Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.Het procesverloop
2.De feiten
(…) Wij hebben aangegeven dat onze keuze tot benoeming als leidinggevende niet op u gevallen is vanwege uw opvliegende karakter en gemakkelijke uiting van boosheid (…). Wij hebben aangegeven dat u zeker een harde loper kunt zijn als het druk is, maar dat gastvriendelijkheid zeker zo belangrijk is. Op dat onderdeel dient nu juist verbetering plaats te vinden. (…) In het verleden hebben hierover ook reeds diverse malen gesprekken plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van klachten van gasten over uw gastvriendelijkheid en eigen waarneming door ons. Tevens is in de afgelopen periode gebleken dat de omgang met collega’s om dezelfde reden soms moeilijk ligt. Wij hebben aangegeven dat het wat ons betreft niet langer zo verder kan en dat verbetering op dient te treden. Door ons is voorgesteld dat zal worden gezocht naar een cursus of andere hulp om beter om te leren gaan met bovengenoemde boosheid in combinatie met gastvrijheid. (…)”.
Probeer voor de komende periode:
(…) de beoordeling had ik beter verwacht (…)”. Dit verslag is mede door [verweerder] (voor gezien) getekend.
InzetAlhoewel je op tijd aanwezig bent, begin je dan niet met werken, maar met koffiedrinken. Dit roept irritaties op bij collega’s (…). Tijdens de gehele dienst ben je te veel tijd bezig met allerlei andere dingen dan werk, zoals de krant/een tijdschrift lezen, privé telefoongesprekken voeren en heel veel kletsen. Het is voor gasten en collega’s erg storend dat je je niet op je werk focust en we krijgen hier dan ook veel klachten over van zowel gasten als collega’s. (…)Zelfstandigheid(…) Het komt op ons over dat je het moeilijk vindt om zelfstandig te werken en de juiste prioriteiten te stellen. Bij problemen handel je vaak niet rustig en doordacht maar laat je de gasten en je collega’s in de steek om vervolgens veel te veel tijd te besteden aan bijzaken. Soms passeer je een specifieke leidinggevende of probeert je hen juist aan te sturen door te zeggen wat jij vindt dat ze moeten doen (…)Sociale vaardigheden (ten opzichte van je collega’s en leidinggevenden)Tegen veel collega’s gedraag je je agressief en intimiderend. Je benaderd hen verbaal en non-verbaal agressief en kleineert hen. Je doet dit soms publiekelijk en soms stiekem als je denkt dat je collega’s je niet horen. We hebben al vaker besproken dat je geen leidinggevende functie hebt. (…) Al jaren kloppen mensen met regelmaat huilend en overstuur bij ons aan (…) Al vaak ben je daar door ons op aangesproken, dan gaat het een weekje of 2 a 3 goed en dan begint het weer. Je pest een aantal collega’s op het werk en doet dit al jaren. (…)OplettendheidWe werken met een taakverdeling (…) Je bent de enige die de taakverdeling vaak ter discussie stelt, terwijl daar geen enkele aanleiding voor is. (…) Je stelt niet de juiste prioriteiten. (…) Als je collega of leidinggevende er iets van zegt dan wordt je boos. (…)Servicebereidheid/gastheerschapMet sommige gasten (…) klets je veel te lang (…) Dit is niet gepast jegens de gast (en je laat je collega weer alleen lopen). (…) Je gaat gerust in discussie met gasten en praat op een kafferende toon tegen hen (…)”.
Hierbij bevestigen wij hetgeen we hebben besproken in een gesprek op 5 juni 2014 naar aanleiding van je beoordeling op 2 december 2013. (…) Na 2 december 2013 heb je een paar weken meer aandacht voor het werk gehad maar je houding tegenover de leidinggevenden was boos en je weigerde te communiceren. (…) Helaas zien we de laatste maanden toch weer dat je gedragingen vertoont waarvan we in je beoordeling hebben aangegeven dat je die moeten verbeteren:
(…) Als coach constateer ik een positieve verandering in uitstraling en sociaal gedrag van [verweerder] . Zij komt rustiger en positiever over. Ook in de werksituatie lijkt een positieve verandering te zijn opgevallen (…). De samenwerking met haar verloopt nu soepel en ontspannen. We hebben afgesproken de coaching voort te zetten om de gewenste veranderingen te verankeren. De frequentie van de coaching zal 1x per maand zijn in het voorjaar van 2015. Medio mei/juni zullen we de voortgang opnieuw met elkaar evalueren (…)”.
[naam eigenaar], eigenaar (kantonrechter)]
geeft aan dat [verweerder] zich rustiger gedraagt, waardoor zij makkelijker benaderbaar is voor collega’s en er meer ontspanning is gekomen op de werkvloer. Er zijn geen incidenten meer geweest. (…) Om de positieve ontwikkeling vast te houden en voort te zetten, is afgesproken dat [verweerder] in 2016 een keer per kwartaal gecoacht zal worden door ondergetekende (…)”.
ZelfstandigheidOp het gebied van zelfstandigheid moeten we helaas constateren dat deze ondanks alle inspanningen daartoe nog niet overeenkomt met datgene wat wij voor onze organisatie daarbij voor ogen hebben. Wij hebben bemerkt dat je moeite hebt met het zelfstandig bedienen van een wijk. We zien dat je snel bent afgeleid. (…)Bij barwerkzaamheden leg je je prioriteit bij glazen spoelen en de bar schoonmaken en niet bij het klaarmaken van consumpties en afrekenen, terwijl dit juist de belangrijkste twee taken zijn. Ondanks dat we dit eerder bespraken zien we daarin geen verbetering.Sociale vaardigheden (ten opzichte van collega’s en leidinggevenden)De relatie met collega’s verloopt nog steeds moeizaam. Ook dit is reeds diverse malen met je besproken. (…) Ze geven aan dat zij jouw gedrag als opdringerig en onplezierig ervaren (…) De relatie met de leidinggevenden verloopt eveneens moeizaam. Je lijkt weinig aansporing en adviezen te kunnen accepteren. (…)InzetbaarheidRegelmatig lijkt het je te ontbreken aan de motivatie om je werk goed te doen. Gedurende de diensten ben je te veel tijd bezig met andere dingen dan werk, vooral héél veel praten. (…) Niet alleen met collega’s vormt dit een probleem. Ook ten opzichte van gasten gedraag je je vergelijkbaar. (…)WerkorganisatieJe doseert je werk niet goed. (…)Eindoordeel(…) Ondanks onze gesprekken daarover, het coachingstraject en de deelname aan het traject ‘Gast is koning’ moeten we constateren dat jouw functioneren nog altijd niet voldoet aan datgene wat wij binnen onze organisatie als standaard hanteren en wat wij voor onze gasten voor ogen hebben (…)”.
3.Het verzoek
4.Het verweer
5.De beoordeling
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). Een dergelijke situatie doet zich hier niet voor. Daarover wordt overwogen dat na het coachingstraject de communicatie en begeleiding van [verzoeker] jegens [verweerder] over haar functioneren weliswaar onvoldoende was, maar dat dit geen ernstig verwijtbaar handelen oplevert zoals door de wetgever bedoeld. Het verzoek van [verweerder] tot toekenning van een billijke vergoeding zal dan ook worden afgewezen.