2.3.Het gunningscriterium is de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. De inschrijvingen zijn beoordeeld op basis van prijs (30%) en kwaliteit (70%). Het criterium kwaliteit viel uiteen in vijf Wensen (subgunningscriteria), namelijk Wensen A tot en met E. In de door de gemeente opgestelde Aanbestedingsleidraad gemeente Amersfoort van 22 augustus 2024 (hierna: Aanbestedingsleidraad) is onder het kopje “9 Programma van Wensen”, voor zover hier van belang, het volgende opgenomen over de beoordeling van de Wensen en over welke informatie moet worden aangeleverd voor de beoordeling:
“Wens A Gesloten wensenlijst: zie bijlage N
Bij inschrijving dient u een implementatieplan in te dienen dat gaat over de implementatieperiode van maximaal 1 jaar. Uw implementatieplan bedraagt maximaal 6 pagina’s A4, lettertype Arial 10, regelafstand minimaal enkel, exclusief afbeeldingen. Indien uw plan meer pagina’s bevat, vindt beoordeling alleen plaats op basis van de eerste 6 pagina’s.
Het implementatieplan beschrijft in ieder geval:
• Hoe u de BOR-oplossing installeert in acceptatie- en productieomgeving;
• Hoe u de vereiste koppelvlakken installeert;
• Een stappenplan met bijhorende planning, mijlpalen, en een opgave van risico’s en bijbehorende mitigerende maatregelen;
• Per activiteit wat, wanneer, van wie en welke (geschatte) inzet in uren wordt verwacht (zowel van de Opdrachtnemer als Opdrachtgever). Indien er inzet van Opdrachtgever nodig is dient u deze inzet in uren onder te verdelen per vakdiscipline BOR-discipline, functioneel beheer, technisch ICT-beheer en (indien van toepassing) intern projectmanagement. Hierbij dient te opdrachtgever zoveel mogelijk te worden ontzorgd door de opdrachtnemer.
• De samenhang met het datamigratieplan;
• De wijze waarop de overdracht naar de beheerorganisatie plaatsvindt.
Bij inschrijving dient u een datamigratieplan in te dienen. Uw datamigratieplan bedraagt maximaal 4 pagina’s A4, lettertype Arial 10 regelafstand minimaal enkel, exclusief afbeeldingen. Indien uw plan meer pagina’s bevat, vindt beoordeling alleen plaats op basis van de eerste 4 pagina’s.
De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor het migreren van de data uit de bestaande BOR-oplossing naar de nieuwe BOR-oplossing. Opdrachtnemer dient een of meerdere proefmigraties uit te voeren voordat wordt
overgegaan op een definitieve migratie. Goedkeuring van Opdrachtgever is nodig voor zowel proef- als definitieve migratie. In de migratie wordt de volgende administratieve data gemigreerd:
• BOR-data conform het IMBOR-datamodel;
• eigen gemeentelijke BOR-data;
• Niet-BOR-data;
• aan de BOR- en niet BOR-objecten gekoppelde foto's, linkjes naar mappen en URL’s naar websites.
Het datamigratieplan beschrijft in ieder geval:
• Een stappenplan met bijhorende (globale) planning en mijlpalen;
• Per activiteit wat, wanneer, van wie en welke (geschatte) inzet wordt verwacht (zowel van de Opdrachtnemer als Opdrachtgever);
• Indien er inzet van Opdrachtgever nodig is, dient u deze inzet onder te verdelen per vakdiscipline: BOR-discipline, functioneel beheer, technisch ICT-beheer en (indien van toepassing) intern projectmanagement;
• De migratie van alle registratieformulieren die bij de BOR- en niet-BOR-objecten horen;
• De migratie van de historische gegevens. Onder historische gegevens verstaan wij onder andere oude inspectiegegevens en bijvoorbeeld gegevens over uitgevoerde werkzaamheden. Deze data is bedoeld om onder andere trends te kunnen ontdekken en inspecties met elkaar te kunnen vergelijken;
• Beschrijf hoe lopende inspecties en werkpakketten in uitvoering worden meegenomen in de migratie;
• Beschrijf hoe de aan de objecten gekoppelde foto's, linkjes naar mappen en URL’s naar websites worden meegenomen;
• De wijze waarop de migratie van alle registratieformulieren die bij de BOR- en niet-BOR-objecten horen wordt uitgevoerd;
• De wijze waarop de migratie van de historische gegevens wordt uitgevoerd.
