2.9.Het rapport van 4 maart 2014 van [naam] van Bovemij luidt, voor zover relevant, als volgt:
Eerste bezoek schadelocatie:
Op vrijdag 18 november 2013 bezochten wij in gezelschap van onze Expertiseafdeling en de door hun ingehuurde expert van Cunningham Lindsey Nederland BV (CLN), de heer[naam], de schadelocatie (…).
Ter plaatse troffen wij tegenpartij [eiser](…) en C.C. [gedaagde]. (…)
Omschrijving toedracht:
Hoewel beide heren aangaven zelf niet direct betrokken te zijn bij het veroorzaken van de schade, gaven zij desgevraagd de volgende omschrijving van de toedracht tot de gemelde schade:
Next Trading kocht van JB Projecten (JB) een partij UV-lampen, welke lagen opgeslagen in een loods van JB (..) Voor het vervoer van deze gekochte lading huurde de verkopende partij KLS in. Dit transport van Hoenzadriel naar het vestigingsadres van Next Trading in Mill stond gepland op de schadedatum. Verkoper had de vracht buiten klaar staan voor Transport. Voor het inladen van de vracht wilde de heer [gedaagde] van KLS met zijn bedrijfsauto langzaam achteruit naar de vracht rijden. Toen hij deze kort was genaderd, schoot zijn voet van de koppeling waardoor de auto de vracht aanreed met de gemelde schade als gevolg.
Op dat moment was de heer [naam] namens JB wel ter plaatse, maar in de loods aan het werk. De heer [gedaagde] zou daarop de schade bij de heer [naam] gemeld hebben met wie hij samen een Schade Aangifte Formulier invulde en foto’s maakte van de aangereden vracht. Daarna verplaatsten beiden de vracht naar binnen alwaar deze in afwachting van verdere instructies van de inmiddels door de heer [gedaagde] ingeschakelde verzekeraar werd veiliggesteld.
Inspectie beschadigde goederen:
Door de heren [eiser]en [gedaagde] werden ons in de loods een aantal langwerpige dozen aangewezen als zijnde de beschadigde vracht. Deze dozen lagen opgestapeld in een stelling tegen de achterwand van de genoemde loods. Wij constateerden dat het ging om 22 kartonnen dozen met chinees opschrift waarin zich een aantal UV-lampen, per twee verpakt in een wit omhulsel van piepschuim. Voorts constateerden wij dat het brede plakband waarmee iedere doos was dichtgeplakt kennelijk al een keer was doorgesneden.
(…)
Eigendom beschadigde goederen/vaststellen schade lijdende partij:
Op basis van een door Next- Trading ingebrachte Offerte/factuur/opdrachtbevestiging van 18 september 2013 met betrekking tot de aankoop van de (beschadigd geraakte) partij UV-lampen, claimde de heer [eiser]ten overstaan Van ons eigenaar/schade lijdende partij te zijn. Dit document, waarin de betreffende partij UV-lampen wordt omschreven tegen een (verkoop)prijs van € 277.420,- exclusief btw, bleek te zijn afgegeven door JB en was geadresseerd aan Next- Trading. Onder bijzonderheden stond op dit document vermeld “50% te voldoen 30 dagen na levering. Restant 50% te voldoen 60 dagen na levering”. Hier door ons op geattendeerd zijnde, onderschreef de heer [eiser]onze uitgesproken twijfels over zijn verondersteld eigendomschap, aangezien er op het moment van de schade nog geen sprake was van levering van de goederen. De betreffende Offerte/factuur/opdrachtbevestiging is als bijlage bij deze rapportage gevoegd.
De heer [eiser]gaf aan dit te zullen uitzoeken en hierover advies in te zullen winnen bij zijn rechtsbijstandsverzekeraar. Tot onze verbazing zocht de heer [eiser]enkele dagen later telefonisch contact met ons en leverde hij per e-mail een tweede, door JB opgemaakt en door beide partijen ondertekend document aan waaruit bleek dat Nest- Trading wel degelijk eigenaar was.
