Op 14 september 2022 heeft [eiseres] een tweede deskundige ([B.] van Nedon Adviesburo BV) de gehele woning laten onderzoeken. Deze deskundige raamt de kosten van herstel van de schade op € 105.625 exclusief btw, een bedrag dat na een aantal opslagen en inclusief btw uitkomt op € 170.647,81. Hij constateert onder meer het volgende:
(…)
Bevindingen: kruipruimten begane grondvloeren
(…)
Vloergedeelte voorzijde (schadebeeld)
Zichtbaar is dat de vloerbalken over de volledige lengte vervormingen vertonen. Deze vervormingen ontstaan door aantasting van houtaantastende schimmels. Het hout wat vervormd noemt men imploderen van het hout, waarbij de sterkte van het hout is gereduceerd.
Op het hout zijn vruchtlichamen en mycelia van houtaantastende schimmels aangetroffen, deze zijn kenmerkend voor een Poriënzwam.
Dergelijke vormen van aantasting ontstaan niet ineens, hier zal er jarenlang als gevolg van het vochtige milieu in de kruipruimte aantastingen aanwezig moeten zijn geweest. Dat de vloeren hierbij meerdere malen zijn verstevigd, heeft echter niet geleid tot een schadevrij geheel.
Via een sparing kon worden vastgesteld dat de onderslagbalk vrijwel volledig is aangetast, en reeds is verzakt. Hier is tussen de onderslagbalk en de vloerbalken ter opvulling extra houten klossen aangebracht. Daarbij is tevens gebruikt gemaakt van een ijzeren hoekprofiel om de onderslagbalk aan de vloerbalk te bevestigen.
In de kruipruimte voor is vrijwel geen bouwafval aanwezig, in het gedeelte achter wat is hersteld, is tijdens eerdere werkzaamheden veel bouwafval achtergelaten.
Het achterste deel onder trapkast, de natte cel en woonkamer / keukenvloer achter is voorzien van nieuwe vloerplaten en nieuwe balklagen.
Diverse aantastingen (houtaantastende schimmels en houtborende insecten) als gevolg van jaren lange vochtinvloeden hebben geleid tot deze omvang van schade.
In de spiegel[is op een foto te zien:]
onderzijde van de vloer, welke vrijwel volledig is aangetast door houtaantastende schimmels. Dat de vloeren in het verleden meerdere malen zou zijn hersteld blijkt ook uit de isolatiedekens welke vroeger niet werden toegepast, en de ijzeren schoentjes waar plaatselijk balken mee zijn vastgezet. De underlayment vloerplaten is ook iets wat de laatste jaren wordt gebruik voor houten vloeren.
Wat valt op
De vloer achter welke deels vernieuwd is, is weer aangebracht tegen de raveelbalk aan, welke is aangetast door houtaantastende schimmels. De balken zijn hierbij op balkklossen aangebracht, en plaatselijk zijn de balken op regelwerk aangebracht. Om de vloerplaat plaatselijk op de hoogte te brengen is een panlat aangebracht.
De balk die bij het luik is aangebracht is de trapkast, is tegen een aangetaste raveling geplaatst, en het ijzeren schoentje waarde balk in zou moeten liggen is niet aan deze balk bevestigd. Er is een pvc afvoerbuis aanwezig, hier is aan de ijzeren ophangbeugel een deel van een aangetast stuk hout aanwezig. Dit moet afkomstig zijn geweest van de oude vloerconstructie. Het aanbrengen van een plastic draadje moet nu de afvoer deels dragen, maar de afvoer lijkt hier te liggen op een grote hoeveelheid bouwafval wat is achtergelaten tijdens eerdere werkzaamheden. Opvallend hierbij is dat er o.a. tegelwerk gipsplaatdelen, delen van een cementgebonden mortel en houtresten zijn achtergelaten in de kruipruimte. Vanaf het luik in de trapkast is zichtbaar dat onder de oudere vloer voor, houten blokken (delen van een vloerbalk) zijn aangebracht. Deze vertonen verkleuringen als gevolg van invloeden van water. De houten blokken staan hierbij los van de grondslag, welke in de loop der jaren is ingeklonken.
Gevolgen
Als gevolg van aantasting van de vloerconstructie, is er verzakking opgetreden van de woonkamervloer.
De gevolgen zijn naden en scheuren.
Via de ontstane naden kan naast vocht ook ongedierte de woning inkomen, zichtbaar in de trapkast.
Ook de wanden in de woonkamer vertonen scheurvorming.
(…)
Op de wand in het keukenblok zijn verkleuringen ontstaan door vochtbelasting en ontwikkelen van schimmels.
(…)
Zijgevel links
Er zijn meerdere aanwijzingen gevonden dat de woning door vochtinvloeden wordt belast.
(…)
Diverse houten delen aan de buitenzijde vertonen onthechting van het verfwerk, en vervorming van het hout als gevolg van aantastingen veroorzaakt door houtaantastende schimmels.
(…)
Met een vinger is het hout eenvoudig in te drukken. (…)
Duidelijk is dat het hier gaat om een aantasting veroorzaakt door een vezelrotter. Dit betreft een houtaantastende schimmel die het lignine uit het hout haalt waarna een vezelige structuur overblijft. De sterkte is dan al volledig afgenomen.
(…)
De onderste plank die in contact staat met de kruipruimte, is van onderaf aangetast door houtaantastende schimmels.
(…)
In de kamer boven links achter, verkleuringen door vocht en het ontstaan van schimmels.
De vochtplekken en schimmelvorming duidelijk zichtbaar.
Achter het behang schimmels (Aspergillus soort) welke schadelijke microtoxinen uitscheidt.
(…)
Oppervlakte schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Mens en dier met een verminderde weerstand kunnen hier tal van klachten ondervinden. Langdurige blootstelling van schimmels kunnen daarbij allerlei gezondheidsproblemen geven.
Enkele voorbeelden:
Vermoeidheidsklachten, lusteloosheid, concentratieproblemen, huidklachten, haaruitval, slecht zicht, ademhalingsproblemen e.d. worden veel aangegeven bij langdurige blootstelling aan schimmels. Niet iedereen zal direct hinder ondervinden, echter de schimmelsporten die verspreid worden kunnen in het longweefsel tot diverse ziekten leiden.
(…)
Conclusie:
De schade zal al jaren aanwezig geweest moeten zijn, gezien de omvang en lengten van aantastingen van o.a. de balklagen. Daarnaast is het uitgevoerde herstelwerk dusdanig slecht uitgevoerd dat dit weer zal leiden tot verdere aantastingsprocessen.
Er zijn geen maatregelen getroffen om invloeden van vocht te voorkomen.
(…)