3.1.Op grond van de niet of onvoldoende weersproken stellingen en de overgelegde producties, wordt uitgegaan van de volgende feiten.
Shell Moerdijk is één van de dochterondernemingen behorend tot de Shell groep. Shell Moerdijk exploiteert een chemiecomplex mede bestaande uit één van de grootste Europese krakers, de lower olefins plant (hierna: MLO), waar de grote koolwaterstofmoleculen in de grondstoffen nafta, hydrowax en LPG “gekraakt” worden tot kleine moleculen die de bouwstenen vormen voor vele chemische vervolgproducten. Daarnaast zijn er op het industrieterrein van het Industrie- en Havenschap Moerdijk in de gemeente Moerdijk diverse ander chemische fabrieken, inclusief Shell’s MEOD en MSPO 1 & 2, die deze bouwstenen verder verwerken tot halffabricaten voor de chemische industrie.
De MLO is ontworpen en gericht op het ononderbroken operationeel zijn van de installaties gedurende 365 dagen per jaar en 24 uur per dag. In 2018 heeft afdeling MLO een “onbetrouwbaarheid” van 0,8% gerealiseerd, hetgeen betekent dat in 2018 de MLO 2,9 dagen niet in bedrijf was.
Gedurende het operationeel zijn van de MLO wordt er preventief en correctief onderhoud aan de MLO uitgevoerd. Eens in de zes jaar wordt de MLO geheel uit bedrijf genomen teneinde onderhoud, inspectie en verbeteringen uit te voeren die niet tijdens het in bedrijf zijn van de MLO kunnen worden gedaan, de zogeheten TA (turn around).
De TA van de MLO betreft, kort gezegd, een HSE-kritische activiteit en komt neer op het uitvoeren van een zes jaarlijkse stop-gebonden inspectie, voor onderhoudswerkzaamheden en de implementatie van stop-gebonden veranderingen en projecten teneinde de MLO verantwoord en veilig te kunnen laten opereren. Onderhoud is niet enkel noodzakelijk maar ook verplicht om aan geldende milieu- en veiligheidsvoorschriften te voldoen. Van een aantal installaties van de MLO verloopt de zogeheten “license to operate” op 30 juni 2019, waarna het niet mogelijk is de MLO in bedrijf te houden. De TA duurt minimaal 57 dagen waarbij continu “rond de klok” (in verschillende shifts) wordt gewerkt.
De laatste TA van de MLO heeft plaatsgevonden in februari 2013. De TA die thans dient te worden uitgevoerd is gepland vanaf 18 april 2019, waarbij de verschillende installaties van de MLO worden afgebouwd (showdown) en worden voorbereid op het volledig stilzetten van de installaties (shutdown).
Het terrein van Shell Moerdijk beslaat een oppervlakte van 500 hectare. Het merendeel van de fabrieken op het terrein is eigendom van – en wordt geopereerd door – Shell Moerdijk. Een deel van de fabrieken is (mede) eigendom van andere bedrijven met welke Shell Moerdijk nauw samenwerkt (en die via pijpleidingen met haar in directe verbinding staan voor de toelevering van grondstoffen, onder meer afkomstig uit de MLO).
FNV en CNV behartigen (onder meer) de belangen van de werknemers die werkzaam zijn bij Shell Moerdijk en Shell Pernis. In dat kader sluiten zij collectieve arbeidsovereenkomsten met Shell Moerdijk en Shell Pernis. Van de circa 900 werknemers van Shell Moerdijk is op circa 550 werknemers de cao van toepassing.
De laatstelijk overeengekomen cao tussen Shell Moerdijk en Shell Pernis enerzijds en de vakbonden anderzijds had een looptijd van 1 maart 2016 tot en met 28 februari 2019.
Ruim voorafgaande aan de expiratie van de cao per 1 maart 2019 zijn partijen in overleg getreden om een nieuwe cao overeen te komen. De onderhandelingen tussen Shell Moerdijk en Shell Pernis enerzijds en de vakbonden anderzijds zijn in november 2018 formeel van start gegaan en sindsdien heeft een aantal malen formeel overleg plaatsgevonden (onder andere op 6 en 26 november 2018, 17 december 2018 en 21 januari 2019).
Op 21 januari 2019 hebben Shell Moerdijk en Shell Pernis een eindbod gedaan aan de vakbonden. Dit eindbod bevatte onder meer een structurele salarisverhoging van 2,5% per 1 maart 2019 en 2% per 1 maart 2020. In aanvulling daarop is vanuit Shell een merit budget van 1,5% gedurende de looptijd van de cao aangeboden.
De leden van de vakbonden hebben het door Shell gedane eindbod afgewezen.
Vervolgens heeft op 7 maart 2019 een nader overleg plaatsgevonden teneinde te verkennen of toch niet tot een nieuwe cao zou kunnen worden gekomen, hetgeen niet tot een resultaat heeft geleid.
Per brief van 25 maart 2019 hebben de vakbonden onder meer Shell Moerdijk een ultimatum gesteld dat er, kort gezegd, toe zou moeten leiden dat Shell de eisen van de vakbonden zou inwilligen.
Shell heeft de eisen van de vakbonden niet ingewilligd.
In een nieuwsbrief van 29 maart 2019 hebben de vakbonden aan hun leden meegedeeld dat Shell Moerdijk en Shell Pernis niet hebben voldaan aan de in de brief van 25 maart 2019 gestelde eisen en dat daarom collectieve acties gevoerd zullen gaan worden.
De collectieve acties hebben vanaf 5 april 2019 plaatsgevonden en vinden nog steeds plaats bij Shell Moerdijk en Shell Pernis. De collectieve acties werden voornamelijk gekenmerkt door algehele of gedeeltelijke werkonderbrekingen die gevolgen met zich brachten voor de productieprocessen bij Shell Moerdijk en Shell Pernis. Shell respecteert op dit moment het recht op deze collectieve acties.
Op de MLO te Moerdijk is vanaf 8 april 2019 collectieve actie gevoerd, bestaande uit het in bedrijf te houden van de MLO.
Op 5, 8, 10, 12 en 15 april 2019 hebben veiligheidsoverleggen (TO’s) plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van Shell en van FNV en CNV.
Vanaf maandag 15 april is het proces om de MLO te Moerdijk stil te leggen in het kader van de TA gestart.
Bij e-mail van 18 april 2019 heeft FNV aan Shell laten weten dat de acties op de MLO TA vanaf vrijdag 19 april 2019 om 14.00 uur als volgt hervat zullen worden:
‘De actievoerders van de MLO zullen in hun eigen rooster medewerking verlenen aan de MLO TA. Er zal niet in stoprooster worden gewerkt en er zal ook geen overwerk worden verricht.’