Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis van 26 september 2023 waarin een mondelinge behandeling is bepaald;
- de aanvullende productie met daarbij een toelichting van [eiser] van 1 december 2023.
2.De feiten
Artikel 19. Mogen wij deze voorwaarden en onze leveringstarieven veranderen?
(…) Kies je vooreen variabele prijs? Dan wijzigen wij de tarieven die je aan ons betaalt twee keer per jaar. Afhankelijk van de marktprijzen van stroom en gas op dat moment. Deze prijzen kunnen dus stijgen. Maar wanneer de prijzen dalen, profiteer je daar van. (…)”.
De inkoopprijzen van stroom en gas zijn sinds eind vorig jaar ongekend hoog. Mede door de ontwikkelingen in Oekraïne zijn ze de afgelopen tijd helaas nog verder gestegen. Daardoor gaat ook uw energietarief per 1 april 2022 omhoog. Ondanks deze prijsstijging blijft ons advies om op een variabel contract te blijven. Onze variabele tarieven zijn namelijk nog steeds lager dan de vaste tarieven die nu worden aangeboden. Mocht u er toch voor willen kiezen om uw contract op te zeggen, dan kan dat kosteloos binnen 30 dagen.(…)”.
(…) U heeft een variabel leveringstarief. Dit tarief kan meerdere keren per jaar wijzigen. Per 1 juli stijgt het. De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn namelijk nog steeds ongekend hoog. Daardoor gaat uw tarief ook omhoog. De overheid verlaagt per 1 juli de btw op energie van 21% naar 9%. Dit is een compensatie voor de stijgende energiekosten.
(…)
3.De vordering en het verweer
4.De beoordeling
“dat het prijswijzigingsbeding niet de grondslag kan vormen van de tariefsverhoging omdat het oneerlijk is”. Uit de stukken en hetgeen ter zitting is besproken, volgt dat ook Vattenfall het zo heeft begrepen. Overigens is de kantonrechter ook ambtshalve gehouden algemene voorwaarden te toetsen die verband houden met de vordering.
”andere, uitzonderlijke omstandigheden”. Deze reden is te algemeen geformuleerd en biedt de consument geen enkel aanknopingspunt voor wat die uitzonderlijke omstandigheden zouden kunnen zijn. In zoverre is de bepaling dan ook niet transparant. Als het gaat om de wijze van aanpassing van de prijs geeft het beding geen informatie, anders dan dat de prijs kan wijzigen. Vattenfall heeft in dit kader naar voren gebracht dat vanwege de complexiteit het niet mogelijk is om een algemene prijsbepalingsformule op te nemen, mede gelet ook op de daarbij te betrachten terughoudendheid vanwege mededingingsrechtelijke wet- en regelgeving en bedrijfsgevoelige informatie. [eiser] heeft vervolgens volstaan met de opmerking dat Vattenfall daartoe wel gehouden is. Naar het oordeel van de kantonrechter kan in de gegeven omstandigheden niet van Vattenfall worden verlangd dat zij de wijze van aanpassing van de prijs opneemt in de algemene voorwaarden, nu is gebleken dat het niet mogelijk is om dit te vertalen naar duidelijke en begrijpelijke criteria. Daarbij neemt de kantonrechter in aanmerking dat de omvang van de vereiste consumentenvoorlichting kan variëren naargelang van de specifieke omstandigheden van het concrete geval en van de betrokken goederen of diensten. [4]