4.2.2.Belanghebbende heeft de fusten bier die zij heeft verkocht aan de Belgische klant en waarvoor zij accijns heeft teruggevraagd ingekocht bij verschillende partijen, te weten [bedrijf 1] , [bedrijf 2] , [B.V. 1] , [B.V. 2] en [bedrijf 3] . Belanghebbende heeft ter onderbouwing van haar verzoek om teruggaaf de volgende bewijsmiddelen aangedragen.
1. Ten aanzien van de inkopen bij [bedrijf 1] :
a. Een factuur van [N.V.] ( [N.V.] ) aan [naam 2] (werkzaam bij [bedrijf 1] ) met factuur- en leverdatum 1 april 2022 voor de levering van 64 fusten Jupiler van 50 liter en waarop een accijns staat vermeld van € 1.214,72.
b. 30 facturen van [bedrijf 1] gericht aan belanghebbende, allen met een factuurdatum gelegen tussen 31 maart 2022 en 2 juni 2022 waarop onder meer fusten Jupiler van 50 liter worden vermeld. Eén factuur heeft factuurdatum 7 april 2022 en heeft betrekking op 64 fusten Jupiler van 50 liter. Belanghebbende heeft deze fusten blijkens de factuur vóór of uiterlijk op 7 april 2022 opgehaald bij [bedrijf 1] . Op deze facturen staan geen afzonderlijke bedragen aan accijns vermeld.
c. Een e-mail van [bedrijf 1] van 17 januari 2023 welke is gericht aan belanghebbende waarin het volgende staat vermeld: ‘
Naar aanleiding van uw verzoek met betrekking tot de leveringen van [bedrijf 1] aan [belanghebbende] B.V. in Nederland, kan ik u bevestigen dat deze leveringen inclusief Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden geleverd. Deze Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden door de Nederlandse producenten afgedragen en doorbelast aan de afnemers, deze zijn dus verrekend in de factuurprijzen.’
2. Ten aanzien van de inkopen bij [bedrijf 2] :
a. 7 facturen van [bedrijf 2] gericht aan belanghebbende, allen met een factuurdatum gelegen tussen 25 maart 2022 en 12 mei 2022, waarop fusten Jupiler van 50 liter worden vermeld. Op deze facturen staan geen afzonderlijke bedragen aan accijns vermeld.
b. Een e-mail van [N.V.] gericht aan [bedrijf 2] van 3 maart 2023 waarin onder meer het volgende staat vermeld: ‘
De prijzen van bier en andere alcoholhoudende dranken bevatten accijns. Hieronder heb ik een link gedeeld met aanvullende informatie over hoe dit berekend wordt over prijzen van bier.’. [bedrijf 2] heeft deze e-mail op dezelfde dag doorgestuurd aan belanghebbende.
3. Ten aanzien van de inkopen bij [B.V. 1] :
a. 5 facturen van [B.V. 1] gericht aan belanghebbende allen met een factuurdatum gelegen tussen 7 april 2022 en 9 juni 2022, waarop onder meer fusten Jupiler van 50 liter worden vermeld. Op deze facturen staan geen afzonderlijke bedragen aan accijns vermeld.
b. Een verklaring van [B.V. 1] gericht aan belanghebbende van 17 februari 2023 waarin het volgende staat vermeld: ‘
Naar aanleiding van uw verzoek met betrekking tot de leveringen van [B.V. 1] aan [belanghebbende] B.V. in Nederland, kan ik u bevestigen dat deze leveringen inclusief Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden geleverd. Deze Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden door de Nederlandse producenten afgedragen en doorbelast aan afnemers, deze zijn dus verrekend in de factuurprijzen’.
c. Belanghebbende heeft verder aan de inspecteur de contactgegevens doorgegeven van haar contactpersoon bij [B.V. 1] . Daarbij is tevens een e-mail van deze contactpersoon overgelegd waarin wordt aangegeven dat de Douane welkom is om de administratie te controleren en dat bij een eerdere controle door de Douane alles conform is bevonden door de Douane.