In tegenstelling tot hetgeen ons inzien te doen gebruikelijk is bij het kopen/verkopen van goederen, bleken partijen onder de noemer “Opdrachtbevestiging” met elkaar extra voorwaarden en condities te zijn overeengekomen. Hierin kwamen partijen onder andere overeen dat het eigendom van de goederen na ondertekening van deze opdrachtbevestiging per direct wordt overgedragen aan de kopende partij; JB niet aansprakelijk is voor schades etc. en dat de kopende partij zelf zorg dient te dragen voor afdoende verzekering omtrent de goederen tijdens opslag en transport.
Dit document bleek op 16 september 2013, twee dagen eerder dan de genoemde offerte/factuur/ opdrachtbevestiging te zijn ondertekend. Ook deze opdrachtbevestiging is in kopie als bijlage bij deze rapportage gevoegd.
Onderzoek herkomst beschadigde partij UV-lampen:
Aan de hand van de opschriften op de verpakkingen van de beschadigde partij UV-lampen ging onze expertiseafdeling, in samenwerking met de heer [naam], na wanneer en op welke wijze de aan ons getoonde partij lampen in het bezig van JB was gekomen. Voor een overzicht van deze ondernomen activiteiten verwijzen wij naar het meergenoemde en separaat op te maken expertiserapport van CLN. Samengevat werd hierbij het volgende vastgesteld:
- Onder verantwoordelijkheid van vervoerder Etihad Crystal Cargo werd de partij als 22 losse dozen (totaal 66 kg) onder nummer: 607 5344 7866 op 26 oktober 2013 van Hongkong naar New Delhi gezonden en dezelfde dag doorgevlogen naar Abu Dhabi. Op 27 oktober 2013 kwam de partij aan op Schiphol. Zie hiervoor het track-trace overzicht dat ik kopie als bijlage bij deze rapportage is gevoegd
- Nadat de douane-afwikkeling had plaatsgevonden haalde BBV Transport de partij op en sloeg deze op in een eigen loods op Schiphol
- Op 29 oktober 2013 haalde JB de partij zelf bij BBV Transport op nadat men de afhandelingskosten had betaald.
(…)
Verklaring van eigen partij:
Op 18 november 2013 spraken wij (…) met J.B.W. [gedaagde] (…). Van de heer [gedaagde] werd een verklaring opgenomen die door hem werd ondertekend. De inhoud van deze verklaring zal hierna worden samengevat, terwijl een ondertekende versie ervan als bijlage bij deze rapportage is gevoegd.
(…)
Vervolgens liep hij naar binnen en sprak de heer [naam] aan. Daarbij om zich heen kijkend zag hij links van hem een handeltje staan waarvan hij veronderstelde dat het om zijn vracht zou gaan. Dit werd hem inderdaad binnen door de heer [naam] bevestigd. De heer [naam] adviseerde hem nog wel om het aantal te vervoeren dozen na te tellen hetgeen hijzelf ook al was van plan was.
Vervolgens liep de heer [gedaagde] weer naar buiten en wierp hij nog een blik op zijn vracht. Daarbij zag hij dat er twee houten kisten stonden met daarop een aantal dozen. Het was zijn bedoeling om de bedrijfsauto te keren, achteruit naar de vracht te rijden, de dozen te tellen en de vracht in te laden.
Terwijl hij met zijn bedrijfsauto voor de vracht doordraaide en de auto keerde, zette de heer [gedaagde] het voertuig in de achteruit om naar de vracht toe te rijden. Terwijl hij daarmee bezig was en de vracht kort had genaderd, schoot zijn voet van de koppeling af. Hierdoor stuiterde de auto een stukje ongecontroleerd achteruit waarbij deze tegen de kisten aanreed. In een reflex herstelde de heer [gedaagde] zichzelf en wist hij de auto via het intrappen van de rem en de koppeling te stoppen.
