Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
arrest van 18 februari 2020
Carrièrewinkel-Projecten B.V.,
[…] B.V., handelend onder de naam Subsidy House,
Het geding
De feiten
succesfeevan 15%. In het kader van een regeling heeft zij zich echter bereid verklaard om genoegen te nemen met een percentage van 12,5%.
“Fijn dat we overeenstemming bereikt over de provisievoorwaarden. Ik heb de gewijzigde opdrachtbevestiging ter medeondertekening aangehecht.”Op diezelfde datum heeft Subsidy House Carrierewinkel een factuur van € 17.991,19 gestuurd, te weten 12,5% van de eerste door SZW verrichte deelbetaling. Carrièrewinkel heeft deze opdrachtbevestiging niet ondertekend en de factuur niet betaald.
Ik hanteer een betalingstermijn, betalingen lopen middels mijn boekhouder, wil ik ook zo houden, heb dus even geduld. Laten we wel zijn, de factuur is vorige week ingediend.
Ik vindt de voorwaarden van nazorg wat los, […] zou daar een opzet van maken, wat krijgen we precies bij de afhandeling. Op zich is dat niets raar, ik wil even de laatste punten op de i zetten.”
De beslissing van de rechtbank
succesfeevan 12,5 % van de verleende subsidie De rechtbank heeft die vordering van Subsidy House toegewezen. Zij was kort gezegd van oordeel dat tussen partijen een overeenkomst tot stand is gekomen die recht geeft op een
succesfeevan 12,5% van het subsidiebedrag. Omdat Carrierewinkel de aard en omvang van de nazorg niet ter sprake heeft gebracht voordat Subsidy House een aanvang maakte met haar werkzaamheden, past het haar niet om op dit punt alsnog nadere voorwaarden te stellen. Nu duidelijk is dat Carrierewinkel haar verplichtingen tegenover Subsidy House niet zal nakomen, is zij in verzuim. De vordering van Subsidy House is daarom volgens de rechtbank in zijn geheel opeisbaar.
De vordering in hoger beroep
succesfeevan 12,5 % van het subsidiebedrag te betalen als partijen overeenstemming zouden bereiken over de omvang van de door Subsidy House te verlenen nazorg en over de vraag of betaling verschuldigd zou zijn als de subsidie zou worden teruggevorderd. Carrièrewinkel stelt zich primair op het standpunt dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen omdat de onderhandelingen hierover door Subsidy House zijn afgebroken. Nu het afbreken van de onderhandelingen voor rekening van Subsidy House komt, heeft zij geen recht op een vergoeding voor de door haar verrichte werkzaamheden, althans hooguit recht op een vergoeding ex. artikel 7:405 lid 2 BW. Indien ervan uit moet worden gegaan dat er wel een overeenkomst tot stand is gekomen, stelt Carrièrewinkel zich subsidiair op het standpunt dat Subsidy House toerekenbaar is tekortgeschoten in de op haar rustende verplichtingen uit die overeenkomst doordat zij zich ten onrechte op een opschortingsrecht heeft beroepen. Zij is om die reden gehouden de door Carrièrewinkel als gevolg van die opschorting geleden schade te vergoeden. Carrièrewinkel kan deze schade verrekenen met een eventueel aan Subsidy House verschuldigd loon.
Beoordeling van het hoger beroep
succesfeevan 12,5 % van de verleende subsidie. Het antwoord op de vraag of een overeenkomst tot stand is gekomen, is afhankelijk van hetgeen partijen over en weer hebben verklaard en uit elkaars verklaringen hebben afgeleid en in de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mochten afleiden. Aanbod en aanvaarding hoeven niet uitdrukkelijk plaats te vinden; zij kunnen in elke vorm geschieden en kunnen besloten liggen in een of meer gedragingen (HR 16 september 2011, ECLI:NL:HR:2011:BQ2213).
Subsidy House stelt dat partijen naar aanleiding van dat gesprek een overeenkomst hebben gesloten. Zij heeft tijdens de eerste bespreking haar werkwijze uitgelegd. Die werkwijze houdt in dat Subsidy House ten behoeve van haar opdrachtgevers al het nodige verricht om een subsidieaanvraag in te dienen die beantwoordt aan de in de betreffende subsidieregeling opgenomen eisen, en wel op zodanige wijze dat dit leidt tot toekenning van de aangevraagde subsidie. Ook stelt Subsidy House dat zij tijdens die bespreking heeft toegelicht dat zij haar werkzaamheden verricht op basis van no cure no pay en dat zij bij toekenning van de subsidie een
succesfeevan 15% in rekening brengt. Ten slotte stelt zij dat zij tijdens dit gesprek een bedrijfsbrochure heeft overhandigd, waarin de door haar te leveren diensten en de
succesfeevan 15% kort staan omschreven. Carrièrewinkel heeft er vervolgens mee ingestemd dat Subsidy House de subsidiemogelijkheden voor de Opstartfabriek zou onderzoeken, aldus nog steeds Subsidy House. Daarmee is een bemiddelingsovereenkomst tot stand gekomen, waaraan Subsidy House uitvoering heeft gegeven.
