14.5.Zoals volgt uit eerdere rechtspraak acht de Centrale Raad van Beroep (CRvB) de invulling die het Uwv in de Beleidsregels aan de toepassing van de hardheidsclausule heeft gegeven niet onjuist of onredelijk.
15. De vraag die partijen verdeeld houdt is of in het geval van eiser sprake is van overige omstandigheden die een grondslag vormen voor toepassing van de hardheidsclausule. Daarbij stelt de voorzieningenrechter vast dat de medische situatie van eiser niet in geschil is tussen partijen. Ook is niet in geschil dat re-integreren naar arbeid in de situatie van eiser niet aan de orde is, zoals ook valt te lezen in de rapportage van de verzekeringsarts van 14 november 2018.
16. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft het Uwv in het geval van eiser ten onrechte geen toepassing gegeven aan de hardheidsclausule. Zoals uit de hiervoor vermelde wetsgeschiedenis volgt, betreffen de in de beleidsregels opgesomde zwaarwegende redenen een niet-limitatieve opsomming. Er kunnen dus ook andere redenen zijn die maken dat toepassing wordt gegeven aan de hardheidsclausule. In het bestreden besluit is het Uwv ingegaan op de al dan niet aanwezige medische noodzaak van de verhuizing van eiser naar Suriname. De hiervoor vermelde stukken die in de beroeps- en voorlopige voorzieningenprocedure zijn overgelegd zijn van recente datum en bevatten ook informatie over de huidige situatie nu eiser al vanaf februari 2023 in Suriname verblijft. Ter zitting is het Uwv expliciet gevraagd of deze informatie aanleiding zou geven het bestreden besluit te wijzigen. Door de gemachtigde van het Uwv is geantwoord dat dit niet het geval is, en dat een eventuele toekenning van de hardheidsclausule moet worden getoetst door artsen. Dit kan de voorzieningenrechter niet volgen. Eiser voert sociaal-maatschappelijke argumenten aan om de hardheidsclausule toe te passen en de aanvullende informatie is niet van medische aard. De verzekeringsarts bezwaar en beroep signaleert dat in zijn rapportage zelf ook en concludeert op grond daarvan dat het dus niet aan een verzekeringsarts (bezwaar en beroep) is om over de niet-medische argumenten een oordeel te geven. In de stukken namens de burgemeester van de gemeente Hoorn staan maatschappelijke omstandigheden genoemd. Dat de burgemeester geen medicus is, zoals ter zitting door de gemachtigde van het Uwv is benadrukt, kan niet ertoe leiden dat die informatie bij de besluitvorming niet behoeft te worden meegewogen. Ook het inschakelen van een medisch deskundige kan niet bijdragen aan een beoordeling van de zaak, nu de medische situatie niet in geschil is.
17. In het bestreden besluit is te summier ingegaan op de omstandigheden van dit individuele geval. Er heeft geen afweging plaatsgevonden van alle argumenten die door eiser zijn genoemd. Uit de overgelegde stukken komt genoegzaam naar voren dat eiser in zijn verleden betrokken is geweest bij een veelvoud aan (gewelds)delicten. Hij heeft ook gedurende meerdere periodes in detentie gezeten, waarbij hij de laatste keer de ISD-maatregel opgelegd heeft gekregen. Voordat hij uit detentie zou komen, is gekeken naar een manier waarop hij dit patroon zou kunnen doorbreken, en is de mogelijkheid van vertrek naar en begeleiding in Suriname op tafel gekomen. Daarbij kan volgens de voorzieningenrechter niet zonder meer worden gesproken van een eigen keuze van eiser om naar Suriname te vertrekken, zoals door het Uwv in het bestreden besluit is benoemd. Daarbij neemt de voorzieningenrechter ook in aanmerking dat het Uwv eiser begin 2023 toestemming heeft gegeven voor verblijf in het buitenland met behoud van uitkering, zonder toepassing van de hardheidsclausule omdat het ging om “verblijf in het buitenland”. Nu eiser in zijn verzoek heeft aangegeven in Suriname te willen wonen, acht het Uwv toepassing van de hardheidsclausule noodzakelijk voor behoud van de uitkering. Het Uwv heeft aan het gemaakte onderscheid tussen “verblijven” en “wonen” in de besluitvorming ten onrechte geen aandacht besteed. Bovendien is ongewis hoe lang eiser in Suriname zal blijven en valt vooralsnog niet uit te sluiten dat hij ooit terugkeert.