De motor van de auto liep op dat moment nog gewoon. Hij zette deze uit, trok de handrem aan en stapte uit. Hierbij zag de heer [gedaagde] dat de auto tegen de kisten was aangereden waarbij de daarop liggende dozen door elkaar en op de grond waren beland. Aangezien hij al indraaiend achteruit reed, raakte hij beide kisten. Volgens de heer [gedaagde] waren de kisten zelf leeg en lagen er alleen omver gereden dozen in.
Hierop liep hij weer naar de heer [naam] om te vertellen wat er was gebeurd. De heer [gedaagde] werd verzocht de zaak maar even op te lossen. Hierop belde de heer [gedaagde] met zijn tussenpersoon die hem doorgaf dat hij bij de leasemaatschappij van de bedrijfsauto moest zijn. De heer [gedaagde] had uiteindelijk telefonisch contact met de leasemaatschappij die de opdracht gaf een Schade Aangifte Formulier in te vullen. Omdat hem dat wat kort door de bocht leek, adviseerde hij de heer [gedaagde] om foto’s van de schade te maken. Dit is ook gebeurd, welke foto’s samen met het Schade aangifteformulier aan Bovemij ter beschikking werden gesteld.
Daarna raapte de heer [gedaagde] samen met de heer [naam] de dozen op en bracht ze naar de loods waarbij ze uiteindelijk in een stelling tegen de achterwand werden geplaatst. Het was inmiddels ook gaan regenen. Voordat dit gedaan werd, wilden zij de schade aan de vracht controleren. Hiervoor begonnen zij met het opensnijden van de dozen. Volgens de heer [gedaagde] ging het om circa 20 dozen, het juiste aantal weet hij niet meer precies.
(…)
Verklaring van tegen/schade lijdende partij:
Op 10 december 2013 spraken wij (…) met K.J.M. [eiser](…). Van de heer [eiser]werd een verklaring opgenomen die door hem werd ondertekend. De inhoud van deze verklaring zal hierna worden samengevat, terwijl een ondertekende versie ervan als bijlage bij deze rapportage is gevoegd.
(…)
Aangezien per definitie veel van de goederen afkomstig zijn uit Azië, heeft de heer [eiser]een zakelijk contact in China. In dit geval betrof het een omgekeerde vraag. Zijn contact, een Chinese meneer, die als roepnaam Frank heeft aangenomen (woonachtig in Qingdao), kwam medio maart 2013 met de vraag of de heer [eiser]een partij UV lampen van Europese makelaardij tussen de 50 en 1000 stuks kon leveren voor een klant van hem. Gevraagd naar of de heer [eiser]de telefonische bereikbaarheid van dit contact aan ons ter beschikking wilde stellen, antwoorde hij dat hij op deze vraag zou terugkomen, indien de heer [eiser]dit zelf wenst. Tot op heden kwam hij niet op onze vraag terug.
Over een concrete levertermijn van de gevraagde lampen werd niet gesproken. Wel werd aangegeven dat de levering nodig was voor een project met een zuiveringsinstallatie, welk project zou straten na Chinees nieuwjaar 2014.
(…)
Zelf deed de heer [eiser]nooit eerder zaken met JB Projecten. Wel droeg hij dit bedrijf al eens eerder aan bij een familielid van hem die een internationaal transportbedrijf heeft. In dit verband sprak de heer [eiser]al eerder met de (mede)eigenaar van JB Projecten, de heer F. [naam] (door hem ook wel [naam]genoemd) die hij in contact bracht met een van de medewerkers van zijn oom, de heer [naam].
