Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
De vloerbedekking van de privé gedeelten dienen van een zodanige samenstelling te zijn dat contactgeluiden zo veel mogelijk worden tegengegaan. Met name is het niet toegestaan parket of stenen vloeren aan te brengen, tenzij dit geschiedt met inachtneming van normen die bij huishoudelijk reglement of door de vergadering zijn vastgesteld en zodanig dat geen onredelijke hinder kan ontstaan voor de overige eigenaars en/of gebruikers.
(…) Tijdens de vergadering wordt voorgesteld om het volgende gangbare uitgangspunt van toepassing te verklaren:De vloerbedekkingen van de privé gedeelten dienen van een zodanige samenstelling te zijn dat contactgeluiden zo veel mogelijk worden tegengegaan. Met name is het niet toegestaan harde vloeren (parket, kurk, tegels et cetera) aan te brengen, tenzij kan worden aangetoond dat een geluidsisolatiewaarde wordt gehaald welke gelijk is aan de geluidsnorm die gold ten tijde van het afgeven van de bouwvergunning, zulks op eerste verzoek van het bestuur aan te tonen met behulp van een onafhankelijke deskundige. (…) Indien niet binnen twee maanden na dagtekening van vorenbedoeld verzoek kan worden aangetoond dat aan de gestelde norm is voldaan, is de betreffende eigenaar verplicht om binnen drie maanden na verloop van vorenbedoelde termijn voor eigen rekening en risico dusdanige voorzieningen te treffen dat de vloer alsnog aan de bedoelde norm voldoet, zulks op straffe van een direct opeisbare boete ten behoeve van de vereniging als bedoeld in artikel 41 lid 2 voor elke dag dat de niet-nakoming of overtreding voortduurt (EUR 250,00 per dag).
(…) Indien niet binnen twee maanden na dagtekening van vorenbedoeld verzoek kan worden aangetoond dat aan de gestelde norm is voldaan, is de betreffende eigenaar verplicht om binnen drie maanden na verloop van vorenbedoelde termijn voor eigen rekening en risico dusdanige voorzieningen te treffen dat de vloer alsnog aan de bedoelde norm voldoet, zulks op straffe van een direct opeisbare boete ten behoeve van de vereniging als bedoeld in artikel 41 lid 2 voor elke dag dat de niet-nakoming of overtreding voortduurt (EUR 250,00 per dag).
De gemeten A-gewogen genormeerde karakteristieke luchtgeluidniveauverschillen voldoen aan de gestelde eisen. (…) De gemeten A-gewogen genormeerde contactgeluidniveaus voldoen aan de gestelde eisen. Opvallend is dat de prestaties tussen [nummer 5]-3 beter zijn dan de prestaties tussen 6-5. De verschillen vinden we vooral laagfrequent. Het is onwaarschijnlijk dat dit het gevolg is van contactbruggen die de werking van de verende vloer belemmeren, want dit werkt vooral in het hoogfrequente deel. Niet onmogelijk is een ongunstige invloed van een verlaagd plafond. Een verlaagd plafond vormt een spouw, die een resonantiefrequentie heeft. Bij dit type constructies (plaatmateriaal met een luchtspouw) ligt die frequentie in het lage deel van het beoordelingsspectrum. Dat kan de totale geluidsoverdracht wat verslechteren. In de luchtgeluidtransmissie is dit verschil (minder manifest) ook aanwezig.
Uit de meetresultaten volgt dat in alle situaties aan de eisen uit het Bouwbesluit wordt voldaan. Op grond van de verstrekte informatie (zie bijlage 1) inzake de zwevende vloer is ten minste een Ico + 10 dB (…) te verwachten; niet in alle situaties wordt hieraan voldaan. Daarnaast dient op basis van de resultaten echter opgemerkt te worden dat de verschillen tussen de ruimten met betrekking tot met name het contactgeluidniveau relatief groot zijn.
