10.1.De onroerende zaak is met ingang van het moment van tekenen van de akte van levering voor risico van koper, tenzij de feitelijke levering eerder plaatsvindt, in welk geval het risico per dat moment overgaat op koper.
c. Op 15 juni 2018 om 11:00 uur is de eindinspectie van de woning aangevangen. Bij deze eindinspectie waren aanwezig: [appellanten] , [geïntimeerden] . en hun dochter en de verkopend makelaar [naam 1] en [naam 2] makelaardij (hierna: de makelaar). Tijdens de inspectie heeft [geïntimeerde 1] op de zolder van de woning de cv-ketel met een vulslang bijgevuld. Op dat moment lekte er geen water uit de vulslang.
d. Diezelfde dag om 11:30 uur heeft de notariële levering van de woning plaatsgevonden. Partijen hebben toen de notariële leveringsakte ondertekend.
e. Om 13:08 uur op nog steeds dezelfde dag hebben [appellanten] met de makelaar gebeld met de mededeling dat er lekkage was in de woning. Vervolgens heeft [geïntimeerde 1] diezelfde dag om 13:13 uur met Interpolis, zijn verzekeraar, gebeld. Om 13:20 uur arriveerde [geïntimeerde 1] bij de woning van [appellanten] Voor Interpolis is de firma Borsbouw ter plaatste geweest.
f. Bij e-mail van 21 juni 2018 heeft de makelaar het volgende geschreven:
Hierbij een omschrijving van de gebeurtenissen tijdens de inspectie van de woning op de [straat] te [plaats] op 15 juni 2015.
Om 11.00 uur startte de eindinspectie bij de woning alvorens wij naar de notaris zouden gaan voor de feitelijk en de juridische overdracht.
Tijdens deze inspectie hebben wij bekeken of de woning conform afspraak achtergelaten was, de meterstanden opgenomen en de CV gecontroleerd. Bij het laatste onderdeel gaf de verkoper, de heer X. [geïntimeerde 1] , aan dat de CV installatie eens per kwartaal bijgevuld dient te worden.
Toen wij met alle partijen op zolder aankwamen vroeg koper zich af hoe het bijvullen van een cv ketel werkt. Verkoper bood aan om uit te leggen hoe het bijvullen van de CV ketel werkt. Verkoper heeft uitgelegd aan ondergetekende hoe het bijvullen werkt en direct ook de cv ketel bijgevuld.
Na de uitleg van de verkoper zijn koper en de verkopers tezamen naar beneden gegaan.
Wij hadden geconcludeerd dat alles conform afspraak was achtergelaten, hierbij zijn ook de handtekening gezet op het eindinspectieformulier. Wij zijn vervolgens tezamen naar de notaris vertrokken. Op dat moment was er nog geen enkele sprake van lekkage of ander vorm van gebrek.
De akte van levering is om 11.50 uur getekend bij de notaris. Rond 13.00 uur ben ik door koper gebeld met de melding dat er een zeer ernstige lekkage c.q. overstroming was en heb ik rond 13.45 uur de woning bekeken.
g. Op 26 juni 2018 is [naam 3] (hierna: [naam 3] ) namens Interpolis bij de woning geweest om de schade te beoordelen. Diezelfde dag heeft ook [naam 4] (hierna: [naam 4] ), een bekende van [appellanten] , de schade bekeken in de woning.
h. Bij brief van 9 juli 2018 hebben [appellanten] [geïntimeerden] . aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. In de brief staat, voor zover hier van belang, het volgende:
Op 15 juni 2018 (juist voor de overdracht bij[de notaris, hof]
) heeft u bij het bijvullen van de Centrale Verwarming vergeten de waterkraan te sluiten waardoor de vulslang is gebarsten, hierdoor is er ernstige waterschade aan alle verdiepingen van ons huis ontstaan.
U heeft deze schade bij uw verzekeraar Interpolis gemeld en zij hebben een expert benoemd de heer [naam 3] die de schade op 26 juni 2015 heeft opgenomen.
Op 6 juli jl. hebben wij bericht ontvangen van uw verzekeringsmaatschappij dat er geen dekking is op de door u afgesloten aansprakelijkheidsverzekering en weigeren zij verder de schade te behandelen.