succesfeeen de hoogte daarvan zijn besproken en dat [X] een bedrijfsbrochure aan Los heeft overhandigd. Ook betwist zij dat Carrierewinkel Subsidy House een opdracht zou hebben verstrekt. Subsidy House is na de eerste bespreking gewoon aan de slag gegaan. Er was toen echter nog geen duidelijkheid over de voorwaarden waaronder Subsidy House haar diensten zou gaan verlenen. Een overeenkomst kon daarom op dat moment ook nog niet tot stand komen, aldus Carrierewinkel.
no cure no pay-afspraak, en dan met name over de vraag of betaling reeds verschuldigd zou zijn bij de toekenning van de subsidie of pas als zou komen vast te staan (na jaren) dat de subsidie niet wordt teruggevorderd.
het eerste gesprekis gesproken over de
succesfeeen de hoogte daarvan. Carrièrewinkel betwist dit, onderbouwd met verklaringen van [naam medewerker 1] en [naam medewerker 2]. Ook betwist Carrierewinkel dat zij met een
succesfeevan 15 % akkoord zou zijn gegaan, indien zij daarmee bekend zou zijn geweest. Het hof kan gelet hierop zonder nadere bewijslevering niet vaststellen of de tussen partijen gesloten overeenkomst mede inhield dat Subsidy House in geval van verlening van de subsidie een
succesfeevan 15 % van het subsidiebedrag voor haar werkzaamheden zou krijgen. Zoals hierna zal worden overwogen zal Subsidy House worden toegelaten tot bewijs van haar stelling dat er (door bespreking en overhandiging van de bedrijfsbrochure) op (of rond) 24 juni 2016 een succesfee van 15% was afgesproken.
het tweede gesprek, waarbij [X], [naam medewerker 1] en later ook [naam medewerker 2] aanwezig waren, voordat [naam medewerker 2] aanwezig was heeft aangegeven dat de
succesfee15% van de te ontvangen subsidie zou bedragen, en dat Los hiermee akkoord was. Ook heeft zij gesteld dat zij bij die gelegenheid haar algemene voorwaarden heeft overhandigd (waarin onder meer een artikel over het honorarium van Subsidy House is opgenomen).
succesfeezou zijn gesproken en dat Subsidy House haar algemene voorwaarden zou hebben overhandigd. Zij heeft in dit verband gewezen op verklaringen van [naam medewerker 1] en [naam medewerker 2].
succesfeeen of Carrierewinkel daarmee heeft ingestemd, staan kortom tegenover elkaar. Het hof kan zonder nadere bewijslevering niet vaststellen of tijdens de tweede bespreking tussen partijen nadere overeenstemming is bereikt over de prijs. Subsidy House zal ook in de gelegenheid worden gesteld haar stellingen dienaangaande te bewijzen.
oktober/november 2017volgde, nadere overeenstemming hebben bereikt over een
succesfeevan 12,5 %. Ter onderbouwing van haar stelling heeft zij gewezen op de tussen partijen in oktober / november 2017 gevoerde e-mailcorrespondentie, en dan met name op het feit dat [Y] in zijn e-mail van 23 november 2017 schrijft:
“Ik heb vorige week de factuur gezien, even twee dingen. Ik hanteer een betalingstermijn, betalingen lopen middels mijn boekhouder, wil ik ook zo houden, heb dus even geduld.”Daarnaast heeft Subsidy House gewezen op de door haar op 13 november 2017 verstuurde opdrachtbevestiging, waarin de gemaakte afspraken zouden zijn vastgelegd, en op haar factuur van diezelfde datum.
succesfeevan 12,5 % en ter onderbouwing van haar stelling eveneens gewezen op de tussen partijen gevoerde e-mailcorrespondentie. Daaruit blijkt volgens haar dat eerst de contractuele verplichtingen van Subsidy House met betrekking tot met name het verlenen van nazorg nader gespecificeerd moesten worden, en dat Carrierewinkel nadat daarover overeenstemming zou zijn bereikt, bereid was een
succesfeevan 12,5% te betalen. Zij heeft er voorts op gewezen dat zij de door Subsidy House verstuurde opdrachtbevestiging niet heeft ondertekend.
