ECLI:NL:RBNHO:2024:8548

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
14 augustus 2024
Publicatiedatum
20 augustus 2024
Zaaknummer
C/15/355631 / JU RK 24-1177
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten accommodatie voor jeugdhulp voor vermiste jeugdige

Op 14 augustus 2024 heeft de kinderrechter van de Rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in een zaak betreffende een machtiging voor gesloten jeugdhulp voor een vermiste jeugdige. De kinderrechter heeft in deze zaak de verzoeken van de gecertificeerde instelling De Jeugd- & Gezinsbeschermers beoordeeld. De jeugdige, die sinds 2 augustus 2024 vermist is, heeft een complexe hulpverleningsgeschiedenis en vertoont problematisch gedrag, waaronder agressie en suïcidaal gedrag. De kinderrechter heeft eerder een spoedmachtiging verleend voor een gesloten accommodatie voor jeugdhulp voor de duur van vier weken, maar de mondelinge behandeling op 14 augustus 2024 heeft geleid tot een gedeeltelijke toewijzing van het verzoek voor een machtiging voor een gesloten accommodatie voor de duur van een week, van 4 tot 11 september 2024. De kinderrechter heeft besloten de verdere behandeling van het verzoek aan te houden, zodat de jeugdige opnieuw kan worden gehoord nadat hij is gevonden en door een gedragswetenschapper is onderzocht. De kinderrechter heeft benadrukt dat jeugdhulp noodzakelijk is vanwege de ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen van de jeugdige, die zijn ontwikkeling ernstig belemmeren. De kinderrechter heeft ook aangegeven dat er geen minder ingrijpende mogelijkheden zijn om deze problemen te behandelen, en heeft de GI verzocht om de rechtbank en de advocaat van de jeugdige op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de zaak.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Familie- en Jeugdrecht
Locatie Haarlem
Zaaknummer: C/15/355140 / JU RK 24-1088 en C/15/355631 / JU RK 24-1177
Datum uitspraak: 14 augustus 2024
Beschikking van de kinderrechter over een machtiging gesloten jeugdhulp
in de zaken van
de gecertificeerde instelling De Jeugd- & Gezinsbeschermers,
hierna te noemen de GI,
gevestigd te Haarlem,
over de jeugdige:
[de jeugdige], geboren op [geboortedatum] in [plaats] ,
hierna te noemen [de jeugdige] ,
advocaat mr. P.J. van de Pol, gevestigd te Haarlem.

1.Het verloop van de procedure

1.1.
De kinderrechter neemt in de zaak met zaaknummer C/15/355140 / JU RK 24-1088 het verzoekschrift, met bijlagen, van de GI van 18 juli 2024 mee in haar beoordeling.
1.2.
De kinderrechter neemt in de zaak met zaaknummer C/15/355631 / JU RK 24-1177 de beschikking van de kinderrechter van 7 augustus 2024 en de daarin vermelde stukken mee in haar beoordeling
.
1.3.
Bij beschikking van 7 augustus 2024 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging verleend om [de jeugdige] te doen opnemen en verblijven in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp voor de duur van vier weken, te weten tot 4 september 2024. De beslissing op het verzoek is voor het overige aangehouden en de mondelinge behandeling daarvan is bepaald op 14 augustus 2024, teneinde de belanghebbenden in de gelegenheid te stellen te worden gehoord door de kinderrechter.
1.4.
De mondelinge behandeling met gesloten deuren in beide zaken heeft plaatsgevonden op 14 augustus 2024. Daarbij waren aanwezig:
  • de advocaat van [de jeugdige] , mr. Van de Pol;
  • de GI, vertegenwoordigd door [vertegenwoordiger van de GI] .
[de jeugdige] is, hoewel daartoe behoorlijk opgeroepen, niet verschenen.

2.De feiten

2.1.
Bij beschikking van deze rechtbank van 12 april 2022 is het gezag van de moeder over [de jeugdige] beëindigd en is de GI met de voogdij over hem belast.
2.2.
[de jeugdige] verbleef sinds november 2021 in de Kleinschalige Woonvoorziening (KWV) [KWV] van Parlan in [plaats] . Hij is daar op 2 augustus 2024 weggelopen en wordt sindsdien vermist.

