adres van [slachtoffer 3] hebben gehad en nu onderweg zijn.
Op 12 mei 2020 rond 19:20 uur vroeg [alias 11] of [alias 7] vanavond het huis van de broer en de zoon binnen gaat. [alias 7] schreef dat zij al binnen zijn geweest en dat zij via de broer [slachtoffer] hebben gesproken. [alias 7] schreef dat [alias] met de broer heeft gesproken.[slachtoffer 2] , de broer van [slachtoffer] , heeft bij de politie verklaard dat hij op 12 mei 2020 thuis overvallen was door mensen die zeiden dat ze van de politie waren. [slachtoffer 2] moest vertellen waar zijn broer [slachtoffer] was. [slachtoffer 2] verklaarde dat, nadat hij de deur had geopend, twee mannen hem naar binnen drukten en hem tegen de muur aandrukten. [slachtoffer 2] verklaarde dat ze hem goed stevig vast hielden en dat hij nergens heen mocht.
Op 12 mei 2020 schrijft [alias 7] aan [alias 14] dat hij zelf met de [alias] naar binnen is geweest en de broer heeft laten bellen.Op diezelfde dag rond 21:50 uur schreef [alias 7] aan [alias] dat hij net met de [alias] in het huis van de broer is geweest.
Op 12 mei 2020 rond 22:17 uur schreef [alias] aan [alias] :
[alias] : Heel kanker at team voor me
Heb die broer de kanker in geslagen zijn broer late belle
[alias] : Meen je niet wat
Waarom. is dat maat
Wat een gedoe
Jij veilig??
[alias] : Kk hond heb 3uur in de bossen gelegen
Op 13 mei 2020 rond 23:59 uur vond het volgende gesprek plaats tussen [alias 7] en [alias] :
[alias 7] : Ja gap ben pok echt doodziek, had did niet zien aankomen
[alias] : Antwoord op iedereen gabber zijn ze al aan het posten?/
[alias 7] : Ik antwoord constant ,ja zijn aan het posten en opzoek naar hem en
familie
[alias] : Ontvoer kinderen of wijf wat dan ookn
[alias 7] : Ja gap ,als we familie vinden gaan ze mee
Op 13 mei 2020 stuurden [alias] en [alias 10] diverse berichten naar elkaar waarin gesproken wordt over het regelen van een ontmoeting met [slachtoffer] en [alias 7] . [alias] gaf aan dat [alias 7] weet waar [slachtoffer] zich bevindt en dat ze met het adres van de vrouw hem kunnen pakken. [alias] gaf aan 200k uit te loven, het team jaagt op de zoon en vrouw. In het gesprek werden de volgende berichten uitgewisseld:
[alias 10] : What about his wife of family
[alias] : A good frend of me work with telefom holding we try to trace him
[…]
Barca waith for info about his wijf where she work my team rob here she stay in Utrecht
[alias 10] : OK mate. What about his son
[alias] : Ko team is ready mate ik gif 200k bring him to safe house
Op 13 mei 2020 vond er een gesprek plaats tussen [alias] en [alias] , waarin gesproken wordt over informatie over de zoon (de rechtbank begrijpt: [medeverdachte 4] ) en werden onder meer de volgende berichten gestuurd:
[alias] : Maat wil je geld verdiene
Iemand ophalen im gouda of zijn oom heb gisteren al alles op zijn
kop gezet
Als je brengt cash money
Gasson: Hoeve el is ie waard?
[alias] : 200k cash
[…]
Gasson: Waar moet ie heen
[alias] : Na hier of vast houden ergens in huis
Gasson: Gooien hem in bus
[…]
[alias] : Zijn broer hebben we al
[…]
Nodig [alias 7] uit maat
Die heeft info zijn werkplek vrouw of hijzelf..
Op 14 mei 2020 vond er een gesprek plaats tussen [alias 10] en [alias] waaruit naar voren komt dat [alias] op zoek is naar het adres van de vrouw, [slachtoffer 3] .Op 17 mei 2020 werd door [alias 10] en [alias] gesproken over een camping in Moordrecht waar de vrouw zou verblijven en dat alle campings worden nagelopen.
Op 19 mei 2020 schreef [alias 13] aan Sleekale dat hij onderweg is. Hij zou Nederlanders gaan ontmoeten die zijn bestolen. Hij is samen onderweg met een Nederlandse ‘hitman’. Hij heeft zijn ‘flicky’ mee en zijn Nederlandse maatje heeft een Glock en heeft alle informatie verzorgd. [alias 13] stuurde afbeeldingen van informatie die volgens hem verkregen zijn van ‘coppa’. In de documenten genaamd Omerta staat informatie over [slachtoffer 3] . [alias 13] zegt met ontmoetingen bezig te zijn geweest. [alias 13] stuurde vervolgens een foto door van een straat, gelijkend op de straat waar [slachtoffer 3] woonachtig is. Op de afbeelding is te zien dat er een politieauto in de straat staat. [alias 13] zegt hierbij dat alles goed is. Er wordt gesproken over dat er 200.000 op het hoofd van de dief staat en 50% vindersloon. Er zou 20.000 betaald zijn voor de politie-informatie.
De verbalisant is ambtshalve het volgende bekend: ‘flicky’ staat mogelijk voor een mes, vernoemd naar de game ‘Flicky knife’. Glock is een merk vuurwapen, coppa staat voor agent. Omerta betekent onder andere ‘geheimhoudingsplicht’ binnen de Italiaanse maffia en wordt gebruikt als benaming voor het format waarmee politie-informatie wordt verstrekt aan personen die tegen betaling oneigenlijk toegang willen tot deze informatie.
Uit de chat tussen [alias 13] en [alias 10] op 18 en 19 mei 2020 blijkt het volgende. [alias 13] verstuurde aan [alias 10] twee afbeeldingen van gegevens van [slachtoffer] en zijn broer Gerard Burger. [alias 10] vertelde dat degene met wie [alias 13] op dat moment is, eerder al bij het adres van de broer is geweest.
[alias 13] toonde een foto van een voertuig, waarbij te zien is dat een persoon op de bestuurdersstoel zit. De kleding, broek en schoenen van deze persoon, is gelijkend op de kleding die de persoon gelijkend op [verdachte] , op afbeeldingen die dezelfde dag door [alias 13] zijn verstuurd aan Wantedsoldier en Sleekale.
