3.1.Als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende gemotiveerd weersproken, alsmede op grond van de onbetwiste inhoud van de producties, staat tussen partijen het volgende vast:
a. Exploitatiemaatschappij Broeksewaard BV (hierna: Broeksewaard) was eigenaar van de landtong gelegen aan de Veense Put. In het verleden is de landtong verkaveld en zijn de kavels verkocht aan particulieren. Bij verkoop van de kavels is gekozen voor het oprichten van de vereniging.
b. In 1983 heeft Broeksewaard aan de vereniging een strook grond in gebruik gegeven die wordt begrensd door enerzijds de landtong en anderzijds de openbare weg Maasdijk. Deze strook grond stond kadastraal bekend als gemeente [naam gemeente] , sectie E, nummer 2153 (thans E3102 en E3103) en vormt tegenwoordig de toegangsweg tot het terrein en de percelen van onder meer [naam eiser] . Aan de zijde waar de toegangsweg grenst aan de Maasdijk heeft de vereniging slagbomen geplaatst met een pasjessysteem.
c. Op of omstreeks 1990 heeft [naam eiser] twee percelen gekocht van Broeksewaard, kadastraal bekend als gemeente [naam gemeente] , sectie E, nummers 1960 en 1961, kavel-nummer 518 (thans E4027). Op grond van de leveringsakte diende [naam eiser] bij aankoop van de percelen verplicht lid te worden van de vereniging. Per 1 mei 2014 heeft [naam eiser] het lidmaatschap opgezegd. In de leveringsakte is eveneens het volgende bepaald:
“Artikel 8
(…)
Vestiging erfdienstbaarheid en persoonlijk recht
Worden gevestigd:
A. Ten behoeve van het verkochte en ten laste van het aan verkoper in eigendom toebehorende kadastrale perceel Gemeente [naam gemeente] , Sectie E, nummer 2151, de erfdienstbaarheid van overpad om te komen van- en te gaan naar het heersende erf van- en naar het pad gelegen op het aan verkoper in eigendom toebehorend kadastrale perceel Gemeente [naam gemeente] , Sectie E, nummer 2153, welk pad toegang geeft tot de openbare weg genaamd “de Maasdijk”.”.
d. De vereniging beschikt over een posthuisje met brievenbussen voor leden van de vereniging. Dit posthuisje is gesitueerd aan de rechterzijde voorbij de slagbomen die toegang geven tot het terrein.
e. Bij e-mailbericht van 15 juni 2014 heeft [naam eiser] aan de vereniging bericht dat hij zijn postbus ‘ [postbus eiser] te ( [postcode postbus eiser] ) [plaats postbus eiser] ’ heeft opgezegd en de vereniging verzocht om alleen nog per e-mail met hem te corresponderen.
f. In verband met de postbezorging heeft [naam eiser] meerdere malen een brievenbus geplaatst op het terrein, welke brievenbussen zijn vernield dan wel moesten worden verwijderd van de vereniging.
g. In samenspraak met een ander oud-lid van de vereniging heeft [naam eiser] een rode brievenbus gevestigd aan het hek op het perceel van het oud-lid. Deze brievenbus is gesitueerd tegenover de slagbomen en wordt gebruikt door meerdere oud-leden. De afstand tussen de slagbomen en de rode brievenbus bedraagt circa 10 meter.
h. Bij e-mailbericht van 19 juli 2015 heeft de vereniging aan PostNL bericht dat het bestuur van de vereniging geen postbezorging meer wenst op haar terrein, omdat het een privéterrein betreft en dat door het toelaten van postbezorgers een situatie ontstaat dat meerdere commerciële partijen toegelaten wensen te worden waardoor de veiligheid van haar leden niet kan worden gegarandeerd, met het verzoek aan PostNL om uitsluitend de post in de brievenbussen in het posthuisje te bezorgen.
i. Bij brief van 19 augustus 2015 heeft PostNL aan [naam eiser] bericht dat aan haar met ingang van 1 oktober 2015 door de vereniging geen toestemming meer wordt verleend om op het terrein achter de slagbomen te komen, zodat PostNL niet meer in staat is om de post van [naam eiser] te bezorgen in de rode brievenbus.