3.De verzoeken

3.1.
Op 17 juli 2024 heeft de GI in de zaak met zaaknummer C/15/355140 / JU RK 24-1088 verzocht een machtiging te verlenen om [de jeugdige] in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van drie maanden.
3.2.
Op 7 augustus 2024 heeft de GI in de zaak met zaaknummer C/15/355631 / JU RK 24-1177 verzocht een spoedmachtiging te verlenen om [de jeugdige] in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp te doen opnemen en verblijven voor de duur van vier weken en aansluitend een machtiging te verlenen voor gesloten jeugdhulp voor de duur van drie maanden.
3.3.
De GI heeft de verzoeken als volgt onderbouwd.
[de jeugdige] is een jongen met een zwaar belast verleden en een lange hulpverleningsgeschiedenis. Er is sprake van ADHD, disharmonisch intelligentieprofiel, KOPP problematiek en hechting- en traumagerelateerde problematiek bij [de jeugdige] , waardoor hij externaliserend en internaliserend gedrag laat zien. Hij vertoont hyperactief gedrag en heeft emotionele buien waarbij hij agressief kan zijn. [de jeugdige] heeft een laag zelfbeeld en heeft zich in het verleden soms suïcidaal geuit.
3.4.
[de jeugdige] heeft veel nabijheid, structuur en sturing nodig. Hij heeft een plek nodig waar intensieve begeleiding geboden wordt, en waar traumasensitief wordt gewerkt. Om die reden is hij in november 2021 bij de KWV [KWV] geplaatst.
De KWV [KWV] is een perspectief biedende plek voor [de jeugdige] , maar zijn verblijf daar is op dit moment onveilig voor hemzelf en voor anderen. Sinds mei 2024 zijn er meerdere incidenten geweest van agressie naar de groepsleiding en andere jongeren, niet naar school gaan, weglopen en wegblijven, softdrugs gebruik, weigeren medicatie, plegen van strafbare feiten, waaronder brandstichting en vuurwerk gooien. Op dit moment stapelen de incidenten zich op, nemen toe in heftigheid en zorgen ze voor onveiligheid. De begeleiding lijkt geen grip op [de jeugdige] te hebben en geen contact met hem te kunnen krijgen.
3.5.
Op 10 juli 2024 heeft een gesprek plaatsgevonden, waarbij afspraken zijn gemaakt om een gesloten plaatsing te voorkomen. [de jeugdige] heeft zich nog dezelfde dag niet aan die afspraken gehouden. In een gesloten setting is de kans dat er stabilisatie kan plaatsvinden waarmee [de jeugdige] geholpen kan worden bij het doorbreken van het gedragspatroon dat er nu is ontstaan. Er is kritisch gekeken naar alternatieve oplossingen, zoals een interne time-out. Dit heeft eerder plaatsgevonden en het heeft toen geholpen, maar [de jeugdige] was toen goed in contact en bleef op de KWV-woning. Nu loopt [de jeugdige] iedere dag weg, wil hij zich niet aan afspraken houden en wordt hij sinds 2 augustus 2024 vermist. Daarom is een interne time-out niet aan de orde. Wat ook niet helpt is dat [de jeugdige] een negatief netwerk buiten de KWV heeft dat op dit moment veel belangrijker voor hem is. Dit maakt dat er geen andere oplossing wordt gezien dan tijdelijke plaatsing in geslotenheid.
3.6.
De GI heeft tijdens de mondelinge behandeling toegelicht dat het ondanks alle inspanningen nog niet is gelukt om [de jeugdige] te vinden of in contact met hem of zijn moeder te komen. De GI maakt zich grote zorgen om [de jeugdige] .
3.7.
De GI heeft het verzoek in de zaak met zaaknummer C/15/355140 / JU RK 24-1088 tijdens de mondelinge behandeling op 14 augustus 2024 ingetrokken.

4.De standpunten van belanghebbenden

De advocaat van [de jeugdige] heeft tijdens de mondelinge behandeling aangegeven dat zij net app-contact heeft gehad met [de jeugdige] , maar hem nog niet heeft kunnen spreken. Zij heeft zich op het standpunt gesteld dat de behandeling van de zaak aangehouden dient te worden tot een latere datum waarbij [de jeugdige] dan hopelijk terecht is. Dit omdat [de jeugdige] heel jong is en er veel zorgen over hem zijn, maar niemand heeft hem kunnen spreken, ook de gekwalificeerde gedragswetenschapper niet. Een gedeeltelijke toekenning van het verzoek tot de datum van aanhouding ligt dan voor de hand.