[alias 13] vertelt dat ze op die Barca wachten. Er worden twee afbeeldingen verstuurd door [alias 13] van een persoon gelijkend op [verdachte] . Er wordt bij vermeld door [alias 13] dat het [alias] betreft. Vervolgens deelt [alias 13] drie foto's waarop een persoon aan komt lopen en een foto van het gezicht van die persoon, die persoon is gelijkend op Scheffer. [alias 10] wil weten of hij iets gezegd heeft en weet waar de dief is. [alias 13] zegt dat hij hem geterroriseerd heeft en dat ze die avond gaan.
[alias 13] deelt vervolgens een foto van een schermafbeelding van een telefoon waarop een opslagplaats c.q. garage te zien is, ook toont hij een foto van een eettentje genaamd Surilounge. [alias 13] geeft aan dat hij er een verkeerd gevoel bij heeft. Hij geeft aan dat hij hoopt dat hij het mis heeft, want hij doodt.
Vervolgens wordt er een foto door [alias 13] verstuurd waarop nogmaals te zien is dat iemand als bijrijder in een auto zit. Op de foto is te zien dat die persoon een op een vuurwapen gelijkend voorwerp voorhanden heeft. Tevens wordt er weer een foto gedeeld van de betreffende garage. [alias 13] stuurt een afbeelding waarop een straat te zien is, [alias 13] geeft aan dat daar voor het laatst de telefoon heeft uitgestraald. Op de foto is te zien dat een man bij een voordeur staat, met de rug naar de fotograaf toe. [alias 13] geeft bij de foto aan dat hij hem langs de deuren stuurt. Illevaicham stuurt twee foto’s van zowel een rijtje huizen met rode daken als een straat. Hij geeft aan dat de vrouw daar mogelijk zou wonen. [alias 13] geeft aan weer weg te gaan daar om zijn vuurwapen op te bergen om daarna weer terug te gaan.
Encrochatgesprekken met betrekking tot de familie [achternaam]
Op 12 mei 2020 stuurde Swampmango een samenvatting van een gesprek door naar [alias 7] . Dit is dezelfde samenvatting die Excitedradio naar [alias 6] heeft gestuurd. In de samenvatting wordt gesproken over 65 blokken, [slachtoffer] en Marokkanen uit Gouda waarmee [slachtoffer] de rip samen zou hebben gedaan. Swampmango schreef dat de Marokkanen een coffeeshop in Gouda hebben en dat het een zware oorlog wordt.
Op 14 mei 2020 schreef [alias] aan [alias 5] dat iemand de GPS heeft uitgeschakeld. [alias 5] vroeg vervolgens of de shop beschoten moet worden. [alias] schreef dat zij het eerst zeker moeten weten en daarvoor met Nicolaas moeten praten.
Op 14 mei 2020 schreef [alias] dat “Barca” een groep in de gaten heeft die betrokken is bij de diefstal. [alias] stuurde vervolgens een deel van een bericht van [alias 7] door naar [alias 10] . Hieruit volgt dat de broer van de sishalounge betrokken is bij de diefstal. [alias] zegt dat het gaat om ene Joued uit Gouda.
Op 15 mei 2020 vroeg [alias 11] aan [alias 7] hoe het gaat, [alias 7] zegt dat hij de informatie nog niet heeft ontvangen en dat ene Roky op zoek is naar de broer van de shishalounge. [alias 7] schreef dat Roky het adres heeft van een vrouw, onduidelijk wie dit is. [alias 7] schrijft dat hij onderweg is naar [alias] om een plan te maken.
Op 16 mei 2020 schreef [alias 11] dat ze de camera's moeten bekijken. [alias 11] schreef dat ze de 'kleine Marokkaan' moeten grijpen. [alias 7] schreef dat zij het adres van de vrouw en de zus hebben. [alias 11] schreef dat zij de Marokkaan als eerst moeten grijpen. [alias 7] zegt dat zij daarmee bezig zijn. Daarna geeft [alias 11] aan wat [alias 7] moet doen als ze de vrouw hebben ontvoerd. [alias 11] geeft vervolgens instructies wat ze moeten doen na de ontvoeringen om niet gepakt te worden. [alias 7] schreef dat hij dat begrijpt.
Op 17 mei 2020 schreef [alias 7] aan [alias 5] dat hij op iemand aan het wachten is die hem informatie gaat geven over het adres van de broer van de shishalounge. [alias 7] schreef dat hij straks naar zijn mensen gaat en gaat vragen om gas te geven op de mensen van de shishalounge. [alias 5] doet een aantal voorstellen om mensen van de lounge te ontvoeren en/of met liquidatie te dreigen.
Op 17 mei 2020 vroeg [alias 10] aan [alias] wat het laatste nieuws is over de man van de shishalounge. [alias 10] schreef wanneer de man van de shishalounge wordt 'opgetild'. [alias] zegt dat het vanavond zal gebeuren nadat hij - de Marokkaan - bij zijn grootouders heeft gegeten. [alias] schreef dat zij om 18:00 uur bij elkaar komen om een plan te maken. [alias 10] schreef dat [alias] ervoor moet zorgen dat ze hem ontvoeren en naar een 'veilig' huis nemen (‘Need make sure grab him and take to safe house. Clean)’. [alias] schreef dat ze dat van plan zijn.
Op 18 mei 2020 vroeg [alias 10] aan [alias] wie het huis in de gaten houdt waar de man van de shishalounge aan het slapen is. [alias] schrijft dat Barca dit doet. [alias 10] schreef dat hij mensen gaat sturen. [alias] schreef dat zij om 18:00 uur gaan overleggen wat zij gaan doen. [alias 10] zegt dat [alias] een 'schone' auto moet regelen en dat hij iemand gaat sturen die hen kan helpen. [alias] zegt dat hij een 'schone' heeft geregeld en dat het team van [alias 10] contact moet opnemen.
Op 18 mei 2020 vroeg Exclusivealpha aan [alias] waarom er gisteren geen actie is ondernomen. [alias] stuurde een bericht door tussen hem en [alias 7] . In dat bericht staat vermeld dat ze actie gaan ondernemen en dat alle adressen van de familieleden van de shishalounge bekend zijn. Om 11:27 uur stuurde [alias 10] aan [alias] dat hij een man heeft die hem kan helpen en vraagt [alias] om hem op te pikken.
Uit de chat tussen [alias] en Exclusivealpha op 18 mei 2020 blijkt dat [alias 7] alle informatie heeft over de Marokkaanse familie van de shishalounge en de loods waar de persoon waar het om gaat zich schuil zou houden. [alias 7] noemt een loods aan Jaagpad of Onder de Boompjes.
Op 18 mei 2020 vond er een gesprek plaats tussen [alias] en [alias 13] waaruit blijkt dat [alias] met [alias 13] afspreekt om hem op te halen.