Aangaande de gezochte partij UV-lampen raakte de heer [eiser]in zakelijk gesprek met de heer [naam]. Laatstgenoemde gaf aan een dergelijke partij te kunnen leveren tegen een partijprijs (aanvankelijk 500 lampen waarvan werd uitgegaan). Deze partijprijs is terug te vinden op de uiteindelijke factuur die in bezit is van Bovemij (€ 277.420,- exclusief BTW). Vervolgens vermeerderde de heer [eiser]de vraagprijs met zijn winstmarge.
Hiervoor rekende hij deze prijs om naar RMB (Chinese muntsoort) waaraan hij 500 RMB toevoegde. Omgerekend komt dit neer op een winstmarge per lamp van tussen de € 62,- en € 64,- afhankelijk van de wisselkoers. In deze marge zitten tevens de aanloopkosten van Next- Trading, inclusief de transport- en verschepingskosten naar China. De heer [eiser]zette deze gegevens uit naar Frank met het verzoek te reageren. Dit gebeurde hoofdzakelijk telefonisch.
(…)
Vervolgens trad een spel over de prijs van de lampen in werking. Uiteindelijk kwam de inkoopprijs uit de bus, conform de eerder genoemde factuur van JB en kwam de heer [eiser]een verkoopprijs overeen (inkoopprijs, vermeerderd met de bovengenoemde winstmarge per lamp).
Naar aanleiding van bovenstaande deed de heer [eiser]concreet zaken met JB. Hiervoor bezocht hij uiteindelijk op 16 september 2013 de heer [naam] op het bedrijf in Zaltbommel. Aldaar tekenden zij een contract met betrekking tot de aankoop en levering van de betreffende partij lampen. De heer [eiser]verwijst voor verdere details gemakshalve naar het in ons bezit zijnde kopie van dit contract (opmerking rapporteur: met contract wordt bedoeld de meermalen in de rapportage genoemde opdrachtbevestiging). Het originele contract is achtergebleven bij JB terwijl de heer [eiser]daarvan zelf een kopie ontving.
(…)
De partij van 650 lampen bevond zich in een aantal dozen. Gevraagd naar het aantal dozen die waren opgesteld in een stellage tegen de achterwand van de loods, antwoordde de heer [eiser]dat hij het precieze aantal dozen niet meer weet hoewel ze toen het aantal dozen wel hebben geteld. Wel weet hij dat ze geverifieerd hebben op het aantal van 650 lampen compleet was.
Steekproefsgewijs liet hij uit de partij circa vijf dozen halen waarmee ze naar de voorzijde van de loods gingen. Aangezien het om breekbare goederen ging, verkoos de heer [eiser]om niet alle dozen te inspecteren. Op een aldaar aanwezige tafel maakte de heer [naam] de dozen voor hem open. In de dozen zaten de lampen per twee in piepschuim verpakt.
Bij de meeste dozen liet de heer [eiser]de bovenste (piepschuim)verpakking openmaken en inspecteerde hij de lampen. In een enkel geval liet hij de tweede rij uit de doos pakken. Hiervoor pakte de heer [naam] enkele lampen uit de verpakking en toonde hem deze. Deze bleken onbeschadigd te zijn.
(…)
In de periode tussen aankoop en uiteindelijke schadegebeurtenis hield de heer [eiser]regelmatig contact met JB aangaande het uiteindelijk afleveren van de goederen. Hiervoor bood JB hem aan om een degelijke bekisting te maken als extra zekerheid met betrekking tot het deugdelijk verpakken van de goederen voor zowel het transport over de weg naar Mill als het overzees transport.
Dit kwam volgens de heer [eiser]overigens ook al ter sprake tijdens de bezichtiging op 16 september 2013. Op dat moment was de genoemde bekisting nog niet vervaardigd.
(…)
Verklaring van getuige/verkopende partij:
Op 24 december 2013 verstuurden wij een opgestelde vragenlijst naar de advocaat van de heer[naam] met het verzoek de gestelde vragen door zijn cliënt schriftelijk te laten beantwoorden. Op 20 januari 2014 ontvingen wij via deze advocaat, mr. Hattink, de vragenlijst inclusief antwoorden retour. Dit document is als bijlage bij deze rapportage gevoegd terwijl de inhoud ervan hierna zal worden weergegeven.
