Uitspraak
RECHTBANK LIMBURG
1.De procedure
- het door deze rechtbank op 19 februari 2020 tussen de BV en [gedaagde partij, eisende partij in verzet] bij verstek gewezen vonnis onder zaaknummer / rolnummer 8255478\ CV EXPL 20-160
- de verzetdagvaarding met producties
- de incidentele akte van onbevoegdheid met producties
- de conclusie van antwoord in het incident
- het vonnis van 17 juni 2020, waarbij [gedaagde partij, eisende partij in verzet] ontvankelijk werd verklaard in diens verzet en de BV werd veroordeeld in de kosten van het incident
- de conclusie van antwoord in oppositie met producties
- een akte wijziging eis
- de conclusie van repliek in oppositie met producties.
2.De feiten
1.Indiensttreding
De werknemer treedt met ingang van 9 april 2018 in dienst van de werkgever in de functie ‘ [functie] ’. Werknemer verricht in zijn functie al die werkzaamheden, die naar het in de onderneming geldende gebruik daaronder worden begrepen, alsmede in redelijkheid op te dragen werkzaamheden in het bedrijfsbelang. Werknemer verklaart zich uitdrukkelijk bereid om zich flexibel op te stellen.
11.Geheimhoudingsplicht
Werknemer is verplicht om zowel tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst als na afloop daarvan strikte geheimhouding te betrachten en op geen enkele wijze aan derden, direct of indirect in welke vorm en op welke wijze ook, enige mededeling te doen van of over enige bijzonderheid die werkgever betreft of daarmee verband houdt. Deze geheimhoudingsplicht omvat eveneens alle gegevens van klanten, opdrachtgevers of andere relaties van werkgever, waarvan werknemer uit hoofde van zijn functie kennis neemt.
13.Relatiebeding
Partijen zijn zich zeer bewust dat deze overeenkomst een arbeidsovereenkomst is voor bepaalde tijd. Desondanks hebben partijen alvorens ondertekening van deze arbeidsovereenkomst met elkaar gesproken over het bedrijfsbelang en de specifieke bedrijfsinformatie, kennis dan wel kunde die werknemer vanuit haar functie eigen maakt. Het is daarom dat dit beding is opgenomen en derhalve is het de werknemer verboden na het eindigen van het dienstverband, om op enige wijze direct of indirect zakelijk contacten te onderhouden met relaties van werkgever, gedurende een periode van 2 jaar.
14. Non Concurrentiebeding
15.Boetebeding
1. Ingeval van niet-nakoming van de artikelen 11 t/m 14, kan werkgever een zonder voorafgaande waarschuwing of ingebrekestelling direct opeisbare boete van € 5.000 per overtreding per artikel opleggen. Daarenboven wordt deze boete vermeerderd met € 500 voor iedere week dat de overtreding voor iedere week dat de overtreding voortduurt. Het opleggen van een boete laat het recht van werkgever op schadevergoeding onverlet, voor zover zijn schade het boetebedrag overschrijdt.
7.Geheimhoudingsverplichting/ mededelingen
3.Het geschil
4.De beoordeling
wijziging van eis
het niet anders (kan) dan dat gedaagde deze kandidaten is gaan benaderenom
over te stappen, én hun hierbij gunstiger arbeidsvoorwaarden heeft geboden.’
‘een mailinglist’heeft meegenomen en dat
‘het vermoeden bestaat dat ook prijzen en andere vertrouwelijke gegevens zijn meegenomen door gedaagde’.
aan derden(als bedoeld in het beding) zou hebben verstrekt. Bij conclusie van antwoord in oppositie wijst de BV er onder 27 nog wel op dat
‘ [gedaagde partij, eisende partij in verzet] vanuit DMtl de diensten/ kandidaten aanbiedt tegen lagere tarieven´maar ook dit wijst niet zonder meer op een schending van de geheimhoudingsplicht.
met de gebruikmaking van de kennis en gegevens over en van klanten deze klanten stelselmatig (minimaal 6 maal in ruim een maand tijd) in grote mate actief heeft benaderd, dat hij gegevens tijdens zijn dienstverband heeft doorgesluisd naar zijn privémail, dat het vermoeden bestaat dat er sprake is van oneerlijke concurrentie doordat [gedaagde partij, eisende partij in verzet] die kennis heeft van de tarieven die gelden bij de BV misbruikt om zo klanten en kandidaten (te) bewegen over te stappen en dat [gedaagde partij, eisende partij in verzet] zich negatief over de BV zou hebben uitgelaten bij diverse klanten(randnummers 18, 19 en 20 van de oorspronkelijke dagvaarding).