Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
1.De procedure
- de dagvaarding van 6 juli 2022 met de producties 1 t/m 37;
- de akte wijziging van eis van Mobilis;
- de aanvullende producties 38 t/m 40 van Mobilis;
- de producties 1 t/m 11 van het Waterschap;
- de aanvullende producties 12 t/m 15 van het Waterschap;
- de aanvullende producties 39A tot en met 43 van Mobilis;
- de aanvullende productie 44 van Mobilis.
2.De feiten
investering + exploitatie). De opbouw van deze Inschrijfprijs is opgenomen in het LCC-format dat is bijgevoegd in bijlage IV - F2.
ongeldigen wordt ter zijde gelegd. (…)
Risico's van buiten(zie paragraaf 5.3. onder b) maakt nadrukkelijk onderdeel uit van de Opdracht. Inschrijver dient daarom beheersmaatregelen voor alle Risico's van buiten die zich naar verwachting kunnen voordoen aan te bieden. Het gaat daarbij om (preventieve) beheersmaatregelen die Inschrijver
efficiënt en zonder hoge kosten mee kan nemen in zijn werkproces. Indien de (preventieve) beheersmaatregelen kosten met zich meebrengen, moet Inschrijver deze kosten
meenemen in zijn inschrijfprijs.
"Risico's van buiten"ten aanzien van de te gunnen Opdracht (de Opdracht) te identificeren. Dit zijn Risico's op het optreden waarvan de Opdrachtnemer geen invloed heeft en die de projectdoelstellingen in gevaar kunnen brengen. Inschrijver dient deze geïdentificeerde Risico's naar zijn inzicht te prioriteren en bijbehorende beheersmaatregelen te noemen. Daarbij dient hij kort de effectiviteit van de maatregelen te onderbouwen met verifieerbare uitvoeringsinformatie. Het resultaat van de prioritering dient te worden verwerkt in het format zoals verstrekt in bijlage IV - E3.
Het gaat daarbij om de in de ogen van de Inschrijver belangrijkste Risico's van buiten. De opsomming hoeft derhalve niet uitputtend te zijn, echter van Inschrijver wordt wel verwacht dat hij voor zichzelf alle Risico's van buiten op een rij zet, hiervoor beheersmaatregelen formuleert en eventuele kosten voor de beheersmaatregelen meeneemt in zijn inschrijfresultaat.[LET OP: zie ook paragraaf 5.2. onder a: het gaat nadrukkelijk om preventieve beheersmaatregelen die Inschrijver
efficiënt en zonder hoge kosten mee kan nemen in zijn werkproces. Dit zijn dus Risico's die voor rekening van de Opdrachtgever komen. Technische risico's komen voor rekening van Opdrachtnemer. In de Concretiseringsfase zal uitgebreid aandacht worden geschonken aan het totale Risicodossier en alle mogelijke risico's - ook Risico's die Opdrachtgever in de Concretiseringsfase mogelijk aanvullend aandraagt - zullen hierin worden opgenomen, inclusief de door de beoogd Opdrachtnemer geformuleerde of nog te formuleren beheersmaatregelen (als gevolg van door Opdrachtgever extra aangedragen Risico's). Aanpassing van de Inschrijfprijs is niet aan de orde, aangezien de expert alle Risico's in principe kent en we van hem verwachten preventieve beheersmaatregelen te formuleren die geen (of weinig) kosten met zich meebrengen.
Bijlage 1)). Vanaf 8 maart zijn WNZV en Mobilis met elkaar in gesprek over het komen tot een passende beheersmaatregel en dit vast te leggen in een zogenaamd
Handelingskadervoor het project welke als Annex VII een onlosmakelijk onderdeel zal uit gaan maken van de, nog te sluiten, overeenkomst. (…)"
finaal voorstelvanuit Mobilis.
geheleOpdrachtsom (inclusief AK, W en R).
nietverdisconteerd in de aanvullende compensatie.
"aannemersvergoeding"verdisconteerd van 4% over de aanvullende compensatie.
