Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- het verzoekschrift van werkgever, met in totaal 28 bijlagen;
- het verweerschrift van werkneemster, met in totaal 3 bijlagen.
2.Het geschil
mitszij wordt gecompenseerd (lees: billijke vergoeding) voor de psychische schade die zij heeft geleden binnen [werkgever]. Aan dit standpunt legt cliënte het volgende ten grondslag.
3.De beoordeling
ernstigverwijtbaar handelen of nalaten van werkneemster.
ernstigverwijtbaar gehandeld heeft, kan niet worden getrokken. Voor het oordeel dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen geldt een hoge lat. Werkneemster had weliswaar een welwillender houding aan moeten nemen ten aanzien van het door werkgever gewenste verbetertraject in de vestiging Centrum, maar wat de onderlinge verhoudingen ook verslechterd heeft, is dat werkgever werkneemster op enig moment geschorst heeft en gestopt is het met betalen van haar loon, omdat sprake zou zijn van werkweigering. Daarvan was echter geen sprake. Werkneemster weigerde niet om te werken, zij weigerde mee te werken aan een verbetertraject op de voorwaarden die werkgever daaraan stelde. Daardoor is de situatie behoorlijk geëscaleerd. De schorsing zonder loon loopt vanaf juni 2024 door tot nu, terwijl de cao voorschrijft dat een schorsing (overigens niet zonder, maar mét behoud van loon) maar gedurende een maand mogelijk is, vooruitlopend op een verzoek om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werkgever heeft vervolgens ruim zeven maanden gewacht met het indienen van het ontbindingsverzoek. Wat dit betekent voor het loon waar werkneemster mogelijk nog recht op heeft, hoeft overigens niet beoordeeld te worden in deze zaak. Werkneemster vraagt immers niet om betaling van loon.
ernstigverwijtbaar handelen van werkneemster dus geen sprake is, wordt de arbeidsovereenkomst niet per direct ontbonden, maar per 1 juni 2025. Werkneemster heeft daarnaast recht op een transitievergoeding en wel van € 3.381,96 bruto.
ernstigewanprestatie van werkneemster geen sprake is geweest.