Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.Het procesverloop
2.De feiten
In haar algemeenheid geldt dat onbetaald verlof in overleg en met instemming van de werkgever kan worden toegekend. In jouw situatie is in de afgelopen jaren de traditie gegroeid, met instemming van de werkgever, dat je, in je huidige functie, elk jaar onbetaald verlof hebt.
De verlofuren van 2012 moeten voor 1 juli 2013 opgenomen zijn. Dat betekent dat jij deze uren kunt inzetten voor de periode dat jij normaal gesproken onbetaald verlof opneemt. Je hebt ook aangegeven dat je jouw seniorenuren voor deze periode wilt inzetten.
Door jaarlijks 3 maanden onbetaald verlof houd ik mijn energie in het werk. Ik kom met nieuwe energie terug en zit er zo weer in. [naam 4] geeft aan dat hij geen moeite heeft met mijn onbetaald verlof. Dit kan zo doorgaan.".
Hoi [verzoeker] ,
(…)
Hoi [verzoeker] ,
Zoals eerder is verteld blijven alle arbeidsvoorwaarden voor jou hetzelfde."
Zoals afgesproken kom ik terug op onze gesprekken m.b.t. jouw aanvraag voor onbetaald verlof. Bij deze wil ik je melden dat het standpunt van Traverse onveranderd is. Dit betekent dat we jouw aanvraag niet kunnen honoreren.
Ons standpunt m.b.t. jouw verzoek om onbetaald verlof is juridisch getoetst en duidelijk gecommuniceerd naar jou. Het gesprek van vanochtend zal aan ons standpunt niets veranderen. Vandaar dat ik deze afspraak laat annuleren. [naam 2] heeft eerder andere opties verkend met jou en ik verwijs je bij deze naar haar om verdere concrete werkafspraken te maken.".
Ik waardeer dat jullie mee willen denken en dat ik in april volledig verlof kan opnemen. Ik heb dit aangevraagd bij M&O.
Het honoreren van jouw verlof in de maand april is onderdeel van de afspraken die ik met je wil maken wat betreft de periode tot juli 2023. Je neemt nu verlof op en daaraan is onlosmakelijk verbonden dat je op 2 mei 2023 op het werk wordt verwacht. Ik wil je met klem aanraden dat te doen. Als je niet verschijnt zien we dat als werkweigering wat zal leiden tot ontslag op staande voet.".
De reden voor dit ontslag op staande voet is de ondanks meerdere waarschuwingen herhaaldelijke werkweigering in de maanden april 2023 tot heden.
3.Het verzoek
4.Het verweer
- geen sprake is van een verworven recht/arbeidsvoorwaarde van [verzoeker] voor wat betreft onbetaald verlof in de periode april tot en met juni van het jaar;
- als dat anders is, zij de arbeidsovereenkomst eenzijdig heeft gewijzigd in die zin dat de arbeidsvoorwaarde van onbetaald verlof is ingetrokken;
- zij hoe dan ook goede gronden had om het onbetaald verlof niet toe te kennen gezien het personeelstekort, in het bijzonder het tekort aan persoonlijk coaches;
- het ontslag op staande voet rechtsgeldig gegeven is, wat maakt dat geen aanspraak bestaat op achterstallig loon, wettelijke verhoging en gefixeerde schadevergoeding;
- de vordering tot betaling van achterstallig salaris en de wettelijke verhoging hoe dan ook niet kan worden toegewezen omdat als [verzoeker] recht zou hebben gehad op onbetaald verlof (naar zij stelt), zij in die maanden niet zou hebben gewerkt en geen recht op salaris zou hebben;
- [verzoeker] geen aanspraak heeft op de transitievergoeding omdat zij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, en overigens omdat zij geen recht zou hebben gehad op de transitievergoeding als zij tot haar pensioengerechtigde leeftijd in dienst zou zijn gebleven;
- [verzoeker] , nu het ontslag op staande voet rechtsgeldig is, ook geen recht heeft op een billijke vergoeding maar – als een billijke vergoeding wordt toegekend - de vergoeding minimaal gematigd moet worden tot 10,76 maanden en daarmee tot € 33.458,56 bruto;
- de vordering tot vergoeding van pensioenschade moet worden afgewezen omdat deze onvoldoende is onderbouwd, althans te hoog is ingeschat omdat [verzoeker] is uitgegaan van een onjuiste gemiddelde levensverwachting voor vrouwen.