Op 18 mei 2020 vond het volgende gesprek plaats tussen [alias 7] en [alias 5] :
[alias 5] : Hoe is het gap
[alias 7] : Zwaar ,we gaan straks actie nemen
[alias 5] : Sta je er nog alleen voor ?
Of is dolle met je
[alias 7] : Die dolle zegt dat hij zo deze kant op komt
[alias 5] : Pas goed op je zelf
Ga he shisha in ?
Je
[alias 7] : Doe ik ,thanks
We willen een van de broers pakken
[alias 5] : Heb je wel dichte bus en plek !
[alias 7] : Ja heb plek
[alias 5] : Want iemand overdag in laden is best een ding
Ongezien
Of wordt i gelokt?
[alias 7] : Ja zeker ,beter vanavond laat doen
[alias 5] : Ja na hun ramadan avond maal
[alias 7] : We pakken een broer en dan mag hij due joey laten komen
[alias 5] : Slim
[alias 7] : Ik weet waar ze eten en waar ze daarna naar toe gaan
Op 18 mei 2020 schreef [alias 13] aan [alias 10] dat zodra hij in de auto is bij de Marokkaanse man hij hem niet zal verlaten totdat hij de goederen heeft of informatie over de dief. [alias 13] zegt een vuurwapen en een extra volle houder bij zich te hebben. [alias 13] zegt met [alias] samen te zijn en dat ze vanavond naar de loods gaan en nu naar de vrouw gaan.
Op 18 mei 2020 om 13:51 uur vond het volgende gesprek plaats tussen [alias 10] en [alias 13] :
[alias 13] : What do you want me to do ?
Just kidnap him ,?
Or tracker him ?
[alias 10] : No not [alias]
[alias 13] : Do what ,?
[alias 10] : Middleman will come to meet any time
They have all info on thief
[alias 13] : So basically look for him
With him
[alias 10] : Thief works with a Moroccan who owns a shisha bar.
This shisha cunt has been sleeping in a warehouse
[…]
[alias 10] : Don’t think they have the balls finished the job
[alias 13] : But this guy do I need to eventually grab him
Or can he come to my eria
[alias 10] : [alias 7] has took responsibility
Let this [alias] know we not fucking about. We try to help but they need pay up in the end
We need this Moroccan grabbed of their info is correct
He’s key to recovering tops and getting the thief
They have loads info on wife etc to
Voorwerpen
Op 27 mei 2020 werd in de woning van de verdachte aan de [adres] in Eindhoven een laptop aangetroffen. Uit onderzoek aan die laptop is gebleken dat er gezocht is naar diverse adressen. Op het gezochte adres [adres] in Gouda is de shishalounge [naam] gevestigd en staan de broers [naam] en [naam] [achternaam] ingeschreven. Ook is er via Facebook gekeken op het profiel van [naam] , de shishalounge van de broers. Er is gezocht op [adres] in Gouda. Uit de politiesystemen blijkt dat daar mogelijk [naam] [achternaam] verblijft. In Google Maps is ook het adres [adres] in Waddinxveen ingevoerd. Volgens de Basisregistratie Personen is dit het adres van [slachtoffer 3] . Daarnaast is er op 15 mei 2020 gezocht op [naam] Gouda.
Op 20 mei 2020 is de verdachte samen met [medeverdachte 2] aangehouden op de Groene Zoom in Leusden in een Kia Picanto. Bij de fouillering van de verdachte zijn onder andere twee telefoons en een klapmes aangetroffen.Eén van de aangetroffen telefoons betrof een zwarte PGP-telefoon.In het zijvak van de deur aan de bestuurderskant van de Kia Picanto werden papieren aangetroffen met daarop gegevens (namen en adressen) van [slachtoffer] , [slachtoffer 2] , het kenteken van [slachtoffer 2] en gegevens van [slachtoffer 4] . Van de papieren is een hoekje afgescheurd.
Op de papieren stonden de volgende – niet vrij opvraagbare – gegevens:
- het adres [straatnaam 3] en dat daar ingeschreven staan: [slachtoffer 4] , [geboortedatum]
- en [slachtoffer] , [geboortedatum] .
- gegevens over [slachtoffer 2] .
- gegevens over het [kenteken] op naam van [slachtoffer 2] .
- gegevens over [slachtoffer 4] .
Uit dactyloscopisch onderzoek naar de aangetroffen documenten in de Kia Picanto zijn zeven sporen geïndividualiseerd op de verdachte. Uit onderzoek blijkt dat zowel een zeer grote mate van overeenkomst is geconstateerd als de afwezigheid van onverklaarbare dactyloscopische verschillen tussen de sporen en de referentieafdrukken (vingers en handpalmen) van de verdachte.
Onder de auto van [slachtoffer] , een Volkswagen Polo met [kenteken] , werd door de politie een baken aangetroffen.In het baken was een simkaart aangebracht van de provider, Vodafone. Op de simkaart werden, na onderzoek, de navolgende identificerende gegevens gevonden, te weten: iccid [nummer] en imsi [nummer] . Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat de navolgende gegevens aan het baken te koppelen waren: het imei-nummer van het baken: [nummer] , het baken ID-nummer: [nummer] . Tevens werd het imsi nummer van de simkaart gevonden, te weten, [nummer] . Deze was reeds bekend geworden bij het eerdere onderzoek aan de simkaart.
In de zwarte Kia Picanto met [kenteken] , waarin de verdachte en [medeverdachte 2] reden op 20 mei 2020, werd een zwarte Samsung telefoon aangetroffen, die werd onderzocht. Op de tijdlijn van deze telefoon was te zien dat op 20 mei 2020 de applicatie TK-STAR was geïnstalleerd. Na het openen van deze applicatie bleek dat reeds een aantal gegevens waren ingevuld. Onder andere het baken-ID was ingevuld met de code [nummer] . De gegevens die door de het NFI werden gevonden, behorende bij het aangetroffen baken, kwamen overeen met de gegevens, die reeds waren ingevuld in de applicatie TK-STAR van de aangetroffen mobiele telefoon uit de KIA Picanto.
Juridisch kader
Artikel 46, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht (Sr) waarop de tenlastelegging is toegesneden, luidt:
‘Voorbereiding van een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld is strafbaar, wanneer de dader opzettelijk voorwerpen, stoffen, informatiedragers, ruimten of vervoermiddelen bestemd tot het begaan van dat misdrijf verwerft, vervaardigt, invoert, doorvoert, uitvoert of voorhanden heeft.’
