2..De vaststaande feiten
Uitgegaan wordt van de volgende feiten:
1. [eiser], geboren op [geboortedatum eiser], is bij Salem in dienst getreden als verzorgende IG en was laatstelijk werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in de functie van Praktijkopleider voor 13,5 uur per week tegen een loon van € 1.087,54 bruto per maand, te vermeerderen met 8% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering. Op de arbeidsovereenkomst is de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg van toepassing.
2. Op maandag 30 november 2020 is [eiser] positief getest op corona. [eiser] heeft zich die dag ziekgemeld.
3. Op 7 januari 2021 heeft [eiser] haar leidinggevende, [naam 3] (hierna: [naam 3]) gebeld en hem medegedeeld dat zij haar arbeidsovereenkomst zo spoedig mogelijk wilde beëindigen. Over een einddatum van de arbeidsovereenkomst is niet gesproken. [naam 3] heeft aangegeven haar te zullen helpen om alles zo snel als mogelijk in werking te zetten.
4. [eiser] heeft diezelfde dag, bij e-mail van 7 januari 2021, haar collega’s het volgende bericht:
“Hallo collega’s,
Zojuist heb ik [naam 3] telefonisch gesproken.Ik zal ook hier maar gelijk met de deur in huis vallen. Ik heb weloverwogen, samen met [naam 4] besloten mijn ontslag in te dienen binnen Salem.Wellicht komt het nogal onverwacht of misschien ook niet helemaal
Gezien de huidige omstandigheden: herstel van covid, werk in/voor Salem de afgelopen tijd en wat ik nu weer zou moeten starten, thuisonderwijs, het opgroeien van onze shop thuis is voor mezelf nogal veel.In de vakantie had ik rust en heb de dingen naast elkaar gezet en overwogen.
Voor mezelf is het nu beter de keuze te maken, omdat ik het gevoel heb dat ik anders echt de mist in ga. Ik blokkeer. […]”
5. Bij e-mailbericht van 8 januari 2021 heeft [eiser] aan [naam 3] geschreven:
“Goedemorgen [naam 3],
Bij deze dien ik schriftelijk mijn ontslag in binnen Salem.
Gister hebben we dit telefonisch besproken.
Ik hoor graag wat de opzegtermijn is […]”
6. Op 11 januari 2021 stuurde [naam 3] aan [eiser] een e-mail met betrekking tot de overdracht van werkzaamheden. Hij schreef:
“[…] Omdat je ook duidelijk hebt aangegeven bij voorkeur per direct te willen stoppen hebben de collega’s nagedacht over het overnemen van je taken per heden. […]”
7. [eiser] reageerde op deze e-mail op 12 januari 2021:
“[…] Dat is prima. Voorstel dat ik vrijdagmiddag naar salem kom. Dan kan ik de mapjes, laptop, uniform, sleutels enz brengen. Ik zal overdracht op papier zetten voor collega’s. […]”
8. Op vrijdag 15 januari 2021 heeft [eiser] haar spullen bij Salem ingeleverd.
9. [eiser] schreef diezelfde dag per e-mail van 15 januari 2021 aan een aantal andere collega’s als volgt:
“
Beste Collega’s van Ichtus,
[...] Na alles wat achter ligt, heden en toekomst heb ik weloverwogen besloten mijn ontslag in te dienen bij Salem.
Dit is na ongeveer 12 jaar best een stap. Ik houdt me momenteel bezig met herstel van covid, zorg voor ons gezin, thuisonderwijs voor de jongens. Daarnaast hebben we thuis de shop wat toeneemt qua drukte, en daar ga ik me meer op richten. […]”
10. In een telefoongesprek op 18 januari 2021 tussen [naam 3] en [eiser] is besproken dat vrijdag 15 januari 2021 met terugwerkende kracht zou worden aangemerkt als einddatum van de arbeidsovereenkomst.
11. Op 22 januari 2021 heeft Salem de eindafrekening opgesteld per 14 januari 2021.
12. Bij mail van 26 januari 2021 heeft [eiser] Salem het volgende bericht:
“[…] Graag reageer ik even op jouw telefoontje van 7 januari en mijn mailtje van 8 januari 2021 ten aanzien van mijn opzegging bij Salem.Ik heb jou gevraagd wat mijn opzegtermijn is en hierop geen antwoord gehad. Jij maakt er nu van dat ik eenzijdig per (direct) 15 januari uit dienst ga bij Salem, dit klopt niet en deze afspraken hebben wij samen niet gemaakt, dit is wat jij er van maakt en daar ben ik niet blij mee.
Ik wil ontslag nemen met wederzijds goedvinden nadat ik van de Corona hersteld ben die ik door jullie beleid heb gekregen [...]. Als ik 1 februari hersteld (wat ik helaas niet verwacht) ben kan ik dan uit dienst, als het 1 maart is dan zal de datum worden. Het kon echt niet zo zijn dat jij daar over gaat en dat is wat je nu doet.
Het spijt me dat de dingen zo lopen en daarom wil ik met je afspreken dat wij vanaf nu onze afspraken per mail bevestigen en graag lees ik daarom jouw akkoord per mail. Ik hoop dat we er samen zo uitkomen en ontvang ook graag de komende dagen het financiële voorstel voor de transitievergoeding voor de 12 jaar dat ik bij Salem heb gewerkt […]”
13. Op 16 februari 2021 heeft [eiser] een Ziektewetuitkering aangevraagd bij het UWV. Het UWV heeft haar op deze datum bericht dat haar brief is doorgestuurd aan Salem die eigenrisicodrager is.
13. Op 7 april 2021 heeft [naam 3] [eiser] namens Salem het volgende bericht:
“[…] Doordat je zelf ontslag hebt genomen heb je geen aanspraak op een WW- en/of ziektewetuitkering. Evenmin heb je recht op een transitievergoeding zoals ik je bij e-mail d. d. 1 februari 2021 heb bericht.Kortom: 15 januari 2021 wordt beschouwd als je laatste werkdag. Er zal daarna geen salarisbetaling en/of uitkering meer volgen. […]”
15. Bij brief van 12 april 2021 aan Salem heeft de toenmalige gemachtigde van [eiser] bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van haar Ziektewetuitkering.
15. Bij brief van 4 mei 2021 heeft het UWV [eiser] het volgende bericht:
“[…] Wij hebben vastgesteld dat u tijdens uw ziekte ontslag heeft genomen. Als u geen ontslag had genomen had u nu nog loon ontvangen van uw werkgever.U doet dus onnodig een beroep op een Ziektewet-uitkering. […]”