Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
geeft aan dat zij geschrokken is van een aantal recente gebeurtenissen rondom de registratie van het evenement "de Reuzen (KH 2018) in Leeuwarden.
een onaanvaardbaar risico heeft genomen door zich niet aan deze afspraken te houden. De artistieke leiding van Royal de Luxe had in het ergste geval het evenement kunnen staken, de organisatie is hier niet van terugdeinst. KH2018 en de gemeente Leeuwarden hebben door dit handelen van [verweerder] (namens de Omrop) noodscenario's gemaakt mocht het evenement gestaakt worden. [voornaam] geeft aan dat zij door [verweerder] op de hoogte had moeten worden gebracht in haar rol als eindverantwoordelijke (directeur bestuurder), dit is niet gebeurd.
om 10.16 gebeld om aan te geven dat de gemaakte afspraken zo niet nageleefd worden met het verzoek de Omrop te contacten. [U] heeft daarop met [verweerder] gebeld en mij om 10.22 uur een app-bericht gestuurd dat hij [verweerder] heeft gesproken."
3.Het standpunt van Omrop Fryslân
4.Het standpunt van [verweerder]
"The live broadcast is not more than 20 minutes in total". Over die toevoeging heeft [verweerder] heen gelezen op 16 augustus 2018, omdat hij druk was. Een dergelijke afspraak was echter ook niet gemaakt en volgt ook niet uit de overige inhoud van het document, waar immers wordt gesproken over een uitzending van 10.00 tot 12.30 uur. [verweerder] als hoofdredacteur zou ook nooit een live-uitzending van slechts 20 minuten hebben geaccepteerd. Van enige schadeclaim jegens Omrop Fryslân in geval RdL de voorstelling zou hebben gestaakt zou geen sprake hebben kunnen zijn, aangezien het een uitzending in de openbare ruimte betrof en het niet aan RdL was om te bepalen hoe Omrop Fryslân van het evenement verslag deed. [verweerder] heeft [Z 2] op 16 augustus 2018 geïnformeerd over zijn overleg met LF2018/Royal de Luxe van 15 augustus over de live-uitzending.
5.De beoordeling
Stcrt.2015/12685) zijn daarvoor nadere regels gesteld (Ontslagregeling). Voor zover in deze zaak van belang, bepaalt artikel 7:669 lid 3 aanhef en sub g BW dat onder een redelijke grond als bedoeld in lid 1 wordt verstaan een verstoorde arbeidsverhouding, zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De kantonrechter zal hierna beoordelen of de door Omrop Fryslân aan haar verzoek ten grondslag gelegde verstoorde arbeidsrelatie voldoende is om te komen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
"misschien wat beter op de hoogte had moeten houden van het proces", hetgeen voor de kantonrechter niet klinkt als een daadwerkelijke erkenning dat hij hier gewoonweg fout zat en anders had behoren te handelen. In zijn reactie is [verweerder] het met de vastlegging van [Z 1] op dit punt evenwel zelfs nog oneens en heeft hij volgens hem gezegd (zie hiervoor onder 2.22.)
"Ik heb tegen [voornaam] gezegd dat ik haar op het gebied van de reuzen alles had verteld, en dat daar ook niks mis was gegaan."Hiermee geeft [verweerder] naar het oordeel van de kantonrechter aan zich in het geheel niet te realiseren dat hij [Z 2] in dit soort situaties wel degelijk eerder en uit zichzelf had behoren te informeren over de gang van zaken met betrekking tot de live-uitzending van het optreden van De Reuzen. Ter zitting heeft [verweerder] daar nog steeds geen blijk van gegeven door desgevraagd aan te geven dat hij
"geen aanleiding zag om dat te doen". Een en ander getuigt naar het oordeel van de kantonrechter van een ernstig gebrek aan inzicht bij [verweerder] in wat er van hem gevergd mag en kan worden als je onderdeel uitmaakt van het MT.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). Een dergelijke situatie doet zich hier niet voor, nu de grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst naar het oordeel van de kantonrechter is gelegen in de onverenigbare karakters van de MT-leden van Omrop Fryslân in samenhang met het handelen van [verweerder] , waardoor er een onherstelbare vertrouwensbreuk met Omrop Fryslân is ontstaan.