2..De vaststaande feiten
Uitgegaan wordt van de volgende feiten:
1. [verzoeker] is sinds 10 januari 2015 in dienst bij Arriva Multimodaal B.V. (hierna: Arriva) in de functie van Steward op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor 36 uur in de week. Als gevolg van de overname van Arriva door Qbuzz is [verzoeker] op grond van de Wet personenvervoer 2000 met ingang van 9 december 2018 in dienst getreden bij Qbuzz. [verzoeker] vervult de functie van Steward op het treintraject ‘Dordrecht - Gorinchem’.
2. De werkzaamheden van een Steward bestaan uit het controleren van vervoersbewijzen van passagiers, het uitschrijven van boetes, het toezichthouden op de veiligheid in de trein en op het station, het in- en uitchecken van de passagiers en het controleren van het aantal fietsen in de trein. De Steward is ook het eerste aanspreekpunt voor reizigers met betrekking tot (reizigers)informatie en/of ondervonden knelpunten. Daarnaast verleent de Steward reisassistentie aan rolstoelgebruikers. De Steward krijgt daarvoor een oproep van het Operation Control Centre van Qbuzz (hierna: OCC) en begeleidt de rolstoelgebruiker gedurende de gehele rit. Als de Steward tijdens een dienst niet is ingedeeld op een treinrit dan verricht deze zijn werkzaamheden op het station. Een Steward in dienst van Qbuzz is buitengewoon opsporingsambtenaar (‘boa’). Om deze bevoegdheid te verkrijgen dient de boa-opleiding met goed gevolg te worden afgerond.
3. Op basis van het jaarrooster wordt voor elke Steward een (persoonlijke) dienstenkaart opgesteld. Daarop staat op welke ritten de Steward binnen een dienst aanwezig moet zijn . Aan de hand van deze dienstenkaart kunnen collega’s en andere afdelingen binnen Qbuzz snel zien waar een Steward zich op een bepaald moment precies bevindt. De fysieke (persoonlijke) dienstenkaart wordt aan het begin van de werkdag gepakt uit het ‘dienstenkaartenbakje’ op het kantoor van Qbuzz te Dordrecht. Afwijken van de dienstenkaart is zonder voorafgaande toestemming van het OCC of de Meewerkend voorman niet toegestaan. Een Steward heeft tijdens zijn werk altijd een Processor Value Unit (hierna: PVU) bij zich. Daarmee controleert hij vervoersbewijzen en verantwoordt hij zijn werkzaamheden in de vorm van ritregistraties.
4. Op 4 maart 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen [verzoeker] en de heer [naam 1] , Meewerkend voorman Service & Veiligheid, (hierna: [naam 1] ) en de heer [naam 2] , Interim Manager S&V. Per e-mailbericht van 12 maart 2019 heeft [naam 1] de inhoud van het gesprek aan [verzoeker] weergegeven.
5. Per e-mailbericht van 23 april 2019 heeft [naam 1] , [verzoeker] het volgende bericht:
Zo nu en dan kijk ik in de backoffice en kijk of het inmiddels goed gaat met de registratie in de PVU. Bij jou kom ik, redelijk veel, onregelmatigheden tegen, hetgeen zorgt voor foutieve informatie die ik uit het systeem moet halen. […]Op 13-4-2019 heb ben je volgens het systeem op 8.42 ingestapt in Gorinchem, 15.08 uitgestapt in Dordrecht en 300 reizigers gecontroleerd, -0- zwartrijdersOp 14 april gaat het ook niet goed met invoeren.op 19 april tref ik ook een aantal foutieve registratiesIk wil graag de e-mail van 15 maart onder aandacht brengen.Het op juiste wijze invoeren en registreren is van groot belang en verwacht dat je hierin je verantwoordelijkheid pakt!
6. Uit het meldingsformulier d.d. 7 juni 2019 volgt dat de heer [naam 3] het volgende heeft gemeld:
De OCC had D31 [ [verzoeker] ] nodig op station DDR. Volgens zijn dienstkaart zou de steward hier op dat moment zijn (12:50). Via portofoon contact gezocht maar geen respons. Telefonisch contact gekregen met STW, hij gaf aan op het toilet te zitten. D31 heeft de OCC kunnen helpen door reizigers te informeren op het perron zoals gevraagd. Hierna wilde de OCC nogmaals contact hebben met D31. Dit is zowel via de portofoon als via de telefoon (meermaals, ca 4 oproepen) niet gelukt. Dit heeft er toe geleid dat de OCC contact zocht met de men van de trein waar de D31 op zou moeten zitten volgens dienstkaart. De men geeft aan dat hij de steward niet gezien heeft op de ritten. (rit: 7141, 7136, 7136 en 7145.) OCC heeft hierna contact gezocht met de Meewerkend Voorman om te vragen of hij een beroep heeft gedaan op D31. Dit was niet het geval. De meewerkend voorman zou contact zoeken met D31. D31 heeft zelf contact gezocht met het OCC met de mededeling dat hij de oproepen niet heeft gehoord, en dat hij de portofoon ook niet heeft gehoord. D31 geeft aan dat hij van de trein is afgestapt (vanaf rit 7141) omdat hij naar het toilet moet, hier heeft hij volgens de woorden van hemzelf een uur gezeten. D31 geeft aan dat hij vergeten is om dit door te geven aan de OCC.