Vraag:
Naar wij uit eerdere interviews hebben begrepen, bezichtigde de koper in uw bijzijn de door hem gekochte en op 12 november 2013 beschadigde partij UV-lampen. Dit zou hebben plaatsgevonden in uw opslagruimte (…) te Hoenzadriel alvorens de opdrachtbevestiging tot aankoop op 16 september 2013 op uw kantoor in Zaltbommel werd ondertekend. Kunt u:
- Bevestigen dat dit in uw bijzijn heeft plaatsgevonden en dat de partij (650 lampen) compleet en onbeschadigd was?
Antwoord:Ja dat kan ik bevestigen. In mijn bijzijn heeft de heer K.J.M. [eiser]de partij UV-lampen bezichtigd in de opslagruimte te Hoenzadriel. De partij (650 stuks) was compleet en onbeschadigd.
- Aangeven wat er met de voor de bezichtiging opgemaakte dozen en de daaruit aan koper getoonde lampen daarna is gebeurd?
Antwoord:De betreffende dozen zijn dichtgemaakt. Daarna is de partij lampen tot aan de schadedatum onaangeroerd gebleven. De partij lampen is tot aan de schadedatum niet verplaatst en/of heeft de opslagruimte niet verlaten.
- Aangeven of de partij lampen na de bezichtiging tot aan de schadedatum (12 november 2013) in uw opslagruimte onaangeroerd is gebleven, nog is verplaatst en/of uw opslagruimte heeft verlaten?
Antwoord:Zie het hiervoor gegeven antwoord.
(…)
Kunt u:
- Aangeven waarom het transport werd uitgesteld?
Antwoord:
In overleg met Next- Trading zouden wij als zekerheid voor het transport zorgen voor een deugdelijke houten bekisting van de UV-lampen. Begin oktober 2013 was deze bekisting nog niet gereed. Dit was de reden dat het transport werd uitgesteld.
Vraag:Op 12 november 2013 zette u de betreffende partij UV-lampen kennelijk buiten op uw bedrijfsterrein voor de opslagruimte, in afwachting van transport. Kunt u:
- Aangeven waarom de vracht naar buiten werd gebracht?
Antwoord:De partij UV-lampen is naar buiten gebracht zodat het voor [gedaagde] eenvoudiger was om de werkzaamheden te verrichten, d.w.z. natellen van de UV-lampen en vervolgens inladen in de bedrijfsauto. In de ochtend was ook een zending gearriveerd, een 40ft container, waardoor het magazijn redelijk vol kwam te staan en het mij verstandig leek om de partij UV-lampen alvast buiten te zetten.
(…)
Tweede bezoek schadelocatie/reconstructie:
Op dinsdag 4 februari 2014 bezochten wij andermaal de schadelocatie (…) Ter plaatse werd de schadegebeurtenis gereconstrueerd. Deze reconstructie vond plaats rond hetzelfde tijdstip als waarop de schade (…) had plaatsgevonden en onder dezelfde weersomstandigheden.
(…)
Fase 1:Door de heer [naam] werden de 22 dozen met in iedere doos 15 piepschuimverpakkingen (2 lampen per verpakking) in de twee houten bekistingen geladen en vervolgens met een heftruck naar buiten gereden. Opvallend daarbij was dat de volledige lading niet geheel in de bekistingen paste, maar er voor een gedeelte boven uit stak. Desgevraagd verklaarde de heer [naam] dat er tijdens het transport geen deksel op de bekistingen zou worden geplaatst. In plaats daarvan zou de bovenkant van de bekistingen tijdens het (overzees) transport worden afgedekt met een dekzeil. Tijdens de zeereis zouden de bekistingen als enige lading in een aparte container worden vervoerd, hetgeen volgens de heer [naam] bij dergelijke waardevolle transporten te doen gebruikelijk is.
