Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[eiser 1] ,
[eiser 2],
[eiser 3],
[eiser 4],
[eiser 5],
[eiser 6],
[eiser 7],
1.De zaak in het kort
2.De procedure
- de dagvaarding van 15 december 2020 met producties,
- de conclusie van antwoord tevens houdende eis in reconventie met producties,
- het tussenvonnis van 17 maart 2021,
- de conclusie van antwoord in reconventie tevens houdende akte vermeerdering eis met producties van [eisers] ,
- de mondelinge behandeling van 28 juli 2021,
- de akte overlegging stukken tevens wijziging van eis met producties van [gedaagde] ,
- de brief van 25 augustus 2021 met een productie van [eisers] ,
- de antwoordakte tevens houdende aanvulling van eis met een productie van [eisers]
3.Feiten
4.Het geschil
in conventie
‘dementie, waarschijnlijk ziekte van Alzheimer’die in 2014 is gesteld. Daardoor geldt het testament van 2013 en niet het testament van 2017. Dit betekent dat [eisers] erfgenamen zijn in plaats van [gedaagde] en dat zij recht hebben op hun erfdeel van de nalatenschap van erflaatster.
5.De beoordeling
Beschikkingen mentorschap en bewindvoering
CIZ-aanvraag 2014
‘Dementie, waarschijnlijk ziekte van Alzheimer’, maar dat onduidelijk is wie deze diagnose gesteld heeft en op grond waarvan. Overigens, ook als erflaatster destijds (in enige mate) leed aan dementie (wat naar het oordeel van de rechtbank niet vaststaat in deze zaak), betekent dit niet automatisch dat erflaatster op 21 juni 2017 wilsonbekwaam was. Dementie is, zoals [gedaagde] terecht stelt in zijn verweer, niet gelijk te stellen aan wilsonbekwaamheid. Ook als bij iemand Alzheimer is vastgesteld kan daaraan nog niet de conclusie verbonden worden dat hij of zij niet meer in staat is om een uiterste wil te formuleren. Bepalend is of hij of zij door haar geestelijke beperking al dan niet in staat is om de gevolgen van een rechtshandeling te overzien. Daarbij is relevant de complexiteit van de rechtshandeling. Uit de verklaring van de notaris volgt dat het doel van het wijzigen van het testament was dat [gedaagde] enig erfgenaam zou worden. Het betrof dus geen complexe verandering van haar uiterste wil. Dit is niet complex om te begrijpen, ook al heeft iemand enige geestelijke beperkingen. Ook deze onderbouwing is dus niet voldoende.
Verklaring [vvv]
Geen toegang tot meer (medische) gegevens
Verklaring notaris
Stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid ten behoeve van notariële dienstverleningvan de KNB biedt hiervoor een handreiking. Eerst als er twijfel bestaat bij de notaris over iemands wilsbekwaamheid, dient hij volgens het Stappenplan de geestesgesteldheid van de cliënt te (laten)onderzoeken, uitgaande van een aantal (voorbeeld) indicatoren, zoals: is het vermogen onder bewind gesteld, de (hoge) leeftijd van de cliënt, een verblijf in een zorginstelling, een medische situatie die van invloed is op het verstandelijk vermogen, zoals Alzheimer, enz. De notaris komt de (mogelijke) wilsonbekwaamheid van een cliënt op het spoor door waarneming en door de indruk die een cliënt in een gesprek maakt. De notaris moet dus voldoende alert zijn op de wilsbekwaamheid, respectievelijk moet hij voldoende alert zijn op de mate van wilsbekwaamheid van de betreffende erflater. Zelfs Alzheimer, de ziekte van Pick, vasculaire (ouderdoms)dementie, een geestelijke handicap enz. hoeven op zichzelf voor een notaris geen reden voor twijfel over de wilsbekwaamheid van een cliënt te zijn. Ook het bestaan van een of meerdere in het Stappenplan genoemde indicatoren, bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis, een hoge leeftijd of de omstandigheid dat niet de cliënt maar de partner het initiatief voor het verzoek tot dienstverlening heeft genomen, de omstandigheid dat de erflaatster haar administratie niet meer zelf deed, zijn volgens het Stappenplan op zich zelf geen aanleiding te twijfelen aan de wilsbekwaamheid van een cliënt en de notaris hoeft dan ook het Stappenplan niet te volgen. Een notaris moet op basis van eigen waarneming beslissen of de mate van wilsbekwaamheid zodanig is dat hij niet hoeft te twijfelen en een cliënt ‘gewoon’ een testament kan maken of zijn huis kan verkopen dan wel dat de mate van wilsbekwaamheid naar zijn oordeel zodanig is dat de twijfel over de geestesgesteldheid van de cliënt moet toeslaan. Eerst als hij gerede twijfel heeft, bijvoorbeeld in geval van een cliënt met (duidelijke) Alzheimer, zou hij een arts kunnen raadplegen. [5]
Chronologisch overzicht notaris
Verklaring Medeso
Verklaring [xxx]
“ [eisers] medewerking moeten verlenen aan voldoening door [gedaagde] van de aan hem op te leggen aanslag erfbelasting van € 220.990,89, ten laste van het tot de nalatenschap behorende saldo op de bankrekening bij ASN bank, dan wel enig overig tegoed van de nalatenschap, op straffe van verbeurte van een dwangsom”.
563,00(2,0 punten × factor 0,5 × tarief € 563,00)