Uitspraak
Rechtbank noord-holland
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 9 juni 2022 in de zaak tussen
[eiseres] , wonende te [woonplaats] , eiseres,
de inspecteur van de Belastingdienst, kantoor Apeldoorn, verweerder.
Procesverloop
Aangezien eiseres voor de aanvankelijk geplande zittingsdatum van 31 maart 2022 desgevraagd door de griffier had ingestemd om per digitale beeldverbinding aan de zitting deel te nemen, heeft de griffier voor de nieuwe zittingsdatum van 17 mei 2022 geprobeerd om eiseres wederom te bereiken op het eerder gebruikte mobiele telefoonnummer, maar dat nummer was niet meer in gebruik. Een ander telefoonnummer of e-mailadres heeft eiseres niet opgegeven. Zij heeft zelf geen contact opgenomen met de rechtbank. De rechtbank heeft daarom geconcludeerd dat eiseres aan de zitting van 17 mei 2022 niet wenste deel te nemen.
Overwegingen
4 mei 2020 van de ex-partner van eiseres waarin onder meer staat:
[#] bij mij had staan op eigen terrein in de periode van 24 september (2019) t/m 13 januari 2020. Omdat hij er samen met mij aan heeft gewerkt, om hem weer rijklaar te maken.”
9 januari 2020 en of de boete te hoog is.
Eiseres heeft toegegeven dat de auto op de weg geweest is tijdens de schorsing en zij heeft daarbij bevestigd dat zij door eerder gebruik van de schorsingsregeling goed op de hoogte is van de schorsingsvoorwaarden. In zoverre kan haar een verwijt worden gemaakt ter zake van het schenden van de schorsingsvoorwaarden en het daaruit volgende betalingsverzuim. In dit geval is de rechtbank van oordeel dat geen sprake is van avas of een pleitbaar standpunt. Eiseres heeft aangevoerd dat het een menselijke fout was en dat zij geëmotioneerd was door het overlijden van haar kat op 17 januari 2020. Hoewel voorstelbaar is dat op die dag van 17 januari eiseres niet aan de schorsing heeft gedacht, had zij toch wel aanstonds daarna, toen de auto steeds weer gebruikt werd, tot de beëindiging van de schorsing moeten overgaan. Bovendien had de ontschorsing eigenlijk in elk geval al op 13 januari 2020 moeten plaatsvinden, omdat de auto toen ook op de weg was en er die dag geen APK-keuring heeft plaatsgevonden (artikel 72, eerste lid, aanhef en onder m, van de Wet MRB). Eiseres heeft met haar betoog dus geen omstandigheden of feiten aangedragen waaruit de conclusie zou kunnen worden getrokken dat haar geen enkel verwijt treft. De verzuimboete is naar het oordeel van de rechtbank dan ook terecht opgelegd.
Beslissing
- verklaart het beroep ongegrond;
- vernietigt de uitspraak op bezwaar voor wat betreft de opgelegde verzuimboete;
- vermindert de boete tot € 381 en bepaalt dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde deel van het bestreden besluit.