Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.[appellant 1] ,
[appellant 2],
[x] ,
1.Het procedurele verloop van het geding na verwijzing
2.De beoordeling
[onderzoeker Delta Lloyd]geweest, in opdracht van Delta Lloyd. Hij heeft zijn bevindingen neergelegd in een e-mailbericht van 3 december 2007 en daarin onder meer geschreven:
“Bij mijn onderzoek zag ik dat de brand in de keuken van de zus [dit is [geïntimeerden] , toev. hof] begonnen was en wel bij het gasfornuis. Ik zag dat enkele branders van het gasfornuis open stonden en dat er enkele pannen op het gas stonden, met aardappelen en groenten. Bij navraag bleek dat de zus tegen de vrouw van verzekerde had aangegeven dat ze het eten al had opgezet voordat ze boodschappen ging doen. (…) Het staat voor mij vast dat de brand in de keuken van de zus van verzekerde is ontstaan. Hoogstwaarschijnlijk is het vuur in de pan geslagen en zijn daarna de gordijnen, die op ongeveer 50 cm van het gasfornuis hingen, in brand geraakt. (…) Mijn advies is: Afwikkelen volgens de polisvoorwaarden.”[onderzoeker Delta Lloyd] is ook als getuige gehoord op 30 maart 2009 en heeft hierover onder meer nog het volgende verklaard:
“Ik zie in mijn stukken dat ik 3 december 2007 intern gerapporteerd heb dat afgewikkeld kon worden conform de polisvoorwaarden. (…) [daarom] heb ik het rapport per e-mail intern verzonden. (…) Wat ik verder heb geconstateerd is dat er beneden in de keuken [van [geïntimeerden] , toev. hof] de enige plek was waar het vuur laag heeft gezeten. (…) Ik heb daar op dat gedeelte puin geruimd. (…) Toen ik het puin had verwijderd trof ik daaronder een 4-pits gasfornuis aan. (…) Ik trof op het gasfornuis één pan aan met het deksel erop. (…) In die pan bevonden zich gedeeltelijk verkoolde aardappelen. Het onderste gedeelte van die aardappelen waren verkoold en het bovenste gedeelte nog niet. Dit betekent dat de aardappelen vanaf de onderzijde te lang verwarmd zijn geweest. Bij een bepaalde temperatuur treedt zelfontbranding van de aardappelen op. (…) Dit betekent weer dat droogkoken heeft plaatsgevonden en de aardappelen in de pan zijn gaan branden. Dit betekent dat de aardappelen in het pannetje op een open vuur hebben gestaan, voordat het tot ontbranding kwam. Ik heb dit vervolgens nader onderzocht door het bovenste gedeelte van het fornuis los te maken van het gehele fornuis en mee te nemen voor nader onderzoek. Ik heb daarbij in het bijzonder gekeken naar de gaskraantjes op het fornuis. (…) Deze gaskraantjes waren van messing en ik kon daaraan goed zien dat 3 van de 4 kraantjes gedeeltelijk openstonden. (…) Of er meer pannen op het gasfornuis stonden kan ik mij nu niet meer precies herinneren (…). Ik kan mij wel herinneren dat ik nog wel in het puin heb gezocht rondom het gasfornuis en dat ik daar nog wel een of meerdere pannen heb gevonden maar die niet op foto heb vastgelegd. Al met al concludeer ik dat het navolgende de oorzaak was van de brand:
“Voor alle duidelijkheid merk ik op dat daar waar ik heb geschreven dat de vlam in de pan is geslagen, dit betekent dat er sprake is van zelfontbranding van het product dat in de pan zat, in dit geval dus de aardappelen en dat dus de aardappelen in de pan van binnenuit zijn gaan branden. Dat wil dus niet zeggen dat vuur van de omgeving van buitenaf in de pan is geslagen.”Op vragen van mr. Bouman heeft [onderzoeker Delta Lloyd] nog verklaard dat het ook kan zijn dat ook op de andere twee pitten waar pannen op stonden de vlam in die pannen is geslagen, maar dat hij dat niet weet.
“Op de linkerpit stond iets wat volledig versmolten was. Ik denk een steelpannetje.”
“Een koekenpan is een platte pan met een steel eraan waar je ook eieren en pannenkoeken in bakt.”
