Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
Stichting Mitros,
Stichting Portaal,
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.Kern van de zaak en de beslissing
3.De beoordeling van het hoger beroep
tegen het einde van de overeenkomst alle ruimten leeg en bezemschoon opleveren aan opdrachtgever[Mitros, respectievelijk Portaal, toev. hof]
.Opdrachtgever kan tevens afzonderlijke ruimten tussentijds opzeggen.
noodzakelijk vanwege … de herontwikkelingpas sprake kon zijn in geval de sloop van de specifieke woning werd gestart, terwijl het standpunt van Mitros en Portaal inhoudt dat er al van de bedoelde noodzaak tot beëindiging van het beheer van een bepaalde ruimte sprake was enige tijd vóór de dag waarop zij de eigendom van een bepaalde ruimte op verzoek van GEM aan GEM moesten overdragen.
noodzaak) en van het automatisch beëindigen van het beheer als bedoeld in artikel 2.4 van de Overeenkomsten (door de inbreng van ruimtes in GEM) kon voortaan geen sprake meer zijn. In de lezing die The Wolf van de nieuwe regeling geeft gaat deze beperking aanmerkelijk verder dan in die van Mitros en Portaal doordat de opzeggingsgrond zich pas later voordoet (en The Wolf de ruimtes zelfs zou kunnen (blijven) verhuren en/of in bruikleen geven) nadat deze ruimtes eigendom van GEM zouden zijn geworden. Voor de nakoming van de verplichting tot voortzetting van het beheer zouden Mitros en/of Portaal dus afhankelijk worden van GEM. Doordat de voorgestelde wijziging van de opzeggingsregeling in de lezing die The Wolf daarvan geeft zo ver gaat, mochten Mitros en Portaal in de tekst van de Allonges redelijkerwijs lezen dat zij voortaan moesten opzeggen wanneer GEM de inbreng van bepaalde ruimtes eiste.
Met grief 9 in het incidenteel hoger beroep komt The Wolf tegen dit oordeel op onder verwijzing naar de teksten van de artikelen 6.3 en 6.4 van de Overeenkomsten. Volgens haar hebben die artikelen onder meer betrekking op de 59 SSHU-woningen en hebben partijen met ‘alle woningen’ in artikel 2.1 van de Allonges (onder meer) deze SSHU-woningen bedoeld. The Wolf stelt dat de bedoelde verplichting voortvloeit uit de Overeenkomsten en de Allonges en dat Mitros en Portaal, nu zij toerekenbaar tekort zijn geschoten in de nakoming van deze verplichting, schade moeten vergoeden.
'Wellicht moeten we ook nog rekening houden met de SSH woningen, Portaal verhuurt 25 woningen aan de SSH’(productie 33 bij akte van 20 september 2017 van The Wolf) en op 9 juni 2015:
‘Volgens de allonge zouden wij alle woningen aan The Wolf in beheer moeten geven. Dit geldt uiteraard pas zodra de woningen vrij zouden komen, conform door jou aan ons is meegedeeld voorafgaand aan de door jou opgestelde allonge, en (dus) niet voor alle woningen vanaf het moment van ondertekening van de allonge'(productie 19 bij dagvaarding in eerste aanleg).
zouden’ in de eerste volzin van het citaat. Dat Portaal bij het ondertekenen van de Allonge aan ‘Alle woningen’ de betekenis heeft toegekend die The Wolf daar nu aan geeft blijkt evenmin uit de verdere inhoud van het bericht. Dat de verschillende partijen over en weer redelijkerwijze aan ‘Alle woningen’ in artikel 2.1 van de Allonges de betekenis hebben toegekend dat Mitros en Portaal ook SSHU-woningen aan The Wolf in beheer moest geven is daarom niet vast komen te staan. Een andere grond voor het aannemen van een dergelijke verplichting ziet het hof evenmin. Hierop strandt de schadevordering al.
Grief 9 in het incidenteel hoger beroep faalt.
4.De beslissing
29 maart 2022.