De rechtbank ziet zich gesteld voor de vraag of de verdachte de in de tenlastelegging genoemde voorwerpen heeft verworven dan wel voorhanden heeft gehad, terwijl – indien die vraag bevestigend kan worden beantwoord – die voorwerpen bestemd waren voor de voorbereiding van een misdrijf waarop een gevangenisstraf van acht jaar of meer is gesteld. Ten aanzien van de vraag of de voorwerpen, afzonderlijk of gezamenlijk, naar hun uiterlijke verschijningsvorm bezien, zijn bestemd tot het begaan van het misdrijf, heeft de Hoge Raad overwogen dat niet geabstraheerd kan worden van het misdadige doel dat de verdachte met het gebruik van die voorwerpen voor ogen had (zie in dit verband het arrest van 9 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1503). Het gaat er om of de voorwerpen, gezamenlijk bezien, ten tijde van het handelen aan dat misdadige doel dienstbaar kunnen zijn. Hieruit volgt dat er een objectieve en subjectieve component te onderscheiden zijn. De objectieve component heeft betrekking op de bestemming van de voorwerpen die de verdachte voorhanden heeft. Deze bestemming kan blijken uit de aard van de voorwerpen zelf, uit het samenstel van voorwerpen, bezien in hun onderling verband, en uit het gebruik van de voorwerpen door de verdachte, ten tijde van het voorhanden hebben. De te hanteren maatstaf daarbij is de uiterlijke verschijningsvorm. De subjectieve component heeft betrekking op de intentie van de verdachte bij het gebruik van de voorwerpen. Hoe concreter de intentie of het plan dat de verdachte voor ogen stond uit de bewijsmiddelen naar voren komt, hoe eerder (op het oog onschuldige) voorwerpen kunnen worden aangemerkt als dienstig voor de uitvoering van het misdadige doel dat de verdachte met het gebruik van die voorwerpen voor ogen had.
Voorbereidingshandelingen
Uit de hierboven opgenomen bewijsmiddelen leidt de rechtbank af dat de verdachte tezamen en in vereniging met anderen een baken, een PGP-telefoon, een vuurwapen, een mes, documenten en een laptop verworven en voorhanden heeft gehad. In de woning van de verdachte is een laptop aangetroffen en uit onderzoek blijkt dat gezocht is naar – kort gezegd – gegevens over [slachtoffer] , [slachtoffer 3] en leden van de familie [achternaam] . De documenten die zijn aangetroffen bij de aanhouding van de verdachte bevatten (niet openbare) informatie over [slachtoffer] , [slachtoffer 2] en [slachtoffer 4] . Op de documenten werden vinger- en handpalmafdrukken van de verdachte aangetroffen. Het onder de auto van [slachtoffer] aangetroffen baken is te koppelen aan de in de Kia Picanto aangetroffen zwarte Samsung telefoon waarin de verdachte reed. Ten aanzien van het vuurwapen en het mes overweegt de rechtbank het volgende. Bij de aanhouding van de verdachte is een mes aangetroffen. De verdachte was op dat moment in het gezelschap van [medeverdachte 2] , met wie de verdachte Encrochatgesprekken heeft gevoerd. Uit de gesprekken die [medeverdachte 2] met de accountnaam [alias 13] heeft gevoerd, volgt dat daarin meermaals wordt gesproken over een vuurwapen en dat er ook afbeeldingen zijn verstuurd. Op die afbeeldingen wordt een op een vuurwapen gelijkend voorwerp gezien en er worden ook afbeeldingen verstuurd in een auto, waarbij op de bestuurdersstoel een persoon zit die kleding en schoenen aan heeft die lijken op die van de verdachte. Gelet op de inhoud van de Encrochatgesprekken en de afbeeldingen die in de gesprekken zijn gedeeld, is de rechtbank van oordeel dat [medeverdachte 2] een vuurwapen voorhanden heeft gehad. Uit de chatgesprekken volgt verder dat verdachte heeft samengewerkt met [medeverdachte 2] . Het is immers de verdachte die wordt gevraagd om [medeverdachte 2] op te pikken en zij worden samen aangehouden op 20 mei 2020 op verdenking van de ontvoering van [slachtoffer] . Gelet op de nauwe en bewuste samenwerking die heeft bestaan tussen de verdachte en [medeverdachte 2] en de inhoud van de chatgesprekken is de rechtbank van oordeel dat de verdachte geweten heeft dat [medeverdachte 2] gedurende de periode van 18 mei 2020 en 20 mei 2020 een vuurwapen voorhanden heeft gehad en ook mee nam op momenten dat zij samen op zoek gingen naar de personen die verantwoordelijk werden gehouden voor de diefstal van de cocaïne of hun familieleden.
De vraag die de rechtbank vervolgens dient te beantwoorden is of de in de tenlastelegging genoemde voorwerpen bestemd waren tot het begaan van het grondfeit c.q. grondfeiten. De officier van justitie heeft betoogd dat deze voorwerpen, met uitzondering van de PGP- telefoon, bestemd waren voor de voorbereiding van gijzeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving.
Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de verdachte en zijn mededaders niet beoogd hebben om de in de tenlastelegging genoemde personen om het leven te brengen, te mishandelen, opzettelijk brand te stichten of een ontploffing te veroorzaken, zodat de verdachte daarvan zal worden vrijgesproken. Het was de verdachte er immers om te doen een oplossing te vinden voor de verdwenen partij cocaïne en niet om de genoemde personen te doden of te verwonden. Uit de chats komt – gelet op de inhoud van de gesprekken en de context waarbinnen deze worden gevoerd - het beeld naar voren dat door middel van het ontvoeren van bepaalde personen er druk gezet kon worden op diegenen die verantwoordelijk waren voor het laten verdwijnen van de partij cocaïne.
De Encrochatgesprekken waaraan de verdachte met het account [alias] deelnam, laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Er wordt gesproken over de jacht op de ripper, [slachtoffer] , maar ook dat gejaagd moet worden op de familie van [slachtoffer] . Over [slachtoffer 2] heeft de verdachte geschreven dat hij hem in elkaar heeft geslagen en uit gesprekken van [alias 7] blijkt dat de verdachte samen met [medeverdachte 1] op 12 mei 2020 bij de woning van [slachtoffer 2] is binnengedrongen en op die manier [slachtoffer] via de telefoon heeft gesproken. Hieruit volgt dat de verdachte en zijn mededaders het niet hebben gelaten bij gesprekken alleen: er is ook gericht actie ondernomen op de directe omgeving van [slachtoffer] , met het doel om druk te zetten en zo een oplossing te vinden voor de verdwenen 65 kilo cocaïne. In het gesprek van 13 mei 2020 met [alias 7] schrijft de verdachte dat de ‘kinderen of wijf’ ontvoerd moeten worden. [alias 7] antwoordt daarop dat de familie wordt meegenomen als ze gevonden worden. Ook in het gesprek met [alias 10] op diezelfde dag schrijft de verdachte dat gezocht wordt naar de vrouw en andere familieleden en dat hij ‘200k’(de rechtbank begrijpt: 200.000 euro) heeft uitgeloofd. Ditzelfde bedrag wordt genoemd in het gesprek met [alias] , die wordt benaderd om de ontvoering uit te voeren.
