2.11.Partijen hebben op gezamenlijk verzoek een medische expertise door neuroloog dr. [naam 7] (hierna: [naam 7]) laten uitvoeren. In het door [naam 7] op 27 januari 2020 opgeleverde deskundigenrapport is, voor zover relevant, het volgende opgenomen:
“Huidige klachten:
Ze heeft permanent pijn met name rechts in de nek doortrekkend naar het gebied achter het rechter oor; dit gebied kan ook dik worden. De pijn beschrijft ze alsof er hard op geslagen is. [...] De pijn trekt diffuus naar de rechterarm. [...] ’s avonds gebruikt ze 1000 mg paracetamol om de pijn te bestrijden en in te kunnen slapen. Door de pijn slaapt zij slecht. [...] Gemiddeld slaapt zij 3-4 uur per nacht. [...] Na het ongeval durft zij geen auto meer te rijden omdat zij niet snel kan bewegen. Wanneer zij snelle bewegingen in de nek maakt krijgt zij ondraaglijke pijnen. Ze moet dat ten alle tijden voorkomen. [...]
Lichamelijk onderzoek:
[…]
Cervicale wervelkolom: normale stand. Geen druk- of kloppijn wervels. Hypertonie paravertebrale musculatuur en pars descendens trapezius. De musculatuur is zeer pijnlijk/gevoelig bij palpatie. De bewegingen verlopen zeer sterk geremd. Gemeten met de inclinometer is flexie actief maximaal 30 graden mogelijk, extensie 20 gr, lateroflexie links 20 graden en rechts 15 graden en rotatie links 20 en rechts 30 graden mogelijk. Passief op de onderzoek bank is rotatie niet verder mogelijk. Spontaan tijdens de anamnese roteert zij over hoeken van maximaal 45o. Dit treedt zeer sporadisch op. Meestal zit zij met opgetrokken schouders gefixeerd en kijkt recht vooruit. [...]
Samenvatting
Op 9 december 2016 was zij betrokken bij een achterop aanrijding. [...] Ze had direct veel pijn rechts in de nek. [...] Ze heeft de huisartspraktijk gebeld waar zij van de assistente het advies gekregen om paracetamol te gebruiken voor de pijn. [...]
Voor het ongeval was zij gezond; dat wil zeggen ze was bekend met diabetes mellitus en hypertensie, maar dit was met medicatie goed onder controle. In 2008 was er sprake van een achterop aanrijding zonder bewustzijnsverlies: zonder amnesie en zonder uitwendig letsel. Zij heeft een korte tijd pijnklachten had gehad bij het linker schouderblad. Daarvoor heeft zij eenmalig de huisarts voor bezocht. Met medicatie en rust was dit in enkele weken over.
Er blijft sprake van permanent aanwezig pijn met name rechts in de nek doortrekkend naar het gebied achter het rechteroor. [...] De pijn trekt door diffuus in de rechterarm. Door de pijn slaapt zij slecht. Ze slaapt met name slecht door. Gemiddeld slaapt ze 3-4 uur per nacht. Ze staat niet fit op. Ze is erg depressief. Alles is zwart voor haar. Ze durft geen auto meer te rijden, omdat zij niet snel kan omkijken. Dit leidt tot een toename van klachten. Bij onderzoek wordt een zeer sombere dame gezien die haar verhaal coherent en voldoende gedetailleerd verteld. Er is sprake van bewegingsangst. Ze zit verkrampt met opgetrokken schouders. Soms, wanneer de schouders wat zakken, beweegt zij met name in het horizontale vlak over wat grotere hoek maximaal 45o in beide richtingen. Bij neurologisch onderzoek in engere zin zijn er geen afwijkingen. Er is sprake van tendomyogene afwijkingen in de nekregio.
Klinische diagnose:
Er is sprake van een status na een achterop aanrijding zonder bewustzijnsverlies en zonder amnesie of uitwendig letsel met nadien direct pijnklachten in rechter arm en de nek met nu klachten en bevindingen passen bij een whiplash associated disorder graad 2 volgens de classificatie van de Québec Task force (Spine 1995). In de differentiaal diagnose kan gedacht worden aan posttraumatische nek- en hoofdpijnklachten en armklachten. Daarnaast is er sprake van angst om te bewegen en aanwijzingen voor stemmingsproblematiek. Dit laatste betreft het vakgebied van de psychiatrie.
[...]
Samenvatting en bespreking
[...]
De anamnese ten aanzien van ongeval en ongevalmechanisme komt overeen met de dossier bevindingen. [...] Het beloop ten aanzien van de klachten ingestelde behandelingen komt overeen met de dossier bevindingen. [...] De onderzoeksbevindingen in casu tendomyogene afwijkingen zijn consistent gedocumenteerd. [...]
