2.16Erdo heeft in reactie op het door A.B. Clean gevoerde verweer een drietal vragen gesteld aan deskundige Kiwa BDA Dak- en Geveladvies B.V. (hierna BDA). Bij brief van 26 september 2018 heeft BDA het volgende aan Erdo geantwoord:
Door u is een drietal vragen opgesteld ten aanzien van het vervangen van ballastgrind.
Onderstaand volgt per vraag onze zienswijze.
1. Wat zijn de consequenties wanneer een andere korrelgrootte dan 16/32 mm wordt toegepast?
- Er wordt dan grind geleverd dat niet conform het gevraagde is in het bestek.
- Conform de windbelasting dient er grind 16/32 aangebracht te worden.
- Bij een kleinere gradatie is de kans op verstopping van de hemelwaterafvoeren en/of afvoerbuizen groter.
- Bij toepassing van grind met een fijnere korrel kan er makkelijker vervuiling ontstaan en kan het dak een voedingsbodem worden voor onkruid.
- Wanneer grind met een kleinere korrelgrootte wordt toegepast bestaat eerder de kans op mechanische beschadigingen door de kleinere gradaties en scherpere delen.
- Bij toepassing van grind met een grotere korrelgradatie, bijvoorbeeld 30/60 zal het gewicht nauwkeurig in acht moeten worden genomen.
Wanneer er te veel kleine grindfracties aanwezig zijn kunnen deze mogelijk bij storm verwaaien waarna er windplekken c.q. windhoeken ontstaan en de windweerstand van het dakbedekkingssysteem in het geding komt.
2. Wat is een goede wijze van verwijdering c.q. herstel?
- Al het ballastgrind wordt in principe verwijderd om tot een goed resultaat te komen. Om grind op het dak plaatselijk te zeven wordt afgeraden. In de onderhavige situatie ligt er een eenlaags dakbedekkingssysteem welke losliggend is uitgevoerd. Bij schade aan de dakbedekking, die tijdens het proces ontstaat om het grind op het dak te zeven, zullen de lekkages na genoeg niet te vinden zijn door het grind wat op het dak aanwezig is. De consequentie kan dan zijn dat al het grind dan alsnog verwijderd moet worden om het dak waterdicht te krijgen.
3. Wat zijn de normale kosten van herstel/vervanging?
- De kosten voor het zuigen en blazen van het grind worden geraamd op circa
€ 10,-- per m2. Hierbij komt een laagwatertoeslag van circa € 7,50 per ton.
- Naast het bovenstaande zullen er kosten zijn voor begeleiding van de uitvoering van de werkzaamheden.