De voorzieningenrechter volgt het Uwv niet in het betoog zoals door gemachtigde van het Uwv ter zitting gevoerd, dat het na te streven doel voor eiser ook kan worden bereikt met begeleid wonen in Nederland. Uit de overgelegde stukken valt af te leiden dat eiser gebaat is bij de prikkelarme omgeving in Suriname. Daarbij is van belang dat eiser tot op heden in Suriname niet in aanraking is gekomen met politie en justitie, en dat zijn leefsituatie in Suriname is verbeterd. Daarbij neemt de voorzieningenrechter ook in aanmerking dat [gedragswettenschapper] eiser in Suriname regelmatig bezoekt om zijn begeleiding voort te zetten. In het licht van het verleden van eiser is gezocht naar een oplossing voor eiser die een verbetering van de situatie zou kunnen opleveren, waarbij het doel is de re-integratie van eiser in functioneren in de maatschappij. Dat kan niet los worden gezien van de omstandigheid, zoals uit de overgelegde documenten naar voren komt, dat eiser in Nederland een gevaar voor de openbare orde vormt. Zoals ook blijkt uit de bestuurlijke rapportage en de betrokkenheid van de burgemeester van de gemeente Hoorn. Vaststaat dat de gemeente Hoorn, tezamen met het Zorg- en Veiligheidshuis, na het beëindigen van de Wajong-uitkering per 1 februari 2024 eiser een oneigenlijke financiering verstrekken zodat hij in zijn levensonderhoud kan voorzien, wat als een uitzonderlijke situatie geldt.
18. Toepassing van de hardheidsclausule is naar zijn aard bedoeld voor uitzonderlijke gevallen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is in dit geval sprake van een uitzonderlijk geval. Alle omstandigheden van dit geval leiden naar het oordeel van de voorzieningenrechter tot toepassing van de hardheidsclausule.
Het gaat in deze uitzonderlijke situatie niet alleen om het belang van eiser om in een andere omgeving te wonen die zijn leefsituatie en functioneren in de maatschappij verbetert, maar ook om het maatschappelijke belang van handhaving van de openbare orde dat ermee is gediend als eiser in Suriname kan blijven. Daarbij komt ook nog dat de kosten van de export van de Wajong-uitkering in dit specifieke geval niet op wegen tegen de maatschappelijke kosten die (mogelijk) gemaakt worden als eiser weer in Nederland komt wonen en (mogelijkerwijs) in aanraking komt met bijvoorbeeld justitie en hulpinstanties. Kosten die evengoed uit algemene middelen gefinancierd worden. Tot slot acht de voorzieningenrechter van belang dat vaststaat dat als eiser (weer) in Nederland woont, zijn recht op Wajong-uitkering herleeft.
19. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter bestaat een noodzaak voor het wonen buiten Nederland op gronden die objectief en dwingend van aard zijn en zijn de aangevoerde redenen dusdanig zwaarwegend dat sprake is van aanmerkelijk nadeel als de Wajong-uitkering van eiser beëindigd blijft.
Conclusie en gevolgen
20. Op grond van het vorenstaande komt de rechtbank tot de conclusie dat verweerder ten onrechte geen toepassing heeft gegeven aan de hardheidsclausule. Het beroep dient daarom gegrond te worden verklaard en het bestreden besluit te worden vernietigd.