In het dossier bevinden zich ook Encrochatgesprekken met betrekking tot leden van de familie [achternaam] . In het gesprek van 17 mei 2020 dat de verdachte met [alias 10] voert, wordt gesproken over het ontvoeren van ‘de Marokkaan’ en het overbrengen van die persoon naar een safe house. Op 18 mei 2020 schreef de verdachte dat er een plan wordt gemaakt en dat er een schone auto wordt geregeld. Uit de Encrochatgesprekken tussen [medeverdachte 2] en [alias 10] blijkt dat [medeverdachte 2] op 18 mei 2020 bij de verdachte is en dat ze die avond naar de loods gaan.
De bij de verdachte en [medeverdachte 2] aangetroffen voorwerpen dienen bezien te worden in het licht van het misdadige doel dat de verdachte en zijn mededaders voor ogen hadden. Anders dan de officier van justitie, acht de rechtbank de PGP-telefoon wel dienstig voor de uitvoering van het misdadige doel dat de verdachte voor ogen had. Door middel van de PGP-telefoon was het immers mogelijk om op heimelijke wijze te communiceren met anderen om zo het misdadige doel – het ontvoeren van bepaalde personen – te verwezenlijken. Gelet op de aard van deze voorwerpen in onderlinge samenhang bezien (waarbij met name de wapens in het oog springen) en de wijze waarop de verdachte deze voorwerpen heeft gebruikt, zijn deze voorwerpen naar hun uiterlijke verschijningsvorm bezien dienstig voor de uitvoering van het misdadige doel dat de verdachte met het gebruik van die voorwerpen voor ogen had. Ten aanzien van voorbereidingshandelingen jegens [slachtoffer 2] overweegt de rechtbank dat, gelet op de inhoud van de Encrochatgesprekken, onvoldoende vaststaat dat de verdachte en zijn mededaders van plan waren om [slachtoffer 2] – kort gezegd – te ontvoeren om op die wijze een oplossing te vinden voor de verdwenen partij cocaïne. De rechtbank zal de verdachte hiervan vrijspreken.
Het misdadige doel ten aanzien van de andere in de tenlastelegging genoemde personen, blijkt wel duidelijk uit de gevoerde Encrochatgesprekken. Gelet op die gesprekken is de rechtbank van oordeel dat de genoemde voorwerpen, naar hun uiterlijke verschijningsvorm en in samenhang bezien, bestemd waren tot het begaan van de misdrijven gijzeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving, gericht tegen [slachtoffer] , [slachtoffer 3] , [slachtoffer 4] en leden van de familie [achternaam] en dat de verdachte en zijn mededader deze voorwerpen hebben verworven en voorhanden hebben gehad.
Het tenlastegelegde medeplegen van voorbereiding van gijzeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving gericht tegen [slachtoffer] , [slachtoffer 3] , Dion Smith en leden van de familie [achternaam] acht de rechtbank op grond van het voorgaande dan ook wettig en overtuigend bewezen.
Via Encrochat werden diverse gesprekken tussen verschillende gebruikers gevoerd.
Op 7 mei 2020 voerden [alias] en [alias 7] het volgende gesprek:
[alias] : Was een valse start maar nu gaan we knallen maat (…) Hoeveel is nu drop totaal
[alias 7] : 65 (…) 40 en 25.
[alias 7] en [alias 11] voerden op 8 mei 2020 een chatgesprek, waarin zij afspreken dat het transport van 65 kilogram op zondag zou vertrekken, waarvan 25 kilogram naar één iemand gaat en de overige 40 kilogram naar iemand anders. Zij stuurden elkaar de volgende berichten:
[alias 11] : Is it 65/go Sunday (…) OK from the 25 kilo they are MARKED B, C, D. B&D go together to make 15 kg. C goes itself 10 kg (…)
[alias 7] : And the 40 for one person.
Op 10 mei 2020 vond het volgende chatgesprek plaats tussen [alias 7] en [alias] :
[alias 7] : Hij is veilig de grens over (…)
[alias] : Heb zo alvast pap van die 25 stuks. Chauf is onderweg na mij zaak is rond 19.20 bij me
[alias] : Gabber alles oke
[alias 7] : Nog geen contact met chauffeur
[alias] : Wachten daar al 1 uur. Was de eerste drop al gedaan?
[alias 7] : Nee.
Vervolgens vroeg [alias 11] aan [alias 7] of er nieuws is. [alias 7] stuurde daarna dat hij geen nieuws heeft en dat hij geen contact kan krijgen met zijn transporteur. [alias 11] stuurde daarop het bericht dat de transporteur niet is verschenen op de afgesproken plek en dat men nog steeds aan het wachten is:
[alias 11] : Any word
[alias 7] : No nothing yet
[alias 11] : 3 drivers from 40 are waiting. (…) Has he not arrived yet.
Diezelfde avond stuurde [alias] naar [alias 7] dat er snel iets moet gebeuren, anders gaat het “zijn kop kosten”. [alias 7] stuurde vervolgens dat hij geen contact kan krijgen met de transporteur en de chauffeur.
[alias] : Alba zijn vriend komt nu na mij toe wat moet ik zeggen (…) maat dit kost me kopn
[alias 7] : Ja ik weet krijg chauffeur niet te pakken en ook transport man niet nu”.(…) Antwoord ff aub aan hun en zeg dat tp man weg is en jullie aan zoeken zijn.
Even later vroeg Swampmango of er contact was gemaakt. [alias 7] stuurde dat er geen contact was. Swampmango stuurde vervolgens dat er voor een “miljoen procent geript” is en dat de transporteur daarvoor verantwoordelijk is.
Vervolgens berichtte Swampmango dat [alias 7] niet alleen verantwoordelijk moet worden gehouden voor de verdwenen partij verdovende middelen:
Swampmango: Kijk die rooie en bravo moeten echt naast je staan. Hun hebben jou deze man verkocht als een topper
[alias 7] : ja maar iedereen wijst naar mij (…)
Swampmango: Kan niet hun hebben die man gebracht (…)
Barceforever: Ja, maar alba, [alias] helmond (…) Ik ga eraan
Later die avond stuurde [alias 7] aan [alias 11] dat hij “geript” is en dat hij het spul aan de transporteur heeft gegeven, waarbij hij een foto stuurde van het rijbewijs van [slachtoffer] . [alias 11] stuurde vervolgens dat zij verwikkeld zijn geraakt in een verhaal van twee miljoen euro.
