AI samenvatting door Lexboost • Automatisch gegenereerd
Verzoek om voorlopige voorziening tegen schorsing van het Procescertificaat Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering
In deze uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland wordt het verzoek om een voorlopige voorziening behandeld. Verzoekster, een asbestsaneringsbedrijf, heeft bezwaar gemaakt tegen de onvoorwaardelijke schorsing van haar Procescertificaat Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering voor de duur van 30 dagen, opgelegd door de Nederlandse Asbest Autoriteit B.V. De voorzieningenrechter heeft op 8 juli 2025 het verzoek behandeld en oordeelt dat het bezwaar van verzoekster een redelijke kans van slagen heeft. De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening toe, omdat verweerder in strijd heeft gehandeld met het (formele) rechtszekerheidsbeginsel. Dit betekent dat de schorsing van het procescertificaat voorlopig niet wordt doorgevoerd. De voorzieningenrechter legt uit dat de communicatie van verweerder onduidelijk en cryptisch is, wat in strijd is met de vereisten van helderheid en rechtszekerheid. De uitspraak benadrukt het belang van goede communicatie door bestuursorganen en de noodzaak voor verweerder om de Algemene wet bestuursrecht correct toe te passen. De voorzieningenrechter schorst het bestreden besluit en veroordeelt verweerder tot vergoeding van de proceskosten en het griffierecht.
Voetnoten
1.Dit vloeit voort uit artikel 20, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, artikel 4.54a, vierde en vijfde lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit en artikel 4.27 van de Arbeids-omstandighedenregeling.
2.Zij is daarmee een certificerende instelling als bedoeld in artikel 1.1, zevende lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit.
3.Dit vloeit voort uit artikel 20, tweede lid, van de Arbeidsomstandighedenwet.
4.Dit schema is in overeenstemming met de Minister vastgesteld door de Stichting Ascert op 11 september 2024 en door de minister gepubliceerd in de Staatscourant van 23 oktober 2024 (Stcrt. 2024-34077). In artikel 4.26 van de Arbeidsomstandighedenregeling heeft de minister een verwijzing opgenomen naar dit gepubliceerde certificatieschema, waardoor dit schema een wettelijke grondslag in de Arbeidsomstandighedenregeling (een ministeriële regeling) heeft en via die weg algemeen verbindend is. In het certificatieschema is (onder meer) dwingend opgenomen hoe asbest dient te worden verwijderd.
6.Zie rechtsoverweging 7.1 en 7.2 van het proces-verbaal van die uitspraak.
7.Verweerder was hier echter (ook na de uitspraak van de voorzieningenrechter) nog niet van overtuigd, gelet op een door verweerder overgelegde mail die zij heeft gestuurd aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin zij vraagt om ‘een onderbouwing dat de voorzieningenrechter het niet bij het juiste eind heeft, omdat de Awb niet van toepassing is op het processchema.’
8.In het bestreden besluit staat vermeld dat beroep ingesteld kan worden bij de rechtbank Arnhem. Het bestreden besluit is echter een primair besluit, zodat tegen dit besluit eerst nog bezwaar openstond.