(…) Afwerking van de vloerenIndien een harde vloerbedekking wordt toegepast bij de vloeren van de appartementen met huisnummer [nummer 4] t/m [nummer 2] is de eigenaar verplicht om geluidsisolatie toe te passen. Een waarde met een verbetering van 10 DB is verplicht. (…) Indien een van de eigenaars het vermoeden heeft dat een vloer of vloerbedekking van een aangrenzend privé gedeelte niet voldoet aan de norm, dan is deze eigenaar gerechtigd een geluidsonderzoek in te laten stellen. (…)Indien uit het geluidsonderzoek mocht blijken dat de vloer of de vloerbedekking niet voldoet aan de gestelde norm, dan is de betreffende eigenaar gehouden om voor eigen rekening en risico dusdanige voorzieningen te treffen dat de vloer alsnog aan de bedoelde norm voldoet. (…) Indien niet binnen twee maanden na dagtekening van vorenbedoeld verzoek kan worden aangetoond dat aan de geselde norm is voldaan, is de betreffende eigenaar verplicht om binnen drie maanden na verloop van vorenbedoelde termijn voor eigen rekening en risico dusdanige voorzieningen te treffen dat de vloer alsnog aan de bedoelde norm voldoet, zulks op straffe van een direct opeisbare boete ten behoeve van de vereniging als bedoeld in artikel 41 lid 2 voor elke dag dat de niet-nakoming of overtreding voortduurt (euro 250,-- per dag).
Dit reglement treedt in werking met ingang van de dag die volgt op zijn vaststelling.
(…) Naar aanleiding van de vergadering van de VvE van maandag [nummer 5] oktober 2021 zend ik als bestuur u een bericht ter handhaving van het Huishoudelijk Reglement. Al enkele jaren is er sprake van geluidsoverlast tussen uw appartement op [naam] [nummer 2], gemeld door de onderliggende buurman de heer [betrokkene 5], [naam] [nummer 3]. De ervaren overlast vindt nu al bijna [nummer 5] jaar plaats. Ondanks diverse onderzoeken, vergaderingen en discussies lijkt er geen einde te komen aan de ervaren overlast. Tijdens de vergadering van [nummer 5] oktober 2021 is een voorstel gedaan om deze brief te versturen vanuit de VvE. Ik meld u als bestuur dat ik u oproep aan de bepalingen van het Huishoudelijk Reglement, vastgesteld op 26 februari 2021, te voldoen. U wordt verzocht aan uw verplichting om een geluidsisolatie toe te passen met een verbetering van minimaal 10 DB op uw verdiepingsvloer, binnen 3 maanden aansluitend op deze brief, specifiek verwijs ik naar de bepaling in artikel 8 over de vloeren (…)
Helaas is binnen de VvE uw vloer, die ernstige geluidshinder voor dhr. [betrokkene 5] oplevert, al lange tijd onderwerp van gesprek. Reeds in de ledenvergadering van 10 februari 2021 is besloten dat u een geluids-isoleerende tussenvloer met een geluidsreducerende werking van 10 DB tot 15 DV onder uw gietvloer moet aanbrengen voor 1 juni 2021. U heeft dit ondanks herhaald verzoek nog niet gedaan, evenmin heeft u het besluit voor vernietiging voorgedragen bij de kantonrechter. Het besluit heeft nu formele rechtskracht en dient nageleefd te worden. Nu de termijn al ruimschoots twee jaar is verstreken heeft het Bestuur de situatie te lang oogluikend toegestaan, dhr. [betrokkene 5] heeft daardoor onnodig lang gezeten in een situatie met geluidsoverlast. Wij geven u een allerlaatste gelegenheid om de vloer voor 1 juli a.s. aan te passen, daarna verbeurt u een dwangsom van € 100,00 per dag. Dit is in lijn met de boetebepaling van bepaling 10.1 van de Splitsingsakte.
3.Het verzoek
4.Het verweer
5.De beoordeling
Is sprake van een besluit?
6.De beslissing
nakosten € 135,00 ;