Uitspraak
1.mr. [geïntimeerde 1] ,
,
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
De Akker is de Wereld” en de stichting “
OostEuropa Zending/Christian Care East West”.
De Akker is de Wereld” gewijzigd in “
Stichting Open Doors”.
De Akker is de Wereld” ondertekend en kort daarna retour ontvangen. Na een rappel van het notariskantoor is op 15 oktober 2020 de volmacht door de stichting “
OostEuropa Zending” ondertekend en retour ontvangen. Beide volmachten zijn ondertekend door [naam 1] (hierna: [naam 1] ). De kandidaat-notaris heeft op 16 oktober 2020 de volmachten aan de rechtbank Midden-Nederland (hierna: de rechtbank) gezonden waarna de rechtbank de akte van beneficiaire aanvaarding heeft opgemaakt.
Aangezien er geen voortgang in de afhandeling van de nalatenschap van mijn oom zit, heb ik contact opgenomen met de erven stg. “Oosteuropa zending” en enige dagen later met stg. “Open Doors”, waar de rechten van de tweede erve stg. “de Akker is de Wereld, voor zover ik weet, rusten. Van stg “Open Doors” heb ik inmiddels vernomen dat er tot nu toe geen enkel contact heeft plaatsgevonden (..). Er moet dus een misverstand bestaan (..).”
Na recent gemaakt contact en overleg met [naam 1] van stichting “Oosteuropa Zending”, die bedeeld is in de nalatenschap, kwam naar voren dat de rechten van de tweede erve zo goed als zeker bij de stichting “Open Doors” zouden rusten, aangezien er een naamsverandering heeft plaatsgevonden. Dat is bevestigd door[naam medewerker]
van stichting “Open Doors”, tot 1990 opererend onder de naam “De Akker is de Wereld”(..) Zij gaf aan dat de stichting (nog) niet is benaderd in verband met de nalatenschap. Ogenschijnlijk is er een andere stichting ten onrechte bedeeld. Dat zou de in 1994 opgerichte stichting, met dezelfde naam als de in de erfenis bedeelde “De Akker is de Wereld” kunnen zijn. (..)”
De Akker is de Wereld”) meegezonden.
“Het spijt me oprecht voor de ontstane verwarring en we gaan aan de slag om dit snel in orde te maken. De naam van de stichting kwam in het handelsregister naar boven en wij waren er van uitgegaan dat dit de juiste erfgename was. Inmiddels blijkt dat de ‘oude’ stichting een naamswijziging heeft ondergaan. Mijn collega, mevrouw[naam collega]
, zal aan[naam medewerker stichting Open Doors]
de verklaring van beneficiaire aanvaarding toesturen. Deze ontvangen wij graag door de daartoe bevoegde persoon ondertekend retour, waarna we voor snelle indiening (en opvolging) bij de Rechtbank zullen zorgdragen.(..)”
(..) Zoals afgesproken kunt u mij per email uw nadere uiteenzetting van de zaak toesturen.”
Zoals ik het zie had er aangifte door[naam kantoor]
notarissen gedaan moeten worden maar is dit, gezien de aanleiding welke is ontstaan door een pijnlijke fout, mogelijk achterwege gebleven. Om inzicht te krijgen hoe e.e.a. is gecommuniceerd verzoek ik u vriendelijk om de gevoerde correspondentie met de betreffende stichting binnen veertien dagen aan mij te melden.”
19 november 2021 klager bericht dat het hem niet vrij stond correspondentie ‘met de betreffende stichting’ te delen.
Erg vervelend dat deze zaak niet gelopen is zoals u had gehoopt. Ons kantoor zal echter niet overgaan tot vergoeding van de door u opgegeven kosten. Deze komen niet voor rekening van het notariskantoor.”
“
Graag uw zienswijze; in goed vertrouwen heeft uw kantoor stichting “De Akker is de Wereld” aangemerkt als erfgenaam. Vervolgens heeft de stichting niet aangegeven dat er sprake was van een ernstig misverstand en desondanks de handtekening geplaatst. Hierdoor bent u als verantwoordelijke door hun toedoen in verlegenheid en problemen geraakt. Mag deze stichting nog wel aanspraak maken op de door u opgevoerde geheimhoudingsplicht, welke ten koste gaat van de rechten en belangen van uw cliënt? Betreffende stichting claimt overigens wel degelijk te hebben aangegeven dat de nalatenschap niet voor hun bedoeld was. (..) Kunt u deze claim weerleggen of aangeven hoe het dan wel zit.(…)?”
(..) Noodgedwongen laat u mij geen andere keus dan aangifte tegen u en[naam kandidaat-notaris]
te doen wegens het verhullen van frauduleuze handelingen. Tevens zal ik een verzoek tot schadevergoeding indienen, voor de frustrerende ervaring en de tijd die ik onnodig heb moeten investeren in een bij aanvang eenvoudige zaak, die binnen enkele maanden na het overlijden van mij oom netjes afgerond had moeten zijn. (..)”
4.De klacht
De Akker is de Wereld”, waardoor zij aanvankelijk de verkeerde partij als erfgenaam heeft benaderd.
5.Beoordeling
De Akker is de Wereld” een andere naam (“
Open Doors”) had gekregen. Nadat dit haar was gebleken heeft zij alsnog aan de stichting “
Open Doors” een volmacht tot beneficiaire aanvaarding gestuurd en heeft zij met de rechtbank contact opgenomen om het probleem op te lossen. Voor wat betreft de communicatie en de voortgang van het dossier erkent de kandidaat-notaris dat dit beter had gekund. De beperkte bezetting van het notariskantoor als gevolg van de coronacrisis destijds en de grote drukte van de familiepraktijk zijn hier (mede) debet aan geweest. Zowel ten aanzien van de organisatie van haar praktijkvoering als haar wijze van communiceren heeft de kandidaat-notaris inmiddels begeleiding van een coach die haar helpt om deze facetten te verbeteren.
De Akker is de Wereld” heeft de kamer geoordeeld dat de kandidaat-notaris op dit punt geen tuchtrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Nadat de kandidaat-notaris was gebleken dat zij in eerste instantie de verkeerde stichting had aangeschreven heeft zij ervoor gezorgd dat alsnog de juiste erfgenaam is benaderd. Er is weliswaar sprake geweest van een fout maar ze heeft dit hersteld waardoor het geen gevolgen heeft gehad. Het hof sluit zich ook bij deze overwegingen aan waarbij het hof overigens opmerkt dat – anders dan de kamer in de bestreden beslissing onder 5.8. overweegt – uit de overgelegde stukken uit het handelsregister niet blijkt dat de (nieuwe) stichting “
De Akker is de Wereld” en de stichting “
OostEuropa Zending” dezelfde bestuurders hebben. Dit doet echter niet af aan de ongegrondheid van deze klacht.
Uitgangspunten proceskostenveroordeling in hoger beroep’ (te raadplegen op de website van dit hof). Nu het hoger beroep van klager leidt tot oplegging van dezelfde maatregel, ziet het hof – overeenkomstig de uitgangspunten – af van een kostenveroordeling in hoger beroep; de door de kamer uitgesproken proceskostenveroordeling blijft in stand.