Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
I Love Sushi Property B.V.
Vomar Voordeelmarkt B.V.
1.Het procesverloop
2.De feiten
‘Huuringangsdatum: 1 mei 2020 of zoveel eerder als partijen overeenkomen.Huurtermijn: 10 jaar met flexibele opzegmogelijkheid voor verhuurder met een opzegtermijn van 3 maanden, waarin er eenmaal verhuist zal worden naar een tijdelijk onderkomen. 3 maanden na de opzegging door verhuurder dient de tijdelijke locatie exploitatie gereed te zijn, inhoudende: betegeld, elektra en watervoorziening.Zodra de locatie die ontwikkeld gaat worden opnieuw gereed is voor gebruik zal er een nieuwe huurtermijn aanvangen van 5 jaar + 5 optiejaren. Gedurende deze periode heeft alleen huurder een opzegmogelijkheid.(…)Overige bepalingen:1.(..)2. Indien verhuurder de huurovereenkomst opzegt zal huurder een tijdelijke, gelijkwaardige locatie worden aangeboden die is gelegen aan [locatie] (inclusief eventuele vereiste vergunningen van de gemeente). Verhuurder draagt de kosten voor het geschikt maken van deze locatie voor het gebruik door huurder, rekening houdend met het kwaliteitsniveau van het gehuurde (..). De huurovereenkomst eindigt van rechtswege zodra de gelijkwaardige nieuwbouwlocatie aan [nieuwbouwlocatie] klaar is voor oplevering.3. Het winkelcentrum waarin het gehuurde zich bevindt wordt herontwikkeld. Huurder zal onderdeel gaan uit maken van het gerenoveerde winkelcentrum (in de vorm van een winkelruimte) tegen nader te bepalen condities. Indien het gehuurde zal worden herontwikkeld/gerenoveerd geldt in ieder geval dat verhuurder aan huurder een nieuwe ruimte in het gehuurde zal aanbieden voor de duur van 5 + 5 optiejaren, die de huurder kan betrekken zodra de herontwikkeling/renovatie van het gehuurde is voltooid. Hierbij geldt dat de verhuurder aan huurder een ruimte zal aanbieden met marktconforme voorwaarden en vergelijkbare kwalitatieve eigenschappen voor wat betreft de locatie in het gehuurde (een A1 locatie waar veel traffic is en huurder goed zichtbaar zal zijn), een achterin-/uitgang voor afhaal en oppervlakte van de ruimte in het gehuurde (waarvan procentueel maximaal 10% van mag worden afgeweken). Deze ruimte zal casco worden opgeleverd.4. Bovengenoemde afspraken gelden onder de opschortende voorwaarde dat het gehuurde kan worden gebruikt conform hetgeen is overeengekomen in het artikel met het kopje ‘gebruik’.Overige condities: Huurovereenkomst op basis van het model van de raad onroerende zaken (ROZ 2012).’.
Voorbehouden’ met daaronder de volgende tekst: (tekst concept) ‘
Goedkeuring kantonrechter voor eventuele tussentijdse beëindiging van de huurovereenkomst op ieder moment met een opzegtermijn van 3 (drie) maanden.’. Daarachter staat de opmerking van Sushi: ‘
Waarom? .. Wanneer de tijdelijke ruimte klaar is, verhuizen wij direct naar deze locatie. Dan is 3 maanden prima voor ons (...). Dan zorgen wij, dat de ruimte op de opgegeven datum leeg is. Vastleggen in de OVK’. Achter (tekst concept) ‘
Goedkeuring kantonrechter t.a.v. tijdelijke verhuur [adres]’ heeft Sushi opgemerkt: ‘
Gaan wij toch akkoord mee … regel dit svp in de huur OVK…Maar wel, dat de tijdelijke/of nieuwe locatie klaar is. En, dat het in elkaar overloopt… Goed plannen dus.’.
Definitieve goedkeuring directie Vomar Voordeelmarkt B.V.’ is doorgehaald.
‘
Bij deze het concept van de huurovereenkomst. Dit is wel iets anders dan we in de huuraanbieding hebben afgesproken. Dit heeft ermee te maken dat het eerst een onderhuursituatie betreft (Vomar) en je vervolgens rechtstreeks van Hoorne Vastgoed gaat huren. Dit kan niet in één overeenkomst worden vastgelegd en vandaar eerst deze huurovereenkomst en vervolgens een intentie overeenkomst voor de periode hierna. Deze intentie overeenkomst volgt maar is nu even wat minder urgent ondanks dat dit wel ook de intentie is om deze vast te leggen met daarin de eerder gemaakte afspraken. Ik hoop dat dit voor jullie zo werkt.Graag je rectie op dit concept. Deze heeft nog als opschortende voorwaarde goedkeuring kantonrechter maar de inschatting is dat dit goedkomt.’.