[maker analyse voor Delta Lloyd]aan de hand van de stukken in het dossier (waaronder ook de processen-verbaal van de getuigenverhoren) de brand geanalyseerd. Hij heeft hiervan verslag gedaan in een (ongedateerd) rapport van vermoedelijk 26 mei 2009. Hij constateert dat het rapport van [onderzoeker Delta Lloyd] niet de onderzoekshandelingen vermeldt die normaliter worden verricht, zoals een omschrijving van situering/indeling/bouwaard van het pand, een omschrijving van het algemene brandbeeld (specifiek in de aanwezige ruimte van de brand), de mogelijkheid van meerdere brandoorzaken en illustrerende foto’s. [onderzoeker Delta Lloyd] heeft niet de gevelkachel onderzocht en evenmin de elektrische installatie (terwijl door een stroomstoring de brand werd ontdekt). Volgens [maker analyse voor Delta Lloyd] gaat het verdampen van (kook)water (in de pan met aardappelen) niet gepaard met vlamverschijnselen van enige omvang. Er zijn volgens [maker analyse voor Delta Lloyd] meerdere potentiële brandoorzaken aan te wijzen, namelijk de gevelkachel of de elektrische installatie in de keuken dan wel de daarop aangesloten stroomverbruikers. Ook is een mankement mogelijk in de gastoevoer van het kooktoestel of in de afzuigkap, waardoor de brand kan zijn ontstaan.
“Indien een verkort rapport of een e-mailbericht met onderzoeksbevindingen is opgesteld kan op basis daarvan niet worden geconcludeerd dat ter plaatse maar een beperkt onderzoek is ingesteld.”Het is daarbij dan wel van belang dat één en ander fotografisch wordt vastgelegd. Met een foto is de pan op het gasfornuis vastgelegd, maar niet de pannen rondom het gasfornuis waarover [onderzoeker Delta Lloyd] als getuige verklaarde. Uit de fotomap van Delta Lloyd blijkt dat een relatief beperkt aantal foto’s is gemaakt door [onderzoeker Delta Lloyd] en dat als er meerdere foto’s waren gemaakt van de keuken dat mogelijk meer duidelijkheid had kunnen verschaffen over het door hem verrichte onderzoek. Uit de brief van [onderzoeker Delta Lloyd] aan mr. De Man d.d. 4 juli 2013 blijkt dat [geïntimeerden] heeft verteld aan haar schoonzus [appellant 2] dat zij het eten had opgezet en dat het eten bestond uit pannen met aardappelen, groente en vlees. Wat het rapport van [maker analyse voor Delta Lloyd] betreft merkt Brugman op dat hij (ook) niet ter plaatse is geweest bij het door [onderzoeker Delta Lloyd] verrichte onderzoek en dat [maker analyse voor Delta Lloyd] slechts aannames doet over de aard en omvang van het onderzoek. Uit foto 11 van de fotomap blijkt overigens, anders dan [maker analyse voor Delta Lloyd] aanneemt, dat [onderzoeker Delta Lloyd] wel degelijk onderzoek heeft verricht naar het rookgasafvoerkanaal waarbij uit het onderschrift blijkt dat er geen bijzonderheden zijn aangetroffen. Brugman deelt wel de mening van [maker analyse voor Delta Lloyd] dat geen sprake kan zijn van een vlam in de pan met aardappelen (hij verwijst hiervoor verder naar paragraaf 6 waarin hij over de proef met aardappelen rapporteert). Brugman merkt over het rapport van [schade-expert] op dat het een summier rapport betreft (van een schade-expert) en dat de gedachte dat de brand mogelijk is ontstaan door een kortsluiting in een elektriciteitsleiding een aanname betreft van [schade-expert] die geen technisch onderzoek ter plaatse heeft verricht. Brugman concludeert aan de hand van de door hem bestudeerde stukken dat de brand in dan wel in de onmiddellijke omgeving van de keuken is ontstaan. Aan de hand van de door Brugman uitgevoerde “proef met de aardappelen” stelt hij dat het beslist onaannemelijk is dat de vlam in de pan met aardappelen is geslagen.