5.De beoordeling

5.1.
In wat tijdens de mondelinge behandeling op 14 augustus 2024 naar voren is gekomen, heeft de kinderrechter geen aanleiding gevonden om het in de beschikking van 7 augustus 2024 geformuleerde oordeel over de spoeduithuisplaatsing tot 4 september 2024 te wijzigen.
5.2.
Uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling is gebleken dat [de jeugdige] al bijna twee weken wordt vermist, terwijl er veel ernstige zorgen zijn over hem, zijn gedrag en veiligheid. De kinderrechter is om die reden van oordeel dat jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van [de jeugdige] naar volwassenheid ernstig belemmeren. Deze problemen maken dat het verblijf in een gesloten accommodatie noodzakelijk en geschikt is om te voorkomen dat [de jeugdige] zich onttrekt aan de jeugdhulp die hij nodig heeft of daaraan door anderen wordt onttrokken. Het is niet gebleken dat er minder ingrijpende mogelijkheden zijn om deze problemen te behandelen (artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet).
5.3.
De kinderrechter heeft niet de mogelijkheid geboden een familiegroepsplan op te stellen. Gelet op de concrete bedreigingen in de ontwikkeling van [de jeugdige] heeft de kinderrechter hiervan afgezien.
5.4.
De kinderrechter hecht er aan om met [de jeugdige] zelf te spreken, alsmede dat een gedragswetenschapper deze mogelijkheid heeft. Doordat [de jeugdige] weggelopen is en nu vermist is dat niet mogelijk gebleken. De kinderrechter zal daarom het verzoek in de zaak met zaaknummer C/15/355631 / JU RK 24-1177 gedeeltelijk toewijzen en de machtiging voor een gesloten accommodatie voor jeugdhulp verlenen voor de duur van een week, te weten voor de periode van 4 tot 11 september 2024. De behandeling van het verzoek zal voor het overige worden aangehouden tot [datum] , zodat [de jeugdige] opnieuw in de gelegenheid kan worden gesteld om gehoord te worden, nadat hij gevonden is en door een gedragswetenschapper is onderzocht. De GI zal worden verzocht om de kinderrechter en de advocaat van [de jeugdige] zo spoedig mogelijk te berichten over de ontwikkelingen in de zaak en een instemmingsverklaring van een gedragswetenschapper aan hen te doen toekomen.
5.5.
Nu het verzoek in de zaak C/15/355140 / JU RK 24-1088 is ingetrokken, hoeft daarop niet meer te worden beslist.

6.De beslissing

De kinderrechter:
ten aanzien van C/15/355631 / JU RK 24-1177
6.1.
verleent een machtiging om de jeugdige [de jeugdige] te doen opnemen en te doen verblijven in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp, met ingang van 4 september 2024 tot 11 september 2024;
6.2.
houdt iedere verdere beslissing aan en bepaalt de nadere mondelinge behandeling van het resterende verzoek op
[datum]in het gerechtsgebouw van deze rechtbank De Appelaar, Simon de Vrieshof 1 in Haarlem;
6.3.
bepaalt dat deze beschikking tevens als oproep dient voor voornoemde nadere behandeling op [datum] voor [de jeugdige] , zijn advocaat en de GI;
6.4.
verzoekt de GI om de kinderrechter en de advocaat van [de jeugdige] zo spoedig mogelijk te berichten over de ontwikkeling in de zaak en een instemmingsverklaring van een gedragswetenschapper aan hen beiden te doen toekomen;
ten aanzien van C/15/355140 / JU RK 24-1088
6.5.
verstaat dat het verzoek is ingetrokken.
Deze beslissing is gegeven en in het openbaar uitgesproken op 14 augustus 2024 door mr. F.G. Hijink, kinderrechter, in aanwezigheid van mr. A. Hausenblasová als griffier, en op schrift gesteld op 20 augustus 2024.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan – voor zover er definitief is beslist – worden ingesteld:
  • door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
  • door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te Amsterdam.