succesfeevan 12,5 %. Weliswaar heeft Carrierewinkel daarin aangegeven dat zij akkoord ging met een
succesfeevan 12,5 %, maar zij heeft daaraan steeds de voorwaarde verbonden dat partijen het eens zouden zijn over de overige voorwaarden en met name dat Subsidy House aanzienlijk meer nazorg zou verlenen dan de beperkte nazorg waartoe Subsidy House zich in haar e-mails bereid verklaarde. Dit blijkt uit de hiervoor onder 2.7 genoemde e-mail van [Y] . In die e-mail schrijft [Y] immers over de factuur: 1) hij hanteert een betalingstermijn en betalingen lopen middels zijn boekhouder, en 2) hij vindt de voorwaarden van nazorg wat los en wil weten wat Carrierewinkel precies krijgt bij de afhandeling. Naar het oordeel van het hof kunnen beide punten niet los van elkaar worden gezien. De enkele mededeling dat [Y] een betalingstermijn hanteert en dat betalingen middels zijn boekhouder lopen (waaruit op zichzelf genomen zou kunnen worden afgeleid dat [Y] meent dat hij tot betaling van de door Subsidy House verzonden factuur gehouden is) kan gelet op het direct daarop volgende punt dat de voorwaarden voor de nazorg nog onvoldoende duidelijk zijn, niet tot de conclusie leiden dat Carrierewinkel onvoorwaardelijk akkoord is gegaan met de
succesfeevan 12,5 %.
succesfeeen de aard en omvang van de nazorg voor Carrierewinkel onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Dit verband wordt ook uitdrukkelijk gelegd in de onder 2.10 geciteerde e-mail van [Y] van 29 november 2017. Uit de daarbij gevoegde bijlage blijkt bovendien dat de nazorg die Carrièrewinkel wenst veel uitgebreider is dan de nazorg waartoe Subsidy House zich toen al expliciet bereid had verklaard, en dat zij ook een aantal juridische waarborgen wenst. Ook tijdens de comparitie in eerste aanleg is ten slotte door of namens Carrierewinkel verklaard:
“Pas als er over die afwikkeling duidelijke afspraken zouden zijn gemaakt zou er een volledige overeenkomst zijn ontstaan en zou Carrièrewinkel tot betaling van de 12,5% overgaan.”
succesfeevan 12,5 %, omdat daaruit niet van wilsovereenstemming blijkt, die opdrachtbevestiging niet door Carrierewinkel is ondertekend, en de factuur niet is voldaan.
succesfeevan 12,5 % van het subsidiebedrag als tegenprestatie voor de door Subsidy House verrichte werkzaamheden. De bewijslast van deze stelling rust op Subsidy House, die immers nakoming van een overeenkomst met die inhoud vordert. Subsidy House heeft aangeboden de gegrondheid van haar stellingen te bewijzen, meer in het bijzonder dat een no cure no pay-afspraak ter hoogte van 15 % van de te ontvangen subsidie is gemaakt, welk percentage later in overleg tussen partijen en vanwege het ontbreken van schriftelijk bewijs dat die afspraak destijds zo is gemaakt, met instemming van beide partijen is teruggebracht tot 12,5 %.
succesfeevan 15 %, teruggebracht tot 12,5 %, van het subsidiebedrag als tegenprestatie voor de door Subsidy House verrichte werkzaamheden.
Dit bewijs kan zowel worden geleverd doordat wordt bewezen dat tijdens of kort na de eerste of tweede bespreking een
succesfeevan 15 % is overeengekomen, als doordat wordt bewezen dat partijen nader een
succesfeevan 12,5 % zijn overeengekomen, zonder dat daaraan door Carrierewinkel de voorwaarde was verbonden dat Subsidy House aanzienlijk meer nazorg zou gaan verlenen dan waartoe zij zich reeds bereid had verklaard.
succesfeevan 15 % zou zijn afgesproken, ligt daarin immers besloten dat ook een
feevan 12,5 % toewijsbaar is. Subsidy House heeft in deze procedure haar vordering beperkt tot die 12,5 %, zodat meer dan dat niet zal worden toegewezen.
Beslissing
succesfeevan 12,5 % van het subsidiebedrag als tegenprestatie voor de door Subsidy House verrichte werkzaamheden, zoals aangegeven in overweging 28;
op 7 april 2020 om 13.30 uur;
binnen veertien dagen na heden, onder gelijktijdige opgave van de verhinderdata van beide partijen en de te horen getuigen in de maanden april tot en met juli 2020, opgeeft dan verhinderd te zijn, de raadsheer-commissaris (in beginsel eenmalig) een nadere datum en tijdstip voor de getuigenverhoren zal vaststellen;