5.De beoordeling
FNV/Pontmeyer(HR 22 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:976). In die zaak heeft de Hoge Raad overwogen dat de vraag wanneer uit een door de werkgever jegens de werknemer gedurende een bepaalde tijd gevolgde gedragslijn voortvloeit dat sprake is van een tussen partijen geldende (de arbeidsovereenkomst aanvullende) arbeidsvoorwaarde, zich niet in algemene zin laat beantwoorden. Het komt aan op de zin die partijen aan elkaars gedragingen (en in verband daarmee staande verklaringen) hebben toegekend en in de gegeven omstandigheden daaraan redelijkerwijs mochten toekennen. In dit verband komt betekenis toe aan gezichtspunten als (i) de inhoud van de gedragslijn, (ii) de aard van de arbeidsovereenkomst en de positie die de werkgever en de werknemer jegens elkaar innemen, (iii) de lengte van de periode gedurende welke de werkgever de desbetreffende gedragslijn heeft gevolgd, (iv) hetgeen de werkgever en de werknemer in verband met deze gedragslijn jegens elkaar hebben verklaard of juist niet hebben verklaard, (v) de aard van de voor- en nadelen die voor de werkgever en de werknemer uit de gedragslijn voortvloeien, en (vi) de aard en de omvang van de kring van werknemers jegens wie de gedragslijn is gevolgd.
[naam 9] /[naam 10](HR 11 juli 2008, ECLI:NL:HR:2008:BD1847) de arbeidvoorwaarde hebben gewijzigd. De gewijzigde omstandigheden die zouden nopen tot de wijziging van de arbeidsvoorwaarde zouden zijn dat er een tekort aan persoonlijk coaches is en Traverse ook overigens last heeft van onderbezetting van personeel. [verzoeker] had op het wijzigingsvoorstel positief moeten reageren, aldus Traverse.
[naam 9] /[naam 10]heeft de Hoge Raad overwogen dat bij de beantwoording van de vraag tot welke gevolgen een wijziging van de omstandigheden voor een individuele arbeidsrelatie kan leiden, in de eerste plaats dient te worden onderzocht of de werkgever daarin als goed werkgever aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden, en of het door hem gedane voorstel redelijk is. In dat kader moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen, waaronder de aard van de gewijzigde omstandigheden die tot het voorstel aanleiding hebben gegeven en de aard en ingrijpendheid van het gedane voorstel, alsmede - naast het belang van de werkgever en de door hem gedreven onderneming - de positie van de betrokken werknemer aan wie het voorstel wordt gedaan en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Op deze wijze wordt de werknemer beschermd tegen onredelijke voorstellen van de werkgever, en omdat vervolgens nog dient te worden onderzocht of aanvaarding van het door de werkgever gedane redelijke voorstel in het licht van de omstandigheden van het geval in redelijkheid van de werknemer gevergd kan worden, is het belang van de werknemer bij een ondanks de veranderde omstandigheden ongewijzigd voortduren van de arbeidsvoorwaarden voldoende gewaarborgd.
IFF). Vaststaat staat dat [verzoeker] het wijzigingsvoorstel van Traverse niet heeft geaccepteerd. Er is dus geen overeenstemming bereikt. Daarmee is geen sprake van de door Traverse gestelde (eenzijdige) wijziging. Traverse heeft naar aanleiding van de weigering van [verzoeker] om akkoord te gaan met het wijzigingsvoorstel geen rechtsmaatregelen genomen gericht op het langs die weg realiseren van de door haar gewenste wijziging.
Kamerstukken I, 2013-2014, 33 818, nr. C, pag. 99 en 113). Een ontslag op staande voet dat niet rechtsgeldig wordt geacht, is dus als zodanig al ernstig verwijtbaar, omdat dan is opgezegd in strijd met artikel 7:671 BW. Nu hiervoor is geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven, is sprake van ernstige verwijtbaarheid aan de kant van Traverse en kan het verzoek van [verzoeker] om toekenning van een billijke vergoeding worden toegewezen.
New Hairstyle). Ook met de gevolgen van het ontslag kan rekening worden gehouden, voor zover die gevolgen zijn toe te rekenen aan het verwijt dat de werkgever kan worden gemaakt. Het gaat er uiteindelijk om dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Daarbij kan de rechter de vraag in aanmerking nemen of de werkgever de arbeidsovereenkomst ook op rechtmatige wijze zou hebben kunnen beëindigen en op welke termijn dit dan had kunnen gebeuren en vermoedelijk zou zijn gebeurd (ook wel aangeduid met de 'waarde van de arbeidsovereenkomst'). Bij de vergelijking tussen de situatie zonder de vernietigbare opzegging en de situatie waarin de werknemer zich door de opzegging bevindt, dient bovendien de eventueel aan de werknemer toekomende transitievergoeding te worden betrokken.
New Hairstyle, dat bij de vergelijking tussen de situatie zonder de vernietigbare opzegging en de situatie waarin de werknemer zich door de opzegging bevindt, bovendien de eventueel aan de werknemer toekomende transitievergoeding moet worden betrokken.
132,00