2.7.Bij brief van 4 mei 2022 heeft [verw.verz./verz.tegenv.] [verz./verw.tegenverz.] een schriftelijke
‘2e Waarschuwing i.v.m. werkweigering en het creëren van een onwerkbare werksituatie’ gezonden. Hierin staat onder meer:
“(…) In de afgelopen jaren hebben we meermalen bij elkaar gezeten om de ervaren problemen in de werksfeer te bespreken om zo alsnog tot een goede samenwerking te komen.
Maart 2020 hebben we voor het eerst onze verzuimbegeleider [betrokkene 4] hiervoor ingeschakeld. Je gaf aan fysieke klachten te ondervinden van bepaald soort werk. Hierop is bedrijfsfysiotherapeut [betrokkene 5] ingeschakeld voor begeleiding en werkplekonderzoek.
Er zijn ook weer afspraken gemaakt over preventieve maatregelen om klachten te voorkomen.
Mei 2020 komen we weer bij elkaar omdat blijkt dat onderliggende ontevredenheid mede een oorzaak is van disbalans. Je voelt je niet gewaardeerd, en vindt de communicatie niet optimaal. Ook wil je geen ander werk doen als je eigen werk in de cabine af is. Eigenlijk wil jij dan naar huis kunnen. Er ontstaan regelmatig discussies of jij het opgedragen werk wilt doen, waarbij jij duidelijke instructies naast je neerlegt of bewust slechts ten dele uitvoert. Dit is in feite werkweigering en voor ons is deze bewuste opstelling niet langer meer acceptabel. Van iedereen verwachten wij optimale en collegiale inzet en vooral dat duidelijke opdrachten zonder mankementen worden uitgevoerd. Tegenwerking, weigering, de kantjes er af lopen etc, zijn voor ons niet langer aanvaardbaar en worden ook door de collega’s niet langer meer geaccepteerd.
We stellen je voor de keus: of aanpassen en meewerken zoals van alle medewerkers verwacht wordt of anders afscheid nemen als je het niet meer naar je zin hebt. Kies jij niet uit een van beide opties, dan zal er voor jou worden gekozen bij het eerstvolgende incident riskeer je ontslag op staande voet. Om ons duidelijk te maken dat het ons ernst is, zetten we nog een keer op een rij welke inspanningen er al gepleegd zijn:
Juli 2020: vervolggesprek met goede afspraken. In het kort:
Meer direct en open communiceren, van beide kanten.
Niet onnodig discussiëren. [betrokkene 1] weet de planning, en neemt de beslissingen, die
geaccepteerd moeten worden, s-Morgens kort werkoverleg, zodat [voornaam verz./verw.tegenv.] weet wat er moet gebeuren die dag.
2 dagdelen per week scooperen. Bij meer scoopeerwerk iemand inhuren, Bij eerder huis willen gaan, eerst overleg met [betrokkene 1] . Vragen of er nog ander werk te doen is.
December 2020 is er een gezamenlijk gesprek nodig. Het is een paar maanden goed gegaan maar de communicatie verslechterd. Je moppert weer veel.
[betrokkene 1] geeft aan dat hij er klaar mee is. Hij verwacht een positieve werkhouding je, en geen eenzijdige communicatie, Ondanks dat je goed werk aanlevert is de oncollegiale houding en slordige werkhouding een breekpunt geworden Als dit niet verandert wil [betrokkene 1] niet verder meer met jou samenwerkenFebruari 2021. We evalueren gezamenlijk de samenwerking in de afgelopen maanden. Beide partijen zijn op dat moment tevreden over de recente samenwerking. (…)
Daarna gaat het helaas weer bergafwaarts.
November 2021. Je ontvangt een officiële waarschuwing. (…)
Maart 2022 gaat het echter weer mis. Terwijl de 3 maanden ervoor de samenwerking soepel verliep, dus het is echt te wijten aan de door jou gekozen opstelling. Wij, en voornamelijk je leidinggevende [betrokkene 2] , hebben er veel aan gedaan om het in de uitvoering van je werk naar je zin te maken, en het verbaasde ons zeer dat je ineens zo dwars reageerde, en werk weigerde te doen. Wij hebben aangegeven dat wij hoopten dat dit eenmalig was, en we de goed ingeslagen weg konden vasthouden, aangezien de rek er met jou echt wel uit is intussen.
Begin april weiger je dan toch weer werk, door in reactie op de instructie om bepaalde straalwerkzaamheden te doen, dit werk opzij te zetten. In plaats van deze correct uit te voeren, heb je deze (naar eigen zeggen) uit principe geweigerd.
Nu we al vele gesprekken hebben gevoerd, en meermalen afspraken hebben gemaakt, is bij ons de maat vol. Deze zoveelste werkweigering maakt ons in feite al bevoegd tot ontslag wegens ernstig verwijtbaar nadelen, met als gevolg dat je geen aanspraak op uitkering of opzegtermijn meer hebt.
Zover hebben wij op dit moment nog niet willen gaan. Wij hebben je op 12 april 2022 wel in een persoonlijk gesprek aangegeven dat je 2 keuzes hebt:
Of je aanpassen, het werk doen zoals opgedragen en meermalen besproken en afgesproken;
Of zelf een andere baan gaan zoeken.
Jij hebt als reactie gegeven dat wij je dan maar moeten ontslaan. Dat lijkt ons een ondoordachte reactie, aangezien je daarmee alle schepen achter jezelf verbrandt en met een negatieve reputatie (geen getuigschrift e.d.) op straat komt te staan. Natuurlijk mag je dat juridisch aanvechten, maar de herhaalde waarschuwingen (onder getuigen) van je werkweigerende opstelling zullen een dergelijk ontslag volledig ondersteunen. We raden je daarom ook aan -mocht je bij je opstelling willen blijven- eerst deskundig advies in te winnen.
Wij willen door middel van deze brief jou nogmaals vanuit werkgever de opties duidelijk maken. Je kan ervoor kiezen om bij ons te blijven werken, volgens de normale richtlijnen (zie ook jouw arbeidsovereenkomst artikel 1.1 en artikel 7). Maar bij een volgende werkweigering (of welk onwenselijk of ongepast incident dan ook) zullen we je op staande voet ontslaan. (…)”