Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
1. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken worden onder meer gerekend, voor zover aanwezig: (…)b. de technische installaties met de daarbij behorende leidingen, met name voor de centrale verwarming (met inbegrip van de radiatoren en radiatorkranen in de privé gedeelten) en voor lichtbehandeling, de vuilafvoer, de leidingen voor de afvoer van hemelwater en de riolering, de leidingen voor gas en water en verder de hydrofoor, de elektriciteits- en telefoonleidingen, de gemeenschappelijke antenne, de bliksembeveiliging, de liften, de alarminstallatie en de systemen voor oproep en deuropeners, alles voor zover die installaties niet uitsluitend ten dienste van één privé gedeelte strekken.
centrale verwarming (met inbegrip van de radiatoren en radiatorkranen in de privé-gedeelten en voor”in artikel 9 lid 1 onder b van het Modelreglement vervallen.
In 2015 heeft de ALV besloten om in voorkomende gevallen het van toepassing zijnde eigen risico van 250 euro bij een waterschade, vanuit de VvE aan een eigenaar te vergoeden. Later is dat Eigen risico op de opstalverzekering door Centraal beheer verhoogd naar 1000 euro. Dhr. Boon stelt voor om Dat besluit nu terug te draaien en dus vanaf heden die vergoeding vanuit de VvE NIET meer te betalen. Het eigen risico wordt dan weer betaald door de eigenaren zelf. Zoals dit ook gebruikelijk is.Dhr. van Eijk stelt het volgende voor aan de vergadering: Als er een eigen risico geldt, dan geldt het eigen risico voor de eigenaar zelf. De vergoedingsafspraak zoals destijds in 2015 besloten was, komt te vervallen. Iedereen is het hiermee eens.
Er is in 2016 het besluit genomen dat het eigen risico van de opstalverzekering ten lasten komt van de eigenaar bij een schadegeval. Het ging destijds om een eigen risico van € 1.000,- Inmiddels is dit eigen risico € 1.500,- en worden de eigenaren verzocht opnieuw een besluit te nemen over wie het eigen risico draagt. Er wordt gediscussieerd en meerder eigenaren merken op dat wanneer de VvE de kosten draagt, zij uiteindelijk ook meer bijdrage moeten gaan betalen en het daarom om het even is.De vergadering besluit met de meerderheid van stemmen dat het eigenrisico ten lasten komt van de eigenaar bij een schadegeval.De eigenaren worden aanvullend geïnformeerd/geadviseerd om hun eigenaarsbelang mee te verzekering via hun inboedelverzekering.
3.Het verzoek
4.Het verweer
Het standpunt van andere belanghebbenden
5.De beoordeling
Een besluit is (kort gezegd) vernietigbaar als het in strijd is met totstandkomingsvoorschriften, het huishoudelijk reglement of de redelijkheid en billijkheid van artikel 2:8 BW. Een dergelijke procedure vangt aan met een verzoekschrift.
dat het eigenrisico ten lasten komt van de eigenaar bij een schadegeval”.
Ten aanzien van totstandkomingsvoorschriften en het huishoudelijk reglement heeft [verzoeker] niets gesteld. De kantonrechter begrijpt daarom dat [verzoeker] een beroep doet op de redelijkheid en billijkheid van artikel 2:8 BW. Dat beroep kan niet slagen vanwege het volgende.
Conclusie en proceskosten