Bijlage (1)toegevoegd. Mobilis heeft ter onderbouwing van de peildatum 01-01-2022 een en ander nader toegelicht (zie Ad 2);
"redelijkheid en billijkheid"wordt gehanteerd;
nietinstemmen met het voor rekening en risico dragen van de consequenties in tijd, geld en kwaliteit van de ontstane bouwtijdverlenging of versnellingskosten. Mobilis heeft uiteraard een inspanningsverplichting om bij de uitvoering van de overeenkomst het risico op leveringsproblemen zo veel mogelijk te beperken. Bouwtijdverlenging, inclusief vergoeding van de bijbehorende kostenconsequenties, wordt afgehandeld conform de UAV-gc.
"gezien de huidige extreme prijswijzigingen (o.a. hout en staal)", op grond waarvan prijswijzigingen niet meer eerst na
"een compensatieregeling heeft voorgesteld die zowel recht doet aan de belangen van het Waterschap, als aan die van Mobilis".
"(…)geresulteerd in eenfinaal voorstelvanuit Mobilis".
"een beetje water bij de wijn te (willen) doen". De voorstellen van partijen over en weer, liggen echter dermate ver uit elkaar dat verder onderhandelen geen zin heeft en alleen nog maar tot verdere vertraging leidt.
3.Het geschil
4.Het standpunt van Mobilis
andere juridische belemmeringenop grond waarvan zij geen definitieve overeenkomst met Mobilis kan sluiten. Onduidelijk is wat het Waterschap daarmee bedoelt. Aldus is de beslissing tot ongeldigverklaring in strijd met het transparantiebeginsel onvolledig gemotiveerd en kan zij ook uit dien hoofde niet in stand blijven. Overigens bevatten de aanbestedingsstukken ook niet een dergelijk (knock-out) criterium.
5.Het standpunt van het Waterschap
6.De beoordeling van het geschil
tijdens de uitvoering van de opdrachteen risico van buiten voordoet die niemand heeft voorzien, de kosten van te treffen beheersmaatregelen voor rekening van de opdrachtgever, het Waterschap, komen.
"het document, incl. haar bijlagen, waarin de afspraken tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer schriftelijk zijn vastgelegd en door partijen rechtsgeldig zijn ondertekend."Een dergelijk document ligt hier niet op tafel. Partijen hebben geen handtekeningen gezet onder een schriftelijk stuk waarin de door hen gemaakte afspraken over de uitvoering van de opdracht zijn vervat. Ook anderszins is niet gebleken dat partijen volledige overeenstemming hebben bereikt over de uitvoering van de opdracht. Dat partijen aanvankelijk, na de inschrijving en vóór het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zich gebonden achtten aan de risicoregeling in het Beschrijvend Document, maakt dat niet anders. Mobilis heeft ná het uitbreken van voornoemde oorlog immers uitdrukkelijk te kennen gegeven dat zij vanwege financiële redenen niet meer met die risicoregeling uit de voeten kon en afspraken met het Waterschap wilde maken over een alternatieve risicoregeling. Daarmee ontbrak naar het oordeel van de voorzieningenrechter (alsnog) overeenstemming tussen partijen over dit punt. Dat heeft Mobilis ook onderkend, bijvoorbeeld in haar brief van 15 april 2022 en het daaropvolgende memo van 19 april 2022. In deze stukken meldt zij immers uitdrukkelijk dat er nog een overeenkomst moet worden gesloten. In de e-mail van Mobilis van 21 april 2022 geeft zij aan dat de alternatieve risicoregeling onderdeel moet zijn van de nog te sluiten overeenkomst.
niettot uitgangspunt strekt dat volgens het Beschrijvend Document de financiële gevolgen van de oorlog in Oekraïne als onvoorziene omstandigheid voor de rekening van het Waterschap als opdrachtgever zouden moeten komen en dat de regeling van § 44 lid 1 sub c UAV-GC 2005 over onvoorziene omstandigheden die optreden na het aangaan van de overeenkomst in de voorliggende situatie evenmin van toepassing is.