7. Per e-mailbericht van 30 mei 2019 heeft [naam 1] de Stewards van Qbuzz het volgende bericht:
Graag wil ik voor degene die het betreft benadrukken dat de dienstkaartjes niet vrijblijvend zijn.
Heb je een dienst dan houd je je aan je dienstkaartje.
Er zijn natuurlijk altijd situaties te bedenken waardoor je je niet aan je dienstkaartje kunt houden.
Het is ook in de basis niet erg als je afwijkt van je dienst, mits een legitieme reden, maar geef het door!
Moet je om wat voor reden dan ook afwijken van je dienst, geef dit dan door aan het OCC en de reden
hiervan.
Heb je een reisbegeleiding en je wijkt hierdoor af van je dienst krijg ik een mail van het OCC.
Hopelijk overbodig maar je trein missen is not done, tenzij dit in opdracht van het CCC is en dan zie ik hier ook een melding van. ….
8. Bij e-mailbericht van 15 oktober 2019 heeft [naam 1] , [verzoeker] het volgende bericht:
Zojuist omstreeks 10:45 uur was ik op het centraal station te Dordrecht.
Het viel mij op dat ik jou in de store zag staan.
Om je niet publiekelijk naar de reden te vragen doe ik het maar even zo.Conform je dienstkaartje had je om 10.11 uur op rit 7235 moeten zitten vanaf Dordrecht naar Geldermalsen.
Kun je mij vertellen wat de reden is om af te wijken van je dienstkaartje?
9. Bij e-mailbericht van 6 januari 2020 heeft [naam 1] , [verzoeker] het volgende bericht:
Vandaag hebben wij elkaar telefonisch gesproken.
Dit in verband met het afwijken van je dienstkaartje.
Je had vandaag dienst 10004 en omstreeks 1200 uur stond je nabij spoor15 bij het NS loket, dit terwijl je conform dienstkaartje nabij Geldermalsen moest zijn .
Je hebt aangegeven dat je in de war was en dat je op de verkeerde dienst hebt gekeken.
Jij gaf te kennen dat je al wist hoe het was gegaan.. namelijk dat een machinist aan mij de melding had gedaan!Een machinist met wie jij twee weken geleden een aanvaring hebt gehad.
Het maakt mij niet uit wie de melding doet ik heb het al heel vaak gezegd, je dienstkaartje is heilig en daar wijk je alleen van af in opdracht van het OCC!
Vorige week heb ik precies een zelfde klacht gehad, ook van een machinist.
Het komt, kennelijk, regelmatig voor dat jij niet op de dienst zit waar je behoort te zitten!
Helaas hebben wij in het verleden al meerdere gesprekken gehad over bovenstaande.
Ik vind het erg vervelend dat dit elke keer weer ter sprake komt.
10. In het werkrooster is [verzoeker] op 10 januari 2020 ingedeeld voor de dienst van 4:56 uur tot 12:56 uur. Bij aanvang van de dienst heeft [verzoeker] gemeld dat hij omstreeks 7:00 uur een reisassistentie diende te verlenen. Vervolgens heeft hij om 7:38 uur intern gemeld dat hij de reisassistentie had verleend en dat hij de rest van zijn dienst verder heeft opgepakt.
10. Op 13 januari 2020 heeft [verzoeker] zich om 9:27 uur ziekgemeld bij het OCC.
10. Bij brief van 14 januari 2020 heeft Qbuzz [verzoeker] uitgenodigd voor een gesprek op 16 januari 2020 om het incident van 10 januari 2020 te bespreken. [verzoeker] heeft daarop telefonisch aan Qbuzz bericht dat hij op die datum niet aanwezig zal zijn, in de eerste plaats vanwege zijn burn-outklachten, volgens [verzoeker] thans gediagnostiseerd als depressie, en tevens omdat hij tijdens het gesprek bijgestaan wil worden door de heer [naam 13], Vakbondsbestuurder VVMC, die dan verhinderd was.
13. Per brief van 15 januari 2020 heeft Qbuzz [verzoeker] bericht voornemens te zijn de arbeidsovereenkomst te ontbinden en heeft zij de redenen daarvoor uiteengezet. Voorts heeft zij [verzoeker] met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld en ontheven van zijn werkzaamheden met behoud van loon. Daarnaast heeft zij hem bericht vast te zullen houden aan het geplande gesprek op 16 januari 2020 doch [verzoeker] in de gelegenheid gesteld schriftelijk te reageren.