Beantwoording van uw vragen
1. De situatie met ongeval
d. Is naar uw oordeel sprake van een onderlinge samenhang als het gaat om de informatie die is verkregen van de onderzochte zelf, de feiten zoals die uit het medisch dossier naar voren komen en uw bevindingen bij onderzoek en eventueel hulponderzoek?
d. Er is op hoofdlijnen een onderlinge samenhang wanneer het gaat om een formatie [de rechtbank begrijpt: informatie] verkregen is van betrokkene en de feiten zoals deze uit het dossier naar voren komen. In essentie geldt dit ook voor de onderzoeksbevindingen.
2. De situatie zonder ongeval
Klachten, afwijkingen en beperkingen voor ongeval
a. Bestonden voor het ongeval bij de onderzochte reeds klachten en afwijkingen op uw vakgebied die de onderzochte thans nog steeds heeft?
a. Blijkens anamnese en dossier had zij voor het ongeval geen klachten of afwijkingen het vakgebied van de neurologie die ze thans nog heeft.
[...]
Klachten, afwijkingen en beperkingen zonder ongeval
c. Zijn er op uw vakgebied klachten en afwijkingen die er ook zouden zijn geweest of op enig moment ook hadden kunnen ontstaan, als het ongeval de onderzochte niet was overkomen?
c. Betrokkene heeft na een eerdere aanrijding kortdurend klachten gehad zoals ook gedocumenteerd is in het dossier zoals hij bij de anamnese heeft aangegeven. Deze klachten waren binnen enkele weken verdwenen. Daarin wijkt het klachtenpatroon af van de situatie nu. Ook zijn eerder in het dossier slaapstoornissen vermeld. Op basis van anamnese en dossier heb ik verder geen reden aan te nemen dat ze de pijnklachten opnieuw zou hebben ontwikkeld wanneer haar het ongeval niet was overkomen.
[...]
Reactie op commentaar van partijen op het toegezonden conceptrapport
JJ Meulenkamp dd 23-1-2020
[...]
Bij uw onderzoek[...]geeft u aan dat er bewegingsbeperkingen zijn van de cervicale wervelkolom, maar dat betrokkene tijdens de anamnese wel rotatie laat zien over hoeken van 45o.[...]Kunt u mijn gedachtegang volgen dat dit dus betekent dat hier geen mechanische belemmering bestaat? Rotatie van de cervicale wervelkolom moet dus mogelijk zijn.
Antwoord
Rotatie tot ongeveer 45o is mogelijk, over dat stuk is er geen sprake van mechanische belemmering.
[...]
Op bladzijde 6 geeft u in de samenvatting aan dat er sprake is van tendomyogene afwijkingen. Graag zou ik een nadere omschrijving willen zien van de afwijkingen die u heeft vastgesteld.[...]
Antwoord
Voor de afwijkingen wil verwijzen naar de afwijkende bevindingen bij mijn onderzoek. [Hier is de paragraaf opgenomen die hiervoor is geciteerd onder “Lichamelijk onderzoek”,
rb.]
[...]
Wat betreft de situatie zonder ongeval geeft u bij antwoord 2a aan dat er, blijkens de anamnese in het dossier, voor het ongeval geen klachten of afwijkingen zijn op het vakgebied van de Neurologie die er thans nog zijn. Welke neurologische klachten en afwijkingen op het gebied van de Neurologie zijn er thans? Uw antwoord suggereert een causaal verband, maar voor zover ik kan nagaan, zijn er geen afwijkingen gevonden.
Antwoord
Voor de klachten verwijs ik naar het hoofdstuk “Huige klachten”, voor de afwijkende bevindingen naar het hoofdstuk “Lichamelijk onderzoek”. Ten aanzien van het neurologisch onderzoek in engere zin (cognitie, karakter, hersenzenuwen, motoriek, sensibiliteit, coördinatie, reflexen) zijn er geen afwijkingen, maar er zijn bewegingsbeperkingen en tendomyogene afwijkingen zoals beschreven.
Opmerkelijk is wel dat betrokkene in 2005 zonder enige reden onwel is geworden, waarna zij ook een tijdlang niet in haar auto durfde te rijden. Zij is al lange tijd bekend met diabetes mellitus die wellicht niet optimaal gereguleerd is. In 2017 wordt er gesproken over een pancreatitis en in 2018 is zij zelf geconfronteerd met mogelijk een ernstige aandoening in de vorm van een mamacarcinoom of een lymfeklierziekte en is vervolgens haar partner overleden. Dit heeft niet direct geleid tot neurologische afwijkingen, maar wel tot een klachtenpatroon dat er thans nog is, waar dit ook een rol bij zou kunnen spelen. Graag zie ik dus een nuancering van uw antwoord op vraag 2a. [...]
Antwoord
[...] het betreft oktober 2017, zoals hierboven aangegeven. Ik zie niet in waarom de door u genoemde zaken juist vanaf het ongeval klachten zouden moeten geven. Ik zie derhalve ook geen reden mij rapport op dit punt aan te passen.”