Fase 2:Door de heer [naam] werden de twee bekistingen bij benadering op dezelfde wijze op zijn bedrijfsterrein op de grond gezet. Vervolgens verplaatste hij de dozen met lampen op dezelfde wijze als toen op de bekistingen. Wat daarbij opviel was dat de dozen in twee blokken dwars op elkaar op de bekistingen werden neergelegd.
Fase 3:Desgevraagd verklaarde de heer [gedaagde] om hem moverende redenen zelf niet bereid te zijn om nogmaals met de bedrijfsauto op de bekistingen in te rijden. Met toestemming van de heer [gedaagde] werd de bewuste bedrijfsauto tijdens het inrijden door mij, rapporteur, bestuurd. Vervolgens werd er twee maal achterwaarts met de Iveco-bedrijfsauto op de bekistingen ingereden. Dit gebeurde vanaf eenzelfde afstand als dat dit destijds plaatsvond.
De eerste keer vond dit plaats met een lage snelheid, naar onze mening gelijk aan hoe normaal gesproken een vracht door de chauffeur voor het inladen wordt benaderd. Hierbij werden de bekistingen door de bedrijfsauto over korte afstand naar achteren en opzij gedrukt, zonder dat de dozen met lampen van de bekisting afvielen.
De tweede keer werd met maximale snelheid achteruit op de bekisting ingereden. Hierbij werd geconstateerd dat de achterkant van de bedrijfsauto zich een stukje in één van de bekistingen boorde, gelijk aan hetgeen zichtbaar is op de door [gedaagde] Logistic Services aangeleverde foto’s, gemaakt direct na de schadegebeurtenis op 12 november 2013. Opvallend daarbij was om te constateren dat niet meerdere, maar slechts twee dozen met lampen van de bekisting(en) vielen.
Opgemerkt wordt dat partijen het met elkaar eens waren over het feit dat tijdens het achteruit rijden “het met de voet van de koppeling schieten” niet kon worden nagebootst.
Fase 4:Door de heer [naam] werden de dozen met UV-lampen in de bekistingen gelegd waarna de bekistingen met dezelfde heftruck weer in de loods werden gereden. Desgevraagd verklaarde de heer [naam] dat hij niet meer precies wist hoeveel dozen hij na de schadegebeurtenis in de loods had open gemaakt om de schade aan de lampen te inspecteren. Wel wist hij zich te herinneren dat hij geen dozen meer had opengemaakt nadat de heer [gedaagde] de schadelocatie had verlaten.
(…)
Gegeven de onderzoeksbevindingen wagen wij te betwijfelen of de opgegeven schade is veroorzaakt conform de door partijen opgegeven toedracht. Niet ondenkbaar is dat onze maatschappij onterecht aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden schade.
Evenzo bestaat ons inzien aanleiding om te veronderstellen dat het ontstaan van de schade niet berust op een onzeker voorval, maar bewust is geënsceneerd c.q. gemanipuleerd om een kennelijk op enig moment beschadigd geraakte partij UV-lampen onterecht en onder een Wettelijke Aansprakelijkheidsdekking van derden vergoed te krijgen.
Niet alleen de bevindingen tijdens de gehouden reconstructie wijzen in die richting, maar zeker ook de vaststelling dat de beschadigde partij UV-lampen en de door Next- Trading bezichtigde/gekocht partij UV-lampen niet een en dezelfde partij kunnen zijn, doet vermoeden dat de schade niet is ontstaan op de opgegeven wijze. Immers, vast staat dat de als beschadigd geclaimde partij UV-lampen nog niet in Nederland was op het moment dat deze volgens opgave van zowel de aansprakelijk stellende partij als van de verkopende partij in Hoenzadriel al werd bezichtigd en aangekocht/verkocht.
(…)