Aangezien wij door uw handelen toch een ernstige schade hebben opgelopen, houden wij U voor deze schade aansprakelijk en verzoeken u ons mede te delen hoe u deze zaak wenst op te lossen.
i. Vervolgens hebben partijen en hun gemachtigden over en weer nader gecorrespondeerd.
j. Op 6 juli 2018 heeft [appellant 1] per WhatsAppbericht aan [naam 3] om zijn rapport verzocht. [naam 3] heeft hierop geantwoord het rapport niet te mogen delen.
k. Bij e-mail van 19 juli 2018 heeft OHRA Verzekeringen, de verzekeraar van [appellanten] , aan [appellanten] bericht dat de waterschade niet valt binnen de dekking van de opstalverzekering van [appellanten]
l. [appellanten] hebben per 13 september 2018 de huur van hun voormalige woning opgezegd.
m. Bij brief van 27 augustus 2018 hebben [geïntimeerden] . iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen.
n. Bij e-mail van 2 oktober 2018 heeft [naam 4] een schriftelijke verklaring opgesteld, waarin hij heeft bevestigd dat hij op 26 juni 2018 in de woning is geweest en voorts heeft geschreven dat de toen ook ter plaatse aanwezige [naam 3] een schadeopstelling zou maken en aan Interpolis zou rapporteren.
o. Bij e-mail van 14 mei 2019 heeft de makelaar op verzoek van [geïntimeerden] . de weergegeven vragen als volgt beantwoord:
1. Wie had gevraagd om de kraan bij te vullen?
Tijdens de inspectie gaf jij aan dat de CV eens per kwartaal bijgevuld moest worden. Koper gaf aan dat hij niet wist hoe dit moest. Jij bood aan dit voor te doen. Koper stemde hiermee in.
2. Had jij gezien dat ik de kraan had open laten staan?
Nee, want ik ben eerder naar beneden gegaan.
3. Had jij gehoord dat de koper (dhr. [appellant 1] ) gezegd zou hebben dat hij wilde gaan witten, stuccen en dat hij alleen het laminaat op de zolder wilde behouden,(omdat hij daar toch maar een paar spullen zou neerleggen)?
Ik heb het er met de kopers erover gehad dat zij voornemens waren om de wanden te laten stuccen en verven. Wat betreft de vloer, hier kan ik me niks meer van herinneren.
Had jij gezien dat ik schade beperkende maatregelen trof, zo ja welke?
Ik heb jou aan de telefoon gehad wanneer jij onderweg was naar het winkelcentrum om dweilen etc te kopen. Meer kan ik me niet meer met zekerheid herinneren.
Had jij gezien dat de verkopers enige vorm van schade beperkende maatregelen troffen?
Ik denk dat je met deze vraag de kopers bedoelt. Nee in die ene keer dat ik de woning gezien heb na de schade waren zij niet bezig de schade te beperken.
p. Bij brief van 19 augustus 2019 aan de gemachtigde van [geïntimeerden] . heeft de gemachtigde van [appellanten] verzocht om afgifte van het door [naam 3] naar aanleiding van zijn onderzoek op 26 juni 2018 in de woning voor Interpolis opgestelde rapport met schadenummer QS02612506.
q. In reactie hierop heeft de gemachtigde van [geïntimeerden] . bij brief van 29 augustus 2019 geschreven dat hij nooit een rapport van Interpolis heeft ontvangen noch gezien en ook niet te weten of een dergelijk rapport bestaat.
r. Bij brief van 25 september 2019 heeft de gemachtigde van [appellanten] verzocht het schaderapport op te vragen en af te geven.
s. De gemachtigde van [geïntimeerden] . heeft daarop bij brief van 30 september 2019 te kennen gegeven dat er volgens Interpolis slechts een interne notitie is opgesteld en dat een interne notitie door Interpolis nooit wordt gedeeld met haar verzekerden.
t. Bij brief van 2 december 2019 heeft Interpolis aan [geïntimeerden] . onder meer bericht:
U belde ons (…) met de vraag om informatie uit dit schadedossier te ontvangen. (…)Er is in dit dossier geen expert ingeschakeld
De schade is destijds afgewezen omdat de oorzaak niet verzekerd is op de woonhuisverzekering. Wel schakelden wij onverplicht een schoonmaakbedrijf in (Belfor) voor droging van de woning.
u. Bij schrijven van 3 december 2019 heeft Interpolis aan [geïntimeerden] . onder meer bericht:
U meldde op uw Aansprakelijkheidsverzekering de schade die is ontstaan bij [appellant 1] . (…)
Wij betalen de ontstane schade nietEr is geen polisdekking voor de schade ontstaan door de lekkage. De schade is niet verzekerd. Er is sprake van vermogensschade. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert uw aansprakelijkheid voor schade aan zaken van derden.