“
Cliënte (…) heeft in dat kader reeds een huurvoorstel van Vomar aanvaard en is deze overeengekomen. Hoorne Vastgoed B.V. (hierna: “Hoorne”) en Vomar Voordeelmarkt B.V. (hierna: “Vomar”) willen nu kennelijk afwijken van de gemaakte afspraken, in die zin dat niet slechts Vomar (…) de verhuurder is voor de (3) opvolgende locatie, doch ook Hoorne verhuurder wordt (te weten van de tijdelijke en definitieve locatie). Je hebt mij gevraagd om de voornoemde gewenste constructie vorm te geven, aldus afwijkend van de reeds gemaakte afspraken. (…) Cliënte heeft mij aangegeven dat zij op zich zou kunnen instemmen met een dergelijke gewijzigde huurconstructie, maar dat dit uiteraard geen nadeel voor haar mag opleveren ten aanzien van de reeds gemaakte afspraken. (…) Indien partijen niet tot nieuwe afspraken komen dan gelden de reeds overeengekomen afspraken onverkort.”
Ik kreeg uw e-mail met de concept overeenkomsten toegezonden van cliënte. Evenwel geldt dat hiermee substantieel, althans nagenoeg volledig wordt afgeweken van de bestaande afspraken op een wijze die niet in het voordeel van cliënte is. Voor cliënte bestaat hierdoor dan ook geen reden om van de huidige afspraken af te wijken. Van de gemaakte afspraken zou wat cliënte betreft slechts kunnen worden afgeweken, in die zin dat voor de tijdelijke en definitieve huurovereenkomst Hoorne Vastgoed de verhuurder wordt in plaats van Vomar. Voor het overige dienen de gemaakte afspraken ongewijzigd te blijven. (…)”
(…) M.b.t. de opmerking dat Hoorne Vastgoed bv contractspartij zou worden, merk ik op dat dit niet het geval is en dat nimmer namens Hoorne afspraken zijn gemaakt. (…)”
De inhoud van uw e-mail verbaast cliënte nogal. Het was immers het expliciete verzoek van uw cliënte om van de tussen cliënte en Vomar (…) gemaakte afspraken af te wijken in die zin dat cliënte de tijdelijke en de nieuwe bedrijfsruimte rechtstreeks van uw cliënte zou gaan huren in plaats van dat zij van Vomar zou huren. Dit is ook de hele reden voor de concepthuurovereenkomst. Cliënte begrijpt uit uw e-mail dat uw cliënte hier nu op terugkomt. De concepthuurovereenkomst is dan ook kennelijk sowieso niet meer aan de orde en hierop zal ik dan ook verder niet ingaan. Cliënte maakt aanspraak op nakoming van de met Vomar gemaakte afspraken (…)”
De afspraken worden nagekomen.”
3.De vordering
€ 5.000,00 per (deel van een) dag voor ieder(e) (deel van een) dag dat Vomar in strijd met dit gebod handelt en Vomar veroordeelt in de proceskosten, de nakosten daaronder begrepen, te vermeerderen met de wettelijke rente.
4.Het verweer
5.De beoordeling
Voor de totstandkoming van een huurovereenkomst gelden de algemene bepalingen uit Boek 3 en Boek 6 Burgerlijk Wetboek (hierna: BW). Een huurovereenkomst komt derhalve tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan en door wilsovereenstemming (artikel 6:217 BW en artikel 3:33 BW ). Aanbod en aanvaarding kunnen ook mondeling plaatsvinden of besloten liggen in de gedragingen van partijen.
De wilsovereenstemming dient in ieder geval te betreffen het verschaffen van het gebruik van een zaak of een deel daarvan door de verhuurder en het verrichten van een bepaalde tegenprestatie door de huurder (artikel 7:201 BW). Als over punten van ondergeschikte betekenis (nog) geen overeenstemming is bereikt, kan dus wél al sprake zijn van een rechtsgeldige huurovereenkomst. Tijdens de onderhandelingen over een huurovereenkomst of met het aanbieden en aanvaarden van een huuraanbieding, zoals in het onderhavige geval, kan dus een rechtsgeldige huurovereenkomst zijn ontstaan, mits partijen wilsovereenstemming hebben bereikt over de essentialia.
6.De beslissing
€ 50.000,00;