Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Gingko Biloba B.V.
VvE [adres 1]
1.Het procesverloop
2.De feiten
Artikel 22 1. Iedere op-, aan-, onder- of bijbouw zonder voorafgaande toestemming van de vergadering is verboden. (…) 2. Het zichtbaar aanbrengen in of aan het gebouw van naamborden, reclameaanduidingen, uithangborden, zonweringen, windschermen, vlaggen, spandoeken, bloembakken, schijnwerpers, (schotel)antennes, antennes van zendamateurs, luchtbehandelings- en koelinstallaties en in het algemeen van uitstekende voorwerpen, alsmede het in het zicht hangen van wasgoed, mag slechts geschieden met toestemming van de vergadering of volgens regels te bepalen in het huishoudelijk reglement. (…) 3. De eigenaars en gebruikers mogen zonder toestemming van de vergadering geen veranderingen aanbrengen in de gemeenschappelijke gedeelten of aan de gemeenschappelijke zaken, ook als deze zich in privé gedeelten bevinden.
1 Inleiding
het hanteren van 50 dB(A) op korte afstand van de warmtepomp (5 m afstand uit het hart van de installatie) is, gezien de aard van de omgeving zodanig dat sprake is van een acceptabele situatie. De door Antea aangegeven grenswaarde van 30 dB(A) op nog kortere afstand is enerzijds niet realistisch en anderzijds niet haalbaar’.Op deze notitie van Peutz heeft Antea niet meer gereageerd.
12. De kantonrechter is van oordeel dat alle verzoeken tot aanpassing door de VVE vergadering op redelijke gronden zijn weggestemd. Van Gingko had mogen worden verwacht dat haar voorstellen voldoende concreet waren toegelicht, zodanig ondersteund door de nodige schriftelijke (technische) informatie en uitgewerkt, dat de leden in redelijkheid zelfstandig een inschatting konden maken van de eventuele impact van de aanpassingen op het woon- en leefklimaat in [adres 5] . Daarbij weegt mee dat het bestuur Gingko vooraf heeft gewaarschuwd dat indiening van de verzoeken prematuur was, omdat voldoende toelichting ontbrak en de kans groot was dat de eigenaren geen toestemming zouden verlenen, en dat het bestuur een alternatief heeft geboden.Wat betreft de diverse verzoeken geldt dat de schriftelijke specificaties over de schuifdeuren en informatie over de locatie na verplaatsing pas na de vergadering, in het kader van de onderhavige rechtszaak, door Gingko zijn overgelegd. Dit geldt eveneens voor de informatie over de toe- en afvoerroosters in de gevel, de precieze plannen over de blindering van de ramen van de unit met index 217, de uithangborden aan de gevel, de mantelbuizen en de warmtepomp. Wat betreft de te plaatsen warmtepomp op het dakterras is in het bijzonder van belang dat de rapportage van de bureaus Peutz en Antea, die bij nadere akte door Gingko respectievelijk de VVE is overgelegd, onmisbaar is om de leden in staat te stellen tot een behoorlijke afweging te komen. (…) 13. De conclusie is dat de VVE in redelijkheid tot haar besluit heeft kunnen komen. Het besluit is dus niet vatbaar voor vernietiging. De verzochte vervangende toestemming zal niet worden verleend. (…)
Verzoek 1: Wijzigen gevel Toegangsdeur naar restaurant
- tekeningen gevelindeling bestaand en na wijziging;- technische specificatie schuifdeuren;- technische specificaties signage elementen;- technische specificatie Warmtepomp;- adviesrapporten Peutz inzake het geluidsniveau warmtepomp op het dak;- technische eisen opstellingsruimte Liander t.b.v. elektravoorzieningen
3.Het verzoek
I. besluitvoorstel 1: wijziging van de gevel van de Commerciële ruimten;
II. besluitvoorstel 2: aanbrengen van signage;
III. besluitvoorstel 3: plaatsing van de warmtepomp op het dak van gebouw Noord;
met veroordeling van de VvE in de proceskosten.
De weigering van de VvE lijkt te zijn ingegeven door motieven van verzet tegen de komst van een McDonalds-restaurant en ongegronde en irreële vrees voor hinder, overlast en dergelijke. Omdat de commerciële ruimten nu al twee jaar leeg staan, wordt Gingko zonder redelijke grond ernstig in haar belangen als eigenaar, verhuurder en lid van de VvE geschaad. Wat Gingko ook doet, de VvE (en dan voornamelijk de Commissie Plinten) bestempelt de informatievoorziening door Ginkgo en McDonalds als onvoldoende. De VvE maakt gelet hierop met haar categorische weigeringen oneigenlijk gebruik van de toestemmingsbevoegdheid.
4.Het verweer
5.De beoordeling
6.De beslissing
- besluitvoorstel 1: wijziging van de gevel van de Commerciële ruimten;
- besluitvoorstel 2: aanbrengen van signage aan de Noordzijde van het gebouw;
- besluitvoorstel 3: plaatsing van de warmtepomp op het dak van gebouw Noord;