13. Per brief van 16 januari 2020 heeft [verzoeker] Qbuzz het volgende bericht:
Reactie op feitelijke gedragingen
Op vrijdag 10 januari 2020 j.l was ik ingeroosterd als Steward op dienst 10003 van 04.56 tot 12.26 en heb ik mij om 04.53 * telefonisch in dienst gemeld bij het OCC ( [naam 4] ) in bijzijn van machi nist [naam 5] . Bij het in dienst melden is in overleg afgesproken dat ik reisassistentie ging verlenen aan een vaste reiziger. Hierbij moest ik doorreizen naar Geldermalsen in plaats van Gorinchem zodat ik bij binnenkomst Dordrecht 07.07 uur de reisassistentie kon verlenen. OCC verzocht mij contact op te nemen om te melden dat onze reiziger geholpen was. Dit heb om 07.38 * gedaan bij OCC ( [naam 6] ). Vanaf dat punt ben ik in overleg met OCC te Gorinchem overgestapt op de andere trein terug naar Dordrec ht en heb vanaf daar mijn dienst verder opgepakt. Bij terugkomst heb ik mijn pauze genoten van 08.49 tot 09.26 op het station. Om 09.26 ben ik volgens dienstkaart vertrokken naar Gorinchem en heb daar nog een andere vaste reiziger gesproken welke dit kan
b evestigen. Daar de heer [naam 7] nog niet in de gelegenheid is geweest om zich persoonlijk aan het al het personeel voor te stellen was deze voor mij niet herkenbaar bij terugkomst om 10.26. Het is bekent dat OCC niet te alle tijden in de gelegenheid om alle meldingen vanuit eerste personeel te verwerken in het logbook.
Het uitlezen van mijn PVU zegt niets over uitgevoerde activiteiten (lopen van servicerondes, beantwoorden vragen van reizigers maar het moeten opladen van de bekend zijnde slechte batterij van de apparatuur, een brief over batterij besparende tips hangt hiervoor op kantoor, kan registratie tijdelijk onmogelijk maken) en mogen ook niet gebruik worden hiervoor. Autoriteit persoonsgegevens geeft aan dat werkgever onder bepaalde voorwaar den middelen kunnen gebruiken welke de privacy van de medewerker kunnen schenden mits deze ook het doel dient waarvoor het wordt gebruikt.
15. Qbuzz heeft [verzoeker] bij brief van 17 januari 2020 het volgende bericht:
Op grond van het bovenstaande concludeert Qbuzz dat u zich vanaf circa 10.25 uur heeft onttrokken aan de aan u opgedragen werkzaamheden, zonder dat u hiervoor toestemming had of zonder dat hiervoor een gegronde reden aanwezig was. Bovendien heeft u hiervoor richting uw collega’s een valse reden gebruikt.Eerdere waarschuwingen
In uw brief erkent u dat u in 2019 meermaals heeft gesproken met de heren [naam 2] en [naam 1] over uw functioneren. U bent in die gesprekken meermaals aangesproken op het niet nakomen van werkafspraken en ervoor gewaarschuwd dat u dit in de toekomst moest voorkomen. Dit heeft u niet betwist. Dit maakt uw gedragingen voor Qbuzz temeer onaanvaardbaar.
Ontslag op staande voetDe aan u verweten gedragingen – die kunnen worden samengevat als werkweigering en het (bij volharding) liegen daarover en jegens uw collega’s - kwalificeren - onderlinge samenhang bezien maar ook afzonderlijk – als dringende reden voor ontslag op staande voet, ex artikel 7:677 en 7:678 BW. Op grond van deze reden heeft Qbuzz besloten uw arbeidsovereenkomst hierbij met onmiddellijke ingang op te zeggen (ontslag op staande voet).
16. Per niet-ondertekende brief van 28 mei 2020 heeft mevrouw [naam 8] , Basispsycholoog, mede namens [naam 9] , GZ-psycholoog, aan de heer [naam 12] , huisarts van [verzoeker] , het volgende bericht:
Op 26 februari jl. hebben wij gezien voor een intake uw patiënt [verzoeker] [...]
Wij starten met een behandeling in zorgprestatie intensief.
Onderstaande DSM diagnose is onze huidige werkdiagnose. Het kan goed zijn dat deze in de loop van de behandeling wordt gewijzigd. Hierover zullen wij u dan informeren.
DSM-classificatie van 04-mrt-2020
Diagnoses (2)
300.15A Andere gespecificeerde dissociatieve stoornis (H)
296.23 Depressieve stoornis: eenmalige episode - ernstig
Wij houden u op de hoogte van de voortgang in de behandeling.