1.4Het is huurder niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van
verhuurder een andere bestemming aan het gehuurde te geven dan omschreven in 1.3.”
3. Op de huurovereenkomst zijn de “algemene bepalingen huurovereenkomst
winkelruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW” van toepassing.
4. Op 19 mei 2014 is tussen Eurosan VOF en [huurder B] , [huurder A] , [huurder C] en [huurder D] , handelend onder de naam Teys v.o.f. ingeschreven
bij de Kamer van Koophandel onder nummer [1] , en Star Leder een “allonge bij huurovereenkomst” gesloten. Daarin is bepaald dat Star Leder met ingang van 1 juni 2014 tevens huurder is van het gehuurde. In de allonge is verder opgenomen:
“1.3 mevrouw [huurder B] , mevrouw [huurder A] , de heer [huurder C] en de heer [huurder D]
blijven huurder van het gehuurde. Naast mevrouw [huurder B] , mevrouw [huurder A]
, de heer [huurder C] en de heer [huurder D] zal per 1 juni 2014 ook Star Leder B.V. hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle verplichtingen die voortvloeien uit de huurovereenkomst.”
5. Uit het kadaster blijkt dat op 30 december 2015 een akte van fusie is verleden
waarbij Kisa Exploitatiemaatschappij B.V. en Interest Swaenenbergh B.V., de
vennootschappen van Eurosan VOF, zijn gefuseerd tot Eurosan B.V. De fusie is
op 31 december 2015 van kracht geworden.
6. Eurosan heeft bij brief van 10 augustus 2016, naar het hof begrijpt,
[huurder E] , bestuurder van Star Leder B.V. - onder meer - gesommeerd om voor 1 september 2016 het gehuurde conform de contractuele bestemming te exploiteren en de totale huurachterstand te voldoen.
7. [X] heeft bij e-mail van 17 augustus 2016 - onder meer - aan Eurosan bericht dat door de zware terugval in de verkoop van jassen [huurder] besloten heeft om zijn assortiment te veranderen. Omdat het om detailhandel gaat, is [huurder] er vanuit gegaan dat daar geen bezwaar tegen zou zijn. [X] betwist dat het een souvenirwinkel is. [X] heeft tevens aangegeven dat [huurder] hierover met Eurosan in gesprek wil gaan.
8. Bij aangetekende brief van 19 september 2016 heeft de gemachtigde van Eurosan Teys c.s. gesommeerd het strijdige gebruik te staken en het gehuurde weer zelf in gebruik te nemen en te houden conform de in de huurovereenkomst genoemde bestemming en € 57.992,70 aan huurachterstand, buitengerechtelijke incassokosten en proceskosten te voldoen.
9. Mr. Y. Yildirim heeft in reactie daarop op 24 september 2016 aan de gemachtigde van Eurosan bericht dat Star Leder B.V. en de vennootschap onder firma Teys V.O.F. er alles aan doen om de achterstallige huur in te lopen. In de brief schrijft de gemachtigde dat het veranderen van de huidige naar de oude (contractuele) bestemming enige tijd in beslag zal nemen omdat het gehuurde heringericht moet worden. Ook schrijft de gemachtigde dat het verstandig is dat partijen gesprekken gaan voeren zodat de bestemming gedeeltelijk aangepast kan worden en voorts dat de contractuele bestemming helaas niet meer rendabel blijkt te zijn.
10. Uit een uittreksel uit de Kamer van Koophandel van 24 oktober 2016 blijkt dat
appellant sub 2 per 10 februari 2014 is uitgeschreven uit het handelsregister. Zij is op 1 februari 2014 voortgezet door de vennootschap onder firma Teys V.O.F. (appellant sub 3). [huurder A] en [huurder D] zijn de vennoten van Teys V.O.F.