[alias 7] : Mate, i am fucked, they ript me (…) (stuurt een foto van het rijbewijs van N. Burger)
[alias 11] : Is that the driver
[alias 7] : No man who take the stuf. (…) I gave him, he always give to driver (…)
[alias 11] : We don’t get involved in stories its 2 million euros.
Op 13 mei 2020 stuurden [alias] en [alias 10] diverse berichten naar elkaar waarin wordt gesproken over het regelen van een ontmoeting. [alias] geeft aan 200k uit te loven:
[alias] : Ko team is ready mate ik gif 200k bring him to safe house. Son same team is hunting.
Even later stuurt [alias] naar Gasson het volgende bericht:
[alias] Maat wil je geld verdiene. Iemand ophalen im gouda of zijn oom heb gisteren al alles op zijn kop gezet. (…) 200k cash. (…) heeft 2mil geript van maat van me tp niet laten gaan.
Op 18 mei 2020 vond een gesprek plaats tussen lllevaihcam en Elphantwater. Illeviahcam vroeg aan [alias 10] hoe hij [alias] kent en hoeveel hij voor de verdovende middelen heeft betaald. [alias 10] stuurde vervolgens dat hij ze niet kent, betrokken werd nadat het verkeerd ging en dat de drie tussenpersonen de transporteur aan zijn vriend hebben voorgesteld. Verder berichtte [alias 10] dat de 65 kilo blokken verdovende middelen via [alias 7] bij de dief zijn terechtgekomen.
[alias 10] : These 3 middlemen brought tp to my pal
[alias 13] : [alias] ?
[alias 10] : The barca guy is one who works with the thief (…) he’s mate with barca who brought tp to [alias]
[alias 13] : So this [alias] . Is he responsible
[alias 10] : He’s putting in on the barca one (…) Barcas kinda dragged him into this (…) 65 tops got passed to this thief threw barca (…) [alias] took barca to my mates pal with tp (…) Barca said worked with him many times. We’ll he’s responsible. (…) [alias] brought the tp to my mate. Hes in middle
[alias 13] : So [alias] brought that tp guy to barca?
[alias 10] : No barca to [alias] . [alias] to Belgian and him to my mate. They all lied but saying tp going a long time. (…) [alias] was offering 200k (…)
[alias 13] : He’s offer 200k for what?
Op 6 juni 2020 stuurde [alias] naar [alias 11] dat het allemaal [alias] zijn fout is:
[alias] : All tis mess [alias] fault.also. [alias] has to shoot him. Or get stuff back.
[medeverdachte 1] heeft bij de politie verklaard dat hem is gevraagd om het transport van 65 kilogram cocaïne naar Engeland te regelen. Hij kwam daarvoor bij [slachtoffer] terecht. De eigenaren van de cocaïne zijn [alias 11] en [alias] . [medeverdachte 1] heeft verder verklaard dat hij met [slachtoffer] heeft gesproken en aan hem heeft gevraagd wanneer hij de cocaïne moest hebben. De afspraak vond uiteindelijk op donderdag of vrijdag plaats bij een tuincentrum in Waddinxveen. Daar is de cocaïne overgedragen. De cocaïne is aan twee verschillende groepen afgeleverd. De eerste keer was [medeverdachte 1] net te laat, de tweede overdracht heeft hij van een afstandje gezien.
De rechtbank heeft reeds vastgesteld dat de verdachte de gebruiker was van het account [alias] . De rechtbank gaat er dan ook van uit dat alle hiervoor opgenomen gesprekken met het account [alias] door de verdachte zijn gevoerd.
De rechtbank stelt op basis van de hiervoor opgenomen bewijsmiddelen vast dat verschillende gebruikers via Encrochat contact hebben over het transport van 65 kilogram cocaïne naar Engeland. Uit het chatgesprek tussen de gebruikers [alias 10] en [alias 13] leidt de rechtbank af dat [medeverdachte 1] de transporteur van de cocaïne bij de verdachte heeft aangedragen, de verdachte op zijn beurt de transporteur aan de “Belg” heeft voorgesteld, die de transporteur vervolgens in contact heeft gebracht met de eigenaren van de partij cocaïne, de personen die gebruik maakten van de accountnamen [alias 11] en [alias] . Uit de chatberichten blijkt verder dat de verdachte en [medeverdachte 1] veelvuldig contact hebben over dit transport. De verdachte informeert in het chatgesprek op 7 mei 2020 niet alleen naar de levering van de cocaïne, maar zegt daarbij ook dat hij en [medeverdachte 1] samen “gaan knallen”. Hij wordt vervolgens door [medeverdachte 1] op de hoogte gehouden of de transporteur de grens over is, waarna de verdachte zegt dat hij “pap van die 25 stuks” (de rechtbank begrijpt: het geld voor de levering van 25 kilogram) bij zich heeft en dat de chauffeur onderweg is naar zijn zaak. Op het moment dat blijkt dat de 65 kilogram cocaïne is gestolen, looft de verdachte een bedrag van 200.000 euro uit voor de dief. Tot slot blijkt uit de chatgesprekken tussen andere Encrochatgebruikers dat de verdachte (mede) verantwoordelijk wordt gehouden voor het verdwijnen van de partij cocaïne. Zo volgt uit het gesprek tussen [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] op 10 mei 2020 dat niet alleen [medeverdachte 1] , maar ook [alias] verantwoordelijk is en stuurt [alias] op 6 juni 2020 dat alles de fout van [alias] , oftewel de verdachte, is.
De rol van de verdachte
De raadsman heeft aangevoerd dat de verdachte niet als medepleger bij de poging tot uitvoer van 65 kilogram cocaïne kan worden aangemerkt, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij hierbij voor 7 mei 2020 betrokken was en hij - anders dan Scheffer - geen enkele rol heeft gehad bij het transport. Het enkele informeren naar de cocaïne is onvoldoende om de verdachte als medepleger aan te merken, aldus de raadsman.
De rechtbank overweegt hierover als volgt. Uit de chatgesprekken blijkt dat de verdachte bij het drugstransport als tussenpersoon is opgetreden door de transporteur bij de eigenaren van de cocaïne aan te dragen. Dit leidt de rechtbank niet alleen af uit de gesprekken die de verdachte en [medeverdachte 1] hebben gevoerd over het transport, maar ook uit het chatgesprek tussen [alias 10] en [alias 13] , waaruit blijkt dat de verdachte de transporteur met de “Belg” in contact heeft gebracht. Dat de verdachte samen met anderen verantwoordelijk was voor het regelen van de transporteur blijkt ook uit het feit dat de verdachte door andere Encrochatgebruikers mede verantwoordelijk wordt gehouden voor de verdwijning van de partij cocaïne en hij een groot geldbedrag uitlooft voor het vinden van de dief. Tot slot blijkt uit de chatgesprekken dat de verdachte de beschikking had over het geldbedrag voor een deel van de partij cocaïne.