4. Ten aanzien van de inkopen bij [B.V. 2] :
a. 13 facturen van [B.V. 2] gericht aan belanghebbende, allen met een factuurdatum tussen 28 maart 2022 en 13 juni 2022, waarop onder meer fusten Jupiler van 50 liter worden vermeld. Op deze facturen staan geen afzonderlijke bedragen aan accijns vermeld.
b. Een verklaring van [B.V. 2] van 21 december 2022 waarin het volgende staat vermeld: ‘
Naar aanleiding van uw verzoek met betrekking tot de leveringen van [B.V. 2] aan [belanghebbende] B.V. in Nederland, kan ik u bevestigen dat deze leveringen inclusief Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden geleverd. Deze Nederlandse accijnzen en verbruiksbelasting worden door de Nederlandse producenten afgedragen en doorbelast aan de afnemers, deze zijn dus verrekend in de factuurprijzen.’
c. Belanghebbende heeft aan de inspecteur de gegevens van haar contactpersoon bij [B.V. 2] gegeven.
5. Ten aanzien van de inkopen bij [bedrijf 3] :
a. 5 facturen van [bedrijf 3] gericht aan belanghebbende, allen met een factuurdatum tussen 24 maart 2022 en 8 juni 2022, waarop 50 liter fusten Jupiler bier staan vermeld. Op één van de facturen, met factuurdatum 19 april 2022, staan 400 fusten Jupiler bier van 50 liter vermeld. Op deze facturen staan geen afzonderlijke bedragen aan accijns vermeld.
b. 3 facturen van [N.V.] gericht aan X B.V.allen met een factuurdatum gelegen tussen 24 maart 2022 en 14 april 2022 en waarop in totaal onder meer 344fusten van 50 liter Jupiler bier staan vermeld. Op deze facturen wordt accijns vermeld.
c. Een factuur van X. B.V. met factuurdatum 19 april 2022 gericht aan [bedrijf 3] waarop 400 fusten van 50 liter Jupiler bier staan vermeld.
d. Belanghebbende heeft aan de inspecteur de gegevens van haar contactpersoon bij [bedrijf 3] verstrekt.
4.2.4.Naar het oordeel van de rechtbank heeft belanghebbende ten aanzien van de overige door haar teruggevraagde accijns niet aannemelijk gemaakt dat deze in Nederland is voldaan. De fusten bier waarvoor belanghebbende teruggaaf van accijns heeft gevraagd zijn niet rechtstreeks ingekocht bij de brouwerij, maar zijn verkregen via één of meerdere tussenschakels. Uit de onder 4.2.2 opgenomen verklaringen van partijen kan naar het oordeel van de rechtbank niet worden afgeleid dat ter zake van de betreffende fusten bier accijns is voldaan. Immers, de partijen die die verklaringen hebben afgegeven hebben die accijns niet (zelf) voldaan. Ook is niet aannemelijk geworden dat deze fusten, zoals belanghebbende heeft gesteld, oorspronkelijk afkomstig zijn van [N.V.] en, zo dat het geval is, dat [N.V.] (of een ander) hierover accijns heeft voldaan. Er kan geen koppeling worden gemaakt tussen de goederen waarvoor accijns is voldaan en de goederen waarvoor teruggaaf van accijns wordt gevraagd. Een dergelijke koppeling valt met de door belanghebbende aangedragen bewijsmiddelen – behoudens de hierboven genoemde 64 fusten Jupiler bier – niet te maken. De rechtbank begrijpt dat het in het geval van fusten bier die via één of meerdere tussenschakels zijn verkregen lastig en wellicht zelfs onmogelijk kan zijn om een dergelijke koppeling te maken, maar ziet in deze omstandigheid geen reden om een lichtere vorm van bewijs voldoende te achten. Anders dan belanghebbende stelt is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake van het onjuist of te strikt uitleggen van de wetgeving door de inspecteur.