Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
[handelsnaam]
1.Het procesverloop
2.Feiten
“Tijdens jouw werkzaamheden hebben we onze zorgpunten al eens uitgesproken. We zijn er nu volledig van overtuigd dat het totaal anders moet. Met de huidige constructie gaan we gegarandeerd lekkageproblemen krijgen, wat ons ook door deskundigen bevestigd is. Met de constructie van de oude kunstof kilgoten hebben we daar de afgelopen 26 jaar nooit lekkageproblemen gehad. De zinken kilgoten die er nu inzitten kunnen niet hersteld worden. De huidige kilgoten moeten verwijderd en afgevoerd worden. De dakpannen naast de kilgoten zullen veel breder weggehaald moeten worden. Dakdragende folie waar nodig herstellen en breder laten doorlopen onder de kilgoten. Panlatten e.d. waar nodig vervangen en mogelijk beschermen met rvs strips en schroeven. De kilgoten moeten aan beide zijden ongeveer 16-18 cm (incl. waterkeer) zijn, breder dan die jij nu hebt aangebracht. Opnieuw vogelschroot (2-zijdig?) aanbrengen. De pannen moeten aan weerszijnen netjes in 1 lijn (geslepen) worden teruggeplaatst en waar nodig vervangen. (…)”
Beste [eiser] , hier ziet u een voorbeeld van een soort gelijke situatie. Hopelijk geeft dat meer duidelijkheid van hoe het er degelijk aangebracht uit kan zien.”
3.De vordering
4.Het verweer en de tegenvordering
5.De beoordeling
tekortkoming?
a) de zinken platen van de kilgoten zijn niet breed genoeg en er is geen deugdelijke waterkering gerealiseerd langs de randen van het zinken gedeelte;
b) de folie op het dakbeschot is op sommige plekken gescheurd en niet op de juiste wijze onder de kilgoten aangebracht;
c) de panlatten zijn niet op de juiste wijze aan de constructie van de kilgoten gemonteerd;
d) de dakpannen zijn scheef langs de kilgoten aangebracht;
e) de kilgoten zijn niet goed aangesloten op de dakgoot waardoor het water als het hard regent niet via de dakgoot wordt afgevoerd, maar van de kilgoten rechtstreeks over de dakgoten heen op de grond stroomt;
f) bij de aansluitingen van de kilgoten met de nok en met de dakgoten is te veel vrije ruimte waardoor inwatering mogelijk is.
Om de vrije waterloop niet te hinderen, dient de ondersteuning van de panlatten met een zoomlat te geschieden, die tegen de kopzijde van de panlatten zijn bevestigd”. Door de deskundige wordt vervolgens het volgende gerapporteerd: “
In de situatie die wij tijdens het locatiebezoek aantroffen op 15 juni 2020 was dit niet het geval. De zoomlat was direct op de kilgoot bevestigd wat de vrije wateruitloop blokkeert en voldeed niet aan de uitvoeringsmethode zoals in de publicatie beschreven wordt. De twee bouwkundige principedetails die wij gevonden hebben, geven schematisch getekend aan waar een kilgoot aan zou moeten voldoen. (…) Beide details geven aan dat de zoomlat vrij moet liggen van de kilgoot (…)”. Aan de deskundige wordt vervolgens de constatering voorgelegd dat de panlatten niet op de juiste wijze over de kilgoten heen zijn gemonteerd. Daarover merkt de deskundige op: “
In principe klopt deze stelling, omdat de zoomlat ook onjuist gemonteerd is over de kilgoot. Een juiste montage zou zijn dat de zoomlat aan de panlatten gemonteerd worden, wat tijdens het inspectiebezoek op 15 juni 2020 niet het geval was.”[gedaagde] heeft hier tegenin gebracht dat deze opmerking hem verbaast en dat de deskundige zich moet hebben vergist. Hij weet zeker dat de zoomlat aan de panlatten is bevestigd. Hij heeft dit echter niet verder onderbouwd. Daarmee heeft [gedaagde] naar het oordeel van de kantonrechter het verwijt van [eiser] onvoldoende gemotiveerd weerlegd. De kantonrechter acht daarmee voldoende aangetoond dat [gedaagde] op dit punt tekort is geschoten.
Omdat de zoomlat bloot ligt en deze de vrije waterloop blokkeert zal de zoomlat en het omliggende dakbeschot onderhevig zijn aan een versnelde veroudering als gevolg van blootstelling aan water. Dit onder andere doordat de waterkerende folie niet overal juist is aangebracht en op diverse plaatsen gescheurd is.”. [gedaagde] heeft hier onvoldoende tegenin gebracht. Ook de bij de dagvaarding gevoegde foto’s van de gestelde gebreken zijn als zodanig door [gedaagde] niet betwist. De conclusie dat hierdoor ook houtrot kan ontstaan met mogelijk lekkages tot gevolg acht de kantonrechter voldoende aannemelijk. Ook op dit punt is sprake van een tekortkoming.
de gevolgen van de ontbinding
omvang van de schade
na afwikkeling van de daaruit voortvloeiende restitutieplichten(Parl. Gesch. BW Boek 6, blz. 1036).