De verdachte heeft, gelet op het voorgaande, meer gedaan dan het enkele informeren naar (het transport van) de partij cocaïne. Hij heeft door op deze manier als tussenpersoon op te treden een wezenlijke en significante bijdrage geleverd aan, en een essentiële rol gehad bij, de poging tot uitvoer van de cocaïne. Voor het uitvoeren van cocaïne naar Engeland is het regelen van het transport immers cruciaal. Hij heeft bewust en nauw samengewerkt met de andere tussenpersonen bij de totstandkoming van het drugstransport. Gelet op dit alles is de rechtbank van oordeel dat de bijdrage van de verdachte van meer dan voldoende gewicht is geweest om hem als medepleger te kwalificeren. Het enkele feit dat de verdachte in het gesprek van 7 mei 2020 vraagt hoeveel de “drop” (de rechtbank begrijpt: de levering) is en hij op dat moment nog niet precies wist hoeveel kilogram cocaïne er werd geleverd, maakt niet dat hij niet als medepleger kan worden aangemerkt.
Voorhanden hebben van cocaïne
De raadsman heeft verder aangevoerd dat de verdachte de partij cocaïne nooit daadwerkelijk voorhanden heeft gehad, zodat het bezit daarvan niet kan worden bewezen.
Voor het bewijs van het voorhanden hebben van in dit geval cocaïne, is nodig dat de verdachte wist van de aanwezigheid hiervan en dat hij daar beschikkingsmacht over had. Hoewel hiervoor niet is vereist dat de verdachte de cocaïne daadwerkelijk in zijn bezit heeft gehad of dat die zijn eigendom was, kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat hij de 65 kilogram cocaïne al dan niet als medepleger voorhanden heeft gehad. De enkele omstandigheid dat de verdachte samen met anderen het transport van de cocaïne heeft geregeld, is hiervoor onvoldoende.
Conclusie
De rechtbank acht op grond van het voorgaande wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan de poging tot uitvoer van 65 kilogram cocaïne, zoals onder feit 2 primair ten laste is gelegd.
De gebruiker met de accountnaam [alias] heeft via Encrochat contact met andere Encrochatgebruikers.
Op 3 april 2020 stuurde Donpalm aan [alias] dat hij meer formamide heeft, omdat er een lading is aangekomen. [alias] stuurde vervolgens dat hij wilde weten voor hoeveel, zodat hij dat ook kan aanbieden:
[alias] : Ik heb ook meer formamide maat. Is een ladong gekomen
[alias] : Hoeveel maatje. Bied ik die ook aan.
Formamide is een grondstof die wordt gebruikt bij de productie van amfetamine en MDMA.
Op 3 april 2020 stuurde [alias] naar [alias] dat hij “b” ook voor hem kwijt kan voor ice. [alias] stuurde vervolgens dat hij een chauffeur zou regelen.
[alias] : Als ke wilt kannk die b ook kwijt voor je voor ice. Heb goede klant voor
[alias] : Ja trekken die b over die goede slan we wel weg na b voor ice dat is ook wat ik wol doen (...) 175b overtrkken kost 50 per L en voor de b krijgen we makkelijk 450/500 (…) Ik regel wel cauf dat allea weg is daar eerst laat ik die mooie b ophalen en dan de zooi zet ik ergens anders weg
B staat voor BMK, ook wel B-olie genoemd. Dat is een precursor voor de productie van amfetamine en methamfetamine. Ice zijn grote heldere kristallen van 100% zuivere methamfetamine gemaakt, ook wel chrystal meth genoemd.
Op 3 april 2020 bood [alias] aan [alias] brokken champ aan. Hij zegt daarbij dat hij 50 kg heeft liggen, de prijs daarvan is 675. Hij stuurde ook een afbeelding van een zak met losse bruinkleurige brokken door, die hij al verkocht had. [alias] en [alias] stuurden elkaar de volgende berichten:
[alias] : (stuurt een afbeelding van kristallen). Ligt 50 kg (…)
[alias] : Prijs (…)
[alias] : 675 (…) donker champ is altijd origineel spier wit is kout manier (stuurt een afbeelding van kristallen) (…)
[alias] : Ik ga aanbieden.
Champ staat voor champagne. Daarmee wordt de kleur van MDMA kristallen bedoeld die vrij zuiver en schoon zijn. De getoonde afbeelding is volgens de politie gelijkend op dit soort kristallen. De andere afbeelding is gelijkend op donkere kristallen. Dit betreffen niet zuivere MDMA kristallen.
In een chatgesprek op 4 april 2020 stuurde [alias 3] een foto van een product gelijkend op chrystal meth, ook wel ice genoemd. [alias] stuurde vervolgens dat hij wijnsteen heeft staan. [alias] deelt daarbij afbeeldingen van een verpakking met daarop onder andere de tekst “Tartaric acid E334”. Dit staat voor wijnsteenzuur. [alias] vraagt vervolgens hoeveel de ice kost en dat hij dit zal aanbieden:
[alias] : Ik heb wijnsteen staan gebruiken ze voor ice (…)
[alias 3] : Voor verkoop
[alias] : Ja heb 500 kg staan nub (…)
[alias 3] : En a kon je nu niks mwe he
[alias] : Nee man geen klanten geen tp enzo nu. (…) Kan zoveel a pakken nu gooien ze me kapot mee hoop dat ze omhoog gaan. Voor wel geld heb ik ice van je (stuurt een afbeelding van een verpakking met daarop Tartaric acid E334).
Smoothcasanova: Wat kost die maat
[alias] : Voor jou 29. Verkoop voor 35 net 1000kg afgegeven (…)
Smoothcasanova: Die ice kost mij 7250 op aantallen (25+) onder 25 kost die me 7500 maat
[alias] : Geld man maar zal aanbieden.
M staat voor MDMA, A voor amfetamine, tp voor transport en wijnsteenzuur wordt gebruikt voor de bewerking van methamfetamine.
In het gesprek op 4 en 5 april 2020 vroeg Looza of [alias] “B” heeft. [alias] stuurde vervolgens dat hij het binnenkort heeft, voor een prijs van 450/500 per liter. Looza liet daarna weten een goede “keta suiker” te hebben met een prijs van 4200 per 25. [alias] heeft daar wel een klant voor:
Looza: Heb je die b dam
[alias] : Binnekort bro kan veel ivertekken
Looza: Kan voor?