• Op welke wijze de kwaliteit en de volledigheid van de te converteren gegevens wordt geborgd
• Hoe wordt omgegaan met uitval (niet te converteren objecten, rubrieken van objecten of bij het object horende foto's, filmpjes, URL's) en de wijze hoe over deze uitval wordt gerapporteerd.
Wens D Use-cases: zie bijlage A
Bij inschrijving dient u een architectuurplan in te dienen. Uw architectuurplan mag in totaal bestaan uit maximaal 10 pagina’s A4 (inclusief de titelpagina en de inhoudsopgave), lettertype Arial 10, regelafstand minimaal enkel.
Indien uw plan meer pagina’s bevat, vindt beoordeling alleen plaats op basis van de eerste 10 pagina’s.
Uw architectuurplan mag niet strijdig zijn met het programma van eisen, en de PSA. Onderdelen die in ieder geval naar voren moeten komen zijn:
• Beschrijf hoe u de doorontwikkeling van uw oplossing naar volledig SaaS aanpakt en hoe u deze prioriteert;
• Beschrijf hoe binnen de doorontwikkeling van uw oplossing invulling wordt gegeven aan de benoemde architectuurprincipes binnen de Project Start Architectuur (paragraaf 2.4):
o Waarbij extra aandacht voor principes “Standaardiseer waar kan” en “stel oplossingen samen op basis van herbruikbare bouwblokken”:
• Beschrijf hoe moderne technologische mogelijkheden (zoals API’s) worden meegenomen in de doorontwikkeling van de door de oplossing geboden koppelvlakken
• Beschrijf in hoeverre een service georiënteerde opzet terugkomt of gaat terugkomen in de oplossing. Denk hierbij aan kenmerken als gestandaardiseerd, modulair én vervangbaar,
afgebakend/losgekoppeld
o Waarbij extra aandacht voor principes “Beschouw data als waardevol” en “Wees open en transparant”:
• Beschrijf in hoeverre alle binnen de oplossing opgeslagen informatie in samenhang uitgewisseld kan worden met systemen (bijv. overbrenging naar een eigen centrale datalaag/ gegevensmagazijn)
• Beschrijf op welke wijze uw organisatie en oplossing zich voorbereid op toekomstige ontwikkelingen (Project Start Architectuur - paragraaf 2.4.3) waaronder de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening.
• Beschrijf hoe invulling wordt gegeven aan de registratie en het beheren (incl. bewaren/vernietigen) van documentatie, welke gekoppeld is aan GIS-objecten (Project Start Architectuur - paragraaf 4.2.1.2)
• Beschrijf hoe invulling wordt gegeven aan een solide BOR-gegevenshuishouding binnen uw oplossing (Project Start Architectuur - paragraaf 4.2.2)
o Waarbij extra aandacht voor de aansluiting op de continue doorontwikkeling van de landelijke informatiemodellen
o Waarbij extra aandacht voor het in samenhang brengen van geometrische, proces en administratieve data en de eventuele kansen van een ontwikkeling als het GGM. GGM staat voor het "Gemeentelijk gegevensmodel". Dit is een centraal datamodel dat een eenduidig inzicht geeft in alle gegevens binnen de gemeente. Hiermee krijgen gemeenten sneller grip op hun data, zetten in op de Common Ground beweging en uiteindelijk beter informatiegestuurd werken.
o Waarbij extra aandacht voor het duurzaam opslaan van GIS-gegevens en welke afwegingen daarbij spelen. In onderling overleg met opdrachtgever wordt beoordeeld of een scenario afsluit en voor welke BOR-gegevens inzet meerwaarde biedt.
Maak het SMART
De plannen die u voor wens B, C en E indient, dienen zo SMART mogelijk geschreven te zijn. SMART is een afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een SMART beschreven plan heeft een positieve invloed op de beoordeling.”