2.1.Tussen partijen staan de volgende feiten in rechte vast:
a. [eiser] is een onderneming die zich richt op het ondersteunen van afnemers en/of leveranciers bij de aankoop en/of verkoop van diensten en/of goederen met name door het werven van leads tot administratieve ondersteuning.
b. [gedaagde] is een loodgieters- en installatiebedrijf die onder meer zonnepanelen installeert.
c. [naam] (hierna: [naam] ) is eigenaar van de [eenmanszaak] en tevens werkzaam als onafhankelijk adviseur bij [gedaagde], dat wil zeggen dat hij ‘leads’, contactgegevens van potentiële klanten voor zonnepanelen, van [gedaagde] ontvangt. [naam] laat dan via [bedrijf], een ander installatiebedrijf, zonnepanelen installeren, waarna [gedaagde] een vergoeding ontvangt voor het leveren van de lead.
d. In april 2023 heeft een digitaal gesprek plaatsgevonden tussen een medewerker van [eiser] en [naam] . Na dit gesprek heeft [eiser] de verplichting op zich genomen om leads aan te leveren voor levering van zonnepanelen tegen betaling van € 27,50 per lead, waarbij incorrecte leads gereclameerd kunnen worden.
e. [eiser] heeft vijf facturen gericht aan [gedaagde], totaalbedrag € 3.572,53, verzonden aan het e-mailadres van [naam] . De automatische incasso vanaf de bankrekening van [eenmanszaak] , de eenmanszaak van [naam] , is steeds niet geslaagd.
f. Op 20 juni 2023 heeft een incassogemachtigde in opdracht van [eiser] [gedaagde] aangemaand tot betaling van de vijf facturen, vermeerderd met rente en incassokosten.
g. In zijn e-mailbericht van 26 oktober 2023 schrijft [naam] aan de incassogemachtigde van [eiser], voor zover hier van belang, het volgende:
“(…)Ik zou graag vanuit [eiser] een verklaring ontvangen (dit heb ik al eerder in een gesprek aangegeven) hoe [gedaagde] [plaats 2] (mijn opdrachtgever waarvoor ik als onafhankelijk Duurzaamheidsadviseur op ZZP basis werkzaam ben) in deze klucht terecht is gekomen.
Ik weet dat ik voor de account manager van [eiser] zijn eerste klant was, dat hij het ook allemaal niet exact wist. Ik heb duidelijk aangegeven in dat gesprek op welke basis ik werkzaam was en waar de facturen naar gezonden moesten worden.
[eenmanszaak]
[adres]
[postcode] [plaats 3]
Dit heb naderhand nogmaals telefonisch en via mail aangegeven nadat facturen (nadat ze eerst wel naar [eenmanszaak] waren gemaild) naar [gedaagde] [plaats 2] waren gestuurd dat de opdracht niet vanuit [gedaagde] maar vanuit mij ( [eenmanszaak] ) is aangegaan.(…)”
h. In zijn e-mailbericht van 7 november 2023 schrijft [naam] aan de incassogemachtigde van [eiser], voor zover hier van belang, het volgende:
“(…)Mijn vraag is nogmaals, de afspraak met [eiser] is gemaakt met ondergetekende NIET met [gedaagde] [plaats 2]. Dit heb ik inmiddels al meerdere keren aan u en bij [eiser] aangegeven.
[eiser] heeft in juni al aangegeven dat ze een fout hebben gemaakt door factuur / incasso richting [gedaagde] [plaats 2] te versturen Ipv naar [eenmanszaak] ( [adres] te [plaats 3] ) waarmee de afspraak is gemaakt.
[eiser] heeft dit aangepast en telefonisch hiervoor excuses gemaakt.
Kan u mij aangeven hoe het dan alsnog mogelijk is dat [gedaagde] [plaats 2] die geen partij is in de afspraak tussen ondergetekende en [eiser] noch toestemming heeft gegeven tot opdracht als gedaagde partij blijft?(…)”
i. In zijn e-mailbericht van 14 november 2023 schrijft [naam] aan [gedaagde], voor zover hier van belang, het volgende:
“(…)We hebben aangegeven dat ik als Onafhankelijk Duurzaamheidsadviseur werk voor [gedaagde] [plaats 2] en dat we een samenwerking hadden met [bedrijf] om de installaties uit te laten voeren. Expliciet aangegeven dat ik NIET in dienst was van [gedaagde], noch enige bevoegdheid had om vanuit de hoedanigheid van [gedaagde] afspraken te maken.
Dat alle facturen naar [eenmanszaak] , [adres] , [postcode] te [plaats 3] verstuurd moesten worden en dat ik toestemming gaf voor automatische incasso (onder de voorwaarden dat gemaakte afspraken qua kwaliteit nageleefd werden door [eiser]) vanaf mijn KNAB bankrekening (wat ze ook hebben uitgevoerd)(…)”