Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
met beperkte aansprakelijkheid
1.Het procesverloop
2.De feiten
(…)Voor wat betreft de werkzaamheden binnen SDBV geldt het volgende. Bij brief van 6 maart jl. heeft u van ons een rooster met betrekking tot de aangepaste werkzaamheden ontvangen met daarbij het bijbehorende loon. U bent (blijvend) ongeschikt voor het verrichten van de overeengekomen werkzaamheden als regulateur. SDBV heeft, op basis van uw mogelijkheden, u aangepaste werkzaamheden aangeboden, en wel op de loungepieren en in het bagagedepot. SDBV is niet langer gehouden tot volledige loondoorbetaling (immers de wachttijd is verstreken); enkel de uren dat u aangepaste werkzaamheden daadwerkelijk verricht komen voor uitbetaling in aanmerking.
toe te laten tot zijn of passende werkzaamheden, rekening houdend met zijn bekende beperkingen’ en tot ‘
betaling van 60% van het geldende overeengekomen loon aan de werknemer, met ingang van 1 mei 2017 en verhoogd met de overeengekomen vergoedingen’(6200962 CV EXPL 17-6842).
U hebt mijn cliënt gevraagd om een nieuwe arbeidsovereenkomst te ondertekenen met ingangsdatum 1 oktober 2018. Mijn cliënt is daarmee niet akkoord. De daarin omschreven functie kan hij, gezien zijn beperkingen, niet uitvoeren. Hij is wel in staat administratieve werkzaamheden uit te voeren. Zo heeft de bedrijfsarts ook bevestigd. Administratieve werkzaamheden zou hij fulltime kunnen uitvoeren. Er zijn administratieve werkzaamheden op fulltime basis bij SDBV beschikbaar. Client heeft dan ook geen enkele reden om in te stemmen met een arbeidsovereenkomst waarin een functie omschreven staat die hij niet kan uitoefenen en voor een kleiner dienstverband dan full time’.
Onlangs is een arbeidsdeskundig onderzoek door Verzuimconsult verricht, dat heeft geresulteerd in de rapportage van 2 april 2019. Client kan zich met een aantal zaken uit die rapportage niet verenigen. Ten onrechte gaat de arbeidsdeskundige uit van een contract van 22 uur per week. Client is nooit een contract voor 22 uur aangegaan. Evenmin heeft hij een urenbeperking gehad. Aan cliënt is eenvoudigweg niet meer uren aangeboden. (…) Client acht zich echter in staat en is bereid zijn huidige werkzaamheden (eventueel in combinatie met werkzaamheden bij de Afdeling Lost en Found) tot 36 uur per week uit te breiden. Client is overigens van mening dat zijn huidige werkzaamheden ook voldoende uitbreidingsmogelijkheden bieden naar 36 uur per week. (…) Client maakt daarom vanaf 1 juni a.s. aanspraak op full time tewerkstelling en op betaling van het loon met emolumenten dat hij in geval van een 36-urige werkweek zou verdienen. (…)’
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
ditwerk voor 36 uur per week te verrichten. Ook het argument van [werknemer] dat hij altijd in staat is geweest 36 uur per week te werken, maar dat SDBV Facility Services dit niet toestond, overtuigt niet. Niet valt immers in te zien waarom [werknemer] in dat geval in de rechtszaak in 2018 slechts een tewerkstelling van 60% heeft gevorderd. Zijn standpunt valt evenmin te rijmen met het feit dat hij van oktober 2018 tot juni 2019 (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geweest voor het werk en hij in 2017 en 2018 bij UWV nog melding heeft gemaakt van een verslechterde gezondheidstoestand. Van een (medische) eindtoestand lijkt dus geen sprake te zijn geweest. Dat de arbeidsovereenkomst is gewijzigd zoals [werknemer] dat voor ogen heeft, kan gelet op al het bovenstaande dan ook niet worden aangenomen.
werknemerdie het bestaan van nieuw bedongen arbeid claimde en die stelde dat hij er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de arbeidsovereenkomst was gewijzigd. De werknemer had daar belang bij omdat hij – in het geval nieuw bedongen arbeid werd aangenomen - aanspraak had op doorbetaling van loon na hernieuwde uitval.
welbewustmet die wijziging heeft ingestemd (HR 12 februari 2010, ECLI:NL:HR:2010:BK3570).