“Uit kennis en ervaring is bekend dat wanneer er sprake is van ‘de vlam in de pan’ dit hoofdzakelijk ontstaat in een pan met vlees met vet/jus (…) die op het vuur wordt gezet.”In antwoord op de vragen van het hof (’s-Hertogenbosch) schrijft Brugman in zijn rapport:
“Ondergetekende is van mening dat de meest aannemelijk oorzaak van de brand is gelegen in het feit dat de vlam in de pan is geslagen. Dat betreft echter niet de pan met aardappelen. Ondergetekende baseert het vorenstaande op het feit dat onder andere uit getuigenverklaringen (brandweer) is gebleken dat de brand in aanvang woedde in de keuken (…) en dat [onderzoeker Delta Lloyd] drie gaskranen van de gaskookplaat in de keuken in de (deels) geopende stand heeft aangetroffen. Gezien het feit dat er geen discussie bestaat over het feit dat er op de gaskookplaat een pan met aardappelen stond en er drie gaskranen (deels) open stonden, kan redelijkerwijs gezien worden gesteld dat er dan in totaal drie pannen op het vuur hebben gestaan. Een plausibele verklaring dat er slechts één pan met aardappelen op het vuur heeft gestaan en dat de twee andere gaskranen hebben opengestaan zonder dat op de brandende pitten een pan heeft gestaan, kan derhalve ook niet worden gegeven. Het meest aannemelijk is dan ook dat de vlam in de pan is geslagen met vlees met jus/vet/olie.”Voorts heeft Brugman nog een aantal opmerkingen geplaatst onder vraag 3 van het hof, waaronder:
“Hoewel niet geheel kan worden uitgesloten dat de brand niet het gevolg is geweest van de vlam in een pan en dat een andere oorzaak ten grondslag ligt aan het ontstaan van de brand, blijft ondergetekende van mening dat ten tijde van de brand er wel degelijk drie kranen van de gaspitten (deels) hebben open gestaan. Ondergetekende komt uit een traditionele boerenfamilie. Daar was het gebruikelijk dat er ’s middags een warme maaltijd werd gebruikt. (…) Dat betroffen dan warme maaltijden bestaande uit aardappelen, vlees en groente. Het feit dat door [onderzoeker Delta Lloyd] drie gaskranen zijn aangetroffen die (deels) open hebben gestaan, maakt het zeer aannemelijk dat op de betreffende gaskookplaat ten tijde van de brand drie pannen, met aardappelen, vlees en groente op het vuur kunnen hebben gestaan.”
de fictieveherbouwkosten. Immers, de wettelijke (handels)rente die verschuldigd is over de vertraging in de voldoening van een geldsom is in de fictieve situatie niet van toepassing. Het verweer van [geïntimeerden] in de memorie van antwoord in principaal hoger beroep onder 19 dat bij herbouw van een woning geen sprake is van voorfinanciering door een aannemer (en dus geen bouwrente wordt berekend) gaat niet op, omdat het hier gaat om de fictieve herbouwkosten van de woning en niet om de werkelijk gemaakte kosten voor de herbouw. De grieven 4 en 6 slagen aldus.
“ (…) vooropgesteld dat de eigenaar van een zaak die wordt beschadigd, door die beschadiging reeds voor en onafhankelijk van herstel daarvan in zijn vermogen een nadeel lijdt, gelijk aan de waardevermindering welke het desbetreffende vermogensbestanddeel heeft ondergaan, en dat, indien het een zaak betreft waarvan herstel mogelijk en verantwoord is, het geldsbedrag waarin deze waardevermindering kan worden uitgedrukt, in het algemeen gelijk zal zijn aan de - naar objectieve maatstaven berekende - kosten, welke met het herstel zullen zijn gemoeid (HR 16 juni 1961, NJ 1961, 444).
.Zij werden vooral gehinderd doordat zij alle rompslomp hebben moeten regelen, wat veel tijd en moeite heeft gekost en waardoor zij zich slecht op de productie konden concentreren. Gelet op de niet weersproken stellingen omtrent de werkzaamheden die nodig waren (“alle rompslomp”) omdat hun hele woning was afgebrand zal het hof schattenderwijs deze schade in alle redelijkheid begroten op één maand inkomstenderving, dit is € 9.600,-. Grief 7 slaagt aldus.