[alias] : +/- 450/500 (…)
Looza: Gaat B. Per kilo. Of liter
[alias] : Per L bro (…) Heb straks weer ap uit turkije me eigen binnen over 3 week als grens open is dan kan ik omzetten en overtrekken (…)
Looza: Ik heb keta suiker (…)
[alias] : Oke heb wel iemand bro. Prijs broer
Looza: 4200. Per 25 (…)
[alias] : Bro heb klant voor keta. 175 stiks
B staat voor BMK. BMK is een precursor voor amfetamine en methamfetamine. Keta staat voor ketamine.
Tussen 4 en 11 mei 2020 voerden [alias] en [alias 5] diverse gesprekken. [alias 5] vroeg of [alias] nog gevraagd had van de “apa”, of het op zout is of op fosfor. [alias] stuurde vervolgens dat hij het nog eens gaat navragen. [alias 5] vroeg vervolgens aan [alias] of hij nog handel had liggen. Daarna stuurde [alias] dat al zijn blokken verkocht waren, maar dat hij het aan zijn neefje gaat vragen. [alias 5] vroeg of [alias] 100 liter “B” kwijt kan. Er werd vervolgens een afbeelding gestuurd van een kan met een vloeibare transparante vloeistof. [alias] stuurde vervolgens dat de “mexicanengroep” de 100 liter wil overnemen. [alias] en [alias 5] stuurden elkaar de volgende berichten:
[alias 5] : Heb jij toevallig handel liggen? (…)
[alias] : Kan aan me neefje vragen (…) Blokken die nu liggen van mij heb ik zo goed als verkocht (…)
[alias 5] : Kan je B kwijt maat
[alias] : Vacuum wel maat. Heb je? (…) 100L (…) Zal ff doorzetten voor je maat meld me zo (…) Is mexicaan groep ken ze heel lang sta garant voor pap.
Apa staat voor apaan. Dit is een grondstof voor de productie van BMK. Fosfor wordt eveneens gebruikt bij de vervaardiging van BMK evenals zoutzuur. B staat voor BMK, een precursor voor de productie van amfetamine en methamfetamine.
In het gesprek van 7 mei 2020 stuurde Smoothcasanova aan [alias] of hij hem ice kan leren maken. [alias] stuurde vervolgens het hem eens uit te gaan leggen en de dag erna contact met hem op te gaan nemen.
Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte, gelegen aan de [adres] in Eindhoven worden vijf PGP-telefoons aangetroffen.
De rechtbank heeft reeds vastgesteld dat de verdachte de gebruiker was van het account [alias] . De rechtbank gaat er dan ook van uit dat de verdachte alle hiervoor opgenomen gesprekken heeft gevoerd.
Voorbereidingshandelingen
De politie heeft de chatberichten die de verdachte met meerdere gebruikers heeft gevoerd uitgelezen en de bevindingen neergelegd in een op ambtseed opgemaakt proces-verbaal van bevindingen. Dit enkele proces-verbaal van bevindingen is gelet op artikel 344, tweede lid, Sv voldoende om een bewezenverklaring op te baseren. De rechtbank stelt op basis van dit proces-verbaal van bevindingen vast dat de verdachte in een tijdsbestek van anderhalve maand heeft gechat met verschillende contactpersonen over diverse grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van verdovende middelen en de prijzen daarvan. Daarbij stuurt de verdachte ook afbeeldingen van kristallen en grondstoffen. Ook blijkt uit deze gesprekken dat de verdachte als tussenpersoon optreedt en berichten over aangeboden grondstoffen doorstuurt naar andere contactpersonen. Al deze berichten werden verstuurd met een PGP-telefoon. Het is een feit van algemene bekendheid dat de berichten die hiermee worden verstuurd moeilijk zijn te onderscheppen en dat dit soort telefoons in het criminele circuit veelvuldig worden gebruikt om te communiceren. Op grond van al deze omstandigheden - mede gelet op de door de politie gegeven uitleg van de chats en de daarin gebruikte afkortingen - stelt de rechtbank vast dat in de chatgesprekken daadwerkelijk wordt gesproken over de voorbereiding van de handel in verdovende middelen.
Voorhanden hebben 50 kilogram MDMA
De raadsman heeft aangevoerd dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte 50 kilogram MDMA voorhanden heeft gehad, nu het Nederlands Forensisch Instituut (hierna: NFI) niet heeft vastgesteld dat de kristallen daadwerkelijk MDMA bevatten.
De rechtbank overweegt hierover het volgende. De verdachte heeft op 3 april 2020 een chatgesprek met de gebruiker [alias] . In dat gesprek stuurt de verdachte een foto van kristallen en zegt daarbij dat hij 50 kilogram “donker champ” heeft liggen. Volgens de materiedeskundigen op het gebied van synthetische drugs - wier verklaringen zijn gebaseerd op meer dan één onderzoek - staat “champ” voor champagne, waarmee de kleur van MDMA kristallen wordt bedoeld die zuiver en schoon zijn. De politie heeft de afbeelding die de verdachte heeft gestuurd bekeken en gerelateerd dat de kristallen lijken op champagnekleurige MDMA kristallen. Ook uit de verdere inhoud van het chatbericht leidt de rechtbank af dat de verdachte een afbeelding stuurt van zuivere en schone MDMA kristallen. Hij stuurt namelijk: “donker champ is altijd origineel spier wit is kout manier”. Vervolgens stuurt hij nog een afbeelding van bruine kristallen. Onder deze omstandigheden is - anders dan de raadsman heeft aangevoerd - voor een bewezenverklaring niet vereist dat het NFI de kristallen onderzoekt en vervolgens vaststelt dat het daadwerkelijk om 50 kilogram MDMA gaat. Daarbij is tot slot van belang dat de rechtbank de inhoud van dit chatgesprek van 3 april 2020 niet afzonderlijk beoordeelt, maar beziet in samenhang met de overige chatgesprekken die de verdachte over de productie van en handel in verdovende middelen heeft gevoerd.
Op grond van het voorgaande, in onderling verband en samenhang bezien, acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte op 3 april 2020 50 kilogram MDMA voorhanden heeft gehad.
Conclusie
De rechtbank acht op grond van het bovenstaande wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte tezamen en in vereniging met anderen zich schuldig heeft gemaakt aan - kort gezegd - de voorbereiding van de handel in MDMA, methamfetamine en amfetamine en dat hij op 3 april 2020 50 kilogram MDMA voorhanden heeft gehad.