Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.[gedaagde 1] ,
[gedaagde 2],
1.De procedure
2.De feiten
“(…) echter tijdens het omleggen van de leidingen in de nieuwe badkamer stuitte de loodgieter op grote problemen.
“De aangebrachte constructie voor de doorbraak voldoet niet aan de gestelde eisen.(…)Daarnaast is er in de oorspronkelijke achtergevel een doorbraak verbreed in de keuken. Voor deze doorbraak verbreding zijn geen nieuwe lateien geplaatst voor het opvangen van het bovengelegen metselwerk.
3.Het geschil
primair
meer subsidiairc. de koopovereenkomst tussen [eiser] en [gedaagden] gedeeltelijk vernietigt op grond van dwaling en de gevolgen van de koopovereenkomst ingevolge artikel 6:230 BW wijzigt door [gedaagden] hoofdelijk te veroordelen tot betaling aan [eiser] van een bedrag van € 35.000,00, te vermeerderen met de wettelijke rente;
in alle gevallen
2) een doorbraak van de keuken naar de bijkeuken. Om de woning veilig te maken heeft [eiser] als tijdelijke noodmaatregel stempels moeten plaatsen in de woonkamer en die staan er nog steeds. Door een woning te leveren die niet aan de overeenkomst beantwoordt, is [gedaagden] toerekenbaar tekortgeschoten in de nakoming van zijn conformiteitsverplichting uit de koopovereenkomst.
4.De beoordeling
- wat is het toetsingskader in deze zaak?
- kent de woning de gestelde gebreken?
- staan de gebreken normaal gebruik als woonruimte in de weg?
- waren de gebreken ‘bekend of kenbaar’ voor [eiser] ?
- heeft [eiser] te laat geklaagd?
De doorbraak tussen de woonkamer en de keuken in 2012 betrof een inpandige constructieve wijziging. [gedaagden] heeft een stalen hoeklijn ter plaatse van de doorbraak en een kolom met een console aangebracht om de belasting verder af te dragen.
Naar het oordeel van de rechtbank is daarmee sprake van ernstige gebreken die hebben geleid tot ingrijpende gevolgen (namelijk het ontbreken van woongenot en de noodzaak tot herstelwerkzaamheden) en aanzienlijke hinder. [gedaagden] heeft onvoldoende gemotiveerd betwist dat deze gebreken in de weg staan aan het normale gebruik als woonruimte. Het enkele feit dat de draagconstructie in de tijd dat [gedaagden] de woning bewoonde niet daadwerkelijk is bezweken en het veiligheidsrisico zich dus niet heeft verwezenlijkt, is daarvoor niet genoeg. De rechtbank neemt dan ook als vaststaand aan dat de woning bij de eigendomsoverdracht niet de feitelijke eigenschappen bezat die nodig zijn voor een normaal gebruik in de zin van artikel 6.3 van de koopovereenkomst.
In de bouwkundige rapportage van Zuiver is vermeld onder ‘Gevels’ en ‘Fundering’ dat lichte scheurvorming is waargenomen in de achtergevel ter zake waarvan door Zuiver wordt geadviseerd deze periodiek te controleren. Bij ‘Overige aandachtspunten’ is aangegeven dat er schades zijn aangetroffen die duiden op incorrect uitgevoerde bouwkundige wijzigingen in de woning door [gedaagden] Er zijn volgens Zuiver echter geen schades aangetroffen die duiden op incorrect uitgevoerde
constructievewijzigingen.
‘Offerte constructief ontwerp ten behoeve van constructieve ingrepen’van Zuiver van 28 september 2022 en naar een door hem als productie 18 overgelegde ‘
Aanbieding constructieve wijzigingen [adres] te [woonplaats]’ van Zuiver van 27 september 2022.
berekeningen waaruit blijkt hoe de bouwkundige constructies voor de beide gebreken moeten zijn en voor welke oplossingen [eiser] in samenspraak met Zuiver heeft gekozen”. Gezien die al beschikbare rapporten had [eiser] nader moeten onderbouwen waarom en in hoeverre de door Zuiver voor € 4.404,40 inclusief btw geoffreerde werkzaamheden daarnaast noodzakelijk zijn. Omdat hij dat niet gedaan heeft, zal de rechtbank dit bedrag niet in de geschatte herstelkosten betrekken.
[gedaagden] heeft ook geen verweer gevoerd tegen de gevorderde hoofdelijkheid. De vordering zal ook op dit punt worden toegewezen.